Отговори
# 465
Здравей puhie !
Тук си изключително права...през същите проблеми мина и приятелката ми,аз и до ден днешен твърдя ,че съм благословенна от тази гледна точка,та даже се чудех какво да я правя кърмата и докато се науча да я съхранявам бидони изхвърлих Simple Smile

Благодаря mimikosan Simple Smile

Всеки организъм е различен, гърди, кърма, канали, зърна. Важното е всяка от нас да успее да намери своя начин така, че нещата да завършат успешно! Дали ще е от гърда или от шише не е толкова важно, но кърмата е най-добрата храна за нашите деца  Hug

# 466
puhie   Peace  Hug
Много си права! И според мен помпата е най-верният приятел, когато тръгнеш към родилното. Когато бебето се роди, то е малко, заспива на първата минута, търси, иска да яде, но ако и ти не знаеш какво да правиш, тогава започват проблемите. Първата ми среща с акушерката в Шейново беше: " О, я да ти видя гърдите....тц тц тц ,тука няма да стане кърменето , мнооого плоски зърна...!" И аз шаш и паника!   Shocked А кърма се произвеждаше, напрежение, втърдяване, запушени зърна и плоски. То бебето се мъчеше... С помпата на Авент се справих, кърмихме се до 6 месеца.

# 467
Виждам, че има няколко мами, които се интересуват от отворените врати в МБАЛ Бургас.
Ако желаете, може да се организираме да отидем заедно. Аз също искам да видя какви условия предлагат.
P.Petunia, тъкмо и аз смятах да предложа да не разчитаме на случайността, предвид изказването на mamamo , че "може да се засечем случайно" , ами да се организираме някак Peace  Хем ще се позапознаем, хем ще може да прокоментираме после на кафенце евентуално впечатленията си на местна почва Mr. Green
Не знам доколко Калчева е специализирала във ФМ Rolling Eyes Но като цяло ми е известно, че е много предпочитана и поради това при нея напливът е огромен и се чака доста.

За помпа не бях мислила още, но сега като ви чета коментарите, добре ще е да се огледам и спра на някаква в случай на необходимост. Като раждах /в миналото хилядолетие smile3560/ не че нямаше помпи, но едно, че никой не ми беше насочил вниманието, второ, че самото раждане и първите седмици след него минаха под такъв стрес, че кърмата ми рязко намаля и така не се намери капацитет, който да ме посъветва какво да правя за да я активирам наново...Кърмих си чедото и то по мъничко, а после дохранвах, едва до втория месец Confused  Сега обаче съм много амбицирана и имам страшно желание колкото е възможно по-дълго да си кърмя рожбето breastfeeding

# 468
И ние не се кърмехме  ooooh! Много искам този път обаче да успея!Решила съм да си купя електрическа помпа за кърма.И аз като velizara_82 съм с много плоски зърна,вдлъбнати са навътре!Дъщеря ми спреше нон стоп,изобщо нищо не беше в състояние да я събуди,заспиваше вечер към 22ч и се събуждаше към 06ч сутринта.Беше супер спокойно бебе и голям сънчо,камо ли да засуче  ooooh! Купих си една съвсем обикновенна помпа от аптеката с някакво стъклено подобие на шише и биберона.Опитах се да се цедя,изкаравах по някакви 20гр  и естествено се отказах.Сега се надявам да не е така и мисля да пробвам с електрическа помпа.Не знам обаче нищо по въпроса -нито за подготовката на гърдите 2 месеца преди раждането,нито за  лактогонни чайове и приема на възможно най-много протеини.
puhie  ще се радвам да споделиш всичко което знаеш в тази връзка.Виждам,че и ти си имала подобен проблем като моя с 20гр.Аз раждах секцио,не знам дали това е фактор за липса на кърма,но определено имаше грешка и от моя страна,да не говоря,че съм от малък град,няма кой да ти обясни в болницата,нямаме такива асоциации и т.н.Така,че статия,съвети всичко ще ми е от полза.  Hug
Чудя се ако бебето не засуче,а само с цедене с такава ел помпа ще успея ли?В смисъл да се храним с шише?

# 469
 Нали за тази помпа става въпрос

http://zabebo.bg/products/dvufazna-elektricheska-pompa-za-karma- … g%E2%84%A2-medela

Иначе бебефон аз имах ето такъв на Бертони

http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=5889&cat=35
не са скъпи ,в Джъмбо са около 40лв ,супер съм доволна ползвах до близо 5години.Носели сме го по почивки,а и живеем в къща и винаги ми е било една от най- необходимите вещи ,накрая се развали ,защото и малката започна да си играе с него  и сега работи само на ток.Мисля да си купя същия ,защото не е удобно,че трябва да е само в тока, а и като ,че ли не мога да му разчитам на 100% в такъв случай  Hug

Стерилизатор си купувах течен на Чико,слагах шишета,лъжички,биберони ..всичко вътре и бях много доволна.Цената беше добра,а и ми беше удобно ,лесно и бързо.Друго ,че не побеляват шишетата

Последна редакция: нд, 12 яну 2014, 18:38 от червенокоса вещица щастлива :-)

# 470
Аз просто благодаря,че ви има! Има теми( като колички, помпи, бебефони и др.) , за които няма как да чета, защото се изнервям! Всяка статия казва нещо различно, помпата е добра или не е , тази количка изкривява детето, онази не и хиляди такива на различни въпроси... как да се подготвиш предварително за нещо, което не ти се е случвало, а и да ти се случи бих ли била наистина готова за това дори и да съм изчела цялата литература ... Когато ви чета все повече разбирам, че нищо не би могло да ми помогне, затова просто ще изчакам и ще видя какво ще реши тялото ми и детето живот и здраве!

