Филми, свързани с ислямския / мюсюлманския/ свят

• 86 405
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
То се оживи темата, ама малко мръдваме извън нея.
Не, не съм го виждала наживо, вече бяхме в ковид - през телефона на един приятел, който е радиоводещ там, само видео връзка, приказлив е, весел е, шегува се, повярвал си е доста, моят немски е със забележки, така че поговорихме и на английски. Бях разглеждала къде живее с дъщеричката си и кичозната си жена с букли и облекло от зората на чалгата в края на 90те, в нова, ама смотана къща (не като новото имение на Бартман в Дубай - знаете ли го него)

За ориза не ме учудва, готвят много ориз в Азия - опаковки по 10 кила Simple Smile)

Ливан ще си го спестя, не ме влече. Тръгнала съм към Саудия, ама май месец пострадах сериозно и трябваше да отложа, иначе края на юни щях да съм в Рияд, а някой си септември в Джеда. Ама не било писано за сега.

# 496
Благодаря на tiriti за препоръката на No man 's land! Щом той ти е харесал, ще ти хареса и Caliphate, той също разказва за ислямска държава, (мислих, че той е потресаващ, но Ничия земя ми дойде много тежък. Иначе добре е направен, аз съм до средата на сериала.

https://www.imdb.com/title/tt8335218/

спойлер:
Скрит текст:
Харесва ми, че използват постоянни ретроспекции, за да покажат как се е стигнало до ситуацията в момента. Как от ислямска държава успяват да промият мозъка на европейци, които винаги се оказват уязвими, от проблемни семейства, самотни, а после вече стават част от общност, в крайна сметка това е нещо съвсем естествено, всеки индивид се нуждае от това, да се чувства полезен и да има съмишленици. Много много жалко, че страни като Дания, Швеция, Франция не обръщат достатъчно внимание на този проблем. Показва също и как арабски деца родени в Европа стават част от тази... дори не знам как да я нарека, защото секта е твърде меко, терористична групоривка също.... това са психопати серийни убийци насъбрани на едно място, ада на Земята се е отворил там. На мен точно тук ми идва трудното за гледане, твърде много сцени с крещене аллаху акбар и гавра с европейци и като цяло всяка дума, която излиза от устата им направо ми омерзява душата! Това е толкова опасно за Европа, не мога да повярвам, че съществуването му се допусна...
Още в първи епизод французина като типичен европеец не може да прецени правилно ситуацията и опасността, и онзи уж приятел в Турция го продаде на ислямска държава! Направо нямам думи, чак такова безсърдечие и изродщина, но жените кюрди ги взривиха онези гнусяри, които не са родени от майка. Апропо аз не знаех, че кюрдите в Сирия се бият срещу ислямска държава. Харесва ми че в ИДИЛ също има хора, които работят за полицията и са шпиони, но то май винаги става в последствие, когато вече си там, но не си изгубил напълно ума си и се пробужда в теб човешкото и жаждата за живот, но дори да се измъкнеш жив.... не е възможно след всичко, което си видял и направил да останеш нормален  и да се върнеш някога към живота.

А Антоан като видя как уж няма граница между Сирия и Турция и повярва, че е истина.... мосю не си в Шенген.

# 497
Изгледах No man's land, но определено не може да се сравни с Фауда, по скоро с Халифат, но вторият е по-добър. Ще има ли втори сезон?

