ДЕКЕМВРИйките засмени, с бебче на ръце, местят се в "родени"!

• 28 969
  • 734
  •   1
Отговори
# 90
Към ЛЛЛ
Нашите проблеми с яденето продължават.Имам моменти,когато си яде спокойно,но има и такива,в които изпада в истерия от плач,изнервя се и търси да яде,давам и гърда и тя почва още по-силно да плаче.Не са колики,тогава се държи различно;не е липса на мляко-пусне ли гърдата,продължават да текът капчици.Пробвах с компресия,няма разлика в държанието и .Пуснах и от шумовете за бебета по Ю туб и веднага се успокои и засука нормално,но подейства първите няколко пъти и сега пак е същото.Пробвах и да я храня по-често,за да не е прегладняла и затова да се изнервя-пак няма резултат.Какво да правя?Имате ли някаква идея,какво друго може да е причината?

Здравей, MerryMerry!

Хубаво е, че търсиш допълнителна информация за да помогнеш на Алис да се храни добре и без напрежение.
Ако ти се стори добра идея може да опиташ да я гушкаш "кожа до кажа", т.е. да сте голички до кръста и двете, за да може тя да усеща голата кожа и мириса на мама и така да ѝ дадеш да засуче - в много случаи помага. Например, да си легнете и да се завиете с одеало, за да не ви е студено, или просто да я гушнеш голичка до теб и да облечеш по-широка дреха, която да ви покрие и двете. Или пък да опитате да се кърмите в сънено състояние, още при първите признаци на глад. Може би, ако опиташ да ѝ капнеш кърма на устничката, или да я погаделичкаш по долната устничка също да има ефект. А тук ти предлагам да погледнеш една полезна статия за успешното кърмене.   

Ако пък мислиш, че би било удачно може да опиташ и нови пози за кърмене, ако трудно ви се получава - ето няколко варианта
На много майки им е по-удобно да кърмят легнали - така хем си почиват, хем им е и по-лесно. Обикновено, когато бебчето е мъничко може да се подложи нагъната кърпа под него, за да е по-височко - на нивото на зърното и да засуче по-лесно като не тегли зърното към себе си, което би го разранило. Казваш, че с компресия не усещаш да има разлика в поведението ѝ, но пък може да е подходящо да продължиш да я прилагаш и е възможно тя да е склонна да суче повече, защото е обичайно така кърмата да потича по-лесно. Прилагам един клип, който може да ти е полезен и припомнящ как се прави компресия на гърдата.

Може да опиташ да си сложиш на врата шарен шал, или гердан, в който Алис да се заглежда и да успява да суче без да плаче и да се дърпа от гърдата – понакога това също води до успешно кърмене.

Друго, което би могла да опиташ е да кърмиш бебето в тиха и приятна обстановка. Понякога непривичен шум може да я дразни и тя да е нервна и да не успява да се насуче. Много майки споделят, че кърменето в затъмнена стая също помага когато бебето проявява признаци на нервност. Изобщо всичко, което може да ви успокои – теб и Алис – може да опиташ да го направиш и превърнеш в рутина...
Не на последно място ми се ще да спомена, че бебетата усещат напрежението у мама и може да е удачно когато предстои кърмене, ако се усещаш напрегната да опиташ да се успокоиш, да си направиш чаша топъл чай, или мляко и да го изпиеш...да направиш нещо, което те кара да се чувстваш добре и щастлива и тогава тя може също да е по-спокойна и да успее да се нахрани спокойно.

Надявам се, че някои от тези предложения да сработят и при вас. Вярвам, че с увереност и спокойствие нещата може да се наредят.
  Hug

