Полша

• 46 948
  • 412
  •   1
Отговори
# 360
След кой октомври Раян спират полетите? Гледах ги преди 2 дни, има си полети до края на октомври, както си е в реда на нещата, до края на лятното разписание (когато се сменя времето, тоест до последната неделя на окт.). И да, връщане от Вроцлав или Варшава е добър вариант, за тези, които са от София де. Ако сте по-близо до морето, има полети от Краков до Варна и Бургас, които не са сутрешни.

# 361
  • Бургас
Точно седмица разделихме между Краков и Варшава, като във Варшава останахме една нощувка, т.е. два дни, но целта ни беше само Научният център "Коперник" и малко атмосфера в Стария град. В предишното посещение бяхме обиколили други локации.
Влак - най-директните, съответно са най-скъпи. Пътува се около два часа, два часа и половина.
Купете си билети по-рано, защото през уикенда свършват бързо за най-удобните влакове - например следобедния в 16 от Варшава за Краков.
В Краков освен центъра и замъка, препоръчвам и подземния музей, еврейския квартал, фабриката на Оскар Шиндлер, монумента "Героите от гетото"... Картината "Дамата с хермелина" на Леонардо да Винчи е там, в музея на князете Чарторийски...
В Аушвиц исках да отида, но възрастта на детето не позволява. Следващия път.
Солната мина я посетихме.
Във Варшава не съм съгласна, че няма какво да се види - в научния център Коперник например може да се откара цял ден и особено за деца е уникално място. Зависи с кого пътувате и дали ви е интересно.
Музеят на Шопен също е интересен, особено последната му част, градината на покрива на библиотеката, Лаженки е прекрасен парк, особено ако времето е приятно.
Старе место е малко и много уютно, гледката откъм площада след спирките на автобусите е като от приказките. Там е и музеят на Кюри, паркът с пеещите фонтани...
Къщата на парите е интересна - входът е безплатен, стопанисва се от Полската централна банка.

Повечето музеи в Полша имат безплатен вход в един от дните на седмицата. Във Варшава така посетихме повечето музеи - с безплатен вход, съобразявах графика на екскурзията с тях Simple Smile

# 362
Междувременно, доста свалиха цените до Краков... онзи ден купих за 45 лв, а днес и утре има и 21% намаление на цените. От юни до края на годината цените са от 37 лв на посока, включително и лятото. Ето за юли:

# 363
  • Sofia
Как се пътува от Краков до Гданск и от Варшава до Гданск? Има ли бърз влак или автобус?

# 364
  • София
Как се пътува от Краков до Гданск и от Варшава до Гданск? Има ли бърз влак или автобус?
Има бързи влакове, да.
Краков - Гданск има поне 12 директни влака дневно. Варшава - Гданск - към 25 директни дневно.

# 365
Как се пътува от Краков до Гданск
Разстоянието е 600 км.  На картата единият град е в най-северната част на страната, другата в почти най-южния.
Преди войната исках да комбинирам Гданск (или Гдайнск, както е на полски) с Калининград. Ама свърши то...

# 366
Цените на билетите са супер.
Моят фаворит си остава Вроцлав, но бих разгледала и Гданск.

Отварям една скоба само - произношението на двата града е Гданьск, Познань - поляците имат едно характерни омекотяване на някои съгласни. Ето тук малко да се подготвите за полска реч, изгледайте до края, заслужава си:

https://youtu.be/AfKZclMWS1U?si=uvQlIuWa0V6hFebH

# 367
# 368
E що се смееш, точно така е. Буква Ń Wink

# 369
Мисля, че смехът е заради Гжегож Бженчишчикиевич от Хжоншчижевошице, повишат Ленколоди. Аз поне умирам от смях, когато офицерът, доволен от написаното име, пита къде е роден пленникът и последвалата физиономия 😆

# 370
Това ми е мега любима сцена. Макар че в тубата са събрани две сцени... този с пишещата машина всъщност около десетина минути пише, в това време дават някакви други сцени и после пак се връщат на Гжегош Бженчешчикиевич. Офицерът доволен довършва последните букви и пита за дата и място на раждане:
Chrząszczyżewoszyce, powiat Łękołody.
Всъщност: "пóвиат" e нещо като област, община. А Уенкоуоди не съществува реално в Полша.
Те имат едно пресечено Ł, което е като нашето "уъ" (английското W), тоест различно от L.

За негледалите:
Скрит текст:

Въпросче: До Аушвиц само с някакъв тур ли става или може и самосиндикално?

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 14:41 от diziler

# 371
Да, общината им малко по пернишки се произнася 😄

# 372
Снимки от Ополе. Малко и красиво градче, на 1 час път с влак от Вроцлав (по линията Вроцлав-Катовице)
Скрит текст:

# 373
  • Варна
Здравейте🙂Плануваме пътуване до Полша мес.Септември, летим до Гданск от Бургас и се връщаме от Варшава(там има концерт, заради който отиваме). За първи път ще посещаваме страната- как бихте ни посъветвали да разпределим нощувките?Ще бъдем с две деца на 14 и 19 год.Ще съм благодарна и на места за настаняване, от които сте останали доволни.Благодаря предварително.

# 374
Откакто пуснаха безброй самолетни линии от Бургас до Полша , като че ли интересът към Полша се засили . Набелязала съм Краков и .... до там . Обожавам древна и средновековна история - какво можете да ми препоръчате?
 Моля не бъркайте с историята от Втората световна война - не е за мен и не ми предлагайте такива места

Общи условия

Активация на акаунт