Да изпратим зимата по-бързо - Франция 37

• 162 139
  • 684
  •   1
Отговори
# 645
  • София

Благодаря ви много за отговора.
Приключих договора си с българския работодател миналия месец и вече не се осигурявам в България.
Предполагам ми искат S1 като доказателство, че не се осигурявам в България. Но не знам дали изобщо ще ми го дадат от българската  здравна каса. Ще видим. За сега нямаме възможност да пътуваме до България, ще бъде по-натам.
Всички институции, с които се свързах за нашия казус ми дадоха различни отговори и обяснения и съм безкрайно объркана. Ако имате някаква допълнителна информация, която мислите че ще ми е полезна, ще съм ви много благодарна.

Преместихме се във Франция не просто така за кеф, или за пари, а поради онкологично заболяване на мъжа ми, за което той получи лечение в България и сега се проследява тук във Франция. С неговите документи проблеми не сме имали, той си е от тук. Проблемите са само с моите.

Единственото, което мога да Ви посъветвам е да внимавате каква информация подавате в заявлението. Реално в момента сте в кофти ситуация, защото:
- ако заявите, че имате 3 (или повече) месеца престой в страната (за да отговаряте на условието за кард Витал) и не сте работила през това време, ще е невярна информация, което ( не знам каква информация сте предоставила официално) може да е проблем.
- ако пък заявите, че сте във Франция повече от 3 месеца и до миналия месец сте работили за българска фирма и сте си плащали данъците в България - това също е проблем - както вече споменах е незаконно и могат да Ви глобят и да Ви накарат да платите данък и във Франция за месеците на пребиваване.
Искането на S1  ме навежда на мисълта, че някъде в системата им е отразено вече, че Вие работите в България, но мога само да гадая какво точно сте им казала и какво те са си отбелязали. Но ако наистина е така, Ви остава като вариант да изчакате да минат 3 месеца и тогава да подадете пак.

# 646
  • София
S1 си го искат, дори и да сте били безработни в България.
Моят съвет е мъжът ви да ви присъедини към неговата Витал, ако може.

# 647
  • Пловдив
Двойното данъчно облагане е незаконно.
Страшно много хора работят за фирми от една държава, но живеят в друга. Това също не е незаконно. Да не говорим за работа от разстояние.

# 648
  • София
Това не е двойно данъчно облагане. В България при престой от 6 месеца сте длъжен по закон да платите данък за този период. Същото е и тук.

# 649
Ако вече има платен данък, се получава точно двойно облагане.

# 650
  • София
Така е верно. Явно при попълването на данъчната декларация се отразява. Все едно никой не го прави.

# 651
Благодаря на всички за отговорите.
Кандидатствах веднъж след като вече бяхме живели 3 месеца във Франция, не ме одобриха. Поискаха ми този формуляр S1 и ми препоръчаха да взема или него или някакъв друг преведен документ, който удостоверява, че не съм здравно осигурена в България.
Свърши ми майчинството юни месец, имах отпуск останал, взех го и последния ми "работен" ден беше юли. Сега се опитваме да планираме пътуване до България октомври и ще се опитам да поискам този S1 формуляр, и после с него ще кандидатствам пак като безработна.
Някъде четох, че от нашата здравна каса можели да откажат и да не ми го дадат. Ще видим. Ще кандидатствам отново за карта Витал 3 месеца след края на договора ми с българския работодател, демек октомври - ноември месец.
Мъжа ми добави дъщеря ни към неговата карта Витал, не мен не можа. Опитахме се, казаха ни, че не може.
Пък и да не ме одобрят, живи и здрави.
Просто се ядосвам, че са толкова объркани тези бюрократични процесури.

# 652
Ако ти откажат в България,  пусни си писмено искане. От личен опит - толкова са зле в НАП, че няма дума, да го опише. Искай писмен отговор и кажи, че ще се жалваш. Малко са работещите там, които са наясно с процедури, формуляри и т.н. Но ти не се отказвай.

# 653
  • София
Не Нап, а НЗОк издава този документ. И са наясно за документа, но във Франция не искат да правят проверки по служебен път.

# 654
  • София
bloombug,

Ако нямате електронен подпис, извадете си един, когато сте в България. S1 може да се заяви онлайн през системата за сигурно електронно връчване (аз така си го вадих) и съответно и отказът ще дойде пак там. После само ще го преведете. И там няма как да игнорират постъпило искане, отговарят много бързо.

# 655
Ако е удобно да попитам: колко карата е златото във Франция? (изгубих си брачната халка, а тукашните, английски, 9 карата не ме устройват. следващият месец съм в Ница) Сърдечно благодаря на отзовалите се.

# 656
  • Sofia
Здравейте!
Трябва ми съдействие от някоя мама в Южна Франция, за една поръчка на козметика.
Ще бъда безкрайно благодарна, ако някой се отзове!

# 657
Здравейте.
Дъщеря ми е приета да учи във Франция (Париж) и приключението с релокацията тепърва започва за нас.
Вече прочетох темата за образование във Франция, престои ми да изчета и вашата/ите тема/и.  
Историята с квартирите в Париж за сега изглежда най-тегава. Уж ги има, виждаме ги налични, ама като пишеш на хоста и той риджектва без да е ясно каква е причината. Продължаваме да ровим, но моля, ако някой има бързи препоръки, които може да отправи веднага към нас, то нека го направи. Ще бъда благодарна да ви прочета и ще взема всичко казано/написано под внимание. Simple Smile

# 658
  • София
Здравейте,
Има ли някой, който може да помогне за пренасяне на лекарство от Франция до България? Или да ме насочите към куриерска фирма, която позволява изпращане на лекарства (DPD не позволяват).
Поръчала съм през познати на познати да го купят (за автоимунно заболяване е, няма го Бг), но те ще си идват чак през ноември.
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 659
Здравейте,
Има ли някой, който може да помогне за пренасяне на лекарство от Франция до България? Или да ме насочите към куриерска фирма, която позволява изпращане на лекарства (DPD не позволяват).
Поръчала съм през познати на познати да го купят (за автоимунно заболяване е, няма го Бг), но те ще си идват чак през ноември.
Благодаря предварително на отзовалите се!
Ако лекарството е без рецепта (ордонанс), мисля че може спокойно да го пуснете по пощата. Не е забранено. Може би ако е в по-голямо количество би било по-рисковано, не съм сигурна.
Винаги има риск да бъде загубено, но няма как да го избегнете.

Общи условия

Активация на акаунт