Отговори
# 675
През цялото това време когато бягаха, Шура само беше до него и го любеше, а Сеит се грижеше за безопасността на двамата. Има разлика, нали. 

#Crazy #Crazy #Crazy Не знам какво пише в романа, ама това никак не ми прозвуча добре.  Peace Тя нищо не правила - стояла и го любела... Shocked

Когато бягаха, загина братът на Сеит. Писателката нищо не коментира, но е възможно Курт Сеит да е имал угризения, страдал е, защото не само че загуби брат си, но и стана по негова вина. Нито имаше възможност да се прости със семейството си. Много труден път избра, но това беше единственият начин да се спаси, животът му висеше на косъм.
Книгата не е пред мен, не помня всичко в детайли, но е естествено Шура да не е много активна след бягството им. Какво би могла да направи освен да подкрепя Сеит? Съвсем млада жена в чужда страна, по време на война, без образование и пари, без познати, поставена в съвсем различни условия. После вече започва работа и тя. Сеит е мъжът в семейството, по-възрастен, по-опитен, пък и приеман в едно общество, където жената седи вкъщи. Само мъж би могъл да пробие там, да оцелее, да се издържа.

# 676
Фенче, Heart Eyes от сърце ти благодаря за превода на интервюто с Нермин Безмен!  smile3525 Благодаря ти за труда, който си положила, за такива като мен, дето не разбират руски!  Hug Hug Hug
Признавам, думите на Нермин Безмен ме разплакаха, усетих някаква странна сила да минава през мен, сякаш ми се случва чудо, чудо, което реално се случва, но не на мен, а на нея! Много силни думи, много лични, много тежки и много благородни! Изключително съм щастлива, че Къванч е успял да пресъздаде образа на любимият дядо на Нермин Безмен само след пет минутен разговор с нея! Това е така, защото той е уникален актьор! Винаги е живял с образите, които пресъздава! Винаги се е раздавал от дъното на душата си! Вярвам в него!  Hug

# 677
             Много благодаря на всички. Да сте живи и здрави. Много хубаво сте го написали - Валето, Госпожата - всичко е точно така и е вярно. Няма да коментирам, защото напълно се покривам с вас.

Само едно допълнение да вмъкна - руската водка.

Абсолютно нормално е по време на война войската да се поддържа психически като им се дава водка. Тези хиляди убити, заклани, разкъсана плът и какви ли не ужасии - нормално е да пият водка. Мисля, че Сеит и после в живота всяка вечер си е пиел водката като елексир. Така си мисля като чета редовете. Вероятно когато Сеит си пийне водка всичко му изглежда красиво и розово, а после след изтрезняването идва разочарованието и мъката.

И двамата са пушели - не знам.

След брака на Сеит с Нурка се получават разногласия - напълно нормално, защото възпитанието и на двамата е на светлинни години разстояние.  Те нямат абсолютно никаква допирна точка по абсолютно никакъв въпрос. Двамата гледат на Света от различни ъгли, от различно оформени характери, от различни призми. Сеит иска вечер водка, салата и мезе, но Нурка нищо не знае и нищо не разбира.
           Ами....така е.....

За мен няма сходство на характерите, няма баланс между характерите, няма оформен еднакъв мироглед за житието и битието на ежедневието, уровенът на психическото и физическото състояние на духа и на двамата е противоположно. Така го разбирам аз.  
           И ето ви драмата - разбити животи, разбити нерви, разбити съдби и на края развод и смърт.

Сенейка, благодаря за забележката - наистина не прозвуча добре и на мен.
          Мисълта ми беше, че преминаването и то денем и нощем през толкова много караули, постове и  полицай е трудна работа. И въпреки всичко Сеит се справи добре със всяка ситуация.

Например залавянето на Андрей Бурински от Сеит и  Джелил Камилов, завеждането му в гората, изкопаването на гроба на Пьотър от самия него, после разстрела на Пьотър от Сеит в неговия гроб - това са все трудни за решаване и изпълнение задачи, но ако не го бяха убили Пьотър щеше веднага да убие Сеит - Който е по-умен се спасява, който е по-неумен - умира.