# 471
За кърменето според мен е важно да не се отказваме дори и да има трудности в началото. Всяко бебе, за което знам около мен в първата седмица повече спи на гърдата отколкото да суче, но после се оправя. И никоя моя приятелка не е ползвала помпа в болницата, така че явно става и без нея. Така си я мислим някои хора Grinning
А това, че може да изцедиш само 20мл с помпа, не значи че има само толкова в гърдата. Важна е нагласата и спокойствието. Стресът и нервите не са приятел на кърменето. Отделно с помпа може да се докара хиперлактация, а и гърдите увисват повече Grinning
Друго нещо е, че това теглене на бебетата нон стоп и нареждания да се дохранва с адаптирано мляко са пълно безумие в повечето случаи. Ако бебето отслабва много и не спира да плаче съм съгласна за дохранване. Но ако бебето ми е спокойно и изглежда добре, никой няма да ме накара да му давам АМ, само защото е наддало 300, а не 400гр.  примерно.

Последна редакция: нд, 12 яну 2014, 19:03 от The same myself

# 472
The same myself не при всички е така - при мен нямаше как без помпа (а и при много други мами се случва). А при някои само в началото не искаше да тръгне и имаше едни помпи с вид на спринцовка, но доста по-големи, струва към 5 лв, но прави страшен вакум и като за първи път отпушва лесно каналите за да тръгне кърмата.

червенокоса вещица щастлива разчитай на мен за всичко, което те интересува. Иначе това е една от хубавите помпи. Моята беше само с един режим, но тази в болницата беше с два и разликата доста сериозно се усещаше. А аз цедих само с помпа и давах кърмата с шише до 8-мия месец без проблем така, че ако имаш желание ще успееш  Peace

Иначе в началото веднага след раждането потича не кърма, а коластра. Тя е много наситена с всичко, което трябва на бебето и тя си е по 20-тина милилитра макс. Течността е по-наситено жълта и малко по-гъста. Бебето може и да спи на гърдата и да суче малко, но то му е достатъчно. В последствие коластрата преминава в кърма, а количеството се увеличава. Ако не се увеличи достатъчно вече може да се направи нещо по въпроса. Аз бях намерила един куп теми по въпроса тук във форума и изпробвах наред. Най-добре ми беше чая на хип, който си е специално за кърмачки и го има във всички аптеки. А освен него - всичко съдържащо протеини - ядях сурови ядки (без фъстъци) на килограм, червени меса, млечни продукти. И разбира се цедях през три часа - няма денем, няма нощем. За две седмици от 20мл. стана 1л. Споделих го и с другите майки в Майчин дом и при тях ефектът беше същия.

И последно - ето това е сайтът на асоциацията http://www.podkrepazakarmene.com/. Няма значение кой от кой град е - аз им звъннах по телефона и си говорихме половин час - бяха много любезни и много ми помогнаха. Тогава ми се беше запушил канал и бях с 39 градуса в събита вечер. Казаха ми да пия летицин (ползват го сладкарите, че шоколадът да не става на бучки) и от тогава нямам случай нещо да се е запушило. Отделно ми дадоха скайп, където винаги има дежурен и може да се комуникира и през него.

Стискам палци на всички, които искат да кърмят да го направят без проблем - няма такова щастие Simple Smile

# 473
Друго нещо е, че това теглене на бебетата нон стоп и нареждания да се дохранва с адаптирано мляко са пълно безумие в повечето случаи. Ако бебето отслабва много и не спира да плаче съм съгласна за дохранване. Но ако бебето ми е спокойно и изглежда добре, никой няма да ме накара да му давам АМ, само защото е наддало 300, а не 400гр.  примерно.

Тук съм съгласна с две ръце  newsm10 Бабите (и педиатрите) все искат дебели бебета, а това е ужасно вредно за тях. Важното е как изглежда и се чувства бебето, а АМ само в краен случай.

# 474
Да си кажа и аз за кърменето и помпите.
Родих нормално, бебето беше при мен от самото начало. Сложих го на гърда с първото ставане към 4-я час. Засука почти веднага, имах коластра. Кърмата дойде на втория ден. Гърдите ми щяха да се пръснат от напрежение, твърди като камък, мляко за 3 деца, но не потича.

