Всякакви въпроси относно съдомиялните - 14

• 61 390
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
  • ВАРНА
Благодаря за изказаните мнения. Не остана никакво съмнение че трябва да е голямата. А иначе нещо за модела на който съм се спряла?
  bouquet

# 631
Купувайте само SIMENS,AEG,BOSH-втора употреба или нова с транспортни дефекти,произведени за Германия.Железни са.Моята е AEG-60670,за450лв,за 14к-та,яздя я нон-стоп,ни гланц,ни сол,само таб 3 в 1.Събира големи тави и тенджери,дуралексовите ми чинии скриптят при допир от чистота.Като чуя за Беко,Нео и др.,се сещам за Москвич осмак на бай Т... от времето.Вижте в продавалник,базар.бг,технохит...

# 632
  • ВАРНА
Купувайте само SIMENS,AEG,BOSH-втора употреба или нова с транспортни дефекти,произведени за Германия.Железни са.Моята е AEG-60670,за450лв,за 14к-та,яздя я нон-стоп,ни гланц,ни сол,само таб 3 в 1.Събира големи тави и тенджери,дуралексовите ми чинии скриптят при допир от чистота.Като чуя за Беко,Нео и др.,се сещам за Москвич осмак на бай Т... от времето.Вижте в продавалник,базар.бг,технохит...
А тези с транспортните дефекти имат ли гаранция? За употребяван уред май не съм навита.

# 633
Втората употреба с1г.,а с тр. дефект 1,5 или 2г.,зависи от къде пазарувате.

# 634
megivarna купувай по-голямата, на нас ни е малка тази 45см , но ние нямахме повече място, ти щом имаш хич не се чуди  Crazy
За марката - моята е Беко - за вграждане, но я имам от 6 месеца и не мога да ти дам много съвет, знам че Bosh , AEG и Miele са много хубави, но ние нямахме толкова пари и затова взехме тази, но тук във форума много момичета са доволни от Беко и аз за сега  Simple Smile
Аз сол слагам, защото ни е твърда водата, не е толкова скъпа и се хаби бавно, затова така съм решила да си слагам от всичко  Simple Smile

# 635
Здравейте и от мен.И аз имам съдомиялна от няколко дни но не знам как да я пусна първия път само с препарат ли ,без препарат ли? newsm78 .А и не знам как да си определя твърдоста на водата/а при нас тя е много варовита/?

# 636
  • ГОре на черешата...
Софи, в комплекта с документите при книжката с упътването има тест-лентичка за определяне твърдостта на водата.

# 637
Софи, на първа страница има информация за твърдостта на водата по региони, ако случайно нямаш лентичка. Аз лично пуснах за първи път машината празна без препарат. Меги, моята съдомиялна е от 1 месец /beko/ и при избора ми повлияха в голяма степен мненията от форума. По- горе изброените марки имат и по- евтини модели, но това което аз открих или нямаше отложен старт или беше с нисък енергиен клас. Неща, които бях решила, че ще са важни за мен. Така, че може би трябва да сравниш моделите и да прецениш какви са нуждите ти, което би улеснило избора според мен.

# 638
Здравейте и от мен.И аз имам съдомиялна от няколко дни но не знам как да я пусна първия път само с препарат ли ,без препарат ли? newsm78 .А и не знам как да си определя твърдоста на водата/а при нас тя е много варовита/?

Празна, с препарат, на интензивна програма - най-високите градуси. Твърдостта на водата я има на сайтовете на ВиК в различните населени места, но щом знаеш, че е много варовита, сложи я на най-високата или преди нея степен.

По повод марките - моята е същия модел Беко, но за вграждане от Технополис с удължена гаранция. Смятам, че специално Беко са добър вариант като съотношение цена-качество и са по-висок клас от Нео, към които и аз съм предубедена. Който е маниак на марки, може да прави компромис и да си вземе втора употреба, но аз нямам чак такъв мерак да си плащам заради марката. Плота ни е Беко за 380 лв., има си екстри и ни върши прекрасна работа, а същия на Бош струваше над 700 лв.

# 639
Здравейте, имам Beko поне от 7 години, не е мръднала. Голяма е, ние сме 4 човека и я пускам почти всеки ден.

# 640
Благодаря Ви момичета Simple Smile .Значи слагам препарат за гланц,солта и таблетки или гел за миене.После я пускам празна на високи градуси и след тази процедура вече е готова за употреба Wink

# 641
Вие от кое сте по доволни от гел Финиш или таблетките на Финиш.Защото чета за надраскване по чашите и не искам да си ги съсипя.

# 642
Здравейте,момичета! Днес открих темата и много се зарадвах,че ще мога да споделям проблемите си. Сигурна съм, че моят въпрос е обсъждан назад, но нямам никакво време да чета, затова се извинявам и питам следното:
    От няколко месеца( да не кажа близо година) не използвам сол-просто не се сещам... Дали това води до някакви лоши последици?

Солта е задължителна. Особено в райони с твърда вода. Ако водата е много мека,би могло без. Да,много не слагат,но то се е за тяхна сметка.Т.е. за сметка на йонообменника на миялната.
И какво за йонообменника? Какво се случва като не работи?

Давам цитат от един "ограмотителен" пост на Дедо. Много от нас го помнят.Той не се уморяваше да отговаря едно и също през няколко страници. На мен лично ми липсва.

