БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 41 661
  • 729
  •   1
Отговори
# 225
в миналата тема май писах и някой го прави вече
ориза сварен в много вода 1/6 части. Когато е почти готов се прецежда и запържва с мазнината (олио и зехтин или олио и масло); посолява се;  ако ще се слагат зеленчуци (замразени) сега е момента и двете заедно се задушават 5-6 мин.  или гъби - ситно нарязани.  Понякога слагам куркума, която освен за цвят, била много полезна  newsm78

# 226
Като стана въпрос за балкави и аз да ви напиша най-накрая една рецепта Simple Smile На майка ми е и за мен е най-хубавата баклава на света Simple Smile Ето как я прави:

Разтеляте корите в/у тънкото фолио от опаковката. Слагате тавичката в/у корите и с ножа очертавате дъното. Изрезвате корите. Подмазвате тавичката с четката (с предварително разтопено масло). Слага се  кора - масло, кора - масло и така до половината, като се слагат и парчета от изреските. Слагат се смлените орехи. Продължава се с другата половина от корите, кора-масло и т.н. Нарязва се на порции и се залива с останалото масло. Пече се на 150 гр.до зачрвяване (тя май ползва и вентилатор). Като се извади, се слагат 3 чаши и 1/2 захар и 3 чаши вода, и 2 ванилии да поврат 3,4 мн. Сваля се от котлона и се слага бучка масло колкото орех. Залива се  баклавата и се покрива с тънкото фолио.  Heart Eyes

# 227
  • София
tzvety26, правила съм в тенджера по налягане, разбира се стават. 
Особенно щом ти е полуготов оризът, кое налага употребата на въпросната тенджера?  Аз не бих готвила под налягане в случая, та дори и в такавата тенджера. Вода, щом ще правиш сос, нека покрива чушките, нали ще ползваш бульона за соса после, времето е 20тина мин. Иначе то и аз на око правя соса - загрявам мазнина, в нея брашно (според зависи колко сос искам), разреждам с малко вода и после и бульона. Застройвам го с жълтък и кисело мляко.
Морена, реших, че в тенджерата по-бързо ще станат. Но в крайна сметка си ги направих на фурна. Сега отивам да направя соса, че децата вече обикалят тавата Simple Smile

# 228
  • София
Като стана въпрос за балкави и аз да ви напиша най-накрая една рецепта Simple Smile На майка ми е и за мен е най-хубавата баклава на света Simple Smile Ето как я прави:
..........
Ами то хубаво, че сподели с нас баклавата на мама, ама не си ни написала колко масло ползва и колко орехи  newsm78...аз ползвам на пакет кори около 350-400 г масло  и 300 -350 орехи. Сиропа е ясен.  Simple Smile

# 229
Мда Simple Smile маслото е 1 пакетче. Орехите са според вкуса. Аз не обичам чак толкова много орехи  и слага колкото да се покрият корите.

# 230

Разтеляте корите в/у тънкото фолио от опаковката. Слагате тавичката в/у корите и с ножа очертавате дъното. Изрезвате корите. Подмазвате тавичката с четката (с предварително разтопено масло). Слага се  кора - масло, кора - масло и така до половината, като се слагат и парчета от изреските. Слагат се смлените орехи. Продължава се с другата половина от корите, кора-масло и т.н. Нарязва се на порции и се залива с останалото масло. Пече се на 150 гр.до зачрвяване (тя май ползва и вентилатор). Като се извади, се слагат 3 чаши и 1/2 захар и 3 чаши вода, и 2 ванилии да поврат 3,4 мн. Сваля се от котлона и се слага бучка масло колкото орех. Залива се  баклавата и се покрива с тънкото фолио.  Heart Eyes

Благодаря ти, мила, че сподели и твоята рецепта. Следващият път ще се опитам да я направя.

Аз вече за две рецепти писах тук / за други неща/, но се намериха  девойки, които ми дадоха да разбера,  че моите не стават. Явно си харесват само своите.

Но, аз ще опитвам и други. Благодаря ти!    bouquet

Последна редакция: сб, 04 яну 2014, 23:57 от PaulaSS

# 231
  • Sofia
...Разтеляте корите в/у тънкото фолио от опаковката. ...
Като цяло почти същото като при мен, само дето моята е по опростена и бърза. Simple Smile
Не мажа всяка кора, а заливам накрая с доста масло и не режа нищо - абе, супер бърза работа.  
Сосът ми не е толкова сладък обаче.  Simple Smile
  И да, и ние си я намираме за най-вкусната.  Grinning

# 232
Доста по-различна ми се струва от твоята. Но е нормално всеки да си харесва това, с което е свикнал от малък. На мен всички манджички на майка са ми любими. Не знам дали защото са най-вкусни, или просто съм свикнала с вкуса им от малка Simple Smile

Одеве си правих кокосовите бонбони мммм много вкусни. В миналата тема някой беше пуснал рецептата. Още не са се охладили много, но много ми харесват. Сигурно утре ще са още по-вкусни.

# 233
  • Sofia
най-вкусната баклава която съм яла правеше милата ми бабка,светла и памет...но така и не я научих рецептата...беше с плънка от грис,канела,орехи и карамфил

# 234
  • София
най-вкусната баклава която съм яла правеше милата ми бабка,светла и памет...но така и не я научих рецептата...беше с плънка от грис,канела,орехи и карамфил
Да, да . Има един вид такава баклава, вид гръцка е. При нея се добавя и мастикс, който е на зърна и  се счуква на прах и се добавя.  Много добър аромат дава.  Много е добра, но не зная и аз как се прави... не съм работила с грис. Вероятно тази грис първо ще се запържи в масло плюс всичко останало.  Ще се разровя да я потърся.

# 235
Баклавата на Морена по-горе е с грис и канела.

# 236
  • Sofia
много е малко гриста,2-3с.л. и  как се прибавя,сурова или запържена

# 237
  • Sofia
Сурова е гриста.
Иначе всеки може да си добави колкото му харесва.

# 238
  • София
може ли рецепта за мусака Blushкоято се одобрява от децата...моето все нещо не и харесва Tired

# 239
може ли рецепта за мусака Blushкоято се одобрява от децата...моето все нещо не и харесва Tired

Аз я правя по стандартния начин и голямата ми дъщеря я обича: запържвам глава лук, сипвам малко вода, добавям каймата, червен пипер и чубрица, дребно нарязаните картофи, магданоз и настърган домат (може и от консерва, може и да се пропусне). Като е готово, изсипвам в тава и във фурната. Внимавам да не е много сока. Заливка правя от 2 яйца и чаена чаша мляко (в къщи не харесват дебела кора и затова не слагам брашно), запичам до готовност. Снощи правих и разпределих в гювечета преди печене.

Общи условия

Активация на акаунт