Брак или "на семейни начала"?

• 47 409
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 1 035
  • София
Защо мъжът да е главата на семейството? Кой е главата не зависи ли от личните качества?

# 1 036
  • Насред хаоса

Реално погледнато почти всичко в едно семейство се върти около жената,но всъщност мъжа е главата на семейството.Мъжът и жената не са равнопоставени,те са партнъори и се допълват.Мъжът си е мъж,жената-жена,имат различни функции.Ако бяха равнопоставени,щяха да са мъже примерно,но тогава не можеше да става въпрос за брак,не и според църквата  Wink Така е според мен.
Ама то така много удобно за мъжете - хем всичко в семейството да се върти и крепи на жената, хем той да се води глава на семейството. Точно защото са партньори, имат равни права и задължения и никой не е глава, шия и прочие части от анатомията. Което не пречи да се допълват, отново защото са партньори. А църквата открай време си припява, че жената е по-долу от мъжа и трябва да го слуша. Интересно ми е на какво се базира това схващане.

# 1 037
  • където мечтите се сбъдват
Защо мъжът да е главата на семейството? Кой е главата не зависи ли от личните качества?
Ами щом така ги приемаш нещата,няма лошо  Peace Аз не искам да съм глава на семейството  Simple Smile Хубаво ми е да съм жена-нежна,уязвима,обичам да готвя,да правя коледни сладки,искам повече от две деца.Оставила съм мъжа ми да се грижи за нас.Разчитам на него да ми бъде упора.Аз също си имам хубава професия и работя,но като се прибера вкъщи съм жена и майка.
Ама то така много удобно за мъжете - хем всичко в семейството да се върти и крепи на жената, хем той да се води глава на семейството. Точно защото са партньори, имат равни права и задължения и никой не е глава, шия и прочие части от анатомията. Което не пречи да се допълват, отново защото са партньори. А църквата открай време си припява, че жената е по-долу от мъжа и трябва да го слуша. Интересно ми е на какво се базира това схващане.
[/quote]
Всичко в семейството не се крепи на жената,а именно на мъжа,защото той е главата на семейството  Peace
Няма такова нещо,че жената е по-долу от мъжа според църквата  Peace В църквата се говори за смирение и както жената,така и мъжа трябва да бъдат смирени.

# 1 038
  • София
Защо форума отново е в ужасния вид?Само при мен ли е така?До преди малко всичко си беше наред  Twisted Evil

Горе вдясно има бутон "върни старата визия", натискаш и готово.

# 1 039
Защо форума отново е в ужасния вид?Само при мен ли е така?До преди малко всичко си беше наред  Twisted Evil

Горе вдясно има бутон "върни старата визия", натискаш и готово.
Много ти благодаря  Hug

# 1 040
  • София
Ами щом така ги приемаш нещата,няма лошо  Peace Аз не искам да съм глава на семейството  Simple Smile Хубаво ми е да съм жена-нежна,уязвима,обичам да готвя,да правя коледни сладки,искам повече от две деца.Оставила съм мъжа ми да се грижи за нас.Разчитам на него да ми бъде упора.Аз също си имам хубава професия и работя,но като се прибера вкъщи съм жена и майка.

Е, все пак, на кой стол:
1. Мъжът е глава на сем., следователно той издържа финансово това сем., защото това е едно от основните задължения на главата на семейството; така е било при бабите и дядовците ми;
2. И двамата работим и внасяме пари в това сем., следователно сме равнопоставени, т.е. и двамата сме "глави" на това сем.

# 1 041
  • София

Реално погледнато почти всичко в едно семейство се върти около жената,но всъщност мъжа е главата на семейството.Мъжът и жената не са равнопоставени,те са партнъори и се допълват.Мъжът си е мъж,жената-жена,имат различни функции.Ако бяха равнопоставени,щяха да са мъже примерно,но тогава не можеше да става въпрос за брак,не и според църквата  Wink Така е според мен.

Веднага ти казвам.
Жените винаги са били по-силни от мъжете.
Има множество религии, които са женски.
Християнската религия се е опитала да омаловажи жената донякъде - Ева, Мария-Магдалена и пр., за да може да изтъкне мъжете - Отец, Син, Пророци и пр.
Обаче накрая пак се е извъртяла и в момента Богородица е много основна фигура при католиците поне.