# 91
Аз най-накрая имам малко време да ви се оплача, пък ако има някой със съвет - добре е дошъл  Rolling Eyes

Мисля да отбивам малката, това кърмене просто ми стопи нервите и вместо да се удоволствие, е по -скоро обратното.
Първо на два пъти се запуших зверски, единия път ме викаха на др. сутрин да ме цепят  Cry  благодарение на съветите на ЛЛЛ  консултантите се оправих. После обаче когато беба порасна явно започна да смуче по-силно и струята направо я дави - тя няма едно нормално хранене - постоянно се задавя, закашля, ококорва очите, реве, аз на моменти се притеснявам сериозно, но слава Богу инциденти не сме имали - започнах да давам първо от другата гърда, за да не е толкова гладна и да не се нахвърля така яросно на тази и резултатът беше, че тази гърда със силната струя започна да намаля производството, но това го разбрах по-късно. Първо детето ми висеше по гърдите по цял ден, буквално...аз имам и друго дете, на което да обърна внимание, трябва да му сготвя и т.н. За изпитите, които са ми супер важни - да не говорим  Rolling Eyes Първоначално малката не искаше никакво шише, биберон и т.н., но след 2-3 дни на глад и висене прие шишето и така аз започнах да цедя и да й давам - тогава видях, че гърдата със силната струя пуска по 20мл., т.е. това, че струята е силна изобщо не е било показател, за това колко мляко пуска, както аз си мислех  Rolling Eyes  Та започнах да се цедя преди всяко хранене и да й давам, обаче лакрацията ми намалява с всеки ден...през деня като изцедя по това време около 120мл. и това е - край! До края на деня нямам нищо - нищичко! Слагам я на гърда да стимулира, после с помпата обаче повече от 20-30мл. от двете гърди няма...а нали като цедя трябва да се увеличава, но не би. Чак към 21:30 ми се пълнят гърдите или поне се пълнеха до снощи и за вечерните хранения имах кърма. И така вчера си казвах - ОК вечер на кърма, през деня на АМ. Обаче снощи и за вечерните хранения нямах - съответно измъчих и себе си и детето. От 1:30 като сме станали, заспахме в 6:30, с една пауза от 2:30 до 3  Rolling Eyes  
Та така.... кажете как го пиете този Достинекс или каквото там пиете, цедите ли се преди това, след това, изобщо как става работата. Аз утре все пак ще звънна и на ЛЛ да ми каже какво да правя. Просто един месец и повече всеки ден вместо да се "наслаждаваме" то е нон-стоп драпане, мъки и то, за да си нахраня детето  ooooh!
Хайде изплаках се  Rolling Eyes

Телче и аз като се сетя, че връщане от Достинекса няма и аз днес продължавам с мъките - цедене - давам кърмата, после правя АМ - давам и него и така  Rolling Eyes

В болницата, в която аз раждах ме питаха дали искам да кърмя или не. Ако им бях казала "не" никой нямаше да ме съди, сигурна съм. При мен по-скоро е майка ми като ми каже "ааа до третия месец трябва да се кърми детето"... хората били казали до третия месец не знам какво си, а после и на боклука да го хвърлиш щяло да оцелее"  ooooh!  хем никога през живота си не съм слушала майка си  Mr. Green хем не знам защо отдавам такова значение на думите й  Rolling Eyes
И после нали всички като ми звъннах първият им въпрос "кърмите ли се"  Rolling Eyes
Като че ли обществото очаква това от нас...

За ЛЛЛ аз само мога да им благодаря, дори ми е съвестно, че при всичките им усилия и опити да ми помогнат, аз не се справям  Rolling Eyes

TDI ти имаш много опит. Вероятно при част от информацията може да се е получило разминаване. Действително силно потичащото мляко не е обвързано с количеството на млякото в гърдите. Обикновено силно тече при жени, които имат обилно кърма, но има ситуации, в които може да се случи и при жени с по-малки количества и просто по-силен рефлекс на потичане. Също така обаче количеството на изцедената кърма, няма общо с количеството кърма, което бебето би изсукало и/или което има в гърдите. Както плавно кърмата ти е намалявала известно време, така плавно сега би могла и да се увеличи, ако прецениш да го направиш.

Вероятно стреса също е изиграл своята роля, бебето, по-голямото дете, изпитите. Татковците, бабите и дядовците, когато са налични и под ръка могат да са голяма опора скоро след раждането на бебето. Разбира се, че по-голямото дете има нужда от внимание, имате нужда заедно да свикнете с новата ситуация, в която се намирате. Майките раждащи второ дете често се притесняват в началото дали отделят достатъчно внимание на по-голямото, по край грижите с по-малкото. Обикновено много помага да се помислят тихи занимания с голямото, докато се грижим за бебето. Да се разказва на баткото за неговия бебешки период и какво сте правили заедно. Да се включва голямото дете в ежедневните дейности и да се чувства значимо. Готвенето, прането, чистенето повечето майки предпочитат да ги организират вечер, когато не са сами и има кой да им помогне. Така би могло да има предварително сготвено за следващия ден, за да не мислят и за това. Никой по-добре от теб не може да знае кога и какво е подходящо да се направи. Моите адмирации, че успяваш в цялата суматоха да мислиш и за изпити!