Това беше моята констатация за дейността на Сеит Еминов.

За въпроса, че семейството на Шура е в Красноводск. Малко не съм съгласна с тази констатация - в Красноводск остана само майка й. Баща й  Юлиян Верженски  беше умрял преди това, за  Владимир - братът на Шура и Валентина не си спомням, но сестра й  Валентина Верженская /Тиночка/ остава в Истанбул, омъжва се за годеника си  барон Константин и там тя живее до 90-тата си годишна възраст.

Тиночка е била консултант на Нермин, когато Нермин е писала романа Курт Сеит и Шура. Това са данните, които Тиночка е разказвала на  Нермин  за  Русия в Москва, Санкт Петербург, Царское село и  войната на царската гвардия и белогвардейците в Япония и Унгария.  И като прибавим и  чичо й и двамата братовчеди - мисля, че  пъзела се нарежда.

Така, че си  мисля - живота на Сеит Еминов и Шура е можел да протече в Истанбул много по-добре ако се бяха оженили там - Шура щеше да поддържа  връзка почти всеки ден със сестра си и така живота им щеше да протече нормално.

Но това са мои виждания. Ще видим сценария какво ще ни поднесе. Но да не забравяме, че  помощник сценарист е Нермин Безмен и политическите комисии и на Русия и Турция. Ще се намесват много хора в съдбите на тези двама влюбени.

Последна редакция: нд, 16 фев 2014, 19:20 от sisi55

# 678
През цялото това време когато бягаха, Шура само беше до него и го любеше, а Сеит се грижеше за безопасността на двамата. Има разлика, нали. 

#Crazy #Crazy #Crazy Не знам какво пише в романа, ама това никак не ми прозвуча добре.  Peace Тя нищо не правила - стояла и го любела... Shocked

Когато бягаха, загина братът на Сеит. Писателката нищо не коментира, но е възможно Курт Сеит да е имал угризения, страдал е, защото не само че загуби брат си, но и стана по негова вина. Нито имаше възможност да се прости със семейството си. Много труден път избра, но това беше единственият начин да се спаси, животът му висеше на косъм.
Книгата не е пред мен, не помня всичко в детайли, но е естествено Шура да не е много активна след бягството им. Какво би могла да направи освен да подкрепя Сеит? Съвсем млада жена в чужда страна, по време на война, без образование и пари, без познати, поставена в съвсем различни условия. После вече започва работа и тя. Сеит е мъжът в семейството, по-възрастен, по-опитен, пък и приеман в едно общество, където жената седи вкъщи. Само мъж би могъл да пробие там, да оцелее, да се издържа.

Вале, Hug

Така вече е друго нещо, иначе написано направо ми звучеше грозно. Peace

# 679
  • AMS
Привет, дружки!!!
Благодаря ви за споделеното!!!
Чета ви с голям интерес. Интервюто с Безмен ми е доста кратко. Много неща имам да я питам.  И аз като Къванч искам да чуя цялата история от нея.  Не съм чела книгата, но като следя въпросите, които ви/ни вълнуват, си мисля, че сценаристи и режисьори биха могли да отговорят именно, чрез историческите събития и разликата в религиите на двамата герои. Сега да не ме разберете криво. Имам предвид, че това е първата книга на авторката - от 1999г., а  през 2002 пише следващата за Мурка. Ще ми е много интересно да рабера, какъв е бил замисъла ѝ в началото, в края и сега.  Има ли непубликувана част? Има ли библиография и ... Извинете ме, но на мен не ми е достатъчна само любовта. За раздялата има причини и в епохата, в която са живели.  Разбирам, че това е роман, но за да има едно логично разбиране на нещата, не може без историята на тези бурни години. Отчитам и това, че в в този период 1916- 1920 г. и на места, където се намират, хората не могат да вземат логични и адекватни решения.
С исляма сме запознати и не виждам нищо особено, че Курт Сеит го женят за Мурка, без да са се виждали. Уговорен брак.
Но православието не е по-малко силно. Навсякъде, където после са се установявали белогвардейците, са строили първо църка. Шура, според мен, именно поради това, че е православна, е криела любовта  и връзката със Сеит от семейството си. Страх от Бога! Нермин Безмен няма как да напише това в книгата си, но то се чувства, а и заглавието С Русия в сърцето, иска да ни каже нещо.  
Колкото и близко да е бил Курт Сеит до царския двор, потеклото си казва думата. Много се извинявам, не искам да обиждам авторката и никой друг, но от историческа гледна точка, той по-скоро е бил изключение от правилото. С това си обяснявам и кончината му.

