Çalıkuşu/Чучулигата с Бурак Йозчивит и Фахрие Евджен - тема 8

• 48 474
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
  • Враца
Гледам в момента 14 епизод и съм на момента, след херпеса, когато Кямран казва на Фериде, че знае какво е сънувала. И правя връзка с 15 еп когато подслушва разговора между момичетата за целуването и след това се правеше на батко и  разясняваше на Фериде, че трябва да стои по-далече от момчетата, не трябва да се влюбва и няма да има страдания. И тук и казва, че на някоя и излязъл херпес от целувка. Laughing Laughing Laughing
Цитат
. Он ей говорит будешь держаться дальше от парней и не будет тебе страдании. У одной говорит герпес вылез от поцелуя. Так что не встречайся не с кем.
Та на Фериде дали затова не и излезе херпес - сънуване, че се целува с Кямран и внушението, че при целуване се появява херпес (тя тогава го слушаше с голям интерес)
 Та може би затова Кямран я закачаше, че знае какво е сънувала - връзва херпеса на Фериде със сънуване на целуване.    Laughing Laughing

Ето я новичката - още на 05.01. се е говорило за нея  Laughing Laughing

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 02:30 от mama_an_ji

# 406
Добро утро! Слънчев и усмихнат уикенд!

# 407
Добро утро. Hug Hug Hug

Надеваbouquet

Маме, мерси за разясненията.  bouquet

Хубава събота ви желая.  bouquet

# 408
  • Враца
Добро утро!  Hug Hug Hug

Надева, с удоволствие ще изпия едно кафенце  Hug

Снежи, не знам дали са  верни тези разсъждения, но аз такава връзка правя с този херпес. Иначе какъв би бил смисъла от него. Плюс това, и мина за няма 24 часа  #Crazy , което е абсолютно невъзможно.  Laughing Laughing Laughing   Питай патило  Laughing Laughing

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 10:23 от mama_an_ji

# 409
Изгледах 14 епизод и останах много приятно изненадана от Селим, има надежда за тези двамата, май любовта наистина прави чудеса.
Бесиме направо ме вбесява май правилното и име трябва да е Бесове, много преиграва тази жена имам чувството, че забрави че Фериде и е преди всичко племенница, а и я наричаше своя дъщеря. Направо си стана Свекървище, почна да мрънка за всичко и да пали фитилите и на Кямран, а това не е на добре. Много я притискат, не и дават да шукне, да изкаже мнение, е а наистина в онези времена жените са били безгласни букви, но ми си струва странно, докато беше само братовчедка на Кямран и бяха позволени много повече неща, а би трябвало да е обратното. Може би наистина им трябва раздяла, да израснат любовта си, да осъзнаят грешките си, а и г-жа Бесове да се кротне малко, тази жена ме изкарва извън релси със щуротиите си, да не казвам простотии.
Не ми дава мира и отношението на Сейфетин бей към Катина и там се мъти нещо, или по-скоро вървят по острието на бръснача, има някаква заигравка.

# 410
Привет на всички ви!  Дано до довечера ни предложат превод на 15 епизод.  Praynig bouquet
Мами, на същото мнение съм за херпеса...както и за изчезването му.  Laughing
Що се отнася до неразбирането на състояниетона Фериде, май всички, с изключение на Сейфетин и Мюжгян, проявяват някаква прибързаност и командажийски пориви, което и води до грешки и в нейното, и в тяхното поведение. В резултат - всички се тръшкат.  hahaha

# 411
  • София
http://vk.com/ptichka_pevchaya2013?z=video6461583_167524535%2F6e19dfd8b0786561d7

http://vk.com/ptichka_pevchaya2013?z=video63403783_167505483%2F53b4848e405e001e84

http://vk.com/ptichka_pevchaya2013?z=video-40525808_167391577%2F … 71be4407cd7c78191

Не знам дали сте ги гледали вече тези откъси, но след тях съм убедена, че Кямран няма никакви основания да се съмнява дали Фериде го иска. Naughty

# 412
Добър ден, дами.   Hug Hug Hug
Благодаря ви за новия фрагман, снимки, инфо, коментари.
Май ще доживеем да видим и целуФка !  Embarassed  

Големи благодарности на Гери Филипова и Алекс за новата преведена серия.    smile3525 newsm51

НАГНАГ, благодаря ти и на теб за преводите и че правиш темата още по-интересна.   bouquet

Надева, за кафенцето и тортичката.   bouquet

Респект към целият екип и най-вече за Фахрие и Бурак,които благодарение на таланта си,на умелата режисура,сценарий или на някои по-висши природни закони,успяват да сътворят това,което кара сърцата ни да спират,да се смеем и плачем с тях!

