Полша

• 46 934
  • 412
  •   1
Отговори
# 390
  • Бургас
https://www.auschwitz.org/

Иди друг път до Варшава. Много е красиво в старата част, много спокоен град е, има какво да се види без да се бърза. И задължително да хапнете в Zapiecek Simple Smile

# 391
  • Sofia
Споделям мнение заАушвиц, непопулярно. Аз съм доста чувствителна на тема холокост, при това и ревлива. Исках да видя този храм на ужасите, но се притеснявах да не ревна и да стане цирк.... Ами не стана! Ходихме през май, времето бешеприказно, огромните територии на Аушвиц и Биркенау бяха искрящо зелени, небето яркосиньо с изрисувани пухкави облачета. Беседата беше на отлично ниво, но в комбинация с природата беше толкова сюрреалистично и неестествено, че понесох геройски видяното. Личното ми мнение е, че всичко това трябва да се види и съм доволна, че го направихме с екскурзовод.
Впечатлена съм от организацията на поляците - при толкова много групи и огромно количество туристи всичко беше перфектно. Респект!

# 392
Уизеър са пуснали билети София-Варшава Модлин, цените са по 9.99 евро на посока

Преди няколко месеца Раянеър и Уизеър пуснаха София-Краков.  ЛОТ си продължават с Варшава Шопен.  Пуснат Гданьск някой ден.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 16:11 от diziler

# 393
  • Бургас
Чудесни цени.
Жалко, че от Бургас не са такива. Хитреци. Знаят, че пътят до София е минимум 200 лв. Simple Smile

# 394
Е през летния сезон са винаги високи цени, и от София. Просто това са цените за януари, февруари и март. А през Бургас само лятото имат полети. И тогава поляците ходят на море, надуват цените...

# 395
  • София
За съжаление много малко бяха евтините билети - за февруари и март петъчните свършиха и вече са по над 100 лв. Календарът на сайта се бъгна и даже за повечето дати показва, че няма полет. А и се пристига доста късно. Явно не й е дошло времето на Варшава за нас още.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 23:30 от миленка_д

# 396
За да са ниски цените има няколко причини. Първо това е нискотарифно летище,  в градчето Нови Двур Мазовиецки, на 40 км от Варшава. Самолетът от София каца в 23.15 ч. и ... придвижването до града е вече сложно, а и прекалено късно. Отделно тези полети по 9.99 евро на посока са само през януари, февруари и март (нисък сезон). Лятото цените няма да са такива.

LOT летят до основното летище Шопен, което си е във Варшава и има автобус до центъра.  По-високи са летищните такси, полетите са сутрешни и следобедни, цените са по-високи. Аз съм летял преди пандемията до Варшава с LOT, имаше някакво промо, беше нещо от рода на 36 или 38 евро на посока, включваше и багаж някакъв.

За момента тези полети на Уизеър са неудобни на отиване. Може да ги ползвате на връщане. А на отиване да идете до Краков със сутрешен полет и да съчетаете двата града, знам ли.

# 397
Има за Краков и Варшава се обезсмисля, да не говорим къде се каца и в колко часа и как се плаща безсмислена половин нощувка,.. Като се калкулира всичко, по добре с Лот през деня
Отделно, докато тръгнат тези полети има бая време, а ако тръгнат дотогава ще са сменили поне 2 пъти цялото разписание.

# 398
  • на село
С Bolt излиза мало повече от 20 евро от Модлин до Варшава. За кола се чака не повече от 5 минути.

# 399
Болт, ако се ползва от 1 човек не е изгодно, но ако се ползва от 3-4 души е по- на далавера. Така че.. всичко е според зависи. Говорих с един приятел, поляк.. който живее в София и той първоначално се зарадва за новите полети и като видя "Модлин", вика: "Ама това е една барака и е много далече", кацал е там и изобщо не се изказа добре.
Видях и нощувките в  Нови Двур Мазовиецки, където е летището. Не са скъпи, а мястото е много хубаво, летището е на 1 км оттам.  Може човек да си нощува там, сутринта да види паркчето, езерцето, лебедите и замъка и после да си вземе влака за Варшава.

# 400
Може пък да разгледате Модлин.
Има изоставени казарми. Хората живеят в стари сгради, много колоритни. Има много зеленина и едно усещане за безвремие. Разгледайте и крепостта Simple Smile

# 401
  • на село
Точно барака е летището и се чака навън в една кошара (буквално).

# 402
И Раянеър пускат Варшава Модлин - София, от 14 ноември.
https://www.fly4free.pl/ryanair-nowe-trasy-z-modlina/
Изпреварват с Уизеър, часовете са удобни, но цените са уау Grinning  По-евтино е с LOT, дето кацат в самата Варшава.

# 403
  • в града на вечния купон
Бих искала да питам за транспорта в Краков.
От летището до стария град как най лесно и бързо стига?
Четох,че билети могат да се купят от машини.

# 404
Можете да стигнете с влак, има през половин час, билета е 20 злоти. Гарата е на отсрещния тротоар на изхода на пристигащи на летището.
По-евтина алтернатива са градските автобусни линии, които със спирки по пътя стигат до западния край на центъра за около 45 минути.
Маршрут 209 - интервал от 60 до 120 минути, разписание: timetables.mpk.krakow.pl/209
Маршрут 300 - интервал 30 минути, разписание: rozklady.mpk.krakow.pl/300
Един билет, валиден за 60 минути, струва 6 pln. Можете да закупите билет за 90 минути за 8 pln.
Има 48-часов билет за 35 pln или 72-часов билет за 50 pln, които са валидни и за пътуването до летището. 24-часовият билет обаче е разделен на зона I, която не важи за летището. За да стигнете до летището, трябва да си купите 24-часов билет, валиден за зони I+II+II, за 22 pln.
Билетите могат да бъдат закупени от билетните автомати на автобусните спирки, където можете да платите и с карта. В автобуса "щраквате" билета си в билетоиздателя след качване, като е необходимо да го маркирате само веднъж при първото пътуване (без второ маркиране за прекачване).
Актуални цени на билетите на уебсайта: mpk.krakow.pl
През нощта автобус 902 (вижте разписанието) пътува на всеки час.
В самата сграда на летището има автомат за билети и карти за автобусите

Общи условия

Активация на акаунт