Извинявайте още веднъж, ако съм се изказала неподготвена. Готова съм да бъдат разрушени тези ми мисли, още повече, че докато съм писала има три нови отговора.  

Иначе се възхищавам на Керем Чатай, че прави този проект. Впрочем много ме впечатли това, че при излъчването на последната серия на ПО,  беше включена част от филма МСП с Фарах, а отдолу вървеше рекламата за Курт Сеит и Шура.

Последна редакция: нд, 16 фев 2014, 20:32 от di...va

# 680
  • София
Фенче,  Hug  благодаря ти много за превода от руски!  newsm51

Иначе се възхищавам на Керем Чатай, че прави този проект. Впрочем много ме впечатли това, че при излъчването на последната серия на ПО,  беше включена част от филма МСП с Фарах, а отдолу вървеше рекламата за Курт Сеит и Шура.

Аз пък го очаквах. Peace Това не се случва за пръв път, помня, че преди време, процедираха по същия начин с друг филм на Керем Чатай, "Хората на дядо ми". Тогава, част от него беше включен в КВФ, малко след като филма беше излязъл по екраните.
Иначе "Малък септемврийски проблем" (или "Проблемът на Ейлюл", не знам как е по правилно, май си зависи от сюжета) много, ама много ми се гледа. Песничката към него е много хубава!  Heart Eyes

# 681
Кралице, Зарани  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes няма защо, милички, радвам се, че вече знаете за какво иде реч .
Момичета, до сега гледах в бокса "Сънят на пеперудата" - някоя добра душа го е качила там. Още не мога да дойда на себе си ... много силен филм, много ... Щастлива съм, че го гледах с бг. превод. За сетен път се убедих, че Киво е невероятен актьор! Heart Eyes
ето линковете, ако някой се интересува
http://vbox7.com/play:707cfd44ee
http://vbox7.com/play:b871a6ddc1

Последна редакция: нд, 16 фев 2014, 21:26 от queen_fenka

# 682
     Мили момичета, благодаря ви,че взехте отношение по живота на Сеит и Шура.

Изключително съм доволна и с удоволствие ви чета дори и по 2 пъти.

Приятна вечер и лек сън.

# 683
Дива,  Hug липсваше ни тук !   bouquet
Абсолютно съм съгласна и съм го подчертавала нееднократно, че от огромно значение, е епохата, в която се ражда, разцъфва и се погубва тази голяма и страстна любов !  Peace Тя носи белезите на този интересен, динамичен и кървав период от историята и няма как те да не са сложили своя дълбок отпечатък върху съдбите на нашите герои.  Peace
Честно казано, не мисля, че точно религиозните различия, са имали някакво значение, но може и така да е - предстои да видим. Това, което аз знам, е че в елитната гвардия на Николай Втори, е имало много турски руснаци, както и казаци . Peace
За мен също не е странно, че са оженили Курт и Мурка, според мюсюлманските традиции . Странно ми е, че той го позволи, че се остави най- безропотно да го завлекат и оженят за едно непознато дете. Той - царският офицер, който демонстрира огромно свободолюбие, мъж на честта, безумно влюбен и обичащ друга жена ! Това за мен, е абсолютно непонятно. Да - сигурно се е уморил, да - не е виждал повече бъдеще с любимата жена, дори за да и дари бъдеще на нея, със собствените си ръце, я повери на френския и любовник, беше отчаян, беше обезверен .....и въпреки това, не го разбирам.  Thinking