# 1 042
E видяхте ли, че никоя не иска да си слуша мъжа:)Simple Smile Написали сте го.

# 1 043
  • Насред хаоса
Не е вярно, че всичко в семейството се крепи на мъжа. В масата случаи от жената се очаква да създава така наречения дом сама, като не закача мъжа си, защото той работел. По тая логика, щом аз работя, значи аз трябва да съм глава на семейството.  Rolling Eyes Когато мъжът почне да прави всичко, което и жена му в семейството, освен че работи, както прави и жената днес, тогава може да се каже, че всичко се крепи на него. Тия схващания, че главата е този, който носи пари, са остарели. Днес много жени внасят в семейния бюджет дори повече от съпрузите си, като паралелно с това се грижат и за децата и дома. Но не им се признава "званието" глава на семейство. Защо?
Така е, L'Agent.

# 1 044
  • София
Вече може да се пише жена като Глава на домакинството.

По повод слушането, ние си имаме един майтап.
Мъжът ми казва да направя нещо, а аз казвам: "Слушам".
Той: "Ще слушаш, като те е пратила майка ти"
Аз: "Не ме е пратила, сама си дойдох".
Т.е. - може и да не слушам. Mr. Green

# 1 045

Е, все пак, на кой стол:
1. Мъжът е глава на сем., следователно той издържа финансово това сем., защото това е едно от основните задължения на главата на семейството; така е било при бабите и дядовците ми;
2. И двамата работим и внасяме пари в това сем., следователно сме равнопоставени, т.е. и двамата сме "глави" на това сем.

Защо така черно-бяло?Мъжът издържа семейството,носи основният доход.Жената допълва този доход,изкарва за личен харчалък,работи за удоволствие,каквото щеш.
Аз лично не бих се чуствала добре,ако издържам мъжа си.Не ми допадат феминизирани мъже,които не се интересуват от коли,техника,а примерно се занимават с готвене,могат да шият и не знам сигурно тайно си мечтаят да кърмят  Joy

# 1 046
  • София
А ако изкарвате абсолютно равни заплати, кой трябва да е главата?

# 1 047
  • Насред хаоса
Черно-бяло е твоето, Стефанел. Не разбирам защо се възприема, че на жената доходите трябва да са такива, че да допълват мъжовите. Защо ако жените примерно имат по-големи доходи, се смята, че издържат мъжете си? Не знам и защо мъже, които участват наравно с жените си в домакинството, се смятат за половин мъже. Вместо това да се насърчава, то се отрича с присмех като нещо нередно, при това не толкова от мъже, колкото от жени. И после се чудят защо на някои мъже им е под достойнството да изплакнат една чиния. А пък с това готвене и шиене изкара маса готвачи и световноизвестни модни дизайнери някакви "феминизирани" мъжленца.

# 1 048
E видяхте ли, че никоя не иска да си слуша мъжа:)Simple Smile Написали сте го.

Не съм дете, за да "слушам" някого. Готова съм да изслушам и чуя всеки, който има разумни аргументи, очаквам същата възможност да имам и аз. Не смяташ ли, че това е по-нормално?

Реално погледнато почти всичко в едно семейство се върти около жената,но всъщност мъжа е главата на семейството.Мъжът и жената не са равнопоставени,те са партнъори и се допълват.Мъжът си е мъж,жената-жена,имат различни функции.Ако бяха равнопоставени,щяха да са мъже примерно,но тогава не можеше да става въпрос за брак,не и според църквата  Wink Така е според мен.

Партньорите са равнопоставени и се допълват.
Т.е. според църквата няма значение какво мисли жената, дори да е по-доброто решение? Тя да си гледа там печката и шетането. Това се върти около нея. Всички други решения ги взима мъжа и тя трябва само да го "слуша", в смисъл да се съгласява?

# 1 049
  • София
Личен опит - ако и двамата работите, и двамата трябва да участвате наравно в домакинството и гледането на децата. Особено ако децата са две и повече. Това - мъжа да лежи пред ТВ, жената да шета и да гледа децата е равносилно на крещяща жена и развод след време.

Общи условия

Активация на акаунт