Това е класическа италианска рецепта, по която приготвям този ароматен хляб.

Необходимите продукти са:

400 г брашно
20 г прясна мая
2 щипки сол
2 щипки захар
3 глави лук
зехтин

Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се задушава на тих огън с малко зехтин, в продължение на 1 час. По средата на процеса се добавят щипка сол, щипка захар и 1/3 ч.ч. вода. От време на време се разбърква.

Докато лукът се задушава се замесва тестото.
Маята се разтваря в 200 мл хладка вода, заедно с малко брашно и захар.
Брашното се сипва в купа, прави се кладенче и в него се сипва шупналата смес заедно с щипка сол. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса на топло, покрито с кърпа за около 1 час.
Тестото се разстила върху набрашнена повърхност. Отгоре се изсипва изстиналият лук и всичко се омесва добре.
Слага се в тавичка, покрита с хартия за печене и се оставя да втаса за още 1/2 час, покрито с кърпа.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 40-45 минути.

Хлябът е мек отвътре и с хрупкава коричка отвън.

При поднасяне, много добре се комбинира със сусамов тахан.
Може да се консумира вместо обикновен хляб.
Много е вкусен още топъл със салам или шунка.

Да ви е сладко!