Много съм доволна от факта, че Фарах е определена като звездата на Малък септемврийски проблем - всички са изключително впечатлени от играта и представянето на героинята и. Peace
Скрит текст:
моя приятелка, е гледала филма и не е особено впечатлена - и тя и съпруга и. Каза, че в никакъв случай не е “събитието“, което са очаквали, осезателно си е проличал микса между Дух и Красавицата и звяра. От една страна - познатата история - грозния мъж, който се влюбва в красива жена, която също го обиква, ама не е много ясно , обича ли го всъщност,от друга - експлоатирането на идеята на Дух, но без неговото магнетично въздействие. Не мисля, че ще го гледам, дори и заради нашето момиче. Peace

# 684

Скрит текст:
моя приятелка, е гледала филма и не е особено впечатлена - и тя и съпруга и. Каза, че в никакъв случай не е “събитието“, което са очаквали, осезателно си е проличал микса между Дух и Красавицата и звяра. От една страна - познатата история - грозния мъж, който се влюбва в красива жена, която също го обиква, ама не е много ясно , обича ли го всъщност,от друга - експлоатирането на идеята на Дух, но без неговото магнетично въздействие. Не мисля, че ще го гледам, дори и заради нашето момиче. Peace

Леле, сега ще се отвори небето и ще те тресне нещо задето така си се изказала за Него  Joy Joy Joy hahaha hahaha hahaha

# 685
Извинявай, Госпожа, не се сдържах  Wink
Пошегувах се просто  Peace

# 686

Скрит текст:

Леле, сега ще се отвори небето и ще те тресне нещо задето така си се изказала за Него  Joy Joy Joy hahaha hahaha hahaha

Joy Joy Joy Joy Joy
Скрит текст:
Ми това не е мое мнение, а на моя приятелка, туркиня ! Жената е интелигетна и образована - лекар, акушер-гинеколог, съпругът и има турагенция, изобщо ....хора, които не са обременени с никакви предрасъдъци, не са ничии фенове, просто споделиха впечатленията си от филма.Ама, аз съм свикнала, ако ще да трещи, да гърми ......все тая - нито те, нито то, могат да ме впечатлят. Laughing Peace

# 687

Скрит текст:

Joy Joy Joy Joy Joy
Скрит текст:
Ми това не е мое мнение, а на моя приятелка, туркиня ! Жената е интелигетна и образована - лекар, акушер-гинеколог, съпругът и има турагенция, изобщо ....хора, които не са обременени с никакви предрасъдъци, не са ничии фенове, просто споделиха впечатленията си от филма.Ама, аз съм свикнала, ако ще да трещи, да гърми ......все тая - нито те, нито то, могат да ме впечатлят. Laughing Peace

newsm10 аз все пак ще го гледам, защото харесвам и двамата актьори... ще се опитам да съм безпристрастна  newsm43

# 688
Разбира се, това е право на избор на всеки !  Peace Ще ми бъде интересно да чуя твоето мнение също. Всяко едно, е субективно - на тях не им е харесал, по- скоро не са били особено впечатлени, на теб може да ти хареса, на мен - също или пък - не ! Абсолютно субективно е . Peace

# 689
  • AMS

Хел,  Hug драго ми е да се засечем. Благодаря за споделеното навсякъде, където пишеш.
Скрит текст:
Колкото до последния филм МСП мина ми тръпката. Ще го гледам. Аз гледам толкова много неща, та това ли. Стига да ми се отдаде възможност.
Но като се сетя сега за МСвят си казвам, добре, че има сериали. Скоро се върнах да си прочета преразказа, защото го забравих Embarassed.
Завиждам ви с Фене Hug, че вече сте изгледали Пепрудата с превод. Аз нито мога да го изтегля, нито мога да отворя бокса.
Госпожата,  Hug зарових се здраво в нета и намерих някой неща. В Руската Императорска армия са служили само християни руснаци. За такива с други вероизповедания и мюсюлманите е имало паричен налог. През 1912 година понятието вероизповедание е било заменено с националност, но пак е било ограничено допускането в армията им. Някъде 1% е имало "инастранцев". През 1916 година вече нещата са се поразширили и влошили Whistling, и са ги допуснали в армията, но на ниски чинове и в обособена дивизия ...

Общи условия

Активация на акаунт