Доживотният затвор без замяна отпада от НК

• 7 401
  • 142
  •   1
Отговори
# 45

Доживотен затвор без право на замяна не дава никакви шансове за поправяне.Напротив, осъдените на това наказание всячески саботират корекционните мерки, успяват да навредят и на други, подлежащи на поправяне осъдени.

Нека има доживотен затвор, както си е сега, но с право на замяна.Въпросът е замяната да се случи при много стеснени рамки , изминал достатъчен период от време и абсолютно доказване на поправяне на осъдения.

Съгласна съм с това. Само че хората, извършващи жестоки престъпления, са често лабилни, неспособни да изпитат емпатия, защото са ощетявани емоционално като малки, необичани като деца, малтретирани и много още... Трябва дълга, дълга психотерапия, за да има напредък, което в затворите (въпреки че има психолози) не се случва. Скъпо излиза просто. Така че затворът е място, където осъденият трудно може да се поправи, а отделно животът в институция влияе.

# 46
Ако ще виси там 50-години да работи, да има цехове в тия затвори, продукция и то безвъзмездна. Храна и постеля даром на престъпника, че да го превъзпитаваме не смятам, че е удачно на голия ни гъз.

Ми в САЩ е така. Даже и агенции за резервации на полети и хотели има в затворите, персонал - затворници.

# 47
  • Пазете Гор
Аз никак не съм убеден противник на смъртното наказание, всъщност единственото, което ме притеснява е вероятността за погрешна присъда. Та в тоя смисъл по-нататъшно смекчаване на санкциите ми идва малко не по душа. Даже доста.

От друга страна съм чел за държави, в които максималната присъда е 20 години, но би могла да бъде удължавана на практика до доживотна. Та може би в случая с отмяната на безапелационния доживотен затвор се предполага навлизането на някаква такава, наужким ограничена наказателна тежест.

Някакво вид Соломоновско решение може би е.

# 48
Като стана дума за САЩ що не вземат да им кумулират наказанията като там - за едното убийство 20 години, за второто 15, за третото пак 20 и т.н. ще лежи 100 години, ама няма да е доживот. Laughing

След като в България основната цел на наказанието - поправянето на осъдения не се осъществява то работата на ГД Изпълнение на наказанията явно куца. Там какви мерки вземат - освен че вдигат заплатите на надзирателите, които мисля за всички е ясно че са корумпирани до един и са си чиста мафиотска структура.

# 49

След като в България основната цел на наказанието - поправянето на осъдения не се осъществява то работата на ГД Изпълнение на наказанията явно куца.

Не е само поправяне на осъдения целта.

(1) Наказанието се налага с цел: 1) да се поправи и превъзпита осъденият към спазване законите и добрите нрави, 2) да се въздействува предупредително върху него и да му се отнеме възможността да върши други престъпления и 3) да се въздействува възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.
(2) Наказанието не може да има за цел причиняване на физическо страдание или унижаване на човешкото достойнство.

# 50
  • out of space
Не си сама. И аз съм от нехуманните. Точно тази вечер гледах репортажа на М. Бенатова за серийния убиец Момата. Е, как да пуснеш на свобода такъв изрод като него!? Че той не съжаляваше за нито едно от убийствата, които е извършил!  Sick

Хванах го по средата. Може ли да разкажеш с две думи кого и защо е убил този психопат? Изуми ме наглостта му и всякаквата липса на разкаяние....

# 51

След като в България основната цел на наказанието - поправянето на осъдения не се осъществява то работата на ГД Изпълнение на наказанията явно куца.

Не е само поправяне на осъдения целта.

(1) Наказанието се налага с цел: 1) да се поправи и превъзпита осъденият към спазване законите и добрите нрави, 2) да се въздействува предупредително върху него и да му се отнеме възможността да върши други престъпления и 3) да се въздействува възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.
(2) Наказанието не може да има за цел причиняване на физическо страдание или унижаване на човешкото достойнство.

Знам, че не е, но основната цел е тази, пък и в контекста на въпроса, че ще ги пускат след 25 години (или 30) най-важна си остава тя. Защото предполагам на всички им е ясно, че като излязат от затвора повечето продължават в същия дух, защото друго не могат, защото искат да се върнат обратно в затвора, а в случаите на най-тежкото наказание и за отмъщение.