Това, че гърдата е пускала по 20 мл всъщност не показва количеството на млякото в нея, а само първоначално изцеденото такова. Когато си започнала да цедиш не си имала рутина на изцеждане и е нормално да си изцеждала много по-малко, отколкото реално е имало. Възможно е така с по-малко изцеждане и по-малко стимулиране да се е стигнало до плавното намаляване на лактацията към сегашния момент. Ако не искаш да опитваш да я върнеш на гърда, би могла да се изцеждаш не преди кърмене, когато си под стрес, а след кърмене, когато би била по-спокойна и не би бързала за гладното бебе. Нормално е в следобедните и вечерни часове да е по-малко и ако се изнервиш и ядосаш от това и съвсем нищо да не потича. Количествата по това време са си по-ниски дори и в обичайна ситуация. Пика на пролактина е нощем от 2-3 до към 7-8 сутринта. Сутрин млякото обичайно е по-обилно, към обяд е по-малко и следобед/вечер е най-малко. В по-късните вечерни часове, отново се увеличава. Когато кърмиш, цедиш и стимулираш оптимално гърдите, би следвало да се увеличи общия прием на кърмата за денонощие. Ако намалява, нещо в организацията на кърмене/цедене следва да се промени.

Ако млякото е малко и детето усеща намаляването е нормално да се сърди, че не му тече регулярно, както се случва от шишето. Понякога отнема време шишето да се забрави. Когато се увеличава и млякото, обичайно и детето започва да има стимул да суче и го прави по-спокойно. Обмисли, ако прецениш вместо шише дали и за теб системата за дохранване няма да е по-удачна. В предния пост опитах да опиша.

Достинекса е хормонален медикамент и е един от най-НЕподходящите варианти за отбиване. Не само, защото спирайки с него кърмата, е далеч по-трудно тя да се възстанови (някои жени успяват частично или напълно), а също така и заради многото му странични ефекти. Рязкото отбиване се отразява неблагоприятно и на гърдите също така. Преди бременността гърдите са изпълнени с мастна тъкан, която дава размера и формата им. През 9-те месеца на бременността тази мастна тъкан се оттегля и гърдите се изпълват с жлезистата тъкан, която да изхранва бебето след раждането. При процеса на отбиване се случва обратното - жлезистата тъкан се оттегля и гърдите се изпълват отново с мастна тъкан. Плавното отбиване позволява на гърдите да се възстановят максимално близко до състоянието си преди кърменето и хормоните в организма ти плавно да се пренаредят. При прием на хормоналните препарати може да се случи освен да ти е ужасно лошо, да си с препълване в рамките на няколко денонощия, преди да почне да намалява и е важно да се внимава, да не се получи в този момент бучка или запушване. Ако изобщо предпочетеш да отбиваш, по-благоприятно и с по-малък стрес и за теб, и за бебето, би могло да бъде плавното отбиване, за което ще опиша по-долу какво се прави.

По принцип докато има дори капки кърма, те носят на бебето/бебетата имунни тела и фактори и куп други съставки, които се концентрират макар и в по-малък обем, за да пазят бебето. Ако все пак прецениш да спреш лактацията си, по-щадящо е да се намалява с малко количеството на изцежданата кърма за всяко денонощие. Примерно цедила си х милилитра, утре цедиш х-5 мл или х-10 мл. Продължаваш така няколко денонощия, за да има време тялото да привикне към промяната и след това се намалява с още малко. Ако няма конкретни милилитри, които цедиш, би могла да изцеждаш до облекчаване на напрежението, когато го има.

НЕ трябва да се стягат гърдите, тъй като това води до риск от запушвания/мастит.

Първите 6 седмици могат да са голямо предизвикателство и когато нещата все още не са се регулирали е нормално да имаме спадове и пикове, както емоционални, така и физически. Ние сме до вас да ви помагаме, когато имате нужда и го желаете. Само вие можете да усетите нуждите си и тези на детето, само вие можете да вземете решенията, които намирате за удачни. Ние бихме ви насърчили да опитате, но ако сте сигурни и категорични в избора си, бихме ви осигурили информацията, с която да го направите по-оптимално благоприятен начин, както за вас, така и за детето.
  bouquet

