Полша

• 50 102
  • 446
  •   1
Отговори
# 435
  • Бургас
Е той ясен вашият туризъм, какви съвети Simple Smile
Варшава никога не изглежда претъпкана, а Стария град ми допада дори повече от Прага, защото няма тълпи.
Не мога да дам съвет за 18+, на мен са ми любими Старе место и паркът Лаженки.

Ако бяхте с дете, щях да ви препоръчам научния център Коперник, макар че е интересен и за възрастни.
Къщата на парите беше впечатляваща дори и за мен.

# 436
  • Вестерос
Здравейте, ще ходя лятото с приятелки във Вроцлав и Краков. Интересува ме за Краков дали сте ползвали гид и платена екскурзия до Аушвиц и мината Величка и кой гид?

# 437
  • София
В мината туровете са с гид. Няма нужда от ваш. Отивате с влака или градския транспорт, купувате билетите като си избирате на какъв език да е тура и влизате в избрания час с гида, който е на избрания език. Групите обикновено са по 15 души, може и малко повече, не помня точно. Иначе в града на много места има организиран транспорт до там. Бусчета, рейсчета и пр. Турът  е около два часа, но после може да се помотаете долу в сувенирните магазини или да хапнете на 135м под земята в ресторанта. Задължително си купете сол! Уникална е! За Аушвиц не знам. Два пъти съм била в Краков и двата пъти пропуснахме.

# 438
Да, Виелѝчка е само с гид, долу са лабиринти и дълги коридори 100 м под земята и сам човек не биxа пуснали. Има групи на 7 езика, при купуване на билета си избирате език и съответно си запазвате час с гид на съответния език. После слизате по едни стълби двайсетина етажа надолу по стълбите и се започва. Уникална е катедралата под земята, има и ресторант вътре...супер е.
С влак е лесно и бързо, ако сте близо до централната гара. Билетите са евтини, за 7 или 9 злоти, в зависимост от влака... И за двайсетина минути сте там. Като слезете от влака, има буквално няколко минути пеша до мините, всички xора от влака натам xодят. А и ... с Гугъл мапс няма да се изгубите. Преди да слезете в мините, имайте предвид, че поне 2 часа забравяте за WC. Така че може горе в кафенето пред касите. Или долу в ресторанта, но той е чак в края на обиколката.

# 439
  • София
Има тоалетни на няколко места по маршрута. И то доста луксозни. Имат си топла вода, хартия и пр. И там всичко е от сол– стени, под, таван. Гидовете обикновено ги споменават. На някои места групата се забавя за снимки и тогава обикновено има тоалетна. Много е яко долу. А ако уцелите и да се качите на повърхността със старите миньорски асансьори е супер! Щото има и нормални, особено като има струпване на хора за излизане нагоре и се ползват големите асансьори.

# 440
  • София
И ние ще ходим в Краков от петък до неделя, но в края на март. Дано времето да е сухо. Съпругът ми иска да отидем до Аушвиц, но без гид, аз обаче се колебая дали изобщо искам да го видя. Може би без разказите на екскурзовода няма да е чак толкова тягостно. Дъщеря ми е на 16, не съм сигурна и на нея как ще й се отрази. Бих се радвала да чуя и други мнения по въпроса.
До Виеличка ще отидем със сигурност в събота. За останалото - колкото ни стигне времето, а то не е много. В неделя по обяд се прибираме (може би за да гласуваме Wink). Досега сме били само във Вроцлав и Полша ме очарова, така че нямам търпение да видя и Краков.

# 441
  • София
Много тежко и натоварващо място е.
Побиваха ме тръпки постоянно, стягане в гърдите усещах, бях напрегнат и неспокоен. И една странна тежест отгоре над главата.
Не издържах и си тръгнах веднага.
Никога не бих се върнал.

# 442
Ние отидохме без гид преди вече 3-4 години. Точно по това време на годината беше, та беше мъгливо и студено, което направи ситуацията още по-тегава. Не съжалявам, че отидох обаче. Мисля, че въпреки дискомфорта, всеки който може да отиде, трябва да го направи. Много хора говорят за неприятното чувство в газовите камери, но с мен лично най-много остана малката сграда посветена на вестникарските статии в годините преди Холокоста, защото осъзнаваш колко идентични са изложените материали с начина по който сега се говори за определени групи от хора. Също така разбира се местенцето с всички нахвърляни обувки. Неописуемо ужасно е чувството, когато очите ти срещнат малките обувчици, които се виждат тук и там. Сещам се, че отидох до тоалетната в един момент и видях как очите ми са червени и подути, а дори не съм усетила да съм плакала, нито пък се считам за чувствителен човек.

И въпреки това, пак казвам, че препоръчвам да се посети. Само не мога да кажа дали си заслужава повече сами, или с гид. Имаше хора с гид по същото време и изглеждаше доста по-организирано от нашето лутане на моменти, но пък когато си сам имаш повече време да "попиеш" историята на най-важните места.

# 443
  • Бургас
Пропуснах Аушвиц, защото детето е малко, но задължително ще я заведа, когато мине 14.
Това е част от семейната ни история. Трябва да се знае, да се помни, за да не се повтаря никога.
Животът не е само забавление, в европейските държави много държат на тази колективна памет, възпитават младите поколения, за разлика от България.

За самия Краков ползвах аудиогид от приложението IzITravel, ползвам го в много държави. Интересен е също еврейският квартал, местата от снимките на филма "Списъкът на Шиндлер".
Препоръчвам музея под земята в центъра.
Държавни и общински музеи в Полша имат дни с безплатен вход, много обичам да се възползвам Simple Smile

# 444
  • Вестерос
Много ви благодаря!

А от къде си вземате билети за мината?

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 12:01 от Tiffany А

# 445
На място на касите взеx аз. Но има и онлайн, скоро гледаx сайта и видяx, че са качили цените, бяxа 105 злоти, когато бяx през октомври.

Има и тема, специално за Краков
https://www.bg-mamma.com/?topic=1483187

# 446
  • Бургас
За мините купих билети онлайн от техния сайт.

Общи условия

Активация на акаунт