Отговори
# 660
честити нови бебчета на всички новородили мами! Да сте живи и здрави и много щастливи мигове с малките сладури!  Hug Hug Hug  bouquet  bouquet  bouquet А на изостаналите мами като мен успешно и безпроблемно раждане и скоро да се похвалят с най-хубавите пухчета!  newsm32 newsm32 newsm32

# 661
Въпрос към ЛЛЛ - има ли такова нещо като рядка или нехранителна кърма?!? Проблема е следния...От няколко дена бебка все по-често търси да яде. Кърма имам - чувам я как преглъща. Но с по-честото сучене, започна да повръща по малко (въпреки че я държа вдигната и се е оригнала - понякога 2 и 3 пъти  Peace). Защо търси да яде, ако стомахчето и е пълно?!? Коликите и не са силни и са рядко, та надали се успокоява със сукане ?!?
Притеснява ме това, че аз не ям редовно...Нямам апетит просто. Сутрин не закусвам, а то и нямам много време (да изпратя каката на градина, да оправя стаята, бебето, прането....). Хваща ме обедно време докато ям. Следобед ако хапна към 4-5 после не ми се вечеря  Confused Но пък пия много сокове, ако това оказва влияние за кърмата?!?
Може ли от моето неядене да не е хубава кърмата ?

Привет, Ivi4ka!
Често се случва майки да са притеснени за това дали кърмата им е хранителна. Всъщност нехранитeлната кърма е един от митовете за кърменето Wink Обикновено тези съмнения се появяват, когато майката забелязва разликата в нюанса на цвета и дори гъстотата на кърмата, които варират в определените часове, моменти и кърмения. Това е напълно нормално заради разликата в т.нар. предно и задно мляко (подробна статия по темата има в списанието от "Кърменето от А до Я" , стр.50-51).
Бебенцата искат да сучат когато са  гладни, когато имат нужда от утеха и успокоение или просто когато искат бъдат гушнати от мама. И ние възрастните обичаме да ни гушкат не само когато ни е зле, а и когато се чувстваме добре също. Още информация защо кърмачетата понякога могат да сучат с часове в статията “Не може да е гладно. То току-що яде!”

Макар че хранителният режим на майката почти не се отразява на кърмата и бебето, оптималният вариант е майката да се храни балансирано и разнообразно, а също така да приема достатъчно течности на ден, но пак без да се прекалява. Има ли вариант някой да те отмени поне в домакинската работа, за да може да си почиваш и да се храниш по-пълноценно? Може би някой от семейството или приятел да иска да ви помогне - нещо вкусно наготвено, което обичаш да хапваш, да изглади, да простре? Грижите за новороденото бебенце, внимание за каката, домакинска работа - ти имаш нужда от почивка също. Когато майката  не се храни питателно, това може да се отрази на тялото и здравето й, и да се чувства по-изморена, тъй като се изчерпва енергийния й запас. В такъв случай кърмата, която тялото произвежда ще продължава да е "хранителна" и най-подходящата храна за бебето, но може да е за сметка на здравето и спокойствието на майката. Дали таткото не би могъл да включи по-активно в грижите за Йоана - смяна на пеленките, люшкане, носене (може да опитате в слинг), разходки - по този начин ще може да опознава бебето си и да те подкрепя.
Опитай да се погрижиш и за себе си, целувай двете сестрички и поздрави!

