Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит

 • 111 650
 • 735
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 502

Темата е за информация, въпроси, отговори и споделяне на опит относно освобождаването от митница на пратки, пристигнали от страни извън ЕС

На въпроса дали пратката ще отиде на митница или няма не може да се даде точен отговор.
Задържат се на митница предимно пратки съдържащи техника (телефони, таблети, лаптопи и др.), независимо че са декларирани на ниска сума. Служителите са свикнали да разпознават такива пратки и в 90% от случаите ги задържат. Задържат се също и пратки с очебийно големи размери или тегло, както и такива, които са в търговско количество. Изобщо всякакви, които поради вид, размери, тегло или нещо друго могат да събудят съмнение, че стойността им е над прага от 30 лв.
За всички други видове стоки, дори да са скъпи, вероятността да се задържат на митница е доста по-малка.


Пример за статут на пощенска пратка задържана на митница:
Скрит текст:

ПОЩЕНСКИ ПРАТКИ
(пратки, пристигнали с БГ пощи)

До 30,00 лв (15 Евро)
Не се обмитява. Получава се от пощенския клон по адреса, посочен на пратката.

От 30,00 лв (15 Евро) до 300,00 лв (150 Евро)
Дължи се ДДС 20% от общата стойност на стоката и доставката.
Не се попълва митническа декларация.
Не се изисква ЕОРИ номер.
Пратката се получава от съответната митница, посочена на пощенското известие.
Носи се лична карта, копие от PayPal или друго плащане (банково извлечение) или фактура, копие от поръчка и пощенското известие.
ДДС се заплаща на място с квитанция, която се попълва от служител на гишето.
Плаща се и пощенска такса около 3,50 лв.

Ако сте от малък град, където няма митница можете да се обадите на телефона за контакт, посочен в известието и да поискате пратката да ви бъде препратена в местната поща, където можете да заплатите ДДС.
Ще е необходимо да изпратите по факс или имейл разпечатка от плащането и/или поръчката или фактурата, за да изчислят предварително дължимата сума.

Над 300,00 лв (150 евро)
Дължи се ДДС 20% и мито според тарифния код на стоката върху общата цена на стоката и доставката.
Попълва се митническа декларация.
Изисква се ЕОРИ номер.
За телефони и друга техника митото е 0%.

Тарифните кодове се определят според вида на стоката и се търсят в Митническата тарифа (ТАРИК)За непрофесионалист е трудно да определи тарифната позиция, тъй като има много условности и подробности. Стоките са групирани в раздели и глави според вид материал и предназначение. Някои са лесни за откриване, други не чак толкова. Тълкуването на тарифата не винаги е еднозначно.
Това ще го направят служители от фирмата, където трябва да отидете за попълване на митническата декларация. Ще определят тарифния номер и ще изчислят дължимите суми.[/i]

За митническа декларация с 1 вид стока (1 тарифен номер) се заплаща около 15,00 лв според цените на фирмата, където ви я попълват.
ЕОРИ номер се вади с лична карта от митницата, най-често в деловодството. Безплатно е.
Може да се извади еднократен ЕОРИ номер, който става веднага или постоянен, за който трябва да се върнете на следващия ден или след няколко часа.

Различните митници имат различни правила на работа и ред на обработка, така че не мога да съм съвсем подробна, но
процедурата най-общо е такава:
С документите от пощата (товарителница), попълнена деклация, ЕОРИ номер, разпечатка от плащането или фактура, пощенско известие и лична карта се отива на гишето, посочено в известието. От там ви насочват към митническите служители, обработващи пратки по внос.
Подават се документите и чакате да ви ги обработят. Може да поискат да погледнат пратката, преди да оформят декларацията.
След това се плаща ДДС на каса в банката. В повечето големи митници има банкови гишета, така че не е нужно да се ходи далеч.
С платежното от банката се връщате при митническия служител, където чакате още известно време да се отрази плащането в тяхната система.
Накрая ви дават вашият екземпляр от митническата декларация и можете да си получите пратката.

За всичко това можете да използвате услугите на митнически агент срещу заплащане. Митнически агенти са всички фирми, които попълват документи и офисите им се намират обикновено в близост до митниците.
Трябва да им дадете нотариално заверено пълномощно и те ще освободят пратката вместо вас.
За цените не мога да кажа точно, но са някъде в порядъка от 30,00 до 50,00-70,00 лв.КУРИЕРСКИ ПРАТКИ
(такива, които са пристигнали с куриерска фирма - DHL, EMS, FEDEX и др.)

До 30,00 лв (15 Евро)
Не се обмитява. Куриерът я доставя до вашият адрес.

Над 30,00 лв(15 Евро)
Изцяло важи написаното за пощенски пратки над 300,00 лв.
За куриерските пратки винаги се попълва митническа декларация и се иска ЕОРИ номер, освен ако не са на стойност под 30,00 лв. Тогава ги носят директно на адрес.
Всички куриерски пратки над 30,00 лв минават митница по описаната по-горе процедура с попълване на декларация и с ЕОРИ номер.

Куриерските фирми ще ви предложат да им дадете нотариално заверено пълномощно, с което те се наемат да извършат освобождаване на пратката вместо вас. В този случай не е необходимо да ходите на митница и да вадите ЕОРИ. Ще ви изпратят текста на пълномощното, което е специално за митнически цели, където вие да си попълните данните и да заверите при нотариус. Занасяте или изпращате пълномощното на куриерската фирма и тя извършва всички митнически формалности, след което ви доставя пратката и заплащате нужните суми (ДДС и мито, ако е начислено) на тях.
При DHL тази услуга е безплатна за пратки, пристигнали в техния склад, а при другите куриери се заплаща според тарифите им.