# 92
Момичета, изписали сте старата и сте започнали нова тема!  Blush Blush BlushСрам ме е да ви споделя, но нямам време да влезна да чета! Чак сега влезнах, изчетох старата и сега ще чета тази тема! Май съм научила малката да е на ръце като е будна! Побърква ме! Не знам дали е глезене и какво да правя! Затова ръцете са ми заети. Чакаме шезлонг тези дни, дано помогне!
Иначе не спрях кърмата, с много труд изцеждам по 30-40 мл, събирам ги в хладилника и като станат 120 й ги давам! Страхотна хамалогия е! Има ли друга като мен сред вас? Мислите ли, че си струва? 120 ядем на едно ядене сега (грубо на 4 часа от днес). 120 изцеждам за цял ден, а цедя по 30 мин поне 4-5 пъти, а тя се сърди, че не е на ръце!  Crazy Crazy Crazy Ще се радвам и ЛЛЛ да ми кажат нещо по въпроса! Също вчера се пробвах да й дам да суче, пак страшните болки в гърдата почнаха, изплаших се, повече от маститената гърда няма да й давам, явно е някаква бактерия, точно беше попреминало, а антибиотикът привършва тези дни!

Привет Вилхелм Тел!
Тъй като ме нямаше известно време, върнах назад да видя какво се е случило, за да мога да опитам да помогна. Като цяло, когато човек познава механизма, по който се случват нещата, може да му е много по-лесно да види причините за случващото се. Възможно е и преди да съм го писала, но основната причина за трудностите при кърмене е прехвърлянето на практиките и очакванията, които има при бебетата на АМ, към тези при кърмените бебета. Тъй като, когато си вътре в ситуацията е много по-трудно да се огледаш и да обмислиш спокойно, ще опитам да ти дам повече информация, с която да прецениш как би искала да постъпиш.

Ще започна от мастита, тъй като виждам, че това е, от което се страхуваш да не се повтори. Има общо казано два вида мастит. Единият е в следствие на запушване, а другият на инфекция. Когато е в следствие на запушване, е достатъчно да се подпомогне самото запушване, за да се разреши ситуацията. Вторият, който е в следствие на инфекция, се лекува с антибиотици, за които първо се пуска изследване преди да се прецени, каква е точно инфекцията и какъв АБ е нужен. Има лекари, които изписват АБ без значение от вида на мастита.

Ако имаше нужда да знаем колко кърма имаме в гърдите си, то природата щеше да се е погрижила за това и да ни е сложила разграфяване на гърдите. Нуждата да знаем колко има е насадена изкуствено от производителите на АМ и шишета. За да знаем дали има достатъчно, има показатели, които могат да са достатъчен ориентир дали бебето получава нужното количество мляко. Ако си пълни пелените и има достатъчно напишкани и наакани такива, ако има влажност в устичката, добър тургор на кожата, жизнено и енергично е, когато е будно, педиатъра го намира за здраво и си наддава, не приема друго освен кърма - то тя следва да е достатъчна.

Дохранването - когато бебето се храни, в стомаха се отделят ензими на засищане. Когато тези ензими станат достатъчно, се подава информация към мозъка, че бебето е сито и то спира да показва сигналите за глад. За да се изградят достатъчно ензими на засищане е нужно да са минали поне 20 минути. Когато бебето се дохранва с шише, това се случва значително по-бързо и реално дори стомахчето да е препълнено, още няма достатъчно изградени ензими, мозъка не знае, че бебето е сито и то продължава да иска да яде. Така бебетата хранени от шише могат да изядат много по-голямо количество АМ, без да им е необходимо чак толкова и да бъдат прехранени. Ако се прехранят, организма им се претоварва и бебето заспива, за да се концентрира цялата система върху преработката на нетипичната и в нетипични количества храна. Ако дадеш на Анна 90 мл АМ и тя ги изсуче бързо, стомаха и вероятно би бил пълен, но би плакала за допълнително, тъй като мозъка не знае още, че стомаха е сит. Тези 90 мл трябва да се дават бавно и бебето да ги издърпва, за да знаем кога би спряло и от колко има нужда, ако това е методът, който би те накарал да се чувстваш по-спокойна и по-добре.

Бебетата следва да се дохранват в по-изправена позиция, бавно и на порции, оставяйки ги да издърпват сами млякото си. По този начин детето ще спре да се храни в момента, в който е заситено, без да му се дава повече от нужното.

