МАШИНА ЗА ХЛЯБ-53-та тема

  • 52 506
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 4 070

Овеса иска и много овкусяване, защото той по подобие на соята няма собствен вкус. Така, че малко повече сол или пък кимион или шарена сол ще му дойдат добре.

Да,определено - ще добавя и някаква подправка , кимиона е много добра идея нямаше да се сета, а толкова обичам.

# 556
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439
Имам машина MOULINEX OW-6118 от около месец.   
Да си призная досега почти не съм я ползвала  . Правих два-три опита с хляб с мляко  и един кекс със стафиди и захаросани плодове  с много масло по рецепти от книжката.

Опитвах на най- ниския грамаж 750 гр за да не са големи загубите  Laughing

При всички случаи кората ми се изпече  прекалено много, чак нагарчаше и стана жилава и твърда.

В рецептата за хляб с мляко, където е казано 1.5 л. сухо мляко?? или нещо подобно , направо сложих вместо нужното количество вода,  прясно течно мляко.  Предполагам, че това е повече от една лъжица, но все пак хляба става много вкусен, добре набухва мекичък и чудесен. Но отново коричката е проблем.
Последния път спрях машината 12 мин преди края, но все пак отстрани и отдолу беше прегорял, жилав и твърд. Направо изярзвам коричката и я изхвърлям. Последния път се сетих да намажа отгоре с масло и коричката отгоре поне стана мекичка.

И сега искам да ви питам къде бъркам? Дали защото има мляко и две л. захар в хляба машината го прегаря?

Може би самата машина нещо не е наред и препича?

Може би защото правя най-малкия хляба? Но нали си задавам количеството и би трябвало да си знае как да пече?

 Последната ми надежда е да задавам препечена коричка без да знам newsm78 Защото е безкрайно  тъпо направено. Има просто някакви  икони за избор на коричката, но не е ясно коя икона за кое е.  Не го пише в инструкцията.

Според мен черният хляб на иконата трябва да съответства на най-изпечената коричка, но може и да не е така.  Някой ако има подобна и ми каже кое е min   и кое  max  Hug


# 557
  • Мнения: X
За да не е жилава кората, слагай мазнина в тестото. Може да е олио, зехтин, масло, каквото ти харесва. За малкия хляб сложи 30 г мазнина. Ако обаче в твоята рецепта има мазнина и въпреки това е жилава кората...  newsm78, тогава не знам защо така се получава. Задавай най-светлата коричка. По подразбиране (без да избираш коричка) машината пече на средна кора (като натиснеш веднъж, преминава на най-тъмната кора и след още едно натискане минава на светлата кора - следи срещу коя икона е стрелката на дисплея). Иконите са разбираеми - най-тъмната филийка е за най-препечената коричка. И аз слагам захар, но 1 с.л. С яйца и мляко се получава малко по-тъмна коричка, но чак да прегаря... Прегаря ми при козунак с повече от 50-60 г захар. При 120-150 г захар вадя негърче от машината. Ако на най-светлата гора прегаря, сигурно е за сервиз. Опитай хляб без мляко, на светла кора, с мазнина и виж дали ще има разлика.

# 558
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439
Алис  Hug
Ще проверя всичко което предлагаш.  Най-вече ще видя това с препичането как  ще стане настройката. Сега ще пусна един хляб с готова ръжено пшенична смес по указанията на пакета и ще видя какво ще стане, а утре ше пробвам с хляб без захар и мляко да видя какво се случва.

# 559
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439
Попаднах на един много подробен пост за козунаци в машина, в който подробно са обяснени някои неща от технологията, които не бях срещала досега . Според мен тук има и допълнителна информация за разни тънкости. Затова  реших да я постна тук. Може за по-опитните това да е отегчително, но за  новаци като мен е полезно.

Цитат
Сладък козунак в машина за хляб, без използване на подсладител:

