Брак или "на семейни начала"?

• 47 334
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 1 155
  • София
Не сте ме засегнали изобщо.
Просто не мога да повярвам, че някой в 21-ви век използва определението "извънбрачно дете". Искам да се изясним - къде документално е написано това? Или вие, в разговори, използвате ли това определение?

# 1 156
Наистина преди е било така.
Не знам как е било преди. Аз мисля, че коментираме настоящето.  Peace

Коментирате настоящето,но вмъквате определения,които са важали преди. Както вече казах "извънбрачно" е дете,родено от друга жена,не от съпругата. А децата на хората,които са семейство ,но просто няма брак не са "извънбрачни" Дано сега стана по-ясно.

# 1 157
Не сте ме засегнали изобщо.
Просто не мога да повярвам, че някой в 21-ви век използва определението "извънбрачно дете". Искам да се изясним - къде документално е написано това? Или вие, в разговори, използвате ли това определение?
Аз явно го използвам в разговори и то по-скоро по навик и не съм се замисляла за соц-терминология и т.н. А относно документите ясно е , че в акта за раждане на бебето не се вписва, че е извънбрачно ако нямате сключен брак. На мен тепърва ми предстои да се сблъскам с такава документация, но доколкото знам таткото отива до общината изкарва си едно удостоверение, че препознава детето, което удостоверение носи в родилния дом. Или процедурата е подобна все още не съм се интересувала в детайли, защото имам още малко време....

# 1 158
  • София
Аз никога не съм използвала това определение, нито пък някога съм го чувала от приятели, близки, познати и т.н. Затова се учудих.

Когато се роди детето, мъжът ми никъде не е ходил да вади каквито и да било документи. Единственото, което направи, е да си донесе личната карта в болницата и от там те си имаха грижата за нотариуси и каквото е било необходимо. Платихме някаква такса и това беше. Раждах в частна болница, не знам как стоят нещата в държавните.

# 1 159
В майчин дом, ако не им занесеш свидетелство за граждански брак, цялата работа с нотариуса я върши таткото сам.
Ние си изгубихме заветното свидетелство и имахме големи проблеми с това записването на детето, въпреки че по лична карта и пред света аз нося името нс съпруга си.

# 1 160
  • гр. София
В майчин дом, ако не им занесеш свидетелство за граждански брак, цялата работа с нотариуса я върши таткото сам.

И в Окръжна болница е така.
От мои приятелки знам, че в Шейново пък не искали нотариално заверено удостоверение (това беше преди 5 години).

# 1 161

От мои приятелки знам, че в Шейново пък не искали нотариално заверено удостоверение (това беше преди 5 години).
Големият въпрос, който ми зададоха " откъде да сме сигурни, че той е бащата без свидетелството за граждански брак?"
 Thinking
 Shocked
А аз им занесох 2-те лични карти, а аз съм с 4 имена, заради тирето и фамилията на Мм

# 1 162
  • където ми харесва

Големият въпрос, който ми зададоха " откъде да сме сигурни, че той е бащата без свидетелството за граждански брак?"
 Thinking
 Shocked
А аз им занесох 2-те лични карти, а аз съм с 4 имена, заради тирето и фамилията на Мм
То, това е малоумно. Брачното свидетелство откога е гарант за бащинство? newsm78

# 1 163
  • Beyond the stars

Thinking
 Shocked
То, това е малоумно. Брачното свидетелство откога е гарант за бащинство? newsm78

Откакто е записано в закона  Wink Според семейният кодекс при всяко дете, родено в брак, за баща се смята и записва съпруга. Както и до 300 дни след развода  Peace

# 1 164
  • София
Брачното свидетелство откога е гарант за бащинство? newsm78
Много голям гарант е. Дори да си родила от друг мъж, щом си женена, или дори разведена от месеци (не си спомням колко точно беше законовия срок), детето ти се записва на името на съпруга.  Wink

Моя позната роди и автоматично детето й беше записано на името на бившия й вече съпруг. После водиха дело, за да се "прехвърли" детето на истинския му биологичен татко. Много кофти ситуация и за двете страни, но такъв е законът.

# 1 165
  • където ми харесва
Брачното свидетелство откога е гарант за бащинство? newsm78
Много голям гарант е. Дори да си родила от друг мъж, щом си женена, или дори разведена от месеци (не си спомням колко точно беше законовия срок), детето ти се записва на името на съпруга.  Wink

Моя позната роди и автоматично детето й беше записано на името на бившия й вече съпруг. После водиха дело, за да се "прехвърли" детето на истинския му биологичен татко. Много кофти ситуация и за двете страни, но такъв е законът.
Имам предвид друго...но както и да е. Не се изразих правилно.
Значи, специално за болниците, и още по-специално за конкретния случай-при все, че жената е с фамилията на мъжа си, дават се и двете л.к. те продължават да настояват за брачното свидетелство, иначе не можели да докажат кой е бащата Rolling Eyes За това ми стана странно и така зададох въпроса.
Не знам дали пак се изразих правилно, нещо ме боли главата яко и не мога да си събера мислите както трябва. Извинявайте Peace

# 1 166

300 дни. Но това е когато двамата нямат брак (имам предвид новата двойка), ако сключат такъв преди раждането си се записва на втория мъж. Това си е тяхно решение, разбира се, може и да не подписват, а да водят дела и т.н.

# 1 167
  • София
Сега вече е ясно.  Peace
В болницата си има политика и наредби. Ако там изрично е упоменато, че трябва да се представи брачно свидетелство, значи трябва. Съгласна съм да има изрядност.

300 дни. Но това е когато двамата нямат брак (имам предвид новата двойка), ако сключат такъв преди раждането си се записва на втория мъж. Това си е тяхно решение, разбира се, може и да не подписват, а да водят дела и т.н.
Така е, да. Ти ме накара да се замисля защо тия наши приятели не са предпочели да подпишат, ами да се хвърлят в такива разправии.

# 1 168
  • Пловдив
Сега не се гледа с лощо око на извънбрачните деца, както едно време...  Satisfied
Стига вече с тази соц терминология. Няма извънбрачни деца.
Тази "соц" терминология, доколкото ми е известно, е въведена в нашия закон през социалистическата 1940 година, а преди това широко са се употребявали понятията законородени и незаконородени деца.
По време на соца, пак доколкото ми е известно (в смисъл, не съм 100% сигурна дали не е станвало още със закона от 1940-та, но мисля, че е по-късно), правата на брачните и на извънбрачните деца по отношение на родителите и останалите роднини (наследство, издръжка, ...) са изравнени.

И верно кво и е толкова на думата?
Извънбрачно дете е дете, на които родителите нямат брак помежду си. Все едно дали имат брак с други лица.
Законова дефиниция няма, разбира се. И по соца не знам да е имало. Дефиницията е в тълковния речник.

Последна редакция: пт, 28 фев 2014, 17:38 от Оранжева мандаринка

# 1 169
  • При семейството си
Какво доказателство за брак е еднаквата фамилия, че дори и да е един и същи адреса – това може да е баща ми, брат ми, братовчед ми, съседа и т.н. С колегата, с който сме с еднакви фамилии да не би да сме в брак?

Общи условия

Активация на акаунт