Моля:

Малко история. Миялната машина е измислена преди около 60 години. Доста след пералната. Производителите са имали опит от проблема с варовитата вода при пералната и са го приложили тук. С мека вода се мие и пере много по-лесно, с по-малък разход на препарат и енергия. И въпреки, че миялната е много просто устройство - те са го усложнили със споменатия йонообменник / вече слагат и на някои модели перални/. Уредът е приспособление, което променя кристалната решетка на разтворения във водата варовик, не му позволява да се "намесва" в миенето или да залепя по частите, а отича с изхвърлената вода. Варовикът е бил разтворен във водата при ниска температура и по-височко налягане. При промяна на тези условия със загряването на водата - той се набърква и пречи на препарата да мие, залепва по машината и дори се "набива" в текстила в пералната/в мига, в който се променят условията. Така пречи много.
Йонообменника работи с едни смоли / йоногенини и нейоногенни/, които трябва да се рециклират периодично. За рециклирането им се слага солта в резервоара на дъното. И то специална сол, не готварска или едра - морска. Какво става ако не се слага сол? След дълго използване - над година, йонообменника вече не функционира. Смолите са му необратомо развалени. За София не е проблем, ако не "текне" варовита вода . Проблем е, ако софиянец занесе машината другаде /рядко се случва/ . Проблем е за районите с твърда вода-там йонообменика е задължително да е изправен. Поради това съм писал и в други теми-да не се купуват някои уреди втора употреба - има "невидими" неща и не се знае как е стопанисван уреда. Затова и споделям неща за препаратите, които не се казват от майстори и продавачи. Колкото по-информиран е човек, по--добре се справя с ежедневни дреболии. Но и сам решава как да поддържа машината.
Друга информация, за която питаш: Водата в София не е с "нула" варовитост, но е достатъчно мека за най-малката доза от праховете и минумум сол и гланц за миялните.

# 643
  • на Мелмак
 Laughing
Привет момичета!
Независимо , че съм от СФ си слагам винаги сол  Peace
не ми пречи , не ме натоварва и финасово.
някой неща ги правя , неависимо дали ги виждам или не  Laughing
Така да споделя за виждането.
Сегашната ми машинка я имам повече от две години и я използвам предимно на интензивна програма, пробвала съм й кратката и 1/2 , но не бях доволна.
единствено ми е пречело дългото миене при интензивната , така , че нещеш ли вчера открих  Laughing
кратката и супер удобната ми програма за миене на чаши Laughing много доволна останах от резултата и времето на измиване , всичко си беше имито както трябва и то за кратко време  Grinning
Та съм голяма бяла птица Mr. Green
Какво съм чела , недочела , но важното е , че все пак съм доволна сега Laughing

# 644
  • Пловдив
Здравейте,момичета! Днес открих темата и много се зарадвах,че ще мога да споделям проблемите си. Сигурна съм, че моят въпрос е обсъждан назад, но нямам никакво време да чета, затова се извинявам и питам следното:
    От няколко месеца( да не кажа близо година) не използвам сол-просто не се сещам... Дали това води до някакви лоши последици?

Солта е задължителна. Особено в райони с твърда вода. Ако водата е много мека,би могло без. Да,много не слагат,но то се е за тяхна сметка.Т.е. за сметка на йонообменника на миялната.
И какво за йонообменника? Какво се случва като не работи?

Давам цитат от един "ограмотителен" пост на Дедо. Много от нас го помнят.Той не се уморяваше да отговаря едно и също през няколко страници. На мен лично ми липсва.

Моля:

Малко история. Миялната машина е измислена преди около 60 години. Доста след пералната. Производителите са имали опит от проблема с варовитата вода при пералната и са го приложили тук. С мека вода се мие и пере много по-лесно, с по-малък разход на препарат и енергия. И въпреки, че миялната е много просто устройство - те са го усложнили със споменатия йонообменник / вече слагат и на някои модели перални/. Уредът е приспособление, което променя кристалната решетка на разтворения във водата варовик, не му позволява да се "намесва" в миенето или да залепя по частите, а отича с изхвърлената вода. Варовикът е бил разтворен във водата при ниска температура и по-височко налягане. При промяна на тези условия със загряването на водата - той се набърква и пречи на препарата да мие, залепва по машината и дори се "набива" в текстила в пералната/в мига, в който се променят условията. Така пречи много.
Йонообменника работи с едни смоли / йоногенини и нейоногенни/, които трябва да се рециклират периодично. За рециклирането им се слага солта в резервоара на дъното. И то специална сол, не готварска или едра - морска. Какво става ако не се слага сол? След дълго използване - над година, йонообменника вече не функционира. Смолите са му необратомо развалени. За София не е проблем, ако не "текне" варовита вода . Проблем е, ако софиянец занесе машината другаде /рядко се случва/ . Проблем е за районите с твърда вода-там йонообменика е задължително да е изправен. Поради това съм писал и в други теми-да не се купуват някои уреди втора употреба - има "невидими" неща и не се знае как е стопанисван уреда. Затова и споделям неща за препаратите, които не се казват от майстори и продавачи. Колкото по-информиран е човек, по--добре се справя с ежедневни дреболии. Но и сам решава как да поддържа машината.
Друга информация, за която питаш: Водата в София не е с "нула" варовитост, но е достатъчно мека за най-малката доза от праховете и минумум сол и гланц за миялните.
Стига за Дедо, а моля ви се. Според мен Шани разбира много повече, да изравям ли нейни постове? Дедо е набеден за многознаещ по въпросите за миялните, а не е да има образование в сферата, нито сервиз. И да, аз ползвам без сол. Съвременните препарати за миялна са толкова агресивни, че не оставят възможност на варовика да се отлага. Пък и да оставят, моята миялна е на 6 години, като изкара 10 и да мие безпроблемно какво от това, че има някъде варовик?! Евентуално има, не дава никакви индикации. В момента мия най-често с препарата на прах на ДМ, собствената им марка, какъв там беше. Или с таблетки на Финиш 3 в 1.

Общи условия

Активация на акаунт