"Майчин дом"-Варна тема 6

• 67 718
  • 768
  •   1
Отговори
# 720
  • Варна
Да и аз мисля да си я поискам, но според зависи и как ще протече раждането и от това дали ще се наложи окситоцин. Все пак и епидуралната крие някакви рискове за форцепс, забаване, даже секцио, въпреки, че всички от МД са много доволни от нея. Понеже ми е 2ро раждане, ако нещата станат бързо при мен, без окситоцин най- вероятно няма да искам упойка, то може и да няма време да се реагира да се сложи. Аз 3-4 см разкритие си имам от поне месец, понеже съм и раждала вече. Но ако раждането ми върви бавно, изтекли води без родова дейност, наложи се мн окситоцин определено ще си поискам упойка, то това е една от основните причини да избера МД. Все пак ми е интересно да разбера какви други обезболяващи използват.
 free_mind ти с избор на екип ли беше при К.Атанасова ?

# 721
Да! Ти защо не искаш оксицотин?

# 722
  • Варна
По тази тема има много написано, накратко, че "не е особено полезен" и много усилва болката. С първото раждане това не го знаех, на скоро го разбрах и все повече майки не го искат, само в краен случай. И от тук раждалите майки може по добре да обяснят. Аз не съм чак толкова против и не се надявам особено, че ще мина без него. Повечето майки отиват с нагласата и желанието да раждат без система, но рядко се получава. Даже правят план за раждане където се подписват да им се слага само в краен случай.

# 723
  • Варна
Весели празници и честити бебчета!   bouquet
За окситоцина аз и преди съм споделяла, но пак ще кажа.
Първо раждане - контракции на 10 минути, изключително търпящи се, разкритие 3-4см. и контракциите затихнаха и спряха. Почакахме няколко часа и след като не тръгнаха сами - система. Още на 3тата минута едвам виждах и исках упойкааааа!
Второ раждане - контракции дни наред - ту тръгват, ту спират или нерегулярни, или регулярни но за час най-много и така до заветния ден, когато с контракции на 10-12 мин, отивах да ми кажат, че ще е скоро, но още е рано(понеже ми беше трети рунд от контракции за по 1ч през деня и все спираха, пък вече ми се спеше, викам поне спокойна да си лягам  Mr. Green ) , а то какво - 7см разкритие и ме приеха. Отказах окситоцина. Не след дълго бях с пълно разкритие. Заради липса на напъни и зелени води обаче пак ми предложиха окситоцин и склоних вече притеснена от водите - 3 зверски контракции и вече имах напъни..

# 724
  • Варна
MiRa^, а каква беше разликата в болката- с и без упойка, на второто раждане беше късно да си поискаш или нямаше смисъл?Като нямаше епидурална някакво друго обезболяващо дадоха ли ти. Аз хич не издържам на болка и сигурно ще съм в голямо чудене за упойката, но се надявам да стане бързо, както е било при теб. Simple Smile

# 725
  • Варна
Огромна. Съвсем поносими си ми бяха контракциите, затова и казах, че си мислех как ще ме върнат у дома. След като ме приеха и след клизмата станаха малко по-силни, но съвсем търпими. Разхождах си се доколкото има място, цъках на телефона и от време на време акушерката ми мереше тоновете - докато си седях права. И така до пълно разкритие. За упойка - по принцип не исках този път. Знаех, че мина ли без окситоцин ще мина и без упойка. То не знам и като ме приеха със 7см, който какъв би бил смисълът на тази упойка..

# 726
  • Варна
Когато ви приемат в приемната стая с контракции- освен за разкритие и мерене на тонове, практика ли им е и да те гледат на ехограф- за положение на бебето, пъпната връв, колко тежи и т.н.

# 727
  • Варна
Да, правят обстоен преглед и с ехограф, и на стола. Попълваш формулярите, казваш си изискванията, правят клизмата и газ в предродилна зала.  Peace

# 728
Клизма!??!? На мен не са ми правили... Flutter

# 729
редът при приемане е следния: ( поне при мен беше така)

1. тонове на бебето
2. ЕКГ на майката
3. ехограф
4. разкритие (пропуснах го т.к същия ден бях на контролен преглед и си го знаех)
5. тест за алергии към упойката
6. попълване на документи Simple Smile

успех!

# 730
Привет на всички Simple Smile
Следя темата от няколко месеца и научавам много полезни неща от това което коментирате, разказвате и съветвате. Аз съм в края. А 8-мия месец и бях между МД и окръжна като вариант, посетих ден на отворените врати и на двете места и за сега съм решила да избера МД, заради условията които видях и от коментарите които чета тук. Бих ви помолила за съвет или мнение, това ще ми е първа рожбичка, следя се на друго място и ми се иска да родя без избор на екип, защото нямам никакво наблюдение към никой лекар от МД. Мога ли да разчитам на дежурните да се справят добре и че ще получа адекватни решения от тяхна страна по време на раждането? Добри думи чух за Капка Атанасова, но повечето пъти при избор малко насилват процеса, а на мен това ме ми се иска по обясними причини. Мисля си и за епидурална упойка, но с лека тревога за форцепс, бях на лекция която води д-р Добрева и тя обясни че слагат по-малка доза с която се спира само болката, но напъните и контракциите се усещат и рядко се стигало до намесата на форцепс. Искам да опитам без анастезия, но не знам до колко бих издържала, всичко е индивидуално. Има ли възможност да говоря с акушерка предварително за да ми се обясни кога е най-добре да тръгна към болницата и да получа някаква предварителна подготовка?
П.С Какво да приготвя за багажа си?
Две нощници, бельо, санитарни принадлежности, превръзки, телефон, зарядно, документи...
Всичко което ми напишете ще ми бъде в голяма полза! Благодаря.