Позволявам си да сложа един от чудесните анализи на Irin от korolek,който може би не всички са прочели.
Скрит текст:
Господин Савджи, не перестаю восхищаться вашей изобретательностью. Если бы не Леночка Якоб, я пропустила такой важный момент в сериале. Она обратила мое внимание на один интересный эпизод в конце 9 серии. Камера крупным планом показывает картину Фрагонара «Счастливые возможности качелей». Эта картина образец живописи эпохи рококо: стиль, в котором есть фривольность и изящество, свойственное высокохудожественному эротическому произведению. В тоже время в нем есть чувство меры, такт и талант художника. Позднее название этой картины стало названием жанра в искусстве, в том числе и в кинематографе. И я задалась себе вопросом: «Зачем создатели сериала обратили внимания зрителя именно на эту картину?» Королек ведь позиционировался как дерзкий ремейк. Поэтому я думаю, что возможно создатели наличием в кадре этой картины хотели показать, что в фильме будут присутствовать и фривольность и изящество, а также чувство меры, такт и талант исполнителей. Но эта картина до сих пор не оставляет меня. Я снова и снова возвращаюсь к ней, словно есть какая-то недосказанность. Да и на самой картине не все так просто… Вы видите, как изображена туфелька… Это только на первый взгляд влюбленный юноша подглядывает за возлюбленной… Качели раскачались слишком сильно — это всего лишь алиби… чтобы сбросить туфельку, а не уронить, как может показаться на первый взгляд… Ведь если бы туфелька случайно соскочила с ножки, она бы падала каблучком вниз, согласно законам физики…Так что не только влюбленный юноша воспользовался ситуацией, но и девушка… И опять я чувствую, какую-то незаконченность… Не удается мне прочитать это тайное послание… Может быть, зрителю дают понять, что во всем, в том числе и в любви и в ненависти должно быть чувство меры, а мера – это еще и то, что определяет цену всему, а значит и судьбу. Я где-то слышала, что на Востоке слово «судьба» означает «мерить». Но как бы там не было, раз есть одно тайное послание, значит должно быть и еще… И точно, вот оно — подарок Кямрана Фериде. Платье… Платье цвета граната…
Прекрасная эпоха (Belle Epoque) начала века… Господствующий в искусстве стиль Модерн диктовал свою эстетику не только в архитектуре, дизайне, искусстве, поэзии но и, конечно же, в моде… Теперь в мужских умах господствует идеализированный образ женщины: неземной, праздной, утонченной, изнеженной с томным взглядом, с вытянутой фигурой и длинными локонами волос, слегка собранными на сторону и открывающие мужскому взору манящие красоты «кошачьего места»… Женская одежда стиля модерн следует за изгибами женского тела, стараясь подчеркнуть его неповторимость и придает женщине образ цветка, хризантемы… Этот образ с удовольствием носит на себе Нериман. Эклектизм парит в умонастроениях. Общество проживает триумф науки, увлекается идеями построения справедливого мира, и в то же время – верит в торжество духа над материей, увлекается эзотерикой и оккультизмом. Феминистки уже начали борьбу за права женщин: избирательное, право на выбор профессии, а так же право на мужской костюм — своего рода равенство полов. Женщины все активней занимаются спортом: плаванием, фехтованием, теннисом. Появились специальные костюмы для катания на коньках, игры в теннис, а также первые дамские купальные костюмы. Вошел в моду велосипед, появился и костюм для велосипедисток с юбкой — шароварами, которые французские кутюрье позаимствовали у турчанок. Но надо отдать должное, вплоть до Первой Мировой войны женщина сохраняла таинственность и женская нагота была не в моде. И вот, наш Кямран, будучи увлеченным этими новыми идеями привносит свой взгляд поэта и влюбленного мужчины, сохраняя при этом национальные особенности женского гардероба, в образ Фериде — женщины. Зная своенравный характер Фериде, которая скорее похожа на бурный весенний поток, чем на девицу, он выбирает самый прекраснейший образ, который только можно себе представить – цветок граната. Юбка – «колокол», с оборкой понизу и красивой драпировкой фалдами сзади, напоминает раскрывающийся бутон… Узкие рукава с буфами, увенчанные оборками-крылышками, символизируют плод граната. А приталенный