Енгин Акюрек в „Kara Para Aşk”, нови и стари проекти – Тема 246

• 36 329
  • 747
  •   1
Отговори
# 465

Цитат
Лично на мен ми действа ... как да кажа / трудно е за обяснение / звучи ми космополитно, като нещо което е извън пределите на материалното и физическото.
 Бих казала - звуци на душата.
Още от сега тази музика ме кара да се замисля над много общочовешки неща, за  смисъла на живота, както и ... не зная защо да си поплача.

МАРТИЧКА  Hug, все по - близо сме до тази МАГИЯ...Two Hearts

# 466

Преведох още една част от интересните коментари по повод АБО от руски зрители:

Скрит текст:
Съгласна съм, че този филм е протест срещу суровите обичаи и нрави в Турция. Аз вече съм споменавала, че работя с турци, живеещи в Турция, но работещи в Русия. Разбира се, те не са кинокритици, но са хора интелигентни, грамотни и могат достатъчно ясно и правилно да изложат своята гледна точка, както и тази на своите земляци по отношение на филма (ВВО).
Тук е мястото да вметна, че те много високо ценят актьорския талант на Енгин Акюрек, а него характеризират като човек доброжелателен и порядъчен.
Вчера отново ми се представи случай да поговоря с тях за филма. Те дори вече се шегуват с неподправения ми интерес към ВВО.
Те разказват, че сценария на този филм е търпял промени. Може би затова, а може и по друга причина, ние не видяхме красиво емоционално продължение на сериала. Но въпреки отворения завършек, за тях всичко е понятно и то еднозначно:
Нарин и Мустафа ще останат заедно като семейство заради сина им.
Ето техните разяснения – защо считат така. Ще се опитам да ги предам максимално точно.

Те не възразяват на това, че във филма е повдигната темата за борбата на турската жена за независимост. Но основна е темата за семейството и жените майки, пазителки на семейното огнище въпреки новото им социално положение в обществото.  Те смятат, че това е важната тема от филма. Първата тема (за правата) е завършена – Нарин в края е независима, никой не я притеснява, взема решенията си сама. Мустафа живее със семейството, помага с каквото може, обича Нарин. Нарин – млада и красива, два пъти вдовица за съвсем кратък срок от време, възпитава сина си сама. Това е много неприлично и неприемливо в малък мюсюлмански град, а тя вече е в „черния списък” и колкото повече расте детето, толкова по-зорко ще бъде следена и обсъждана от обществеността, докато се стигне до съчиняването на небивалици, които ще засегнат достойнството не само на Нарин, но и на нейния син. Само Асие е достатъчна, а тя няма да е сама.
Това е пределно ясно за Хатун. Тя разбира сложилата се ситуация и смята, че гибелта на двамата мъже на Нарин не е обикновено съвпадение, че така повече не може да продължава, не бива да се гневи Бога, скривайки от Мустафа бащинството му. Заради тези обстоятелства тя е принудена да вземе решението да разкрие истината пред Мустафа: "На детето са нужни и майка и баща. Особено, ако то е момче. Атеш е твой син.” С тези думи тя преобръща всичко наопаки и в същото време всичко си отива на мястото.
(тук припомням част от вчерашния материал - за повече яснота:
Относно раждането на син. Известен мюсюлмански държавен деец е казал: „Във всяко семейство трябва да се роди син – той добавя кръв, той е защитник на семейството и рода, народа; той е гордост за бащата и го превръща в мъж. Така е било, е и ще бъде винаги и завинаги.”
Ето защо, вземайки сина си на ръце, Мустафа казва: „Щом ти си мой син, значи аз съм мъж.” Имат и още пословици: „Ако след бащата остане син, значи и той е жив, ако остане дъщеря, значи е оставил следа”, „Синът на сина е любимец, синът на дъщерята – чужденец”. Жени, които не са родили син, не стават истински членове на семейството на мъжа си. С раждането на син, жената се издига в семейството и повдига авторитета на съпруга си.
За честта. За разлика от жените, мъжете не притежават лична чест във физически план. Честта на мъжа фактически е честта на жените от неговото семейство (майка, жена, дъщери, сестри). )

