БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 41 652
  • 729
  •   1
Отговори
# 195
  • София
  • Мнения: 31 402
Ооо, аз винаги се водя по рецептите, че "на око" не съм много добра  Embarassed Затова си купих и кухненски кантар  Embarassed

Дано се получи, ще споделя резултата  Hug

# 196
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
ама има начин да "усещаш" тестото (меко, твърсо и т.н.).
Така е, но и "усещането" идва с опита. Така че - действай смело. Мекото е меко, но да не лепне тестото. Твърдото и трудно се меси. И толкова... останалото е усещането.  
Много меко или много твърдо едва ли ще го направиш, та да иде в коша чак.  Simple Smile

# 197
  • Мнения: 3 020
И аз да се похваля  Mr. Green , че всъщност отдавна почти всяка една рецепта за питка, я правя "Слънце".
То всъщност техниката на оформяне е слънце и е много интересно и забавно да се прави. Още като проходи голямата, реших, че "това ще е погачата" и точно в кръга на слънцето й отпечатах крачетата. Стана много хубава.  Flutter
Живот и здраве, сега за малката, че скоро май ще се прави прощъпулник, пак това ще е питата "Слънце", та затова си търсех по-сладка и вкусна рецепта.  Peace

Иначе като гледам май повечето за НГ сме правили капама - моята я готвих 3.5 часа и стана супер, разпадаше се месото, но не се беше "изгубило". Идеално беше.  Peace

# 198
  • Мнения: 4 560
Мишенце, не очаквай от първия път да стане! Не само питатата ами и всеки път като правиш нещо за сефте. После ако не стане, разочарованието е много голямо. Аз съм се ядосвала, ревала, препушвала само защото не ми се е получило.



ама има начин да "усещаш" тестото (меко, твърсо и т.н.).
Така е, но и "усещането" идва с опита. Така че - действай смело. Мекото е меко, но да не лепне тестото. Твърдото и трудно се меси. И толкова... останалото е усещането.   
Много меко или много твърдо едва ли ще го направиш, та да иде в коша чак.  Simple Smile
+1






# 199
  • София
  • Мнения: 31 402
Ох, освен тези дни да се захващам, пък ще видим какво ще стане  Rolling Eyes

Аз преди мноооого години имам някакъв неуспешен опит с тесто (не си спомням дали не беше бюрек или милинки) и повече не съм пипала  Embarassed

# 200
  • Мнения: 4 560
Ти пък!  Shocked Само един!  Shocked Аз колко имам ...  Mr. Green
Няма да се отказваш след един опит само.  Peace
Тайната е да внимаваш в рецептата и да помниш какво правиш; после ако не стане в тази тема да ти посочат грешките (следващия път ще избегнеш познатите грешки и да направиш нови  Mr. Green )

# 201
  • Мнения: 2 896
Благодаря ви за помощта за джоджена, много сте добри  bouquet  bouquet  bouquet

# 202
  • под тепетата
  • Мнения: 11 171
Пеп-4о, Естел, благодаря!
 Ръкав - имам ( твърд), адаптор - имам ( не уцелих размера), накрайник - имам ( не става към адаптора ) Mr. Green
 Естел , ти си правила сигурно от баклавата с плънка, щом има и яйца. Но доста лим. киселина има. Моят сироп беше 4ч.ч. вода +3ч.ч. захар , ванилия, 1-2 ч.л. лимонов сок и кората на лимона.

# 203
  • Мнения: 7 849
Привет от мен! Моля за рецепта за рибена чорба от скумрия
Благодаря

От скумрия точно не съм правила, предпочитам я предимно от различни риби и то речни, но пречи да пробваш и само със скумрия. Сигурно съм закъсняла, но:

сварявам рибата за около 20тина мин. Обезкостявам и прецеждам бульона.
В тенджера задушавам в мазнина нарязани - лук, морков, корени за супа. Добавям малко брашно, добавям бульона и парчетата риба. Като заври - картофи и фиде / става и без фиде/ . Задължително девисил! Когато я правя с речна риба - не застройвам, но по морето, с морска навсякъде я поднасят застроена. При поднасяне и млян чер пипер. И да ви е сладко. Ако имате нужда от мерки и теглилки - ще ги сметна, че при мен всичко е на око според рибата и тенджерата.

# 204
  • Мнения: 280
Привет от мен! Моля за рецепта за рибена чорба от скумрия
Благодаря

От скумрия точно не съм правила, предпочитам я предимно от различни риби и то речни, но пречи да пробваш и само със скумрия. Сигурно съм закъсняла, но:

сварявам рибата за около 20тина мин. Обезкостявам и прецеждам бульона.
В тенджера задушавам в мазнина нарязани - лук, морков, корени за супа. Добавям малко брашно, добавям бульона и парчетата риба. Като заври - картофи и фиде / става и без фиде/ . Задължително девисил! Когато я правя с речна риба - не застройвам, но по морето, с морска навсякъде я поднасят застроена. При поднасяне и млян чер пипер. И да ви е сладко. Ако имате нужда от мерки и теглилки - ще ги сметна, че при мен всичко е на око според рибата и тенджерата.

И аз не съм правила чорба от скумрия.

Но правя рибена чорба горе-долу като Биляна. Peace С малка разлика : Първо леко задушавам лука, морковите и корените за супа. Доливам бульона в който е варена рибата и добавям 1-2 супени лъжици грис - в зависимост от количеството на бульона /брашно избягвам да слагам/.Добавям и картофи и много малко фиде. След като заври - вари се около 15минути / докато се сварят зеленчуците/ и след това слагам вече обезкостената риба- на нея й трябва малко варене вече. Вари се още около 5 минути. /На гриса му трябват около 20минути./

След това аз я разделям на две и едната част я застройвам. При нас всеки си е с отделен вкус - всеки с номера си Heart Eyes

При поднасянето всеки си слага черен пипер, магданоз, копър - кой, както я желае.

# 205
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Мишенце, не очаквай от първия път да стане!
За да не се разочарова много, да. Но става и от първия път...  Simple Smile  Тогава, не ми е и хрумнало да я снимам отстрани, та да се види колко е висока.  Wink

# 206
  • Мнения: 7 849
PaulaSS, то е ясно, че колкото домакини- толкова рецепти както за баница, така и за различните видове чорби, яхнии и пр. Копър и магданоз и чер пипер нищо не е задължително. Много хора не обичат зелении в чинията си. Само без девисил рибена супа/чорба не съм яла.. Според мен тук е разковничето за хубава рибена чорба!
даже съм правила с пилешко, с повечко девисил и са се обзалагали, че чорбата е рибена Simple Smile)))

# 207
  • Мнения: 5 001
Само без девисил рибена супа/чорба не съм яла.. Според мен тук е разковничето за хубава рибена чорба!


 newsm10 newsm10 newsm10

Подкрепям!

# 208
  • Sofia
  • Мнения: 29 121
Днес даваха Джейми Оливър в Гърция...и сготви рибена супа с морска вода Sick

# 209
  • Мнения: 7 779
то и на обикновената вода като и сложиш сол се доближава до морската. само дето пикнята и липсва.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт