Болнични за майчинство

• 1 732
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте на всички бъдещи майки искам да попитам как стоят нещата с болничните листи в началото на бременоста.Има ли някакъв определен брой болнични листи за перйода от 1 до 9 месец. Каква сума се изплаща от болничните листи до 9 месец?  Rolling Eyes

# 1
  • Пловдив
Здравейте на всички бъдещи майки искам да попитам как стоят нещата с болничните листи в началото на бременоста.Има ли някакъв определен брой болнични листи за перйода от 1 до 9 месец. Каква сума се изплаща от болничните листи до 9 месец?  Rolling Eyes

Добре дошла в клкуба на бъдещите мами Simple Smile   bouquet , пожелавам ти лека и безпроблемна бременност.
Сумата зависи от доходите, но незнам точно дали вземат 6 месеца или 1 година назад, за съответния болничен и май е 80% и болничните са до 45 дни преди термина, след това е отпуск "бременност и майчинство" Simple Smile

# 2
  • Варна
Най-общо казано сумата на дневното парично обезщетение е 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.

Общият брой на дните в болничен преди 45-ния такъв за бременност и раждане, не бива да надвишават 180 дни.

# 3
Здравей! Преди тези 45 дни, имаш право на 180 дни болничен за бременност. Болничния се изплаща за работни дни в месеца и е 80% от осигурителния ти доход, но и аз не съм сигурна за какъв период назад връщат. За първичен болничен лично аз лежах 3 дни в болница, мисля че лекарите се презастраховат, защото на болничния обикновено пише заплашващ аборт. Това е основание, за временна нетрудоспособност. От болницата ми издадоха 30 дни болничен. За всеки следващ лекарят, при когото си на ЖК ти подготвя документи и, или те праща на ЛКК, или той ти подготвя всичко, и после само си взимаш болничния. Лека бременност ти желая!

# 4
И за болничния както и за майчинството се взимат 18 месеца назад за да се изчисли размера на болничния

# 5
Здравейте! Искам да ви попитам в случай че имаш 12 месеца стаж се изчислява по него нали ? Благодаря!

# 6
  • Варна
Здравейте! Искам да ви попитам в случай че имаш 12 месеца стаж се изчислява по него нали ? Благодаря!

Изчислява се  от брутно трудово възнаграждение или осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Ако сте се осигурявала само 12 месеца преди да излезете в болничен, те ще се вземат в предвид + 6 месеца на минимална работна заплата.

# 7
Благодаря  Hug

Общи условия

Активация на акаунт