МАШИНА ЗА ХЛЯБ-53-та тема

• 52 498
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Vanja77, а този царевичен хляб пробвала ли си го със друг вид брашно, освен с бяло? Имам предвид, че царевичното си остава, но вместо бяло брашно да се ползва  друг вид?

Правила съм го с брашно от лимец в същите пропорции.

# 571
  • Sofia
bongo_2007 ®

Ani Ka - после на основна програма ли го пускаш в този вид?
на основна

# 572

Царевичен хляб

250 г фино царевично брашно
250 г бяло брашно
14 г суха мая
1 ч.л. захар
250 мл прясно мляко
2 ч.л. сол
1 яйце

Само да попитам - тези 14 г суха мая какво толкова ще втасват? Повече от 4-5 г не е необходимо, според мене. Дядо Хаджия да помага  Praynig. И солта е много за моя вкус. Точно двойно е от това, което бих сложила. Simple Smile

За козунаците - програмата френски хляб и при Панасоник е най-дългата, 6 часа, но и печенето там е с 5 мин. повече от основната програма. Така че най-удачна е основната. При мене има опция основна с добавки, т.е. машината сама си взима стафидите и ядките в някакъв момент. Ако обаче се направи тесто на програма тесто за френски хляб и после се сплете, втаса и се изпече във фурната, ще стане най-добре Simple Smile. Печенето е 50 мин. в машината и сигурно му идва много на козунака. Не помня дали съм опитвала да спра програмата 10-15 мин. по-рано. Ако някой си направи опит в Панасоник, моля споделете резултата. По отношение на дългия пост за козунак без подсладител - машината, в която е пробван, явно пече по друг начин. Проблемът не идва от невтасването, а от препичането (това при мене). А всички действия по активиране на маята, разбиване на яйца са излишни при машини, които имат предварително изравняване на температурите. Силвър Крест (малкият вариант до 900 г) няма тази опция и е уместно да се подгрее казанчето, да се сипят топли продукти и т.н. Ще се прежаля и ще пробвам и в нея Simple Smile някой път.

# 573
  • София

Царевичен хляб

250 г бяло брашно
14 г суха мая
1 ч.л. захар
250 мл прясно мляко
2 ч.л. сол
1 яйце

Само да попитам - тези 14 г суха мая какво толкова ще втасват? Повече от 4-5 г не е необходимо, според мене. Дядо Хаджия да помага  Praynig. И солта е много за моя вкус. Точно двойно е от това, което бих сложила. Simple Smile

Значи нямам идея каква е тази рецепта, защото не ми давате начина на приготвяне. Това е едно цяло пакетче от френската мая и вероятно се гони някакво презастраховане (ама от какво нямам идея). Освен това имаме повече сол, която пречи на маята да втасва. Вероятно заради подобряване на вкусовите качества са увеличили солта, от там пък са увеличили и маята за да може да втаса все пак.

# 574
Дядо Хаджия, благодаря!   bouquet

# 575
От къде си купувате ръжено или пълнозърнесто брашно?

# 576
  • София

Царевичен хляб

250 г бяло брашно
14 г суха мая
1 ч.л. захар
250 мл прясно мляко
2 ч.л. сол
1 яйце

Значи нямам идея каква е тази рецепта, защото не ми давате начина на приготвяне. Това е едно цяло пакетче от френската мая и вероятно се гони някакво презастраховане (ама от какво нямам идея). Освен това имаме повече сол, която пречи на маята да втасва. Вероятно заради подобряване на вкусовите качества са увеличили солта, от там пък са увеличили и маята за да може да втаса все пак.

Правила съм хляба, но не съм се замисляла за пропорциите. Според мен маята е повече, заради количеството царевично брашно, което е 1:1 с бялото. Така тестото ще втаса нормално.
От солта слагам 2 равни ч.л. Ама те само моите чаени лъжички са 3 вида (размера).

# 577
Царевицата съдържа малко глутен или поне така разбрах от прочетеното. И да добавяме повече мая, тестото няма да втаса повече. В книжката с рецепти на 500 г безглутеново брашно са предвидени 3,5 г суха мая (1 ч.л.). Като се има предвид, че половината е бяло брашно, мисля, че 1 ч.л. си е наплно достатъчна.

П.П. Моето предложение върви в комбинация с 1, а не с 2 ч.л. сол. Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 фев 2014, 20:24 от Анонимен

# 578
  • София
Бе ние хубаво я коментираме тая рецепта, ама каже повече - от къде, па какъв е режима на приготвяне и т.н.

# 579
  • София
Продуктите ги слагам в реда: мляко, яйце, захар, сол, двата вида брашно и накрая маята. Настройвам на програма за бял хляб (750 г), средно препичане.

# 580
  • София
Ваня тая програма душа нищо не ми говори. Дай някаква ориентировъчна информация за процесите и съответните им времена.

# 581
Ваня тая програма душа нищо не ми говори. Дай някаква ориентировъчна информация за процесите и съответните им времена.

След като е програма за бял хляб, значи това е основната. Ако е при Панасоник, няма как да се даде информация какво и кога прави, защото в самата книжка нещата са дадени обобщено (сумарно) - меси толкова, втасва толкова, пече толкова. Ама кога меси, кога втасва... ходи и разбери. Примерно за основната - изравняване на температурите от 30 до 60 мин., месене от 15 до 30 мин., втасване от 1 ч. и 50 мин. до 2 часа и 20 мин., печене от 50 до 55 мин.

# 582
  • София
Значи аз за съжаление нямам друго мнение от това което написах преди. При час и половина втасване, това означава, че се е приело, че трябва повече мая за да втаса по качествено. Нека тези, които са го правили да кажат има ли дъх на мая и какво представлява хляба.

# 583
Царевицата няма хич глутен, нито малко нито много- никак. А аз правя хляб без въобще да слагам брашно с глутен и не увеличавам маята- бухва и втасва, но водата е важна, според мен в тоя случаи, тия без глутеновите брашна са много по- капризни.

# 584
Оле, искам да си купя такава машина от много време! Знаете ли къде в Плевен продават такива машини, но да са качествени?

Общи условия

Активация на акаунт