Полша

• 46 955
  • 412
  •   1
Отговори
# 345
  • Бургас
Само вътрешният двор.
Голяма част от музеите в Краков имат ден, в който входът е безплатен. Препоръчвам подземния под централния площад. Интерактивен е, харесва се и на децата.  Мисля вторник беше безплатният ден.
Вижте и Вавел - може да има такъв ден.
Във Варшава посетихме няколко музея в безплатните им дни, включително и Кралския замък.

# 346
  • Sofia
В безплатните дни опашките не са ли големи? И колко време преди отварянето на касите да се заредим?
Интересува ме предимно фабриката на Шиндлер, т.к. билетите за юни вече са свършилии и ще трябва да се пробваме в безплатния ден.

# 347
  • Бургас
Била съм в два музея във Варшава и един в Краков в безплатните дни - нямаше опашки. Фабриката е посещавано място, имаше групи ученици, както и групи с екскурзовод, но минаваха бързо.
Разходете се и в еврейския квартал - гетото, както и там, където е сниман филмът... Близо е до фабриката пеша.

# 348
  • ВАРНА
В безплатните дни опашките не са ли големи? И колко време преди отварянето на касите да се заредим?
Интересува ме предимно фабриката на Шиндлер, т.к. билетите за юни вече са свършилии и ще трябва да се пробваме в безплатния ден.
Споделям опит - през септември миналата година посетихме Краков и фабриката на Шиндлер. Бяхме без предварително купени билети. Отидохме около 10ч. Имаше опашка и някакъв ред на влизане, който не разбрахме на какъв принцип се случваше. Чакахме около 10-15 минути и влязохме. Вътре прекарахме около два часа. Когато излязохме, опашката беше стабилно дълга.

# 349
Качвам ви малко снимки от Poznań (или както му казват на полски: По̀знайн)
Удобно е с полет до Вроцлав и после час и половина с влак до Познан (а влаковете са на всеки час)

Скрит текст:

Много неща ми се видяха по-евтини и от България

# 350
  • София
Много хубави снимки, а и на време си случил! И на мен ми се ходи, а мъжът ми иска да ходи на мач, дано стане някой ден. Изглежда много приятен град.

# 351
Да, супер беше. А сега взех от евтините билети на Уизеър за Краков, така че... ще се обикаля Полша още Grinning

# 352
  • Бургас
Полша е прекрасна и силно подценявана според мен. Има какво да се види и усети, няма голям туристически поток както в Прага, да кажем, а атмосферата на старинните улички и сгради по нищо не отстъпва.
Във Варшава бях много приятно изненадана от цените, в Краков е по-скъпо. Особено по заведенията.

# 353
И ние купихме билети до Краков и седмицата там мислим да я разделим между него и Варшава. Според вас в кой град си струва да останем малко повече? Извън Краков освен солната мина и Аушвиц има ли нещо, което си заслужава да се види, имайки предвид малкото време?

# 354
Няма дори смисъл да се сравняват двата града, малко е като сравнение между кон и кокошка.

# 355
Аз не ги сравнявам. Просто искам да видим повече неща от двата града, но знам, че времето е недостатъчно. Очевидно съотношението е 3:4, въпросът е къде да предвидим 3 нощувки и къде 4. Освен това, ако някой скоро го е правил, какъв транспорт препоръчвате между градовете - автобус или влак?

# 356
Краков е разкошен.
Но вече и доста туристически (особено Величка и Аушвиц), не е баш като в Прага, но и нищо общо няма с преди 20 години, когато туристите бяха единици.

# 357
И ние купихме билети до Краков и седмицата там мислим да я разделим между него и Варшава. Според вас в кой град си струва да останем малко повече? Извън Краков освен солната мина и Аушвиц има ли нещо, което си заслужава да се види, имайки предвид малкото време?
Аз смятам 3 нощувки в Краков, 1 в съседния Катовице и прибирането ми да бъде от Вроцлав с вечерен полет. (2-3 часа е с влак от Катовице до Вроцлав, а влакове има на всеки час и няма проблем). Крайно неудобен ми е този сутрешен полет на връщане от Краков до София, в 8.00 ч.
Във Варшава е хубаво в центъра, Stare miasto най-вече.  За Краков нека друг разкаже, аз не съм ходил.

# 358
  • София
Около Краков и предвид ограниченото време по-скоро няма нещо крайно забележително което да се види освен посочените.
Аушвиц е брутално тежко място, никога не бих се върнал.
Варшава, според мен, е безинтересна откъм туристическа гледна точка, доколкото става дума за стандартен, масов туризъм.
Огромното бижу на Полша, което изпъква и в общоевропейски мащаб, за мен винаги ще бъде Гданск ❤️
Краков - Варшава има редовни и доволно бързи влакове, няма причина да се ползва автобус. Два часа и половина.

# 359
Първоначалният ни замисъл беше подобен: на отиване сутрешен полет до Краков и на връщане вечерен от Вроцлав. Но райън спират полетите след някой си октомври и се наложи промяна в програмата. Сега ще пътуваме и в двете посоки до и от Краков. Затова включихме Варшава. Вроцлав ще остане, живот и здраве, за някой дълъг уикенд догодина.
Единствената причина да питам за автобус до Варшава е, че се замисляме от летището на Краков директно да пътуваме за Варшава. Обаче ще трябва да изчакаме, самият той е с прекачване и съответно пътува дълго. Затова питах дали си струва от летището да отидем до Краков и оттам да хванем влак за Варшава. В сайта на летището не мога да се ориентирам колко време се пътува, съответно дали за трансферния автобус до Краков трябва да си купим билет за 20, за 40 или за 60 минути. С ходене до Краков ще стане по-сложно, но ще спестим време.

Общи условия

Активация на акаунт