# 662
  • София
sunflower3, звуча, ама нещо...
Май ме хвана следродилната депресия. Миналата нощ рев от 1 до 3. Отделно не спах от кашлица и най-вече от болката предизвикана от кашлицата. Усъмнах седнала в леглото. На никой не пожелавам такива болки, ужасно е!
Док си взе отпуска още в събота след раждането, баш когато най имам нужда да е тук. ММ идва всеки ден за по 1 час максимум и все не му се седи, а аз най-вече исках вип, за да може той да е максимално до мен. Майка ми идва вечер за около 2 часа - тя си има много грижи, баба ми е с бронхит и доста зле го кара, та спи при нея и даже й се чудя как намира време. Всички сме болни иначе.
Тук само влизат, бодат ме все с нещо. 5 мин спокойствие нямам. Имам чувството, че всички са ме зарязали тук сама. Както се бях настроила утре за изписване, сега не се знае, понеже съм била с анемия - хемоглобин 78  и чак утре по някое време ще разбера дали ще ни изписват.
Както писах, нямам никаква кърма, а коластрата намаля. Зелено човече, благодаря за съветите, но имам хормонален проблем - матката също е много уголемена и ми бият окситоцин, защото имам недостиг, та предполагам заради недостига не слиза и кърмата. От окситоцина трябва да контрахира матката, да изкърви и да се свие, но при мен нищо не се получава. Откакто ме изкараха от реанимация имах кървене само първия ден и после леко зацапване. Днес след първата инжекция окситоцин прокървих малко повече, като при цикъл, след втората - нищо. Една акушерка ми каза, че много съм се притеснила и може заради това да не идва кърмата.
Свеки е дошла за изписването. Аз преди малко пак изпаднах в лошото състояние, обадих се на ММ, но вдигна тя и ме чу, че плача  #Crazy Изобщо кофти положение. Надявам се да не  е депресия, че ще откача. Добре че малък Точко е здрав, че иначе не знам как щях да се оправя. Аз него си го поръчах кротък и поспалив и такъв ми се падна - копие на ММ по тази част. Акушерките от детското отделение ми разправят, че трудно го будят да яде и заспива пак още докато хапва. Аз му намерих цаката - събужда се като сменям памперса, макар и за малко. Днес плачка сутринта, видях, че са му взимали кръв, мерили са го и явно се е раздразнил. Има колики, защото след ядене се напъва, зачервява се, а аз усещам как му къркорят червата. После почва да пръцка, но не плаче. Държа го на гърдите, като жабче и така му олеква. За сукането го слагам на гърда преди всяко хранене, суче малко и почва да плюе зърното и да плаче. Разбираемо е - не пуска нищо. Тогава прибягвам до шишенцето. Ако някога текне кърмата, май като Елг ще цедя.
Ето пак се отчетох малко мрачно, но ми олеква, като си го кажа, пък дори и никой да не го прочете.
~Elg~ , мисля, че ги претоплят, защото последния път беше като от фурна изваден, толкова топъл и зачервен. Има и пъпчици.
Днес гледам, че са увеличили млякото и доста дълго време цока, а после върна на 2 пъти по малко, хем го оригнах.
Доци, ами там е работата, че засуква, след малко обаче плюе и плаче за шишенце. За спорта, аз след миомектомията почнах постепенно от 40 ден с пилатес и постепенно увеличих натоварването. Ти сама ще си усетиш колко можеш.
Миленски, надявам се и на мен да ми дойде скоро. За окръжна не съм слушала добри отзиви, но не искам да плаша никой тук.
penumbra, sunny_bebe, ell_83, честити бебчета!!!!!
Алиан, радвам се за квартирата! Разкажи, ако имаш желание къде е и какво представлява. Нашите ходиха да чистят вчера в нашата и казаха, че там бебе не може да се гледа от влага и мухъл и трябва да я сменяме Sad Мухъл имаше само на 1 място, а влага наистина много има заради дограмата.
Перо, издръж още малко! На мен трябваше вече да ми е олекнало, ама ей на - пуста кашлица ме направи на нищо!
Панди, дано ти се отрази добре ходенето при вашите.

# 663
Фейсче, мила, спокойно , няма да изпадаш с депресии, не му е сега времето. Не се отказвай с кърменето, слагай го на гърдите, утре сигурно ще дойде вече млякото. Разбирам те и аз с щерка ми имах едно кило проблеми в това отношение..Но е рано, ще се наредят нещата. За квартирата, ваште до сега не бяха ли идвали, че баш пък сега намериха да се изкажат, като от това само ще се притесниш? Безсмислено ми се струва..Дано те изпишат скоро, гледай да не се връзваш на персонала много много. Постепенно всичко ще си дойде на мястото, спокойно.  Hug
Честити бебета на Звезден прах, Елл. Пенумбра и съни бебе  bouquet