Връщам се на мастита. Доколкото виждам си имала бучка, което означава, че млякото е било блокирано зад нея и това е коствало усилия на бебето да суче и на теб да цедиш. С подходящите мерки подобни запушвания обикновено отминават в рамките на денонощие-две. Когато млякото е блокирано, то именно сукането на бебето първо от тази гърда помага запушването да се придвижи напред по каналите, за да излезе или да се разнесе. Нормално е да се сърди, че не тече като преди. В такива моменти обикновено се дава да изсуче хубаво каквото може от тази гърда, после другата и чак тогава, ако има нужда се дава изцедено мляко по описания по-горе начин. Когато има запушване/мастит е важно кърменето да е на чувствително по-кратки интервали от време, за да може гърдата да се изсуква оптимално и запушването да отшуми. Ако нормално се кърмите на 3 часа, може да е удачно при запушване/мастит да бъде на час и половина - два.

Когато има проблем с количествата на млякото също е важно кърменето да бъде на много по-кратки интервали от време. Кърменето на 3 часа е по-скоро характерно за жени с обилно количество мляко. При нормални количества кърма е по-скоро на 2-2,5 часа. А когато целта е стимулиране и увеличаване на количествата може да е дори и по-често. Млякото в гърдата не пресъхва. При движението си в гърдата, мастните клетки на млякото полепват по стените на каналчетата. Ти може да си имала усещане за малко мляко, но е вероятно да се е случило препълване, което да е довело до слепването на мастните клетки, които да са блокирали каналчето. Имали ли сте ти или бебето гъбички/млечница след раждането? Понякога това също може да е причина за запушване или мастит.

Отново е смесване на видовете хранения ограничаването на бебето на гърдата. Ако бебето хранейки се от шише, може да изяде огромно количество мляко за 10 минути, то е нужно значително повече време в първите месеци да го направи на гърда. Бебето се оставя хубаво да изсуче едната гърда, преди да му се даде втората и времето, за което това ще се случи няма никакво значение. Ако бебето не суче ефективно може да му се помогне с компресията на гърдата, за която и преди сме ви писали. Ако се нуждаеш от повече информация за нея, можеш да пишеш и да ти пуснем линкове отново.

Лекарите в медицинското си образование имат половин страничка за кърмене, само тук в един пост изписваме доста повече за най-различни ситуации. Ако лекарят не е преминал допълнително обучение за кърмене е малко вероятно да има адекватна информация за кърмещи майки и кърмени бебета. Лекарите без допълнително обучение в тази насока разчитат на личния си опит или на този на техни близки/колеги. Ако е успешен, може да помогне, ако е неуспешен, може съзнателно или несъзнателно да ви побутне към отбиване.

Много изследвания са правени върху влиянието на кърмата и кърменето върху бебето и върху майката. Те всички показват, че дори и капките кърма са изключително ценни за детето. Когато кърмата е достатъчно, тя покрива всичките нужди на детето до 6 месечна възраст и около 75-85% от тях между 6 и 12 месеца. Когато кърмата намалява, макар и недостатъчна при някои жени, тя концентрира в намаляващия обем, най-нужното за детето. Никой медик не би следвало да си позволява да каже, че няма смисъл. Дори ти като майка си усетила, че кърменето изобщо не е само хранене, то е емоционална връзка, сигурност, защита, закрила, топлина и още куп други неща. Толкова изследвания излязоха включително за подпомагането развитието на мозъка.

Каквото и да ядеш и да пиеш, ако няма често и ефективно сукане и цедене при все, че не сте установили още кърменето си, то няма да помогне. Моите деца не сучат, ако ще да изям всички лактогонни храни и чайове, ако не цедя или няма кой да суче често, няма как да се увеличи и лактацията. Нужно е да се отдели време, търпение и да се работи системно за увеличаването на кърмата. Веднъж като се регулира нещата стават различни.

Сукането на гърдата изобщо не е важно само при силна струя, дори напротив! Силната струя в началото осигурява по-скоро млякото, което засища предимно жаждата на бебето. За да изсуче млякото богато на повече мазнини е необходимо да издърпа следващите порции мляко, които са малки по обем и му костват повече време. Ако бебето е дохранвано и не иска да положи тези усилия, му се помага с компресията на гърдата, при която се подава поток мляко към устичката и/или се ползва система за дохранване.

