Филми, свързани с ислямския / мюсюлманския/ свят

• 86 315
  • 735
  •   2
Отговори
# 570
Попаднах на един много свеж сериал в HBO Max:

Ramy
https://www.imdb.com/title/tt7649694/?ref_=nv_sr_srsg_0

За египетско семейство и техния живот в CАЩ, не съм сигурна дали е препоръчван по назад в темата, първите епизоди ме грабнаха, тънък хумор и разбира се любимата Хиам Аббас.

# 571
  • Свети Влас
Добър вечер, момичета и момчета ! Току що изгледах един документален филм за талибаните и войната в Афганистан.

Escape From Kabul се разгръща в продължение на 18 монументални дни през август 2021 г., от изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан до последвалата евакуация на десетки хиляди афганистански граждани от летището в Кабул, след като талибаните превзеха града.

Този дълбоко потапящ и емоционален документален филм съчетава невиждани досега архивни кадри от тези на земята на летището, с ексклузивни интервюта с хора, които са били там през целия период, включително афганистански граждани, опитващи се да избягат, американски морски пехотинци, натоварени със задачата да управляват евакуацията, и талибански командири и бойци, които наскоро са превзели града.
https://www.imdb.com/title/tt21650874/
Нама превод на български, гледах го с руски субтитри, има го и с английски. Дава ли са го по HBO

Последна редакция: пн, 19 дек 2022, 14:50 от Габриела Радева

# 572
Попаднах на един много свеж сериал в HBO Max:

Ramy
https://www.imdb.com/title/tt7649694/?ref_=nv_sr_srsg_0

За египетско семейство и техния живот в CАЩ, не съм сигурна дали е препоръчван по назад в темата, първите епизоди ме грабнаха, тънък хумор и разбира се любимата Хиам Аббас.

Оо, тъкмо свърших да гледам трети сезон - Рами е жесток! В HBO има едно stand-up comedy shaw негово - там попаднах за първи път на него и ми допадна наистина тънкия хумор, после видях, че има и сериал - много е добър.

# 573
Погледнах няколко епизода на Рами само заради Хиам Аббас, обаче много си личи, че е американски и не ми допадна. Има хумор определено, но не е моя. Дадох му шанс до 3-и епизод, но след като и появата на Сара ме разочарова тотално го оставям.

Иначе го има и в замунда, аз оттам го изтеглих с бг суб.

# 574
Аз изгледах първия сезон на "Рами", не всички епизоди ми допаднаха, но като цяло е малко глътка въздух за нещо по неангажиращо след тежките драми ха ха, да има го и американското влияние и някои теми се пре-експонират доста, но като цяло всичко се пречупва през призмата на героите и вътрешните им борби да следват своите традиции, религия и порядки, но и да се впишат в американското общество. Между впрочем последните два епизода на първия сезон се развиват в Египет, хареса ми че малко разчупиха формата и излезнаха извън предела на САЩ.

Иначе аз си чакам МЕНАР-а (взех си пълен абонамент, да видим как ще съм с времето за гледане) и Фауда разбира се.

# 575
Изтгелих последните два епизода, последният беше приятен, най-после истински разговор и разходка, а не шмъркане и душене на първа среща с напълно непознат. Joy

# 576
  • с трима мъже :)
Момичета, може ли някой да обясни в скрит текст какво точно се случи в този филм ... НЯМА ЗЛО. Аз нищо не можах да разбера от този филм, нещо разконцентрирана ли бях, не зная. И за други неща мислех, и говорех и накрая не разбрах и филма. ОСвен това го гледах и разпокъсано ... Абе не ми се получи с този филм. А навсякъде говорят за него, кое ми убягна, все се чудя.
Благодаря.

# 577
  • Свети Влас
Гала, съжалявам не съм го гледала, ако кажете от къде сте го гледали мога да го погледна и после да се изкажа.

