Имена от фолклора

• 28 441
  • 153
  •   1
Отговори
# 60

Ако ще е блондинка ,да е Ксантия викам аз .

# 61
  • Варна
С ударение на и ли?  newsm78

Скрит текст:
На мен ми навява мисли за Ситроен. ooooh!

# 62
Аз на А слагам ударението, пък с моделите коли съм скаран, така че не ми навява никакви такива асоциации .

# 63
# 64
Сетих се за една песен, в която женското име е Кируша:

Кирушка двори метеше

Кируша двори метеше,
Стоян си стадо караше,
край Кирушкини дворове.
Стоян Кирушки думаше:
- Добър ти вечер, Кирушке!
- Дал ти Бог добро, овчарко
- Кирушке, кара-орманко,
не щеш ли да ми пристанеш ?
- Пристана ще ти. Стояне,
ако се вярно закълнеш,
че нямаш либе и друго!

# 65
Мома с принципи  Mr. Green

# 66

Текста е много интересен, но е много дълъг:

Скрит текст:
Кируша двори метеше,
Стоян си стадо караше,
край Кирушкини дворове.
Стоян Кирушки думаше:
- Добър ти вечер, Кирушке!
- Дал ти Бог добро, овчарко
- Кирушке, кара-орманко,
не щеш ли да ми пристанеш?
- Пристана ще ти. Стояне,
ако се вярно закълнеш,
че нямаш либе и друго!
- Кирушке, кара-орманко,
ако си имам и друго,
и друго либе, Кирушке,
бял Дунав да ме отнесе!
Па си Кирушка пристана
и тръгна подир Стояна.
Вървели, що са вървели,
Стоян Кирушки продума:
- Кирушке, кара-орманко,
видиш ли оназ рътлина,
зад нея - село голямо, -
там имам либе и друго
със малко мъжко детенце!
Кирушка си му думаше;
- Стояне, проклет Стояне,
как си ме хитро измами!
Нямаш ли братче по-малко,
та нему да ме дадете?
Стоян Кирушки думаше:
- За тебе имам, Кирушке,
сабия остра огнена!
- Стояне, холан, Стояне,
иди ми донес водица
из тиха бяла Дунава!
Като се Стоян наведе
водица да й налее,
Дунав си води надигна,
та си Стояна отнесе.
Стоян се в Дунав носеше
и на Кирушка думаше:
- Да ти е халал, Кирушке,
моето стадо безбройно
и върли люти кучета!

# 67
Сега си спомних една песен , но имената ми бягат  newsm78 Иначе  щеше да има още 3 имена :
На една жена мъжът ѝ разбрал , че му изневерява с комшията и го хванал и му отрязал главата и я сложил в една торба , а после се върнал в къщи и я питал , защо и е разрошена косата , тя отговорила : Иванчо братово детенце си игра с нея ...тогава той казал , че му е отрязал главата на Иванчо и хвърлил в краката ѝ торбата ....

# 68
Няма да крия доста странни погледи съм отнасяла и няколко пъти и изрази от сорта на"тва пък от къде го измислихте" но карай.
Трудно им е на подражателите да разберат безграничността на свободните умове  Laughing Да ти е здраво детенцето! Аз се сещам поне за 2 мъже Нено и дядо и внук Нино.

# 69
Много ви е хубава темата, момичета!
Да се намеся и аз с информация. Направи ми впечатление че някои женски фолклорни имена имат собствено значение на местния диалект.
Руфинка е от родопската дума "руфя", което означава "копие", т.е. момичето да е тънко, високо, гъвкаво, здраво като копие.
Някой беше писал за Калина като родствена връзка. В родния край на мъжа ми думата е "калимана/калма/калмана" и е кум/кумица. Нали се сещате за песента "Калиманку Денку", т.е. лирическия герой е влюбен в кумата си.
Друго интересно име беше от онази песен "Дилмано, дилберо". Напева не е български всъщност. Дилмана е "любима" на персийски, а "дилберо" идва от турски и е със значение "красавица". Един вид наричаш любимата "обичана, любима, желана" два пъти.
На мен много ми харесва името Струна, Бърза за момиче, както и прилагателни за имена на момче - Буян/Боян напр. Но кръстихме малкия Димитър, а за момиче съм избрала Татяна (дай Боже да си имаме и Татянка).

Последна редакция: вт, 28 яну 2014, 11:18 от marjan357

# 70
Татяна е много хубаво и аз го харесвам  Hug

# 71

Някой беше писал за Калина като родствена връзка. В родния край на мъжа ми думата е "калимана/калма/калмана" и е кум/кумица. Нали се сещате за песента "Калиманку Денку", т.е. лирическия герой е влюбен в кумата си.
Сега се сетих, че и по врачанско, "Калинка" викат на по-малка зълва мисля беше, дано не бъркам.

# 72
Как пропуснах Руса. Родителите ми са искали да ме кръстят Руса, но баба не разрешила, много бабско било името.  Laughing

По този повод една песен за девойка на име Руса, която предпочита смъртта пред робството:

Скрит текст:
Кой ми писка в горона,
дали летно пиленце,
или гургурушчица?
Нито е летно пиленце,
нито гургурушчица.
Сама Руса в гора,
дервишин я караше,
очинки хи зашити
с червен конец копринен,
ръчинки хи ворзани
с юнашки ремъци.
Руска си са молеше:
— Турчине, дервишине,
отшии ми очинки,
отвържи ми ръчинки,
д’ида да са омия
на белине Дунаве.
Отшиха хи очинки,
отворзаха ръчинки.
Кога е Руса отишла
на белине Дунаве,
че са-й Руса не умила,
ам са-й Руса хвърлила.

# 73
Онзи ден слушах " Аз съм Гошо хубавеца "  Laughing
Гошо ,  Пена, Гана, Цана ,Цена, Рада , Стефана и Маргаритка

# 74
Много ви е хубава темата, момичета!
Да се намеся и аз с информация. Направи ми впечатление че някои женски фолклорни имена имат собствено значение на местния диалект.
Руфинка е от родопската дума "руфя", което означава "копие", т.е. момичето да е тънко, високо, гъвкаво, здраво като копие.
Друго интересно име беше от онази песен "Дилмано, дилберо". Напева не е български всъщност. Дилмана е "любима" на персийски, а "дилберо" идва от турски и е със значение "красавица". Един вид наричаш любимата "обичана, любима, желана" два пъти.
На мен много ми харесва името Струна, Бърза за момиче, както и прилагателни за имена на момче - Буян/Боян напр. Но кръстихме малкия Димитър, а за момиче съм избрала Татяна (дай Боже да си имаме и Татянка).

Сакън ! Това име не носи късмет !

Общи условия

Активация на акаунт