# 731
Здравей Vivian 09,

родих преди седмица в МД (първо раждане - нормално) и в тази връзка мисля, че може да съм ти полезна с малко информация Simple Smile Като за начало - със страхотни впечатления съм от целия екип на МД, бих родила второ (дай Боже) при тях без да се замисля! Сложих епидурална упойка на 5 см разкритие (до тогава контракциите са леки и е съвсем поносимо) и съм много доволна от нея, даже поспах около 2 часа като ми я сложиха. Така успях да си почина и събрах сили за напъните по-късно; аз лично съм много - ЗА епидуралната, няма смисъл да се мъчиш; При поставянето усетих съвсем леко обождане, но не и болка, не е страшно, нито неприятно. Когато наближих пълно разкритие спряха да ми я вливат за да усещам напъните и така с 4 напъна се появи прекрасният ми син в ръцете на д-р Капка Атанасова (страхотен човек и професионалист според мен)!

Относно багажа: 2 нощници за кърмене, чехли (+ такива за баня), комплект за изписване за бебчо , не носи дрехи за него по време на престоя ви там - те си го обличат; тоалетни принадлежности, документи и май това е!

Успех и скоро да гушнеш прекрасно човече! Simple Smile

# 732
  • Варна
Здравей Вивиан, и аз съм в твоето положение, само че съм с 2ро дете и имам доста опит и знам какво точно искам. Първото в ОБ. И аз бях на тази лекция за епидуралната упойка, за първо раждане определено бих искала (моята лекарка в ОБ преди години ме подведе, че там слагали). Сега дали ще искам упойка според зависи от разкритието с което отида, контракциите, окситоцина. Накратко ако въври бавно раждането, особено ако се наложи и повече окситоцин определено ще си спестя болките.
И аз се следя на друго място и нямам избор на екип и мисля да не избирам засега. След всичко прочетено   има доволни родили и без избор. Единствено се притеснявам без прекалено основателни причини да ми направят секцио, само заради парите. Ако трябва да избирам- д-р Друмев или Георгиев, М.Яков.
Отиди на място в МД, кажи, че ще раждаш скоро, ще ти отговорят на всички въпроси- май си написала, че вече си ходила. Наскоро чух за момиче, което е раждала в МД с избор на акушерка- но не знам нищо по въпроса, в ценоразписа няма такава услуга. Аз си приготвих моя багаж тия дни- това което ти си написала  плюс козметика за мен, чехли, хавлия, шампоан, крем за зърна, силиконов протектор за зърна, слушалки за телефона, анцуг с цип, чорапи.  Би трябвало всичко друго да ти осигурят- вкл. превръзки, но и аз си взех няколко Олуез найт. Помпа за кърма, биберон за бебето(ако е като първото ми дете постоянно да реве) също трябва да осигурят, но си имам вкъщи подготвени. Към болницата- с контракции на 5 мин. или след изтичане на водите. Но ако нещо те притеснява можеш да отидеш за преглед, или за мерене на тонове. А каквото си забравила,винаги могат да ти донесат близките. В моя случай, ще е малко по трудно с носенето, защото близките ми или ще ги няма, или са много заети и някой трябва да гледа по-голямото ми дете. С първото раждане майка ми и мъжа ми бяха нон стоп на разположение, а сега няма да е така най-вероятно.
 Lady April - написала си, че при приемането си казваш изискванията- това устно или писмено. И дали наистина се стараят да ги изпълняват- моите са :окситоцин и епизиотомия само в краен случай, отложено прерязване на пъпната връв, и да не дават АМ на бебето. За друго не се сещам Simple Smile
А ако ти се наложи дълъг престой в предродилна зала, преди раждането- хранят ли те с нещо, може би е добре и нещо за ядене да се носи- солети, шоколад ?

# 733
free_mind и Lovely_Sw благодаря ви момичета  Hug страхотни неща сте написали и усетих голям позитивизъм и увереност за избора да родя точно в МД. Смятам да посетя болницата и да видя дали не мога да говоря с някоя акушерка за да получа повече информация и отговори за това което ме интересува.
Честито бебче на free_mind, разказът ти е прекрасен, дано и на нас ни се стекат така събитията  Hug
Lovely_Sw кога е твоят термин? Моят е началото на февруари. Ще си приготвя вече багажа и ще си добавя както си писала нещо за хапване. (прекрасен съвет)

# 734
Момичета, няма да ви дадат да ядете в предродилна, дори вода не дават. Аз колко се молих за една глъдка, доктора каза, като се роди бебето тогава. Като се роди бебето изпих един литър почти наведнъж. А след раждането, ако е нормално си дават храна според графика. При секцио е по-различно.

Общи условия

Активация на акаунт