спойлер
Скрит текст:
Този Антоан е ужасен, с напредъка на сериите не ми харесва все повече! Как така ще си зарежеш семейството,  родителите му, които изгубиха дъщеря си по същия начин и жената, с която искате да имате дете, заради чужда война!? Да не говорим за нелепия секс между него и  кюрдката израснала във Франция, (нея я разбирам, но него... и после звъни на жена си, да й каже, че я обича, но не може да се върне). Никак не харесвам французи и тяхната пословична вярност и импулсивност. Между тях също така не видях никаква химия до края.... както и нелепото нейно спасение чак във Франция и видиш ли двамата заживели щастливо.
Антоан обвинява сестра си в нещо, когато тя в голяма степен беше принудена да направи, докато той имаше избор и доброволно остана, защото онова момиче му прошепна в ухото '''искам да останеш'', айде стига бе! Очаквах появяването на Ана и срещата между тях с Антоан да бъде много по-епична и емоционална.
Историята в миналото на Ана ми беше по-интересна от битките и изненадата - Мосад хаха! Чудя се дали има техни агенти и в България, сигурно са по целия свят, но най-вече в Близкия изток. Как само я вербуваха, когато се усети вече беше вътре, но в средата на мисията, когато започнаха да разседват за ядреното въоръжение на Иран трябваше да се откаже, дадоха й избор. И после ... явно натурата й е такава, че предпочете да се бие за кюрдите отколкото да отиде в Израел. Много ми харесва как абсолютно всички герои се оказват свързани и това се разкрива постепенно.  Обаче много гадно вербуваха Насер, това беше жестоко да го накарат да отиде там и да извърши всички онези неща Sad В началото си мислих, че той после се е осъзнал и свързал с полицията, но се оказа, че Мосад са го вербували и пратили в Идил Sad(((  това е брутално.
А историята с този Пол и как се зарадва, че синът му може да пристигне в ислямска държава......... напълно доказва колко откачени и промити мозъци са, сигурно всички вземат наркотици, за да могат да преживяват. Умрях от смях, когато Ияд вдигна телефона с цяла една реч за възхвала на аллах Joy  (за какъв мир, милост и благослов говорят тези психопати? Joy   ).  
Съжалявам единствено за Насер Cry  (най-голямата жертва в целия сериал) и донякъде за Ана, макар че тя имаше повече избор от него. Радвам се за родителите на Антоан, че поне едното им дете се върна и имат някаква утеха.
Оставиха вратичка за втори сезон, да видим развитието на Ана/Стенли/Насер/Пол, макар че ... и така има добър финал. Животът в ИДИЛ,  на кюрдските бойни отряди и този на вербуваните от Мосад агенти продължава в същата посока. Хареса ми жертвата, която Ана направи за брат си накрая. Ах този Стенли, подозирам, че никога не е бил гей, а това беше само прикритие в началото, за да спечели приятелството и доверието на Ана, понеже тя беше твърде депресирана от смъртта на иранеца и би държала на дистанция всеки потенциален мъж. И как само накрая се измъкна от Сирия и остави Ана за връзка, а Насер вече беше видял, че тя уби Ияд. Но дори без втори сезон знаем какво ще се случи с героите, отново преследване, битки и смърт, агентите и войниците на халифата се заменят с нови фигури.

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 14:12 от T.Valcheva

# 498
Няма обявен втори сезон така, че вероятно няма да има.

Скрит текст:
Уникален момент беше с Насър и агента: ще кажа, че Ми6 са ми наредили и са ме вербували, ама Насър, аз не съм Ми6, аз съм от Мосад🤣

# 499
Няма обявен втори сезон така, че вероятно няма да има.

Скрит текст:
Уникален момент беше с Насър и агента: ще кажа, че Ми6 са ми наредили и са ме вербували, ама Насър, аз не съм Ми6, аз съм от Мосад🤣

хххахаха да и аз бях ей така Astonished Hushed Scream  и след няколко минути Smirk   

Ако има още такива подобни сериали, които сте гледали казвайте.