# 664
  • Германия
Здравейте и от мен, вися си аз в болницата, но за щастие ходя да си храня бебетата по 5 пъти на ден иииии тези моменти са безценни за мен. Времето между храненията минава бързо, изцеждам се и им давам кърма, сега ще чета и питам как да си я увелича, така че да стига за 2 бебета. Ще съм признателна на някой от ЛЛЛ да ми даде линк моля  Hug Hug Hug.
.......
Мaggie_m, чувството да си гушнеш бебчетата е неописуемо, нали?  Hug Heart Eyes Всъщност , ти си изградила основите и сега граденето на къщата, ще е доста по-улеснено. Wink И на практика за да продължиш по пътя си, е нужно просто да слагаш бебочетата редовно да сучат. Редовно ще рече поне през първите няколко седмици да няма по-дълга пауза от 2-2,5 часа. Вероятно ще е нужен помощник, който да ти помага за придържането докато засучат. Ти сама ще се ориентираш, дали ти е по-удобно едно след друго или двете едновременно. /второто пести време за теб/. Оптимално би било да сменяш гърдите, т.е. всяко бебе да суче и на двете гърди, така евентуално ако едното е по-активно да "изработва" дажбата за другото./Пардон за израза/. Доколкото е възможно, не подценявай нощното кърмене или поне рано сутрин. В ранните часове на деня нивото на пролактина е високо и това е в твой плюс- не е задължително да будиш бебетата напълно, достатъчно е да ги сложиш и повечето засукват инстинктивно. Важно: следи за оптималното засукване на гърдата и да сучат ефективно. С чиста съвет се остави да те глезят доколкото е възможно поне през първите седмици докато се сработите като екип. Готвене , чистене...да са табу за теб  Mr. Green  сега ти и мъничетата сте най-важни. Предполагам, каката ще е най-ентусиазираната помощничка у дома  Flutter и изобщо всяка помощ е добре дошла. Ето този линк, /ако не си го открила вече де/ може да ти е полезен. Принципът на търсенето и предлагането важи и за едно и за две бебета. Пожелавам ти всичко най- добро и се наслади на безценните моменти.  Hug

# 665
Много е пусто нещо тук...  Rolling Eyes

Фейс, не се натъжавай - мисли за хубавите моменти, които те очакват с твоя малък сладур скоро, когато се приберете и се поуспокоиш. Разбирам те напълно - болна, недоспала, с болки... нормално е да ти е мъчно и да си поплачеш. Хубавото е, че скоро всичко ще свърши. Важното е, че бебчо е добре, това трябва да ти дава сили и кураж.  Hug
За кърмата.. дано наистина се получи, но пък ако не - не е свършил света. Ти ще направиш всичко възможно, пък каквото стане. Не се отчайвай!
Поговори с ТМ, да остава повече време при теб, обясни му как се чувстваш и че имаш нужда от него.
Дано и с квартирата нещата не са толкова зле и овладеете положението.  Peace
Бъди силна и мисли положително.  Hug  Hug  Hug  

# 666
Момичета, голяма разтуха сте ми, чета ви по няколко пъти на ден   bouquet

Честити и много живи и здрави бебоци на Звезден прах, Пенумбра, Елл 83 и Съни бебе   newsm07 Хайде, че малко останахме вече кореместите Simple Smile)

allian84, честито за апартамента! аз си мислех, че само ние тепърва ще се местим  Crazy

Мандаринка, мерси за отговора!

Пък днес ни умря малък костенурчо (имаме си аквариум). Има подозрения, че може да е било, понеже днес пропуснах да ги нахраня, макар че ме съмнява да е това ... ох, абе душица ...

Хайде нещо за разтуха на всички които имат едно или други колебания: http://myvelikoturnovo.com/2014/01/14/nesuvurshena/

лека на всички

# 667
  • София
Благодаря за подкрепата и че сте ми изчели поста.
Тук горе на етажа персонала е доста мил и отзивчив. Поне това е добре.
sunflower3, кофти ми е, че чета лоши неща за АМ, пък и сега го гледам как има колики, пъне се и пръцка. Днес видях, че вече му дават по 40 мл адапте, което явно му идва много и след това връща по малко. Тази вечер 2 пъти върна.
sevi_to, съболезнования за костенурчо Sad
nikitto, не знам дали точно е депресия това, просто ми е мъчно и имах нужда да си поплача. Като има хора около мен съм ок, но като остана сама в стаята и ми вземат и Точко, ми става тъжно. Само майка ми звъни повече, а ММ уж се радва за детето, уж щастлив, ама предпочита да си иде и да си почива. Какво да му обяснявам, то не остана време... Квартирата наистина е доста влажна зимата. Всяка сутрин бърша локви на перваза под прозорците. Мислех, че като пуснем парно ще се оправи, но пак задържа влага. Уж било опасно за бебе да живее в такава среда, но аз мисля повече да проветрявам и да видим дали може да се справим. Таман се настанихме, а и мястото ми харесва. Ще ми се следващото ни жилище да е вече наше собствено, а не само да се местим.

# 668
Искате ли малко да ви разсмея?!???? Еми можете официално да ме признаете за най-голямата патка на форума, защото уведомих някои от приятелите си, че вече съм родила, а не съм!!!  Joy Joy Joy Понеже кукувам по нощите реших да последвам примера на много мои приятелки си, които родиха и си подготвиха от рано съобщенията, с които уведомяват приятелите си за раждането, и в деня на раждането само натиснаха изпращане. Е, познайте - докато набирах приятелите си /слава богу успях само петима/ натиснах изпращане - как стана,не разбрах!!! После се наложи да изпратя опровержения, но от тук нататък официално ще бъда обявена за идиот от тях - сигурна съм! Joy Joy Joy Единият от приятелите даже звъннал на ММ, който по това време се прибираше от баскетбол, та му честитил преди да получи моето опровержение на смс!!! Мани мани!!!! Искам официална титла за това постижение!

