Имена от фолклора

• 28 475
  • 153
  •   1
Отговори
# 75
На мен много ми харесва името Струна, Бърза за момиче, както и прилагателни за имена на момче - Буян/Боян напр. Но кръстихме малкия Димитър, а за момиче съм избрала Татяна (дай Боже да си имаме и Татянка).
Сакън ! Това име не носи късмет ! [/quote] Защо?
Таня ми харесва повече от Татяна.

# 76
Верно ли?! Татяна съм решила да е заради свекървата (Тяна). За са й подновим името, а и да е по-благозвучно, както и да има имен ден и светица-закрилница. Как така носи лош късмет?
Теменуга също е добро, сега ми хрумва. Определено съм за по-дълги лични имена, че фамилията ни е една завъртяна и не върви кратко лично и завъртяна фамилия.

# 77
Абе хубаво си е Татяна, аз много си го харесвам. Даже така се казваше най-любимата ми кукла  Grinning

# 78
  • Сопот, Пловдив
А на Татяна какъв муе произхода, защото аз познавам колумбийка, която се казва Татяна.

# 79
Не съм проверявала, може би руски?

# 80
  • Сопот, Пловдив
По-скоро латинско, въпреки че пише руски или латински произход, но има обяснение само за латинския. А се смесва и с моето име  Grinning , името било женски вариант на Татиус, владетел с това име е управлявал сабиняните в някакъв период.  Grinning

# 81
Татяна произхожда от Титания / а това призхожда от титан/ . Едно време немският композитор Вебер написал операта "Оберон" / Оберон в скандинавската митология е царят на елфите , а Титания е жена му - царицата на елфите / . Титания е красива със синя кожа . Когато я представили в Рим италианската публика много обикнала героинята и от Титания станало Татяна . Няколко години по-късно операта била представена от италиански изпълнители в Москва . Там почитателите на операта също се влюбили в героинята и болярите веднага започнали да кръщават новородените си дъщери Татяна при това забранявайки на простолюдието да кръщава деца с това име . И така ...хубаво име обаче не носи късмет , защото има мъченица със същото име , а който е кръстен с име на мъченик цял живот не е добре . Кръщават се повече на големите светци . Това народа го е изпитал .
Имената Тянка , Тяна и Таня са производни на Татяна и са по-добрия вариант в смисъл , че  даже едно време нарочно са си кръщавали децата с грозни имена , за да не ги хващат уроки .
Тяна не е особено модерно име , но вижте дали свекърва ви е добре със здравето и парите , а също така и семейното щастие . Моята баба имаше леля Тянка и тя живя 90 години 50 от които вдовица , обаче с парите никога не е била зле . Имаше и сестра Тянка тя живя 100 години . най-дълго от всичките си братя и сестри без абсолютно никакви здравословни проблеми , но сама и мъжът и рано е умрял и синът ѝ е умрял на 27 години . И тя нямаше проблем с парите .
Като цяло съм забелязала , че Радките са най-добре . Елените също .

# 82
t_, много интересна информация, благодаря, че сподели.  bouquet

# 83
  • Sf
Великомъченица Татиана Римска умира през 226 г.
Московският университет е основан 1755 г., от тогава Св. Татяна се счита за покровителка на студентите, които празнуват на Татянин ден.
Романът Евгений Онегин, чиято главна героиня е Татяна Ларина, е публикуван за първи път през 1825 г.

А премиерата на операта Оберон от Карл Мария фон Вебер се е състояла в Лондон през 1826 г.

Няма как Татяна да произхожда от Титания и е невъзможно да се твърди, че името Татяна се е разпространило след премиерата на операта в Москва. То е било винаги свръх популярно в Русия, а особено след излизането на Евгений Онегин.

# 84
  • Варна
Освен това Тяна е производно от Стоян(к)а.

# 85
  • Сопот, Пловдив
t_, може ли да споделиш линк към източника на информация?

Морна ме е изпреварила, и на мен някак не ми се вързваше да е така, но ми беше интересно най-вече, защото никъде не го видях това, че идва от "титан". Не казвам, че не е възможно, но ще ми е интересно да видя източника.

# 86
  • Galaxy 13197853088
Мятало Ленче ябълка.

# 87
След като руснаците години наред твърдо са спазвали канона на правословието и децата са кръщавани само с имена на светци, то е съвсем нелогично името Татяна да е с латински произход.
Който разбира руски може да прочете тук повече за произхода и характера на Татяните
http://www.kakzovut.ru/names/tatiyana.html

# 88
  • Сопот, Пловдив
Аз руски не знам, но знам английски и на достатъчно места в интернет пише, че името е и с латински произход, което е напълно логично, имайки предвид, че се ползва и в испаноговорящите държави. Питала съм моята позната Татяна от Колумбия, тя каза че познава и други с това име там, не че е невъзможно, разбира се, по някакъв начин модата на Татяна да е нявлязла в Колумбия от Русия, но някак не мисля, че е това в случая. То и Марина е латинско име, надявам се по това поне спор няма, но има немалко Марини в Русия. Така че, това че името е широкоизползвано в Русия, не може да е сигурен критерий за славянския му произход.

# 89
http://www.pravoslavieto.com/life/01.12_sv_Tatiana.htm
За името Татяна, не е руско, а още от древен Рим.

Общи условия

Активация на акаунт