силуэт подчеркивает красоту и изгибы ее тела… Гранат – это один из самых древних плодов на Земле, родиной которого является Персия. Древневосточная эмблема жизни, божественный символ, именуемый «запретный секрет». Считается, что Ева дала Адаму гранатовое яблоко, так как именно гранатовое дерево в древности у персов и израилитов считалось древом познания добра и зла. В Песне Песней гранат – символ любви и чувственности, его красный цвет ассоциируется с огнем и страстью, красотой и вкусом. Корона царя Соломона была выполнена в форме граната. У мусульман гранат – это символ нравственного очищения. Этим подарком Кямран говорит Фериде: «Любимая…Ты утро жизни моей… Мое божество.. Мой запретный сладкий плод… Моя Песнь Песней… Мой ясный огонь, моя страсть, пылающая в груди…Гордость моя, венец на моей голове… Моя чистая, неугомонная госпожа…» Увы, Фериде не приняла… Она хочет быть независимой, поэтому ей по душе одежды Кямрана, которые открывают ей возможности реализовать свою детскую мечту: сохранить образ сына для своего отца, являясь при этом девушкой. Облачившись в костюм Кямрана, Фериде появляется в гостиной в виде шикарного «денди», что вызывает бурную реакцию у окружающих, возлюбленный – в восторге, ювелир – обескуражен, ну а изумлению тети Бессиме нет предела. А вот Фрейд ничему бы не удивился, обычное дело. Он бы назвал увиденную картину: «Эмансипация подросткового периода». Дело в том, что у девочек, которые потеряли своих родителей в раннем возрасте этот период сексуального развития личности проходит долго и болезненно. Вот и Фериде, будучи взрослой девушкой, еще по сути остается ребенком, что вызывает недовольство и раздражение у Бессиме, и нетерпение у Кямрана. Процесс взросления девиц в старшем подростковом возрасте проходит через три этапа: принятие идеи единения с мужчиной, высвобождение от связи с отцом, нахождение согласия с матерью. А как мы видим, у Фериде возникают трудности по всем фронтам. Она все еще хочет ощутить, какое оно чувство «знать, что когда ты в выходной день пойдешь домой и постучишь в дверь, за ней будут тебя ждать твои родители». Она все еще не нашла согласия в вопросах семьи и брака с тетей Бессиме, которая ей заменяет мать. Но главное, она еще не принимает Кямрана как мужчину. Кямран слышит разговор матери с отцом: «Я нисколько не сомневаюсь, что они любят друг друга. Но любить – это одно, а желать – это другое». Он в отчаянье. Возможно, все-таки Фериде справится и сделает подарок Кямрану – долгожданный поцелуй. А может тайное признание? По детски наивное и смелое, из которого он почувствует, что не только любимый, но и желанный мужчина для Фериде. Кстати наш парфюмер Селим что-то приготовил в своей лаборатории. Может это тоже подарок? Возможно и для Неджмие… Или это заказ: тайное послание в виде запахов, погружающих любопытных девиц в мир грез и чарующей мистики, приглашенных на сеанс спиритизма, что входило в моду в богатых домах Стамбула начала века….
Но это еще не все, господин Савджи. Похоже, ваши творческие изыски, так увлекли всех участников проекта, что некоторые из них, даже начали делать подарки с тайным смыслом в и в реальности. Вы стали законодателем мод, господин Савджи! Я бы назвала эту новую модную тенденцию «Счастливые возможности букетов»… (см. тему «Открытие ресторана Бурака Озчивита «Бали бей») Один такой букет произвел фурор на презентации и теперь его демонстрируют различные СМИ, а над разгадкой тайного послания, сокрытого в этом букете, исполненного так сказать в стиле нового рококо, склонили свои хорошенькие головки тысячи не только турецких женщин… Если фаллический символ в виде красного цветка в букете (Антуриум) не вызывает ни у кого удивления, он традиционен для мужских букетов, но вот наличие в букете зеленых орхидей….. Это смело, даже для нашего века! Как и картина Фрагонара – это высокохудожественное эротическое произведение, как и в ней, в букете сочетаются фривольность, изысканность и вместе с тем такт и чувство меры… Что обнажает бесспорный уникальный талант исполнительницы. А главное, как и с качелями, не возможно доказать, что туфелька (кстати, орхидею еще называют «венериным башмачком») не упала сама, а была намерено сброшена изящной женской ножкой