Не бива да се обвиняваш каква майка си! Ти си майката на твоето бебе! То те има такава, каквато си! С всичките ти предимства и недостатъци! То те обича и ти се доверява безрезервно! Няма идеални хора. Всички грешим, всички се учим, кой по един начин, кой по друг. Развиваме се и се опитваме да се справяме по-успешно. Като се родят бебетата не идват с инструкции за употреба, нямат си ръководство, което да прочетеш. Това малко същество, което гушваме може да бъде нашият учител и да ни помогне да се научим на много неща. За децата си сме готови на какво ли не. Ако досега просто сме имали някаква професия, то ставайки майки почваме да функционираме на множество и разнообразни длъжности, които с израстването на детето, просто стават още повече Simple Smile

Всъщност кърменето е част от гледането на детето и ти се справяш с твоите си темпове. Бих могла да ти предложа, вместо да чакаш да се събира някакво количество, което да дадеш на едно хранене. Да опиташ първо кърмене от двете гърди с компресия, после изцеденото след предното хранене мляко и едва тогава АМ. Друг вариант може да е системата за дохранване, когато суче от гърдата, системата да не подава, а когато спре да суче от гърда да приема добавка, за да може по-дълго да ти стимулира гърдите и да намалиш времето за дохранване. След края на храненето добро доизцеждане и на двете гърди, докато кърмата се увеличи толкова, че да не ви трябва повече АМ. Ако храниш на 4 часа, кърмата ще продължи да намалява. Ако искаш да се увеличава е важно да кърмиш/цедиш на двойно по-малко време, докато достигнеш нужните количества. Утре ще публикуваме една схема, която да погледнеш и да опиташ да разбереш защо някои бебета може да се нуждаят от 10-12 сукания за денонощие, други да имат 8, а трети едва 6. Колкото повече кърмата намалява, капацитета на съхранение на гърдите също намалява и обратно увеличавайки кърмата, се увеличава и този капацитет. Няма как млякото да е малко и бебето да суче на големи интервали.

И пак за мастита, помисли добре каква може да е причината за него. Също помисли каква може да е причината за болката при засукването. Помисли дали имаш вагинален секрет, гъбична инфекция (може да се получи след прием на АБ), дали не е имало травмиране на тъканите на гърдите; стегнати дрехи/сутиен; да са минавали през тази част на гърдата, колана на колата, ремъка на чантата, бебето да те е ритнало; да си спала и да си я притиснала в съня си; паузи в които да не е сукало бебето или да не си се цедила (това знаем, че предния път се е случило), прием на твърде много мазни храни, прием на транс-мазнини, маргарин, хидрогенерирани растителни мазнини; не добро засукване на бебето и неефективно изсукване/изцеждане на гърдите и т.н. Каква беше точно болката, когато бебето засука и къде? Може би в самото зърно при стискането му в устичката на бебето, или може би в гърдата, където е било запушването? По колко лецитин приемаше при запушването и от колко мг-ма? Докога взимаше по толкова и как във времето се случи неговото намаляване? Ако искаш погледни и тази статия и помисли дали имате и други симптоми ти и/или бебето. Ще чакам да пишеш повече какво се случва, за да се помисли дали напълно е отминало всичко и каква е причината сега да не можеш да я поставяш на тази гърда.
   bouquet

# 93
Въпрос към ЛЛЛ- има ли проблем да се спортува докато се кърми? Имам предвид фитнес и ако мога да ходя, това значи ли че мога да правя упражнения и за гърди? newsm78

Общия отговор е, че може да се спортува и да се кърми. Всеки от нас предпочита различни видове спорт и е свикнал на различно натоварване. Ако не се прекалява и е в рамките на приятното не би следвало да е притеснително. Все пак, ако има прекомерно голямо натоварване е възможно да се отделят токсини в кърмата и това е причината да се предпочитат леки до умерени тренировки по възможност веднага след кърмене, за да има максимално време до следващото кърмене. Това би помогнало да се поуспокоим и отпуснем след тренировката.

Не познавам упражненията, които се правят за гърди, за да мога кажа конкретно за тях. Ако ти се чувстваш добре, ако бебето не реагира по някакъв начин след тренировките и няма промяна от обичайното му поведение, то най-вероятно биха били ок. Зависи разбира се и каква е целта на тези упражнения. Гърдите по принцип са изпълнени с мастна тъкан, която се оттегля през периода на бременността и кърменето. Сега гърдите са изградени предимно от жлезиста тъкан, която подпомага изхранването на бебето. Цялостното функциониране на гърдата е променено спрямо това от преди бременността. И ще мине време, преди да се случат обратните промени след окончателното отбиване на детето. През цялото това време гърдите ще търпят промени. Смята се, че колкото по-плавно се случват промените, толкова по-благоприятно е това за възстановяването на самите гърди максимално близко до това, което са били преди бременността. В началото след раждането може да са препълнени и твърди, а когато лактацията се регулира могат да се усещат празни и меки. Това е така, тъй като мастната тъкан даваща формата и обема не е налична като преди. Нормално кърмещите гърди са меки и спокойни. При плавното отбиване. няколко месеца след окончателното приключване на кърменето, започва да се усеща и възстановяването на гърдите.

