Да изпратим зимата по-бързо - Франция 37

• 162 169
  • 684
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте!Моля за вашата помощ....
Кандидатствам във Франция, в Бордо, Лион и Монпелие.Изпратих хартиените досиета по пощата миналия петък и оттогава не мога да заспя от притеснение, дали ще пристигнат навреме...
Като влязох в сайта на crous  пише, че трябва да попълня dossier social  до 30 април, за да кандидатствам за общежитие и стипендия.Проблемът е, че от alliance francaise в Стара Загора ми казаха да изчакам, а наистина искам да взема общежитие и ме е страх да не би да остана без такова.Според вас добре ли е сега да го попълня или да изчакам ?Също трябва ли да кандидатствам в определено общежитие, защото ми излиза един списък на всичките в района около университета, или да гледам да е по-близо до университета?Например някой ако знае хубави общежития в Бордо, Лион и Монпелие, моля да ми каже.Аз лично искам стая с тоалетна и баня, защото мисля, че с общи такива ще е малко мизерно..
А знаете ли дали дават стипендии от първата година на licence
Мерси предварително Heart Eyes

# 196
Въпросите са ти доста конкретни и специфично студентски, надали можем да отговорим ние " мамите". По-добре се обърни към асоциацията на Бг студентите във франция :
http://www.assobg.org

Успех!

# 197
Дами, извинявам се, че нахлувам в темата ви, но имам един специфичен въпрос, по който дикутираме в друг форум:

Как стои въпроса за наличието на дрегер в колите и налагат ли се глоби, когато липсва?

# 198
Здравейте на всички! Съвсем новичка съм във форума, въпреки че имам 2 дечица. Имам мъничък проблем и се надявам на вашата помощ - дъщеря ми е на 7 и има кокши трън на крака отдолу, но проблемът ми е че незнам това как се казва на френски, а в речника го няма (за гугъл преводач няма да коментирам  ooooh! ).
Благодаря предварително и хубав ден на всички!

# 199
кокоши трън = verrue plantaire

# 200
Мария, благодаря ти! Още сега се отправям към някоя аптека!

# 201
Дами, извинявам се, че нахлувам в темата ви, но имам един специфичен въпрос, по който дикутираме в друг форум:

Как стои въпроса за наличието на дрегер в колите и налагат ли се глоби, когато липсва?

Нас са ни спирали и не са ни искали дрегер, а и нямаме в колата. Доколкото бях чула ще се изисква задължително за коли с френски номера, а ние сме с български №.

# 202
zdr ameris moqt sin s6to ima6e tova na petata ot doly edna vzrastna jena mi kaza damy kisna kraka v topla voda s edna sypena ljica soda za xlqb i kogato pobelee mqstoto dago stiskam zada izleze koko6ia trn i ve4e 8 godini otkakto napravix tazi procedyra nee izliza koko6i trn na kraka my samo edno kisnene nqma da stane trqbva dase kisne vsqka ve4er dokato mqstoto stane kato bqla gba

# 203
  • пак на Рив Гош

Мимии, преписвам почти дословно какво бях писала в "На път" миналата година:  за индивидуалните етилотестове епопеята беше дълга и мъчителна. Първо беше задължително да имаш един, после станаха два, после отложиха глобите във времето, защото тестовете изчезнаха от пазара  Grinning. Според декрета от 01 март 2013 година, в Закона за движение по пътищата бе записано, че "всеки водач трябва да има етилотест в колата си", но пък липсата му няма да се санкционира. Тоест, мярката е пожелателна, но не и задължителна.

# 204
Роца, Съни*, благодаря ви!    bouquet

Роца, мога ли да те цитирам в другия форум(Магеланци се казва)?

# 205
Кандидатствам във Франция, в Бордо, Лион и Монпелие.Изпратих хартиените досиета по пощата миналия петък и оттогава не мога да заспя от притеснение, дали ще пристигнат навреме...
Като влязох в сайта на crous  пише, че трябва да попълня dossier social  до 30 април, за да кандидатствам за общежитие и стипендия.Проблемът е, че от alliance francaise в Стара Загора ми казаха да изчакам, а наистина искам да взема общежитие и ме е страх да не би да остана без такова.Според вас добре ли е сега да го попълня или да изчакам ?Също трябва ли да кандидатствам в определено общежитие, защото ми излиза един списък на всичките в района около университета, или да гледам да е по-близо до университета?Например някой ако знае хубави общежития в Бордо, Лион и Монпелие, моля да ми каже.Аз лично искам стая с тоалетна и баня, защото мисля, че с общи такива ще е малко мизерно..
Здравей! Simple Smile
Значи полълвай си досието,но имаш право само на общежитие - на стипендия не.За самите общежития дават предимство на ''старите'' и на такива,които са много бедни ,особено за по-търсените такива.Ние като чужденци ''не важим'' много много та може и да ти дадат ,но дават такива дето не ги искат много хора защото са далече или в кофти квартал.
Хубавите общежития,които са по-евтинки и близо до факулетети ги дават първо на еразмус от чужденците,после на такива с визи - има квота за тях,на тези които са там от години и тогава на тези които сега пристигат.Така,че те съветвам да се поразгледаш и за квартири,защото резултатите за общежития излизат май-юни и хубавите квартири ще са изпозаети дотогава.
АКо има друго нещо,питай Simple Smile

# 206
Здравейте на всички! Съвсем новичка съм във форума, въпреки че имам 2 дечица. Имам мъничък проблем и се надявам на вашата помощ - дъщеря ми е на 7 и има кокши трън на крака отдолу, но проблемът ми е че незнам това как се казва на френски, а в речника го няма (за гугъл преводач няма да коментирам  ooooh! ).
Благодаря предварително и хубав ден на всички!

Amneris ..... а защо не опиташ с ХОМЕОПАТИЯ ? Имам изпитана рецепта Simple Smile

# 207
  • пак на Рив Гош
Мимии, можеш, разбира се  Hug
Ето и официалния правителствен сайт по въпроса: http://www.securite-routiere.gouv.fr/connaitre-les-regles/le-vehicule/ethylotest

Сега като се препрочетох, последното ми изречение не е много ясно. Всъщност, според законаь трябва да имаш етилотест в колата, но ако те проверят и нямаш (защото, примерно си го използвал, преди да седнеш зад волана), нямат право да те глобят.

# 208
Роца, благодаря!   bouquet   Hug

# 209

отговарям ти като много прясно минала по твoя път. детето ми  кандидатсва за общежитие  и получи писмо за одобрение   с това писмо  после се записа  в общежитието .ние до последно незнаехме имаме ли 100% общежитие  защото с предимство са  французите  после тези дето са от по далечни места ,и защото на място  се искало и местен гарант но  бяхме цялото семейство и имахме подготовка за търсене на квартира.  за наша радост  общежитие ни дадоха  даже и позволиха да си избере стая  което не се случва и признаха съпруга ми с българските му осигуровки и работа за гарант . сега кандидатсва и и за догодина , шанса е голям  . детето е много доволно от общежитието независимо от малката стая общите бани и кухни  а аз съм доволна от парите които плащам

Общи условия

Активация на акаунт