# 500
Хихи, какви различни възприятия имаме обаче, и вкусове Simple Smile

Скрит текст:
Значи аз точно пък химията между Антоан и кюрдката усетих много ясно, защото той прекара доста време с нея, някак супер постепенно се виждаше, че започва да я възприема по-различно, може би се е впечатлил и от нейната смелост, тя в началото беше по-недостъпна, някакси времево съвсем логично си ми изглеждаше да припламне нещо. На жена си няма как да каже директно по телефона - еми спах с друга и няма да се върна, нормално е тя като не му е направила нищо да не иска да я нарани, пак ми се струва естествена черта и естествено човек да постъпи точно така в началото.
Докато примерно във Фауда хич пък не усещам химия между Ширин и Дорон. Влюбиха ги едва ли не в една серия с един поглед, така че тя да му даде телефона си, ама не да му го издиктува, ами да го остави той да го отвори, после една половинчата среща, в следващия момент се връща ранен и без приказки директен секс - никакво изграждане нямаше на отношенията им, докато при Антоан и кюрдката съвсем естествено се случиха нещата. Също, Дорон вече беше изневерил на Гали няколко пъти, но и държи сметка що тя му изневерява с колегата му.
А иначе понеже Ничия земя съм го гледала преди повече от година и някои имена не ги помня кой кой беше, само по описанието ти сега си припомням и се ориентирам, не мога конкретно да коментирам дадени моменти. Но в моята лична класация са Ничия земя и Техеран първи, после Фауда, а тепърва ще подреждам Халифат и Тиранин като стигна до тях.

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 15:56 от tiriti

# 501
Някой май трябва да гледа пак първи сезон на Фауда😉…Дорон като награби първия път Ширин (докато тя му превързваше раните в кухнята си) не знаеше още че Гали спи с Наор.

# 502
Да, явно имаме различни вкусове и възприятия, няма лошо, обаче

Скрит текст:
Не отричай химията между Дорон и Ширин Joy физическото привличане между тях беше моментално, а с времето нарастваше. Дорон не е изневерявал на Гали преди да разбере за нейната връзка с колегата му, което е двойно предателство. А и в крайна сметка те се разделиха, докато Антоан изведнъж изчезва без никаво обяснение .... това е най-тъпата и недостойна раздяла.  И той просто за няколко дни забрави жената, с която до вчера правиха планове за бъдещето и тръгна с кюрдката............ сякаш нищо не е било и няма значение. При Дорон и Гали в брака е имало дълготрупани проблеми преди да се стигне до връзката на Гали и тяхната раздяла. А при Антоан и французойката показаха, че всичко е наред, искат дете !!!!! И той просто тръгва с някаква кюрдка с пушка и забравя за съпругата си, отвратително е!!!
А Антоан за мен не беше влюбен в нито една от жените, какво остава за по-дълбоки чувства, точно затова и дадоха онази секс сцена с някаква трета жена преди това, за да покажат, че нещата са по повърхностни при него и е повече на физическо ниво, все пак французи - за техния вкус дори малко секс сцени имаше. А при него дори нямаше от къде да дойде ангажираност за битката на кюрдите.... той показа, че не знае нищо за онзи свят, (приема за чиста монета, когато му казват че между Сирия и Турция няма граничен пунк и се минава транзит), тоест кога успя да се ангажира с войната им емоционално, че да остане там, човек, който до вчера единствено е отварял вино и свалял сутиени днес с тези същите ръце вече държи пушка и уверено стреля. Вместо да откачи при вида на разрухата и смъртта там. Докато Дорон..... той е дал целия си живот в защита на собствената си страна, платил е цената с личния си живот и семейството си.  

# 503
Не знам какво стана и моят пост е преди поста на T.Valcheva…

# 504
Не знам какво стана и моят пост е преди поста на T.Valcheva…
Уф да, нещо се случи с моя пост Joy  защото го редактирах може би.

Някой май трябва да гледа пак първи сезон на Фауда😉…Дорон като награби първия път Ширин (докато тя му превързваше раните в кухнята си) не знаеше още че Гали спи с Наор.
УАУ! Не може да бъде.............. наистина ли?  Много гадно, явно съм си запомнила нарочно по друг начин. Но все пак  в техния брак имаше много проблеми преди това и се разделиха след разговор. Ти видя ли влюбване между Антоан и кюрдката, и дори да е имало физическо привличане... как забравяш за жена си, с която до вчера градихте планове за бъдещето и всичко беше хубаво?  И когато той дойде искаше веднага да тръгва с кюрдката в болницата, дори не попита родителите си за жена си, можеше тя дори да е бременна вече....... или поне да пита как е тя !!!