Елена, добре дошла при нас.   Hug   bouquet
Много е приятно сутрин да прочета такъв позитивен пост.
Благодаря ти, че си поместила поредния великолепен анализ на Irin. Много ми липсваха нейните есета.
Обстойният анализ на Ирин още веднъж ми подсказа защо съм така очарована и завладяна от този сериал, въпреки някои забележки относно развитието на действието.
Вярно е, че творците му въздействат върху сетивата на зрителите и чрез втория план. Това, което е под повърхността  е още едно действие, още една картина, изпипана естетски , с усет към детайлите, с премерена провокация, а като добавим и дълбокият, богат текст на диалозите и монолозите, който понякога звучи като поезия, се получава този омагьосващ ефект на филма.
И разбира се благодарение на големият труд на прекрасните Фахрие и Бурак, без които сериалът нямаше да е това, което е.
Фахрие с красотата, таланта, финеса и нежността, с които изгражда образа си.
И Бурак, който прави един ярък, пълнокръвен, запомнящ се Кямран, с неустоим чар и привлекателност,  еднакво добър както в забавните, така и в драматичните сцени.

Мами,
   bouquet  чудесни колажи. Словенките  са взаимствали от теб и последният им клип е с твоите ефекти. Много хубаво се е получил.
И аз така го разтълкувах херпеса на Фахрие. Насаден страх от целувка  /от грижовен братовчед/.  Laughing

Алекс, благодаря.  Както и става ясно, че Кямран май е готвил цяла нощ.   newsm78

# 413
Привет на всички!
 Hug

# 414

Това от къде го измъкна....Ирин май пишеше, че имало и орхидеи...
Скрит текст:
Между впрочем Наталия Кобилкина беше публикувала снимка на червеното цвете, според нея било цветето на страстта или нещо такова.. Joy Joy.

# 415
  • Враца
http://vk.com/ptichka_pevchaya2013?z=video6461583_167524535%2F6e19dfd8b0786561d7

http://vk.com/ptichka_pevchaya2013?z=video63403783_167505483%2F53b4848e405e001e84

http://vk.com/ptichka_pevchaya2013?z=video-40525808_167391577%2F … 71be4407cd7c78191

Не знам дали сте ги гледали вече тези откъси, но след тях съм убедена, че Кямран няма никакви основания да се съмнява дали Фериде го иска. Naughty

Аз дори мисля, че още от 14 епизод той няма основания да се съмнява в нейната любов, но понеже е припрян иска всичко да стане за "една" седмица. От прибирането им от Текирдаг не е минало изобщо много време. Всичко се развива с шеметна скорост. Фериде за това малко време направи огромна крачка към Кямран, докато той засега си тъпче почти на едно място.
Той иска да е неговото и то веднага - той е нейния бей и тя трябва да прави това, което той иска (дори и да се шегуваше в кабинета в пансиона, след това колко още пъти го повтори, а това вече не е шега), а това няма как да стане при свободолюбивата Фериде.   Ето тук компромисът ще трябва да е много голям и от двете страни. Съгласява се тя да не остава да спи в къщи всяка вечер, но веднага - "тя не ме иска" и с едно ухо слуша надумванията на майка си. Ако беше обсъдено между двамата, щеше да има успех (доста е красноречив когато поиска) Това само един пример - а такива много. Фериде е много последователна в развитието си, според мен - надгражда се непрекъснато.  Laughing Laughing