Може да е удачно също да се чуеш и с лекар, който да обмисли дали намира тренировките за подходящи за състоянието ти след раждането (примерно ако е било секцио и т.н.). Би могла също да обсъдиш с треньор във фитнеса, ако се правят упражнения за гърди, дали те самите имат някаква информация да е противопоказно при кърмене или пък да ти подберат по-леки комплекси.
Това дали помага? Ако прецениш може да напишеш повече и да потърсим допълнително информация.
  bouquet

# 94
Данеткааз нямам косопад-нито през бременноста,нита сега.Даже преди 2 дни ходих на фризьора ми и каза,че косата ми се е сгъстила  Laughing
Момичета да ви попитам?

Може ли еднавременно да давам Абоколикен+Еспумизан?
Или на едното хранене Абоколикена,а на другото Еспумизана?

Защото в аптеката ми казаха само едните капки да давам-да не съм ги смесвала  newsm78

# 95
Добро утро момичета!
Аз да се похваля.Тази нощ едното ми момче спа цели 6 часа от 1 до 7. Е другият малчуган спа само 4 часа, но и аз с него. Чувствам се страхотно. Иначе това безсъние ме смазва.
Нее знам на какво се дължи този сън, но ми се ще и довечера да поспим повечко.

# 96
Данеткааз нямам косопад-нито през бременноста,нита сега.Даже преди 2 дни ходих на фризьора ми и каза,че косата ми се е сгъстила  Laughing
Момичета да ви попитам?

Може ли еднавременно да давам Абоколикен+Еспумизан?
Или на едното хранене Абоколикена,а на другото Еспумизана?

Защото в аптеката ми казаха само едните капки да давам-да не съм ги смесвала  newsm78

Аз редувам Абоколикен с Инфакол...доколкото знам е важно на едно хранене да не ги свесваш,инъче може да ги редуваш

# 97
  • UK
Добро утро Hug

смених памперси, нахраних двете принцеси и то станало време Rolling Eyes пак, да се започва с галимацията отначало ooooh! Crazy

# 98
Здравейте Simple Smile
Данетка, аз предпочитам Ревалид - маска и шампоан.
Засега косопад нямам, но може да се дължи на факта, че и с предната бременност, и сега бях информирана да го очаквам, и слагах маска преди да се е появил. Ще мине и това чудо.

Наша беба пък пропусна нощно хранене тази нощ - от полунощ, та чак към 7 и половина даде признаци на глад. Напоследък нощем сама намали хапването. А тази нощ се събуди в 3, сменихме памперса и уж добре се разсъни, а като я сложих да суче, тя си заспа доволно на втората глътка и не поддаде на опитите за следващо разсънване.  Дали няма скоро да се радвам и аз на по-дълъг от максималните 2 часа интервал за сън - дано, дано!

Коконче, като поточна линия при вас - край няма  Hug Тази седмица при родителите ти ли си през деня, както планираше? т.е. имаш някой в помощ?

# 99
Данетка, аз с предната бременност имах ужасен косопад, направо с шепите падаше. Сега нямам. Всичко е от хормоните, не се притеснявай, ще мине  Hug

# 100

Иначе храненето при нас се проточва понякога около час...И редовно уж не иска, спираме яденето и след 20-тина минути зейва на глад. Има ли и други, при които е така? Ми то така се скъсява паузата между храненията, ама какво да се прави, може ли всичко да е по книга и график....
[/quote]

И аз съм така и аз като другите майки изцеждам когато мога по 40-50 мл от двете. Рядко дохрнвам с АМ. Чакам консултацията, ако не сме наддали увеличавам АМ. От една страна не искам да спирам кърмата, но изпитвам още болки от процеса, а я поставям уж праавилно. Просто е много настървена почти винаги.