Иначе днес успях да си запиша педиатър - не този, който исках, но поне на първо виждане ми се стори много свястна, ще видим.

Много много здраве на всички нови бебоци - Пенумбра, Прахче,sunny_bebe, ell_83 . Разпишете се, като се освестите от преживяното и емоциите!!!
Какво става с Цветно и Мама Тодорова?

Бейбифей, кураж!!! Бъди силна! Знам, че е много трудно там, сама,чувстваш се изоставена точно в този труден момент!! Дано всички болежки да не се окажат сериозни и да те изпишат бързо, за да си се прибираш и новият ти живот да започне с Точко и ТМ! За кърмата - ако дойде, дойде, ако не - не е болка за умиране. Има здрави деца и изцяло отгледани на АМ. Но ти не спирай да опитваш - съвсем не е късно още!

mariq13, прекрасно раждане и среща с бебка си имала, а за отношението - нямам думи. В коя болница беше?
milensky1980, радвам се, че и при теб всичко е минало безпроблемно,а за лошите преживявания - добре, че вече сте си вкъщи!

Елг, за млечницата съм чела, че се появява, ако не се промива устата с водичка малко, обаче някой каза, че го прави и пак има. Та явно си е до дете. Иначе браво на вас за разходките - много ви завиждам благородно!!!

Доци, момичетата вече са ти отговорили за колелото, но да кажа, че при всеки е индивидуално и не си позволявай нищо без да имаш разрешение от лекар преди това. Ама и ти - как пък се връщаш на работа, няма ли начин да не го правиш??? На мен ми се чудите за ученето, ама твоето е наистина лудост!! Дай си малко почивка, макар че и с другото дете - хич не си почиваш!

Алиан, ти нищо не сподели за преместването - как успяхте толкова бързо, пак ли в същия квартал, харесва ли ви на новото място повече?

# 669
Фейси, четем те разбира се  Hug Flutter Hug

Разбирам те , ето и Панди май мина същото, от постовете на Котката и кайлис също имаше лек полъх на тъга...Нормално е когато бебетата не са в самото начало с майките. В такъв момент на мен най-много би ми липсвал сина освен бебето, после вече ММ... Колкото до ТМ, той тепърва ще се ражда като баща. Казвала съм и преди приказката,че като се ражда бебе се ражда и майка, ама то важи и за таткото...Само го научи от самото начало да споделя отговорностите с теб и един непоискан съвет - като се приберете изкъпете двамата Точко. Не допускай това да направят бабите.  Naughty
Пожелавам ти бързо изписване и възстановяване на организма ти от всички странични болчици.

Колкото до моето издържане още малко..НЕЕЕ Не, искам и не издържаа-а-а-а-ам.... smile3511 smile3514 Искам да раждам вече! Има ли още някой с толкова опънат корем , че и болки от което?
Сега съм си наумила, че съвсем няма място вече детето и много ми е терсене, че не може да си прави фитнеса както си трябва.. Проверяват ме вече всеки ден и списъка със съвети е

Стълби, Секс, Стимулиране на зърната и Спокойствие. 4 С!!  newsm78 hahaha

Тонини  smile3532 newsm65

Страшно съм ти задължена за тази порция смях, ох не мога да спра, ако ме почнат и напъните заради теб ще те обявя и за най-желаната акушерка...

# 670
Искате ли малко да ви разсмея?!????.................
...... Искам официална титла за това постижение!

tonniny, голям образ си  hahaha hahaha hahaha
Блейка на годината номер 1 си в личната ми класация. Сигурна съм, че и тепърва би разбила всяка конкуренция. Joy Hug

# 671
Ние пък сме с колики  #2gunfire
Пие биогайа, колиеф, едни хомеопатични хахах резултата е нулев.. Успокоява се от бял шум .. пускам му от youtube  Mr. Green Mr. Green ама направо не мога да го понасям тоя шум.. бучат ми ушите след това още поне 10мин..  Laughing
ММ се бъзика, че трябва лаптоп да му купуваме хаххаха, че не може да се вредим от него ..  Joy
Правя му масажче на корема .. успокоява се точно за 2 мин. и пак ..
Сега пие антибиотични капки, сироп за кашлица.. и не ми се иска да експериментирам и с инфакол и др. .. Мисля да изчакам докато спре горните .. и тогава да търсим какво е нашето спасение..
Взеха му носов секрет и чакам резултати днес по обяд да видим какво е ..   bouquet

babyface76  що рев изревах в тая болница ..  Praynig дано бързичко мине всичко и да се приберете.. При мен нещата с коластрата бяха същите късно слизане, стрес .. ако си упорита Simple Smile ще се справите, аз се отказах.