Бяха ми подарили електрически помпи за близнаци + 1 ръчна, в комплекта имаше и още неща- подплънки, пакетче за охлаждане. http://juaimurah.blogspot.com/2012/11/evenflo-comfort-select-dua … -breast-pump.html Бебето не можеше да засуче твърдите зърна, реве, гладно. Първите 2 седмици ми беше много полезна да освободя малко напрежението и да омекнат зърната, за да засуче добре. И на ръка става, но е бавно, но пък по-ефективно.

За изцеждането Имах много кърма, до 2 месец ми бяха все напрегнати, все тежки и огромни. Акушерките ме съветваха след бебето да изцеждам до дъно и да я кърмя на режим. Не ги послушах. Кърмех на поискване, в началото на 1-1/2 после на 2-3 часа. Изцеждах много внимателно и съвсем по малко, колкото за леко облекчение. Кърмех и от 2-те гърди на 1 хранене. Ходех само с подплънки, а вечер с кърпа под гърдата, защото се оливах. Кърмих 2 години и 1 месец.

Силно се надявам и сега да се кърмим без проблеми. Много ми беше полезно кремчето Лансинох. Зърната ми бяха чувствителни, но поносимо.

# 475
Разбира се, че има случаи, в които без помпа не може, както и случаи, при които става единствено с цедене и шише, но много майки за пръв път са неопитни и се отказват с лесно. Не че аз съм опитна де Simple Smile Като цяло съм решила да не се вманиачавам във всякакви съвети, правила и т.н. Искам да си гледам бебчето лежерно, без да загърбвам себе си, мъжът ми и личния и социалния живот. От всичко да има умерено. Че на какви неща съм се нагледала около приятелки. Но в крайна сметка важното е да сме живи и здрави. Често едно плануваме, друго става. Ако вземе да ме тресне някоя следродилна депресия Simple Smile

# 476
puhie  Много ти благодаря  Hug Със сигурност ще имам купища въпроси,които ще изникват във времето.Сега ще си запиша сайтът на асоциацията и като стана към 7ми месец започвам да чета усилено.При мен няма да стане без помпа.Едно ,че отново ще бъда секцио ,друго ,че си имам вдлъбнати зърна.Ще пробвам,но се съмнявам.Мисля си ,че искам да давам кърма на 3ч ,а не да се храним на поискване ,защото това е убийство ,особено вечер  ooooh!Много съм надъхана този път,и се надявам да успея.Ще се цедя на 3 часа и ще давам с шише щом трябва.Само да стане  Praynig Значи това ще е помпата,решено е  Laughing Дали мога да започна да пия чая на Хип предварително,за да текне кърмата по лесно като родя?
 The same myself съгласна съм с теб напълно

Друго нещо е, че това теглене на бебетата нон стоп и нареждания да се дохранва с адаптирано мляко са пълно безумие в повечето случаи. Ако бебето отслабва много и не спира да плаче съм съгласна за дохранване. Но ако бебето ми е спокойно и изглежда добре, никой няма да ме накара да му давам АМ, само защото е наддало 300, а не 400гр.  примерно.

и че при всеки е различно,бебето си показва най-добре,но все си мисля,че както моята щерка веднъж като зацока от шишето и 2 седмици ако е на АМ ,после не знам какво трябва да направиш,че да го накараш да засуче.Свикват на лесното с биберона и това е  Sad

# 477
Да ,така е! Всичко трябва да е с мярка. Аз отчитам като грешка с първото, че не се опитах по-настойчиво да яде от шише изцедена кърма. Искаше само цица и нищо друго, вода отказваше. После се наложи да ходя по изпити и оставях таткото да я гледа в колата въоръжен с шише, но тя не го искаше и ревеше неистово, докато не се върна. Прекъснах! Не ми издържаха нервите да я гледам как цялата е червена и вир вода мокра от 1-часов рев.
Сега си правя сметки къде и какво ще променям в отглеждането. Въпреки, че всяко дете е различно и има свои нужди!

Бебефон не ми трябваше, къщата ни е мъничка, стерилизатор също, но шезлонгът беше най-най-полезната вещ. През деня там заспиваше и много си играеше с него като пролази. Слингът ме спасяваше по време на разходки като вече не искаше да стои в количката.

# 478
  • Шумен
Мамите с вдлъбнати зърна пробвали ли сте силиконови зърна мисля че може да са от полза newsm78

# 479
Мимче,аз пробвах,нищо не ставаше поне при мен.Разместваше  се,тя заспива на гърдата ,абе пълна трагедия.А и като не засуче както трябва от къде да текне тази кърма  Sad

Аз искам да питам докато ми е на ума -когато се цедиш ,за да даваш с  шише,цедиш с помпата на 3 часа.Това го разбрах,обаче кога и как разбираш до кога да цедиш и кога да спреш? Tired Предполагам докато спре да тече,докато гърдата остане празна,за да не стане мастит.Но има ли вариант да няма какво да изцедиш било то и с ел.помпа?
Извинявам се за тъпите въпроси,но направо съм като абориген  ooooh!

Последна редакция: нд, 12 яну 2014, 21:01 от червенокоса вещица щастлива :-)

Общи условия

Активация на акаунт