# 101
  • UK
И аз нямам косопад Crazy Ама плача за фризъор и сега ми напомнихте да си запиша час за съботата, ММ нали ще е  у дома, аз ще ида да се разкрася малко, не че не съм красива и чорлава де  Joy

Дойчинова Hug не у дома съм и сам-сама Crazy Засега положението се овладява, да видим по-натам, как ще  е  Mr. Green

На мен, кърмата ми пък спира Rolling Eyes С триста зора снощи изцедих 20 мл и то от двете гърди Confused Ям ядки, пия чайове, На боарон едни хомеопатични лапам като бонбонки, боза пия и нъцки ... Crossing Arms

Ivy много ценна информация, огромно благодаря   bouquet

На Стефани давам и от двете да суче, по около 10-15 минути на гърда, Теа я пробвах един път, лапна зърното и така си остана, без да засуче, иначе това с пръстта, без да знам, че има такъв метод го пробвах (пробвам го за да проверя, дали са гладни Mr. Green) засуква го но от гърдата нещо не може Rolling Eyes
Тя имаше проблем съвсем в началото и със засукването от шише и сега го имаме все още този проблем, храним се много бавно, отнема ми около 40-50 минути, че дори отива и час че и повече  ooooh! нейното хранене! Ама аз съм по-упорито рогато Mr. Green и от нея и не се давам hahaha Та,успях да и увелича бавно но славно приема на АМ от 20 като я взехме предния понеделник от болницата, на 40 дори и 50 мл вечер, когато имам кърма я цедя и давам с шише, а като нямам сме на само на АМ. Ние ползваме Аптамил Приматюр Peace
Дори не иска да суче от шишетата на сестра си, взели сме на Авент с биберона имитиращ гърдата, не иска да суче с тях и се примолих в болницата да ми дадат едно тяхно шише с каучуков биберон Crazy сега на всяко хранене се стерилизира и така, мъка е, ама какво да се прави Heart Eyes

# 102
Към ЛЛЛ ...
Аз също имам проблем ..Всичко което сте написали по горе към другите мами,аз го изпълнявам..Обстановка,позиции, но въпреки всичко от 3 дена моето бебе, докато яде се гърчи,пищи докато суче, търси с широко отворена уста и захапва стръвно..времето ни за ядене е 30-40 мин. Не сме имали проблеми в засукването от първия ден..Много добре се хранеше да не кажа лакома.Правя комресия ако е необходимо, или я слагам на другата гърда..Изправям да се оригне и зе започва кошмара..Гърчене,писаци, гъргорене,напъване и повръщане къде на фонтан , къде само изтичане на мляко с лига..Носене на ръце и гушкане, по 2-3 часа..Страх ме е да и дам да яде,защото започва наново .Хилцането е редовно..Давам да яде по често през 2 ч или ако е заспала след като се събуди..Това което ме притеснява е ,че може да са минали 1-2 ч от яденето ,тя повръща необработено мляко,не пресечено ..
Може ли да гожорим за рефлукс ? Или за силно изтичане на кърмата с или прехранване ?
Кожата и е розова,изпражненията и са златисто жълти пресечени, пелените са 5-6 , наддава по 300 гр на седмица...Този проблем е от 4 дена...Да не би да е от прясното мляко което пия или че сутрин закусвам с шоколад ?
Другия ми въпрос е ..
Аз не се изцеждам нито преди нито след кърмене...Когато млякото слиза имам тази характерна болка,на боцкане с парене ..Гърдите ми напращяват към следобед ..Но слагам бебето на гърдата и я облекчава..Греша ли ,че не изцеждам? Да не би проблема в повръщането да е от това ,че и давам да суче от много пълна гърда?
Не пия никакви чайове нито давам на детето капки или чайове против колики ( естествен процес и трябва да се изръсте ).Снощи реших да пробвам да се изцедя ,след като тя се нахрани от двете гърди, и с лекота изцедих 100 мг. от двете гърди..Можеше и повече но не посмяха за да не предизвикам прелактция..
Благодаря много сте полезни

# 103
Провет и от мен, мойта беба не е акала от снощи милата и сега коликите са и още повече, направо като я гледам как се мъчи и надува незнам какво да направя Sad

# 104
охх мами... ние не сме пораснали много само 150гр за почти месец  и лекарката ми каза да дохранвам с АМ,,постоянно ми тече ,но бавно и са малко струйки и явно повече трябва да я държа..а аз си мислех че запек имало бебето  Cry

Общи условия

Активация на акаунт