# 672
Четох ви през нощта Rolling Eyes

Фейсче,  Hug
Аз бях така с каката. С тази разлика, че при мен нон стоп се мъкнеше някой и не можех да си почина.
Не си в депресия, просто много ти се е събрало. Хапни си малко шоколад.
За кърмата, найстини спри да се притесняваш. Каката е кърмена 20 дни. От родата дето ми образуваше нерви дори не тръгна нормално. А тогава не се цедях така както сега. Отгледана е на АМ, и не е тъпа, болна, и т.н дето ги пишат.
Сега с бебо всичко е различно. Беше ми спокойно, не ми питат на всяко обаждане ''кърмите ли се'' и ''ама защо не кърмиш''.
Истинското мляко ми тръгна чак в нас. Така че спокойно.
За ТМ- и Перо ти го е казала, и той постепенно ще разбере, че е татко. Не го изключвай от нищо. Моя мие помпа ишишета. Онзи ден глади дрехи ( гледам го сипал си уиски, позиционирал си дъската пред ТВ и глади).

Тони, ма верно си образ.

Перо, освен да ти харесам една дата. Hug

Матевска аз на каката пусках бели шумове. Качих си ги на телефона и го оставях в леглото и. Ау, дано сега не ни се налага, че и аз не ги издържам.

Аз тази нощ поспах, не знам как. Иначе чакам мама да дойде и да ида до университета да си взема уверението за онези пари.

На малкото останали коремчета  Hug

# 673
добро утро Simple Smile
Сега като четох Елг, се сетих, че и аз бях адски изнервена с каката в болницата и започвах да рева само като се отвори вратата. отделно и при мен идваха тонове посетители..После кърменето ми стана фикс идея, цял месец се терзах с тва пусто кърмене, в крайна сметка бяхме на смесено хранене 5-6 месеца и това беше. Със сигурност от моя опит няма общо между здравето на детето и това дали е кърмено, щерка ми за радост почти не боледува. Все пак, със сигурност е по-лесно и приятно да се кърми, отколкото някоя от другите схеми..но каквото стане, не се терзай, фейсче, това не помага.
Аллиан, честито за апартамента, сега вече бебо може да тръгва Simple Smile
Тони, ти уби рибата , не е истина, печелиш приза безапелационно! Hug
Вчера бая се подплаших с моето кръвно, сега е ок, следя го изкъсо и вчера пих допегит.

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 09:05 от Анонимен

# 674
 wavey  помните ли ме  Simple Smile

Честито на всички, които вече гушат бебета си!

Ние от вчера сме си вкъщи и си се гледкаме  Heart Eyes  
Успех на всички!
Цветно, хайде скъпа чакам да се похвалиш newsm10

Аз отивам отново д стерилизирам, цедя и т.н., та за раждането ще споделя, когато имам малко повече време,  до тогава Никито, Алиан и другите, които ще рждате в Щерев, ако имате въпроси, стига да се добера до компа питайте!

Въпроси към ЛЛЛ

Въпреки, че съм със секцио имам коластра/кърма от деня след операцията - не е много, но изцеждам достатъчно за деня - до тук съм по 50-60 мл на хранене, но имам следните притеснения
- гърдите с ми много болезнени и на възли, буци и т.н., след цедене поомеквт малко, но не мога да махна нпрежението и болката на половина, това нормално ли е?  /опитвам се с масаж да разнасям бучките и лееекинко се получв/;
 - кърмата от няколко канлчета ли изтича - при мен са 1 макс. 3;
- нормлно ли е кърмата да излиза предимно на капки /много рядко се оформя струйка и тя е определено много тънка и за много кратко/;
- моето бебе е лакомо - 50% от случаите след като  си изпие "полагаемото" количество за съответния час продължава да дава сигнали - лапа ръчички, като я гушна търси гърда и т.н., какво да правя? Ядосва се че не й давам и плаче ли плаче, и това от както сме си вкъщи - в болницата не е проплакала нито веднъж, може би защото там им дават вода..?! Водичка мога ли давам /педиатъра каза, че може/.

Общи условия

Активация на акаунт