Пак съм аз, дето съм си наумил козунак в хлебопекарна да правя. Та с ваша помощ и няколко опита успях (до колкото е възможно, но има си ясно изразени конци, плетката си личи) и рекох да споделя. Намерих главната причина да не ми бухва козунака в електрическия ми "чувен" SilverCrest. Оказа се, че първите две втасвания на програмите, са всъщност по-скоро някакви почивки, понеже като проверих температурата и се оказа  доста хладно. Не знам дали въобще си включва реотана. Лятото може и да стане втасването но зимата си трябва подгряване. Иначе докато меси си включва реотана и явно разчита на топлината акумулирана в тестото за втасването. А защо се придържам към някаква програма? Ами просто така ми е по-лесно, машината да ми брои времето. Иначе това, че втасванията са кратки не го считам за особен проблем, понеже Мърфи беше споделил, че при козунаците дългото втасване е противопоказно. Така че сега, втасвам във фурната и се получава приличен резултат без заместване на захарта с подсладител. Не забелязах различното количество мазнина да влияе съществено на втасването. Също правих опити и с различна хидратация, и наистина 55% е минимума, който всъщност е заложен в класическите рецепти за козунак, ако сте забелязали. Иначе аз, понеже нали машината ми меси, сякаш предпочитам 60%, при 55% не бухва достатъчно. Намерих и оптималната доза при която хем машината все още меси някак материала, хем като втаса и се изпече да не слагам кибритени кутийки (се събира в машината) и това е рецепта с 300 грама брашно (общо около 600 грама козунак) при машина събираща 1250 гр. хляб. Всъщност като количество, за да се събере наистина добре, максимума е 250 гр. обаче тогава качва тестото на едната бъркалка и си го върти във въздуха. Особено ако хидратацията е на минимума от 55%. - за да се омеси, трябва да помагам с дървена бъркалка. С 300 гр. след опичане почти докосва капака, но пък все още го меси добре. Сега като отработих технологията и вероятността за провал е минимална, смятам да слагам 500 грама брашно и после сместа да деля на две. Не знам само, ако запазя тестото в хладилник, дали после ще получа същия резултат. Из интернет има някакви версии, че ако се остави за една нощ тестото в хладилник, козунака даже ставал по-хубав.
 
Ето и точната рецепта с която приготвям БЕЗ подсладители СЛАДЪК козунак с помощта на машина за хляб SilverCrest SBB 850 EDS A1
 
- 300 гр. брашно пресято 2-3 пъти
- 2 яйца, отделям минимално количество белтък за намазване
- 180 минус теглото на яйцата гр. прясно мляко
- 90 гр. захар
- щипка сол
- 37 гр. краве масло
- 27 гр. олио
- 14 гр. пресована жива мая
- 1 пакетче ванилия
- 1 ч.л. ром (или ракия и аромат на ром)
 
Слагам маслото в канче на топъл котлон да се разтопи.
Разбивам претеглените вече яйца със захарта, солта, ванилията и рома докато се разтвори захарта (да не ми къса глутена).
В чаша разтварям маята в млякото, добавям малко захар и брашно да се получи нещо като боза.
Завъртам бавно и внимателно терморегулатора на фурната (обикновен механичен) докато цъкне и включвам долния реотан. Леко затоплената фурна ще ползвам за втасване.
Слагам бъркалките в кошничката да сочат в една посока. Това, поне при моята машина, не е обяснено в упътването.
Поливам бъркалките с разтопеното масло.
В канчето слагам на котлона олиото да се стопля.
Изсипвам в кошничката яйчената смес.
Насипвам брашното, като оформям кладенче.
Маята вече леко се е активирала, стои като кисело мляко, но без мехурчета - сипвам я в кладенчето.
Слагам кошничката в машината и подгрявам на програма "печене" само за 1 минута!
Избирам програма N3 "Пълнозърнест хляб", мисля тя е най-подходяща, въпреки, че разликите са минимални.
Избирам 750 гр. и най-светло препичане. Стартирам машината.
Програмата представлява следното:
- 15 минути подгряване на продуктите (което в оригинал не е особено интензивно, за това беше 1-та минута печене). През това време маята бухва значително.
- 12 минути месене - като забърка равномерна смес, постепенно на малки порции добавям олиото. Не се впечатлявам че маже под бъркалките - нормално е (да му мислят месещите на ръка Wink
- 30 минути втасване тип почивка (не ползвам) - изваждам кошничката, покривам я с кърпа и я слагам в топлата фурна. След втасването тестото изглежда нараснало на обем около 2 пъти.
- 13 минути месене - връщам кошничката в машината, ако се притеснявате да не започне да меси точно тогава, може да дадете "пауза" докато я връщате. По време на това месене, машината постепенно оформя макар доста мека, но стабилна топка и прибира почти всичкото тесто в нея. Също, противно на очакванията, тестото почти не спада, запазва си обема.
- 38 минути втасване тип почивка с леко разбъркване към края (които също не ползвам) - вадя кошничката, вадя тестото от нея (бъркалките отделям настрани) и го разделям на 3 или 4 части от които разтеглям с усукване фитилите. За да стане симетрична плитката, на клипчетата в интернет видях, че плетат плитката от средата към единия край и после от средата към другия край но в обратен ред. В краищата смачкват малко фитилите, за да не се разплитат. Смачканото се подпъхва под козунака. Слагам оплетения козунак обратно в кошничката (какво кощунство) и го мятам в затоплената фурна покрит с кърпа да втасва. Тук козуначето едва покрива дъното на кошничката, да се чуди човек как ще я изпълни цялата Simple Smile
- 35 минути истинско втасване, тук машината вече включва лек подгрев. В рамките на тия 35 минути връщам кошничката от фурната в хлебопечката, като мажа с белтък и ръся захар. Козуначето вече е около 1/3 до 1/2 от кошничката.
- 56 минути печене. През първите 20 минути козуначето интензивно увеличава обема си достигайки желания. Ако ви се струва, че вашето не е втасало достатъчно, тук около 5-тата минута можете да дадете пауза, за да има време да нарасне повече. Печенето прекъсвам на 40-тата минута, понеже такива обогатени теста, особено със захар, бързо прегарят, независимо че в началото сме избрали светла коричка. Понеже на моята хлебопечка реотана и е ниско и от горе почти не пече, като изкарам козуначето го пускам за малко на горен реотан във фурната, за да се опече и отгоре. Ако вашата машина за хляб е с два реотана или пък с един, но сложен малко по-високо, вероятно няма да ви се налага това последното.
[/size]