Терзиева, зелените цветя в букета са орхидеи  Grinning

Лилито, ето тези цветя още дълго време ще му красят ресторанта и ще напомнят на Чапа за чуждото невидимо присъствие.  Joy Joy Joy
Не знам дали има подтекст  Laughing   в този букет, но е уникално красив   Heart Eyes Laughing Laughing Laughing  Няма нищо общо с другите, които  бяха сложени навън, на "двора"  Joy Joy
Евала на този, който го е направил  smile3501

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 12:05 от mama_an_ji

# 416

.....В резултат - всички се тръшкат.  hahaha

най-вече ние  hahaha

Елена, благодаря за коментара на Ирин bouquet ! Дала е много точно определение за филма - дързък римейк, в който има фриволност и изящество, но и чувство за мяра и такт, както и талант у изпълнителите. Бих добавила широта на погледа и артистичен замах, както в идеите, символиката,  репликите и цитатите от епохата, така и в техническото изпълнение ( начин на заснемане, операторска работа....)

Напоследък се захласнах по котараците  и  балдудаци-те  Blush, и спрях да гледам по-обстойно на нещата, така, както ги виждах в 7 епизод, но сценария не  се е отдалечил от тази линия и от идеята образите на героите да са събирателни и обобщени - всеки  представя по определен начин епохата. Фериде, олицетворява настъпващите промени в поведението на жените и началото на еманципацията, нормално - Бесиме ( Shocked Simple Smile ) е носител на старите нрави. Кямран от време на време се люшка между двете... Така че, няма какво да ги мислим и преживяваме. След раздялата така ще улегнат всички, ще има само гушкане...

Мони, какви красоти се появяват, докато пиша  ooooh!.....
 Heart Eyes

Мами, за херпеса си права, изглежда нищичко не е случайно  Simple Smile

Хубав ден от мен!  

Hug

П.П. мнението ми за Антуриума не съвпада с това на Ирин. Не мисля, че Фахрие ще си позволи такава фриволност, че  да прави намеци на Бурак с букета на подобно събитие. Още повече при клюките, за които очевидно и тя знае.
Вероятно се е консултирала с цветарите какво е подходящо за случая, може дори да ги е поръчала по телефон и да не е обърнала внимание как изглежда цветето. Но умишлено да му изпраща букет с подтекст с такива очебийни "жила" на цветовете ??? Whistling ... освен, ако не е искала да се пошегува с Чапа...

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 13:13 от didibu

# 417
Запазил е букета!!! Браво!!!  Peace

Има значи някакъв стремеж към самостоятелност и съпротива на паяжините. Бях започнала да се съмнявам...
Ееее, значи късметът на тоя ресторант ще е в букета на Ф. и паричката на Ч. А нейният подарък кой е? Нали и тя донесла от чужбина нещо специално, ама той не понечи да разкрива тайната. Thinking
Диди, съгласна! Peace
Като извадим от контекста поведението им и започваме да ги нагаждаме към собствените си представи, а те все пак са формирани в друга култура и друго време, се ... ядосваме... hahaha

# 418
 Laughing Laughing Laughing И аз за просперитет и целомъдрие си мисля, докато гледам букета Hug Никакъв подтекст не влагам Thinking ъхъ Embarassed Rolling Eyes Joy Joy Joy

Скрит текст:
Успокоявам се, че не съм сама, и  има други луди, дето ходят до там, за да го снимат... Joy Joy Joy

Истината за букета ще стане ясна след март месец- три месеца каза Чапа Joy Joy Joy

Селим си мисля,че изобщо няма да хареса това, че Кямран има отношения с Нериман и че Фериде е в това състояние. Кямран в голяма каша се забърка.

# 419

Общи условия

Активация на акаунт