# 505
Миналото лято май го гледах Ничия земя и малко ми се губи, но от самото начало като се срещнаха поне за мен беше ясно че ще се влюбят.

# 506
Миналото лято май го гледах Ничия земя и малко ми се губи, но от самото начало като се срещнаха поне за мен беше ясно че ще се влюбят.
Scream   това не е достатъчно, за да забрави и зареже по този начин жена си, и дори да не попита какво се случва с нея.......  Мерси за такава любов и такъв мъж. Предпочитам грубияните на вид, които не могат да изразят добре чувствата си пред изтънчените френски миниери, чиито чувства траят 5 секунди.
А и честно казано дори техните битки са ми безсмислени и безцелни. За мен всички тези хора там не ценят живота. Идил не може да се сравни с никой друг естествено, те са психопати ясно. Но кюрдите, ако очакват че по този начин ще направят държава... каква точно им е целта? Имат ли план? Докато Дорон работи в специален отряд, тези хора са добре обучени, не са племе, което тича из планините да убива враговете си без крайна цел. Хората там вярват в страната си, защото наистина ги защитава, инвестира се правилно откъм човешки и природни ресурси, а при другите е един безкраен порочен кръг на смърт и разруха, от който няма измъкване.

# 507

Да де, именно - той изневерява (в неговите мисли пръв, защото не знае, че на него му изневеряват, т.е. няма скрупули да изневери пръв), а после разбира, че му изневеряват и се държи като неизневерил Simple Smile Защото когато разбра, вече беше спал няколко пъти с Ширин.
А за Антоан - ами аз го разбирам по друг начин - той все пак попадна в много различна среда, видя много ужаси, които може да те променят тотално и наистина да изветреят чувствата ти към човека, с когото си бил, който вече ти се струва супер различен от теб. Не е като да отиде там първия ден и на втория да се влюби в кюрдката. Отне им толкова време, колкото реално би се случило между мъж и жена, които не са имали любовни отношения и споделят еднакви възгледи. Не знам, за мен беше супер естествено и неприбързано.

За другата връзка във Фауда ми беше супер прибързано и не така наситено с чувства, които да избухнат, не им дадоха време...

Но да, няма лошо естествено да сме на различни мнения, то иначе би било скучно Simple Smile

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 19:09 от tiriti

# 508
Потърсих серията във Фауда и съм го запомнила по този начин, защото реално за нас зрителите първо Гали изневерява в 5-и епизод.  
Не ми пречат различни мнения по принцип, даже ми е интересно, но не мога да повярвам, че го разбираме толкова различно Joy  точно това. Това е все едно мъжът ти да отиде в командировка и да се влюби в друга жена, когато ти го чакаш вкъщи, а преди това всичко е било наред .... и после просто да забрави, че съществуваш, това е като да се разведеш с смс. Да не говорим, че за кюрдката нямаше никакъв проблем, че той е женен, докато Ширин нямаше представа. Може би сме и пристрастни донякъде точно както в живота някой просто ти е симпатичен, а друг не. Иначе Дорон е правил много големи грешки и ще продължава да прави такива, не го оправдавам за изневярата, просто за мен там химията е огромна, а другите двама не ги харесвам първо като хора и като качества, и не съм очаквала изобщо влюбване. По скоро дори очаквах на финала да е било секс за една нощ и за нея да остане хубав спомен, а не да дойде във Франция. А милият ми Насър тотално (по)объркан и заклещен в онзи ад.  

Аз се впечатлих от друга актриса Roda Canıoğlu от No man's land , но имаше само епизодична роля, а исках да я видя с още екранно време. Точно такива си ги представям жените войни.

Ето я тук, когато не воюва е много красива, не мога да разбера от какъв произход е и къде е родена, никъде нищо не пише.  Името ми звучи кюрдско или турско, езикът на който говореха те кюрдски ли беше?

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 20:53 от T.Valcheva

# 509
И аз много я харесвах и ме беше яд, че я убиха.

Общи условия

Активация на акаунт