# 560
  • Sofia
  • Мнения: 1 488
Козунак правя на програмата за сладък хляб, защото е най-дълга. Слагам всичко в казанчето без мазнината и не разбивам яйцата предварително със захарта и млякото. Пускам на месене и като се замеси слагам мазнината. Правя козунака на Пина. След последното разбъркване сплитам и връщам пак вътре. Пека и спирам 5-10 мин преди края защото иначе прегаря и става твърда коричка, но ако забравя пак се изяжда.

# 561
  • Мнения: 7 779
до сега винаги се е казвало ,че най-дългата програма е френската - 3.30ч че и повече при някой модели. и точно тя е подходяща за козунаците.
програмата за сладък хляб е по-къса с поне около 1 ч.   така е при мен.  Laughing

# 562
  • София
  • Мнения: 46 940
Кое трябва да е сладък хляб? Тази за кифли и кроасани ли?  при мен е 1,50ч, а за белия хляб е 2,20ч. Френския е 3,35ч...
(това е времето за програмите без печене нали?)


Някой може ли да ми даде някоя рецепта за изпитано царевично хлебче(или смес бяло/царевично)

Последна редакция: нд, 16 фев 2014, 09:54 от Angel_Dust

# 563
  • Sofia
  • Мнения: 1 488
не мога в момента да ви кажа точното време защото съм пуснала тесто за мекици и не мога да видя програмата, но като приключи ще ви кажа моята машина на колко време е програмата за сладък хляб, но тя е за хляб с листни зеленчуци и или захар

Някой може ли да ми даде някоя рецепта за изпитано царевично хлебче(или смес бяло/царевично)
можеш и сам да си я направиш на мястото на процент бяло слагаш царевично, аз така правя за 500 гр. брашно слагам 300 бяло и 200 царевично

# 564
  • Мнения: 7 779
Кое трябва да е сладък хляб?хляб с малко повечко захар/мед от обикновения. примерно 2-3 с.л.
Тази за кифли и кроасани ли? - там правиш само тесто. после му слагаш сладка или солена плънка при мен е 1,50ч, а за белия хляб е 2,20ч. Френския е 3,35ч...
(това е времето за програмите без печене нали?) това е времетраенето на програмата -  от...до  Laughing


Някой може ли да ми даде някоя рецепта за изпитано царевично хлебче(или смес бяло/царевично)

# 565
  • София
  • Мнения: 46 940
bongo_2007 ® - понеже при мен от до за френски хляб е 6 часа Simple Smile за това се учудих Simple Smile
Иначе с повече или по-малко сладост  хляба все си е на нормални програми. Онзи ръжено-белия, с който те тормозих на лични със снимки беше с 3 с.л мед и си го пуснах на стандартната за пълнозърнест...плодовит, млечни и т.н. също гледам са на основна програма(за бял хляб ми е 4 часа, дългата), значи ако реша да правя козунах, може съвсем спокойно и на нея да карам с това й време - така ли(като обаче моите имат едно време rest в началото на  основната е 30-60мин час, на френския 40мин до 2 часа)...

Ani Ka - после на основна програма ли го пускаш в този вид?

# 566
  • София
  • Мнения: 12 671
Кое трябва да е сладък хляб? Тази за кифли и кроасани ли?  при мен е 1,50ч, а за белия хляб е 2,20ч. Френския е 3,35ч...
(това е времето за програмите без печене нали?)


Някой може ли да ми даде някоя рецепта за изпитано царевично хлебче(или смес бяло/царевично)

Царевичен хляб

250 г фино царевично брашно
250 г бяло брашно
14 г суха мая
1 ч.л. захар
250 мл прясно мляко
2 ч.л. сол
1 яйце

# 567
  • София
  • Мнения: 46 940
Vanja77 - благодаря Simple Smile това ще е утре хляба, днес пуснах френски(че не съм пробвала още тази програма, да видя какво ще извади Simple Smile)

# 568
  • Мнения: 681
Vanja77, а този царевичен хляб пробвала ли си го със друг вид брашно, освен с бяло? Имам предвид, че царевичното си остава, но вместо бяло брашно да се ползва  друг вид?

# 569
  • Sofia
  • Мнения: 1 488
Програмата за сладък хляб ми е 3.50 часа

Общи условия

Активация на акаунт