БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 41 668
  • 729
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 2 896
Знае ли някой как е "джоджен" на руски?

# 181
  • Пловдив
  • Мнения: 647
Знае ли някой как е "джоджен" на руски?

мята

# 182
  • София
  • Мнения: 12 222
Здравейте Simple Smile Можете ли да ми кажете колко време е годна за консумация след като е отворена и разбита сметаната Мегле?
Ако е в хладилник, ама то къде ще бъде другаде, около седмица.

# 183
  • Пловдив
  • Мнения: 647
Здравейте Simple Smile Можете ли да ми кажете колко време е годна за консумация след като е отворена и разбита сметаната Мегле?
Ако е в хладилник, ама то къде ще бъде другаде, около седмица.

В хладилник е  Peace Направих едни шоколадови бонбони с бита сметана на 31 декември и се притеснявам да не се развалят вече  Crazy Благодаря за отговора  Hug

# 184
  • Мнения: 2 896
Знае ли някой как е "джоджен" на руски?

мята
Това е "мента", за електронния преводач и аз се сетих, но не ми върши работа.

# 185
  • Мнения: 22 867

Това е "мента", за електронния преводач и аз се сетих, но не ми върши работа.

acer , така го наричат, друг въпрос е, че има разни видове "мята"

Ако искаш съвсем точно - Мята колосовая (кудрявая) Mentha spicata.

# 186
  • София
  • Мнения: 12 695
Знае ли някой как е "джоджен" на руски?

Мята перечная  Peace

# 187
  • Мнения: 4 560
Естел, благодаря!  Значи и аз продължавам търсенето на удобен ръкав,адаптор и накрайник. У вас май е много весело - предлагам да си записваш и издадеш " Кулинарните приключения на Естел" ! Дано не се расърдиш, но ме напуши такъв смях, докато те чета  Laughing
 За баклавата - ако е много гъст ( сладък) сиропът, трудно попива в баклавата . Това ми дойде на акъла като причина , да не ти попие сиропа.

Сиропа беше 1:1 захар:вода, две пакетчета лимонена киселина и една ванилена есенция на Йоткер.
Днес е четвърти ден (правих я на 30ти), тавата е преполовена, баклавата е твърда.
Подозирам че плънката е много - орехи, яйца, канела, захар. Аз щедро слагах.  Flutter




Биляна и Естел, гледайте ръкавите да са здрави, твърди, защото толумбите са от сравнително тежко тесто, да не стане беля с олиото. Някой ги беше шприцовал на хартия за печене, нарязва и така пренася да ги пържи, но збравих кой..къде, за да проверя.
  Stop аааа, не  Naughty
Опитах го, при мен не става. При вдигането хартията се сгъва и те се слепват /или аз не го правя както трябва  Rolling Eyes/.

# 188
  • Мнения: 22 867
Знае ли някой как е "джоджен" на руски?

Мята перечная  Peace

Тази е черна/лютива мента, но и нея използват в кулинарията.

Мента Mentha piperita  L

Джоджен Mentha Spicata L

# 189
  • Мнения: 311
Привет от мен! Моля за рецепта за рибена чорба от скумрия
Благодаря

# 190
  • София
  • Мнения: 31 402
При мен баклавата стана хубава, но сиропът стана по-рядък. Вероятно причината е, че сложих по-малко захар  newsm78

Много ми се иска да замеся нещо, но още не се престрашавам, че за месенето си трябва чалъм  Embarassed

# 191
  • Мнения: 4 560
Много ми се иска да замеся нещо, но още не се престрашавам, че за месенето си трябва чалъм  Embarassed
Опит трябва и желание.
По-нагоре имаше една много проста и лесна питка /запомних я, защото и аз я правя по подобна рецепта/.



Моята питка стана сладникава и на конци като козунак. Не мисля, че удряше на хляб.

1 кг/1,200 кг брашно
1 кубче мая
1 кисело мляко
3 яйца
1 с.л. захар (с връх)
1 с.л. сол (малко по- малко от това количество слагам, например 2/3)
1 ч.л. сода
6 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  Брашното се пресява в тава (като се остава 100-200 г за омесването) за да се аерира и за да бухне по-добре тестото. Маята се слага в хладка вода (аз използвам малко бурканче от лютеница Олинеза и не го пълня цялото, остявам 1 пръст отгоре)  да се събудят дрождите с лъжицата захар. Отделно се смесват яйцата (като се отделя единият жълтък за намазването отгоре) с киселото мляко, солта содата и 4 лъжици олио. Препоръчително е яйцата и киселото мляко да са постояли няколко часа на стайна температура. След като маята шупне, се смесва със сместа на яйцата и млякото, прави се кладенче в пресятото брашно и се изсипва всичко. Замесва се и се добавя брашно докато не спре да се залепва за ръцете, и докато се получи еднородна смес. Аз я блъскам около 200 - 300 пъти в масата, но не е задължително, така си изкарвам дяволите  Twisted Evil След това се намазва тестото с другите 2 лъжици олио и се оставя да втаса в съд с капак.

# 192
  • София
  • Мнения: 12 222
При мен баклавата стана хубава, но сиропът стана по-рядък. Вероятно причината е, че сложих по-малко захар  newsm78

Много ми се иска да замеся нещо, но още не се престрашавам, че за месенето си трябва чалъм  Embarassed
За сироп на баклавата ползвам 800 г вода + 600 г захар и оставям да ври около 10-.15 мин. Лин. киселина слагам по-малко от половин ч.л. Баклавата трябва да е сладка.
За да омесиш погача ти трябват две ръчички, ако нямаш машина за тесто,  желание, време и търпение. Аз си ползвам двете ръчички, нямам машина.   Нищо повече и изобщо не е сложно.  Simple Smile За около час, час и половина си готова. Около Коледа направих погача "Слънце". Прекрасна е и изобщо не е сложна.

# 193
  • София
  • Мнения: 31 402
Значи при мен водата е била повече  Rolling Eyes

***

Дано успея да замеся нещо, че вярно става с ръце, ама има начин да "усещаш" тестото (меко, твърсо и т.н.). Пък, ако не успея, в коша  Rolling Eyes

Естел, ще я пробвам   bouquet Ако стане, ще пробвам и "Слънцето"  Peace

# 194
  • София
  • Мнения: 12 222
Значи при мен водата е била повече  Rolling Eyes

***

Дано успея да замеся нещо, че вярно става с ръце, ама има начин да "усещаш" тестото (меко, твърсо и т.н.). Пък, ако не успея, в коша  Rolling Eyes

Естел, ще я пробвам   bouquet Ако стане, ще пробвам и "Слънцето"  Peace
missence, няма да имаш проблем . Тестото те води. След като ти втаса маята още в началото достатъчно, можеш вече да си спокойна за крайния резултат на сладкиша или погачата. Винаги спазвай рецептата и никога не добавяй ей така брашно `щото ти се е видяло лепкаво  Peace

Общи условия

Активация на акаунт