Рискове при покупка на имот при съжителство без брак

• 43 321
  • 248
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Ама запазени части може да има само при притежавано и при дарено имущество - т.е. ако си продадеш имуществото приживе на някой, то наследниците ти не може да претендират за низа - какви запазени части, какви пет лева  Mr. Green Mr. Green

# 76
  • София
Еми така де,що тогава се скача че ще било на името на жената?
Ако се разделят и бащата има още деца,те няма да имат право на това жилище,нали така?
Значи ''първата кифла'' може да си върже гащите и да си подсигури детето или децата,а ''следващата  кифла'' не?
Това се нарича майчин инстинкт.Всяка гледа да си подсигури детето.Природа,какво да правиш Crossing Arms
Дааа,мнението на ''адвоката'' в темата кърти мивки просто.Интересно ако и дойде клиентка с това питане,дали същото ще я посъветва?Нищо чудно,да водиш дело за делба е много по-изгодно от една консултация.
Много едностранчиво гледате на нещата.
А ако бащата след развода е оставил имота на майката или на децата,ще ви бъде ли приятно следващото дете на бащата да има дял?Не нали?Ами по същият начин е и другата страна.
Значи на първото дете е оставен имот,а на следващото не трябва да има,той трябва да е общ.
Не знам дали мъжа е п...ка(ама език и то от юрист) в случая,ама за мен втората ще е тъпа п...а,ако се съгласи на подобно нещо.
Аз пък познавам няколко такива случая,при които наследствен имот беше оставен на бившата жена и детето след развода.Бащата има още едно дете след това.Не успяха да купят жилище( в това време трудно се успява).Еми второто дете е по квартири,за сметка на първото.Кой е по-прецакан в случая?Дали на бившата му ще и пука за това?Дали ще и е гузно,че живее в жилището,което дефакто е било наследство на бащата от родителите му и че както нейното дете,така и другото има право?Дали ще отиде и ще прехвърли половината на следващото дете?Едва ли?Аз такива случаи не знам да има .

Именно.  Peace
Следващото дете може да разчита само на наследство от страна на майка си.
Защото първата кифла си е присвоила наследството на бащата за нея си и нейното гардже.

# 77
  • Пловдив
Ама запазени части може да има само при притежавано и при дарено имущество - т.е. ако си продадеш имуществото приживе на някой, то наследниците ти не може да претендират за низа - какви запазени части, какви пет лева  Mr. Green Mr. Green
Това какво изобщо отношение има към въпроса?!

Към Евана, не че и дължа обяснение: не съм адвокат, просто съм справедлив човек, освен много добър юрист. Sunglasses Колкото до хипотетичния адвокат, той има пълното право да прецени кои случаи ще поеме и дали ще коментира пред клиентите моралната страна на действията им, но така или иначе укоримо е действието на пу**ото, не на адвоката.
Не се прави на неразбрала - става дума за случаи, в които на първото, пардон, разкомплектованото, дете не е оставено нищо, че как - издръжката му стига. Изрично написах, че не коментирам случая, когато първото дете е компенсирано що-годе равностойно, не че и без тази уговорка не е ясно.
Разбира се, че и във втория случай крайният резултат е несправедлив, но има една съвсем дребна разлика: в първия случай резултатът изначално е замислен като несправедлив - дава се предимство на едното дете, ей така просто, щото е новото, от новата жена, настоящото, а не бившето. Във втория бащата вероятно поне е разчитал, че ще има какво да остави и на бъдещите си нови деца.

Последна редакция: пн, 27 яну 2014, 13:18 от Оранжева мандаринка

# 78
  • София

справедлив човек, освен много добър юрист

А това как се връзва  newsm78 newsm78 newsm78 В правото няма нищо морално и обратното моралното никога не е правно издържано  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 79
  • София
Да, включително и в нотариален акт при покупка може да се посочи, че е закупен с пари от родителите.
Тогава и статутът на имота е лична собственост.
Хубаво е в такива теми да се черпи от познанията на юристите, които подсказват малко познати механизми за регулиране на придобивките, собствеността, наследството и прочие, напълно приложими практически.