# 578
На предната страница сме писали в скрит текст за него, има и линк за онлайн гледане.

Скрит текст:
Филмът е четири различни истории за смъртното наказание в Иран. Първата беше за едно най-обикновено семейство, в което дори показваха бащата извънредно грижовен, за да може шокът после да бъде по-голям. Всъщност искаха да покажат именно това как дори убийството се е превърнало в рутина, съвсем обикновено нещо, за което той не изпитва вина или угризения, нито дори се замисля. Става, къпе се, пие кафе и натиска бутона.
Следващите истории отново бяха за избора, пред който са поставени различни хора, когато са изправени пред решението да отнемат живот.  Това са законите там, някои хора просто ги изпълняват, трябва ли да ги виним, че го правят, че не се противопоставят? Че не се замислят дали не отнемат живота на невинен?
В последната история се вижда, че който е отказал да изпълни закона на държавата е останал без нищо, буквално отлъчен от обществото, дори детето му не е израснало до него. И сега и винаги протестите обикновено са от млади хора, студенти, които нямат какво да губят и отговорности към други хора, просто се борят за бъдещето си и винаги е по-трудно. Затова не съдя другите, понеже в Иран, ако не си част от режима много трудно да се издигнеш в обществото и да имаш работа, има висока безработица и то на млади хора. Ако някога си сменят режима се надявам да няма народен съд и всеки да бъде съден, както е било тук да речем след 45та, когато дори наши герои са били по затворите или убити съдени без процес, само защото властта се е сменила.

# 579
Програмата за Sofia MENAR Film Festival 2023

От 16 януари до 5 февруари в Дома на киното, Евросинема, Влайкова и Културния център G8

Абонамент за 10 прожекции
70 лв. / 50 лв. за учащи и пенсионери
Абонамент за 5 прожекции
45 лв / 35 лв. за учащи и пенсионери

В Nettera: 3 билета за 15 лв, 5 билета за 20 лв, 10 билета за 30 лв, 40 билета за 50.00 лв
Инфлацийка Wink

Игрални филми:
Бейрут bet - Ливан
Пурна - Индия
Наргес - Иран
Школа за келеши - Турция (това е същият "Пансион" на НВО Мах)
Хелиополис - Алжир
По тънък лед - Иран
Олимпия - Азербайджан
Без предизвестие - Иран
Гутли - Индия
Лешояди - Иран
Средиземноморска треска - Палестина
Орехово дърво - Турция
В 7 сутринта - Иран
Брак по принуда - Афганистан, Иран
Сула - Алжир
Между тоя и оня свят - Иран

Документални филми:
Жена - Франция
Духът на Шехеразада - България
Нашето наследство - Франция
Кокодуши - Турция
Стая без гледка - Германия, Австрия
Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби - Франция, Мадагаскар
Остава мигът - Турция

Късометражна програма "Неудобните":
Предсмъртна нощ - Иран
Децата на дивата орхидея - Иран
Отцепниците - Иран
Наклонност - Иран
Гити - Иран

Късометражна програма - "Различните"
Йесод - Египет
Огледалото - Иран
Денят, в който загубих баща си - Турция
Дриблиране - Иран
Еднорог - Иран
Обещана булка - Афганистан, Иран
Пилето - Иран

На фокус: Ирански режисьорки
19 - Иран, Германия
Като слънцето и луната - Иран
Домино - Иран
Баща под въпрос - Иран

Кервансарай 2023:
Около света за 1000 дни - Швеция
Когато музиката разказва история - Чехия
Каракорум: Там, където човекът и планината се срещат - Пакистан

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 22:07 от diziler

# 580
От селекцията филми в нетера от минали издания на МЕНАР, кои бихте препоръчали в случай, че сте ги гледали?

# 581
Е аз съм ги забравил вече миналите издания. Много филми са. Върти ми се нещо  "На 47" и "Язовецът", по принцип иранско слабо няма.  Отделно ми хареса един документален за Мавритания, с един влак ... "Салка" се казваше.
Тази година няма да взема пълен абонамент, защото нямам физическото време да ги гледам. Ще взема за 10 филма и това е. Отделно "Пансион" ("Школа за келеши" - що за превод?) ще го гледам на НВО Мах още сега, преди нова година. Азербайджанския филм ще го гледам в Дома на киното, така или иначе ще имам покана, а с една приятелка сме се уговорили да гледаме афганистанския филм на кино. Така че.. за тези 13 филма ще се справя с времето Wink

# 582
  • София, Лагера
От селекцията филми в нетера от минали издания на МЕНАР, кои бихте препоръчали в случай, че сте ги гледали?
Ако се разтърсиш назад в темата сме ги коментирали, виж ги Simple Smile Откъм 16-та страница напред.

# 583
А не, вие имате предвид това, което сме коментирали за скорошните издания последните две години, аз съм ги гледала повечето от тях. Това, което пускат сега организаторите е от по предни години доколкото се ориентирам, когато нямаше онлайн опция за гледане ("15 години МЕНАР" е секцията в нетера). Както и да е,  има и резюмета, само време за гледане да има Smile и да удължат пак малко срока хаха

# 584
Някои филми от стари издания на МЕНАР ги качвах миналата година тук във вид на вградени видеолинкове, през януари и февруари 2022, погледни темата назад.

Общи условия

Активация на акаунт