Ако желаете можете да ползвате и друг митнически агент, различен от куриерската фирма, в която ви е пратката. Процедурата с упълномощаването е същата. Цените за услугата са различни, според тарифите на конкретната фирма.

ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ ДО ТУК СЕ ОТНАСЯ ЗА ПРАТКИ ИЗПРАТЕНИ ОТ ФИРМА КЪМ ДРУГА ФИРМА ИЛИ КЪМ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ.

ПРАТКИ ИЗПРАТЕНИ ОТ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ ДО ДРУГО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ
За пратки между две физически лица на стойност до 45 Евро, за които получателят не е заплатил (напр. подаръци) не се дължи ДДС и мито, не се попълва митническа декларация и не се изисква ЕОРИ номер.
Освобождават се от митница само с представяне на документите от пощата или куриера (товарителница, цесия), известие, лична карта и опаковъчен лист или стокова разписка, ако има.

Последна редакция: сб, 04 яну 2014, 22:39 от Ros@linda

# 1
 • Мнения: 181
Много полезна тема.Поздравления newsm10

# 2
 • София
 • Мнения: 502
Благодаря!
Стана малко дълга, но нещата са доста.
Ако нещо съм пропуснала кажете да добавя докато е време.

# 3
 • Мнения: 995
Ros@linda супер си  Hug
можеш да добавиш и тази снимка,понеже постоянно има въпроси от рода -дали праткта ми е на митница? нека да видят какво изписва във случаите когато пратката е на митница
http://prikachi.com/images/264/6922264A.jpg

# 4
 • София
 • Мнения: 502
Ros@linda супер си  Hug
можеш да добавиш и тази снимка,понеже постоянно има въпроси от рода -дали праткта ми е на митница? нека да видят какво изписва във случаите когато пратката е на митница
http://prikachi.com/images/264/6922264A.jpg
Готово Simple Smile

# 5
 • Мнения: 303
Благодаря на авторката за темата! Hug

# 6
 • Мнения: 2 140
Много полезно! 

# 7
 • Мнения: 6
Страхотна тема! Поздравления! Наистина рози, ми спести много притеснения , защото когато на човек се случи за първи път е плашещо. Радвам се че си направила тема, защото това е много полезно   bouquet Hug На добър час!   bouquet

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 44
Запис и от мен HugБлагодарско на авторката за полезната тема  bouquet

# 9
 • Мнения: 1 603
Розалинда, страхотна си, браво за темата  smile3525

# 10
 • Мнения: 5 847
Много много много добра тема и полезна информация sohappy. Скоро поръчвах и се усетих, че за първи път поръчвам за повече от 15 евро и почнаха въпроси из моята глава кое как става. Една мила потребителка ми беше обяснявала на ЛС, но тук определено всичко е систематизирано. Много неща ми се изясниха. Сега ми изникна такъв въпрос, свързано с последното изречение. Изписва ли се в ebay примерно някъде, дали лицето, от което съм поръчала е ФЛ или фирма....или трябва да го питам за да разбера. На мен ми прилича на физическо лице, ама знам ли  Laughing Laughing

# 11
 • Мнения: 0
Хайде и аз се включвам, досега бях воайор Simple Smile

# 12
 • София
 • Мнения: 502
Много много много добра тема и полезна информация sohappy. Скоро поръчвах и се усетих, че за първи път поръчвам за повече от 15 евро и почнаха въпроси из моята глава кое как става. Една мила потребителка ми беше обяснявала на ЛС, но тук определено всичко е систематизирано. Много неща ми се изясниха. Сега ми изникна такъв въпрос, свързано с последното изречение. Изписва ли се в ebay примерно някъде, дали лицето, от което съм поръчала е ФЛ или фирма....или трябва да го питам за да разбера. На мен ми прилича на физическо лице, ама знам ли  Laughing Laughing
Данните на изпращача се виждат от етикета върху пратката, от товарителницата и от разпечатката за плащането - Пейпал, щом е от Ибей. Също и от фактурата вътре в пратката, ако е сложил такава.
Ако пише само две имена, без добавено LTD или нещо друго, което го определя като фирма, значи спокойно може да бъде физическо лице. Данните трябва да са еднакви във всичките документи.
Трябва да обърнете внимание на митничарите върху това, защото те рядко ще се сетят сами. Кажете, че изпращача и получателя са физически лица и искате пратката да се освободи като такава.

# 13
 • Мнения: 5 847
Понеже още нищо не е пристигнало, единствено към момента мога да гледам в ПП. Като отида на
Transaction Details и виждам единствено
Payment To: тука му пише никнейма в ПП, нищо особено
Seller's ID: тук потребителското име от ебей
Seller's Email: и тук е-мейла
Това ли трябва да гледам  Rolling Eyes Защото, ако е това, по нищо не се разбира примерно, че е фирма. По-скоро обикновен човечец  Laughing

# 14
 • София
 • Мнения: 502
Да, така не се разбира, но нека да дойде пратката.
Ако се случи да я задържат в митницата като отидеш там ще се види и товарителницата, с която е пътувала. На нея ако не пише фирма може да поискаш да я освободят като пратка между две физически лица. Може да решат да я отворят да видят има ли вътре фактура и какво пише на нея. Ако всичко съвпада и няма никъде фирмени данни не виждам проблем да мине така. Ако видят някъде, че пише фирма ще ти откажат и ще я освобождават по стандартния начин.

Общи условия

Активация на акаунт