# 80
Друго ме вълнува сега. Вече имам нова връзка, отново без брак. Той е разведен и има дете от брака си. При сегашната ситуация какви права би могла да има дъщеря му над вещите/движими и недвижими/, придобити през съжителството му с мен.
Предварително благодаря и успешен ден на всички!
1. Ако можеш, направи нещо по въпроса да сключите брак. Не знам как. Една жена трябва да знае как да накара един мъж да сключи брак с нея. Резултатът: Ставаш законен негов наследник и делиш по-равно с всички деца. Т.е. ако му родиш едно дете, вие с твоето дете ще наследите 2/3, а детето му от другия брак ще наследи 1/3. Ако му родиш две деца, вие тримата ще наследите 3/4, а детето от другия брак - 1/4. И така, ако му родиш три.... 4/5 за вас, 1/5 за него. И т. н., и т.н., и т.н.
2. Ако не можеш да сключиш брак, детето ти (децата ти), ще делят по-равно с другото дете.

Всичко това важи само, ако той не реши по някакъв начин да използва разполагаемата си част за завещаване и да намали наследството към първото дете до запазената част съгласно ЗН.

Не разбирам защо кудкудякат всички по-горе срещу теб. Ти не си майка на всички деца по света. Майка си само на своите и е най-нормално да мислиш на първо място за тях, а не за чуждите. Никога не бих нападнал майка, която е готова на всичко В РАМКИТЕ НА ЗАКОНА, да се погрижи максимално добре за децата си.  Майката на другото дете би направила също всичко за своето. Така че не се вързвай много много... Чак ти препоръчаха да си теглиш ножа или да нямаш свои деца. Това са психопати, не им обръщай внимание.

# 81
  • София
Така че не се вързвай много много... Чак ти препоръчаха да си теглиш ножа или да нямаш свои деца. Това са психопати, не им обръщай внимание.

Или първи кифли.  Sunglasses

# 82
става дума за случаи, в които на първото, пардон, разкомплектованото, дете не е оставено нищо, че как - издръжката му стига. Изрично написах, че не коментирам случая, когато първото дете е компенсирано що-годе равностойно, не че и без тази уговорка не е ясно.

Никъде в темата не е написано,че става дума за такъв случай.
Това че някои наскочиха като ''бесни кучки'' срещу питащата, наклони везната.
Аз пак питам,какво лошо има,че една майка иска да  си подсигури детето?Нито скачам срещу първата жена,нито срещу втората.Защото и едната и другата,това е целта.Просто не е лошо да погледнат нещата и от двете страни.
А ако бившата скача като  горните срещу втората,на нея пък защо да и пука и да не си гледа интереса?

# 83
  • София
Нямаше ли нещо за размера на дела на наследството на преживелия съпруг, ако бракът е повече от десет години, или се лъжа?

# 84
То от толкова жени и деца мъжът да не остане накрая на улицата. Аз всъщност съм леко скептична към такова приписване приживе, защото човек не знае какво го чака и докога ще е млад, прав и здрав.

# 85
  • София
Нямаше ли нещо за размера на дела на наследството на преживелия съпруг, ако бракът е повече от десет години, или се лъжа?

Не, не имаше, че при по-малко от 10 години май не наследяваше нищо  Mr. Green Mr. Green

# 86
  • София

Не, не имаше, че при по-малко от 10 години май не наследяваше нищо  Mr. Green Mr. Green
Това категорично не е вярно.

# 87
  • София

Добре де, май беше по-малък дял от децата, но имаше нещо с тези 10 година  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Не ми се търсят сега законите, но имаше нещо

# 88

Добре де, май беше по-малък дял от децата, но имаше нещо с тези 10 година  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Не ми се търсят сега законите, но имаше нещо
Запомнила си, но не е релевантно към случая:

Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството.

# 89
nofelet, сърдечно благодаря за милите думи. Ти си една от малкото, които явно мислят трезво.
Брак надали ще сключа, просто това е в разрез с всички мои принципи. Някак си не ми изглежда нормално да си обещаваме разбирателство и любов пред общината. /Опа тука сигурно пак ще разгневя някого./
А на всички, които ми пожелаха да остана без нищо към края на живота си, само ще кажа, че няма да се получи- вече имам собствено жилище, придобито чрез покупка, мисля, че това е най-трудно оспоримата сделка.
Хубав ден от мен и по-малко "плюйте" хора и ситуации, за които нищо не знаете!

Общи условия

Активация на акаунт