# 52
Знам, че не е, но основната цел е тази, пък и в контекста на въпроса, че ще ги пускат след 25 години (или 30) най-важна си остава тя. Защото предполагам на всички им е ясно, че като излязат от затвора повечето продължават в същия дух, защото друго не могат, защото искат да се върнат обратно в затвора, а в случаите на най-тежкото наказание и за отмъщение.

Не е основната цел тази, за останалото съм съгласна.  Peace

# 53
  • гр. София
Навремето по пенетенциарно право ми преподаваше Димитър Христозов - тогавашният началник на Софийски затвор. Та той ни разправяше, как затворниците по повод отмяната на смъртното наказание казвали "По-добре ужасен край, отколкото ужас без край". Повечето заявявали, че ще се обесят или самоубият по друг начин, ако им наложат наказание лишаване от свобода без право на замяна. Предпочитали да умрат, отколкото да прекарат целия си живот в затвор.

Един от проблемите при излежаване на продължителна присъда е, че след освобождаване на затворника няма механизъм за интегрирането му в обществото. Някой по-напред писа как след толкова дълго време всичко е променено и освободеният реално се озовава в непозната среда. Поради липсата на такъв механизъм за интеграция човекът се опитва да оцелее по всеки възможен начин, като често отново извършва престъпление. Защото е изостанал от всичко, не може да си намери работа, няма пари, но пък му се налага да оцелее. И например започва да краде. Така той се озовава в един порочен кръг, от който няма излизане.

# 54
  • София
Ама тук не говорим за крадци рецидивисти, а за психопати, на които е наложено най-тежкото наказание и изведнъж се оказва, че след някакви си 20 години ще са на свобода.

В крайна сметка е редно обществото да бъде предпазено по някакъв начин от наръгалия 20 пъти непълнолетно момиче примерно. И да не забравяме, че обсъжданото тук не е математика, плюс и минус не са с еднаква тежест. Не зная как поставяте на кантара вероятността подобен изрод да се поправи и от другата страна вероятността да убие отново по особено жесток начин. Confused

# 55
  • гр. София
Това за кражбата беше само пример. Идеята е, че не съществувамеханизъм за интегриране на освободени затворници в обществото.
Колкото до отмяната на доживотния затвор без право на замяна - нищо не съм казала.
Смятам, че не следва да бъде отменян.

А дали убиецът е психопат, се установява с психиатрична експертиза и се предприемат принудителни медицински мерки. Поне на хартия.  Confused
Психопатът може да извърши и обир, не е задължително да е непременно убийство.

# 56
Ето един поправил се, даже и стихове пишел:

http://www.struma.com/sinya-lampa/ubiecut-kristiyan-zaklal-i-raz … oda-pernik_47165/

# 57
А каква е целта на тази промяна?
Какво се очаква да постигне, всеки път си задавам този въпрос след всяка нова хрумка?  newsm78
Ще намалее престъпността ли, хората ще спят по-спокойно, обществото ще се чувства по-сигурно ли?

# 58
А каква е целта на тази промяна?
Какво се очаква да постигне, всеки път си задавам този въпрос след всяка нова хрумка?  newsm78
Ще намалее престъпността ли, хората ще спят по-спокойно, обществото ще се чувства по-сигурно ли?

Никой не го боли за това дали ще се увеличи престъпността или не.
Идеята е да намалеят затворниците, защото няма пари за издръжката им. А и нали се сещаш че замяната на доживотния си струва пари? Та който е богат го заменят, който не е-си лежи..

# 59
Това за кражбата беше само пример. Идеята е, че не съществувамеханизъм за интегриране на освободени затворници в обществото.
Колкото до отмяната на доживотния затвор без право на замяна - нищо не съм казала.
Смятам, че не следва да бъде отменян.

А дали убиецът е психопат, се установява с психиатрична експертиза и се предприемат принудителни медицински мерки. Поне на хартия.  Confused
Психопатът може да извърши и обир, не е задължително да е непременно убийство.
Идеята е вредна. Да се интегрира психопат и масов убиец..... Rolling Eyes е безумие. На такъв мястото му е отделен от обществото, а не в него.

Общи условия

Активация на акаунт