В момента чета ... 24

• 37 190
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
"На Изток от Запада" на Мирослав Пенков.Интересно започва, а по принцип съм предубедена към българските автори от новото поколение.

Снощи я дочетох. Харесаха ми повечето разкази. Има известно маниерничене, някак изкуствена приповдигнатост, но общо взето е доста сполучлив сборник като за млад автор.

# 601
"На Изток от Запада" на Мирослав Пенков.Интересно започва, а по принцип съм предубедена към българските автори от новото поколение.

Снощи я дочетох. Харесаха ми повечето разкази. Има известно маниерничене, някак изкуствена приповдигнатост, но общо взето е доста сполучлив сборник като за млад автор.
Благодаря за мнението. Peace

# 602
На мен драматичният заряд ми дойде в повечко, но сметнах, че е индивидуална моя особеност. Хареса ми сборникът.

Аз започнах разкази на Чехов.

Heart Eyes

# 603
За мен разкази се пишат най-трудно. В един роман може да се разтяга сюжета, да има пълнеж, авторът да си каже всичко, което мисли по темата, но в истински хубавите разкази няма нищо излишно, а някак всичко е казано. Хем сюжетът трябва да е интересен, хем да е изложен в кратка форма.

# 604
  • Варна
И аз съм на мнение, че преднамереният драматизъм е с една-две идеи повече, но като цяло оценявам разказите на Мирослав Пенков високо.

# 605
На мен най-много ми харесаха "Македониjа", "Снимка с Юки" и "Девширме". А на вас?

# 606
На мен ми е трудно да отделя някои от тях, но вероятно защото засега съм ги чела само по веднъж. След втори прочит, може би, ще ми изпъкнат някои.  Simple Smile "Снимка с Юки" беше много мил.

Нина, аз си мисля, чисто субективно, че писането на хубав роман, без излишен пълнеж, е по-трудно. Но обективно си права, сякаш на авторите им е по-трудно да се изразяват кратко. В тази връзка, не знам дали сте попадали на микроразказите на Давид Албахари. Привлече ме заглавието и идеята за микроразказ, останах приятно изненадана.

# 607

По повод линка на Пуц поздравявам нея и останалите фенове на много късите разкази със следният представител на жанра, на който попаднах днес (и определено ми хареса, признавам):

Крава

Както си пътувах онзи ден във влака, внезапно скочих щастлив на крака и радостно се размахах, и взех да приканвам всички да обърнат внимание на пейзажа и да се полюбуват на здрача, който стоеше особено добре. Жените, децата и едни господа, които прекъснаха разговора си, ме изгледаха озадачено и ми се присмяха, но когато отново си седнах смълчан, не можеха и да допуснат, че току що съм видял край пътя плавно да се отдалечава една мъртва-мъртвеничка крава, която си няма кой да я погребе или да ѝ издаде събраните съчинения, или да дръпне прочувствена и сълзлива реч за това каква добра крава е била, и за всичките струи димящо мляко, с които е допринесла животът изобщо и влакът в частност да продължат нататък.

Аугусто Монтеросо

# 608
  • на североизток от Рая
scaramouche , със сигурност ти можеш да пишеш по-добре.

На мен не ми допада този кратък разказ. Дори не е оригинален с нещо. Или пък аз имам други представи за хубаво.

# 609
Свежарка, много хубаво! Мерси, СкарамушGrinning

Нели, с какво да е оригинален? Адски е трудно в днешно време да се постигне литературна оригиналност, според мен, формално погледнато. Или ти съдържанието имаш предвид? Интересно ми е, защото определено не съм чела много микроразкази.

# 610
Аз приключих "Стъкленият замък". Изключително завладяваща книга. Грабна ме от самото начало и ме задържа до края. Сега продължавам да чета "Хиперион".

# 611
Здравейте момичета,

много хубава тема сте подхванали, аз за първи път се включвам и с голямо удоволствие ще ви следя, от две години съм с киндъл и чета всичко което ми попадне в електронен формат, така че съм щастлива, че има къде да споделяме за хубавите и не толкова хубавите книги.

В момента чета Парфюмът на  Патрик Зюскинд - в началото съм още и несъм впечатлена особено, но ще и дам шанс Simple Smile Иначе преди това прочетох Пеперудата на Анри Шариер и ми хареса супер много, много увлекателна, написана по истинска история, ПРЕПОРЪЧВАМ

# 612
  • на североизток от Рая
Пуц, имам предвид и съдържание, и всичко останало. Каква  е кравата в цялата история? И що за идея да е там?

И аз не съм чела микроразкази. Но първият прочетен никак не ми хареса.  Laughing

Предпочитам късите разкази на Елин Пелин. Дават ми много, преживявам ги и намирам смисъл да ги чета.
 Разбира се, не искам да влияя на никого, не искам да обидя никого, още по-малко пък искам полемики по въпроса. Просто изразих някакво непотърсено мнение. Peace

Аз прочетох преди малко "Изгубената дъщеря" и може би това ще е една от най-хубавите ми прочетени книги през тази година. Прекрасна книга. Жива семейна история, твърде достоверна. Замислих се като я прочетох за осиновените деца, за въпросите в главите им. Винаги съм имала респект към хора, осиновили дете. Затова  и книгата толкова ме грабна, преживях усещането да отглеждаш дете, което не  е твое, да го обичаш, да е част от теб. Имам приятелка, която разбра, че е осиновена някъде към 30-те си години. Аз знаех още като бяхме ученички. И тя като разбра, ме попита защо не съм й казала. А казва ли се такова нещо. Не се разсърди, не се промени, каза, че много обича отгледалите я родители. Те са много възрастни, а тя е всеотдайна дъщеря. Гордея се с нея, това е най-добрия човек, когото познавам.
На книгата давам оценка 9/10, защото имаше нещо, което ме затрудни. Названията на индийски думи бяха преведени на последните страници и докато четях, това ме затрудняваше да проверявам коя дума какво означава. Макар че се подразбираше от текста, търсех и  превода. Тази книга има прекрасна корица, една от най-красивите корици, които съм виждала. И нея ще запомня. И това глухарче с летящи пухчета се връзваше с историята. Страхотна идея за художествено оформление.

Остана да благодаря на Милето, че ми предостави книгата. Ще помня и книгата,  и Милето!  Heart Eyes

# 613
  • Ямбол
Нели, най-после да имаме съвпадения на книги.
И на мен ми беше харесала "Изгубената дъщеря".
Хосейни чела ли си? Би трябвало да ти допадне също.

# 614
Здравейте момичета,

много хубава тема сте подхванали, аз за първи път се включвам и с голямо удоволствие ще ви следя, от две години съм с киндъл и чета всичко което ми попадне в електронен формат, така че съм щастлива, че има къде да споделяме за хубавите и не толкова хубавите книги.

В момента чета Парфюмът на  Патрик Зюскинд - в началото съм още и несъм впечатлена особено, но ще и дам шанс Simple Smile Иначе преди това прочетох Пеперудата на Анри Шариер и ми хареса супер много, много увлекателна, написана по истинска история, ПРЕПОРЪЧВАМ

Галина чети нататък, ще те завладее.. Много силна книга  е Парфюмът.

Общи условия

Активация на акаунт