Доживотният затвор без замяна отпада от НК

• 7 395
  • 142
  •   1
Отговори
Доживотен затвор без замяна е вид наказание, въведено в НК през 1998 г., като замени съществуващото дотогава смъртно наказание. Осъдения на доживотен затвор без замяна се лишава от указаните в присъдата права завинаги, изтърпява наказанието при по-тежки условия и въобще това е изключително тежко наказание.

Аз самата в някои случаи съжалявам, че не съществува смъртно наказание, но си казвам, че алтернативата да прекараш целия си живот затворен е не по-леко наказание. Сега и с отмяната на доживотен без замяна не знам какво да мисля.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург твърди, че самото налагане на такова наказание е "нарушение на Конвенцията за правата на човека и упорството на България да не отменя най-тежкото наказание, обещава да струва скъпо на данъкоплатците, ако съдът не приеме за адекватен института за президентското помилване.". Твърдят също, че в Европа само българското законодателство допуска такова наказание.

Може би не съм много хуманна личност, но наистина ли трябва да има хуманност към извършителите на най-тежки престъпления?

# 1
  • Варна
Не си сама. И аз съм от нехуманните. Точно тази вечер гледах репортажа на М. Бенатова за серийния убиец Момата. Е, как да пуснеш на свобода такъв изрод като него!? Че той не съжаляваше за нито едно от убийствата, които е извършил!  Sick

# 2
Не си сама. И аз съм от нехуманните. Точно тази вечер гледах репортажа на М. Бенатова за серийния убиец Момата. Е, как да пуснеш на свобода такъв изрод като него!? Че той не съжаляваше за нито едно от убийствата, които е извършил!  Sick
Бог дава и Бог взима.  Peace

# 3
Айде ,стига !  Shocked И това ли прецакаха. Ей,няма да има справедливост. Не ,че сега я има,но...

# 4
  • Балчик
Бог дава и Бог взима.  Peace

Да премахнем изобщо НК тогава. Той Бог ще съди за делата ни.
Бог няма място в тази тема.

# 5
  • Kопенхаген
Аз съм категорично ,,ЗА,, смъртното наказание и подобен акт прекрит зад въпросната Конвенция е меко казано циничен.

Така е убийците и извергите имат Човешки права, а жертвите и близките им нямат?

ЕС и всичките му там производни се оказа такова социално и икономическо зло, което тепърва ще се стоварва върху България.

# 6
Вероятно смятат, че осъденият може да претърпи катарзис и да получи нов шанс. Като Делян Пеевски. Mr. Green

# 7
  • София
Не разбирам от законодателство, от присъди и прочие. Но мисълта ми се върти в една посока, доколко съм права не зная. Ако един убиец излежава присъда доживотен затвор  и това "без право на отмяна" е отпаднало, то значи ли че след 15г примерно извергът може да излезе от затвора? Ако го имаше това "без право на отмяна" не би могъл, нали? Или може би бъркам.

# 8
Аз съм категорично ,,ЗА,, смъртното наказание и подобен акт прекрит зад въпросната Конвенция е меко казано циничен.

ЕС и всичките му там производни се оказа такова социално и икономическо зло, което тепърва ще се стоварва върху България.

И аз мисля в тази посока, но все пак по принцип съм против смъртното наказание, защото винаги съществува възможност да е резултат от съдебна грешка. Тук обаче не говорим за смъртно наказание, а за доживотен без замяна. И той бил нехуманен.

Валенце, има доживотен затвор има и доживотен без замяна. При второто наказание се предполага, че осъденият ще прекара остатъка от живота си затворен. Налага се много рядко. Например за това престъпление извършителят и поръчителят не го получиха.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1082900

# 9
  • Kопенхаген

И аз мисля в тази посока, но все пак по принцип съм против смъртното наказание, защото винаги съществува възможност да е резултат от съдебна грешка. Тук обаче не говорим за смъртно наказание, а за доживотен без замяна. И той бил нехуманен.

Не съм съгласна и с това, че в затвора престъпника се променя, коригира към добро. Рецидивисти валяло... И поради що трябва да му се съблюдават човешките права, особено след като е отнел човешки живот?

В затвора е въпрос на оцеляване иначе се превръщаш в задник за всеобщо ползване.

# 10
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Вместо да върнат смъртното наказание, както според мен ситуацията в България налага, те отменят единственото останало тежко наказание Tired.

# 11
Вместо да върнат смъртното наказание, както според мен ситуацията в България налага, те отменят единственото останало тежко наказание Tired.

Смъртното не става, ясно е, но това според мене си беше съвсем адекватно, обаче ЕС ни изкараха анти-хуманисти. Да дойдат да живеят тук като много знаят. Ама друго си е да забраниш кривата краставица и евтината крушка.

# 12
Смъртното наказание няма как да съществува в демократичните общества.Дори и заради минимален процент съдебна грешка.

Доживотен затвор без право на замяна не дава никакви шансове за поправяне.Напротив, осъдените на това наказание всячески саботират корекционните мерки, успяват да навредят и на други, подлежащи на поправяне осъдени.

Нека има доживотен затвор, както си е сега, но с право на замяна.Въпросът е замяната да се случи при много стеснени рамки , изминал достатъчен период от време и абсолютно доказване на поправяне на осъдения.

Има и друго- при еднакво жестоки  и укорими от обществена гледна точка убийства/ за професионалистите ще кажа- при еднакви по вид и брой квалифициращи обст-ва/ , убийците, чиито случаи са банални и непопулярни получават значително по-ниски наказания от убийците, чиито случаи са шумни и широко отразявани в медиите.Затова за баланс- добре е да има някакъв макар и изключително рестриктен и отдалечен във времето шанс."Замяната" да не се следва по право, а наистина след достатъчен период от време и наличие на доказателства за поправяне да се случва.

# 13
Добре де, предвиденият "достатъчен" период от време е 20 години. След 20 години жертвите на престъплението няма да възкръснат, но престъпникът ще живее що-годе нормален живот. Що така? Какво отражение ще има това върху близките? А посланието към цялото общество?
Между другото никой не се поправя в затвора.

# 14
  • Kопенхаген
Смъртното наказание няма как да съществува в демократичните общества.Дори и заради минимален процент съдебна грешка.

Тъй ли, а що ли се е запазило в някой щати на Люлката на Демокрацията САЩ?

Няма поправка на генетично сбъркан или психично обременен индивид отнел човешки живот, защото доживотен не излежават кокошкари.

Общи условия

Активация на акаунт