В турските филми се отделя особено голямо внимание на фината игра с очи, на мимиката и движенията. Нека си припомним реакцията на Мустафа до най-дребната подробност след тези думи: как се приближи, взе сина си на ръце, как го гледаше и какво каза. „Толкова съм се молил да си мой син. Ти си частица от Нарин и от мен. Ти си мой син и сега аз съм истински мъж”.  
Нека си припомним и израженията на лицата им, когато отива при Нарин и се качват по стълбището, после отново Мустафа със сина си на ръце и отново финала - Нарин – леко усмихната, снима бащата и сина.

Майка Хатун постъпва изключително мъдро, разкривайки истината пред Мустафа. Тя е наясно с неговите неугасими чувства и с решителния му характер. Тя е наясно, че от този момент всичко ще се промени: от този момент нататък Мустафа никога няма да изостави своя син и ще направи всичко необходимо детето и Нарин да имат истинско, пълноценно и осигурено семейство.  
Нарин също се е променила – тя вече е зряла, независима жена, но преди всичко тя е майка. Нарин не възприема вече Мустафа както преди. За нея той е баща на детето и. А коя майка ще пренебрегне щастието на детето си? Тя разбира, че Мустафа обича Атеш, че самата съдба се е разпоредила те завинаги да бъдат заедно и да се погрижат за възпитанието и отглеждането на сина си.

Много е важна за развръзката на семейните отношения и проблеми постъпката на майка Хатун. Защото съществуваше възможност тя да опази тайната, само да помоли за закрила като най-близък и най-заможен родственик племенника си Мустафа. Тогава нищо не би се променило.
Но истината прави нещата гениално прости. С нея Хатун определя бъдещето на всеки от тях – Нарин, Мустафа, Атеш. Важно е, че това прави именно тя – майката на Нарин.
От тук нататък следва само едно – Мустафа се развежда с Асие, за да може да узакони брака си с Нарин и най-вече – бащинството си над Атеш. Родителите на Мустафа в този случай не могат да предприемат нищо, за да провалят такава постъпка. Самата Нарин няма да обсъжда и осъжда постъпката на майка си, а ще се подчини с уважение на нейното решение.

Финалните кадри също идват да покажат, че ситуацията вече може да се разглежда като факт, а не като сюжет, предполагащ продължение. Асие ражда втора дъщеря – естествено, Мустафа и се радва; той излиза от портите на своя дворец (любящ и грижлив баща), той обича всяко от тях, но подчертава значението на сина си с целувка.
И този кинематографичен прийом е характерен за турските филми.

Определящият фактор за развръзката, обаче, си остава именно постъпката на Хатун.

Това беше разяснението на моите турски колеги. Не ме разочароваха.

Това разяснение дава ясен и категоричен отговор на въпроса какво е бъдещето на семейство Булут в "отворения" за нас финал. То е от същата потребителка, чиито коментарии публикувах вчера - Maria7887.

Последна редакция: чт, 23 яну 2014, 16:12 от marytza

# 467
  • Пловдив

Гледате ли 46 епизод?
...............
Браво на нашата тема - има всичко: снимки, гифове, колажи, преводи, новини, всичко свързано с творчеството и таланта на Енгин Акюрек. Машала момичета.

Последна редакция: чт, 23 яну 2014, 16:14 от mariana51

# 468

А сега дори не смея да се пошегувам с нещо, защото всичко се взима супер навътре. Видяхте каква беше реакцията от едно споменаване, че Енгин е напълнял поради прием на хапчета, което се е коментирало в темата. Появиха се изказвания за очерняне на имиджа му и тн  ooooh! ooooh! Да не говорим, че хората, които правиха тези изказвания дори не са били в темата по време на онлайн гледането и не са участвали във въпросната дискусия...какво повече да кажа.

Та за какви шеги може да става въпрос?  newsm78 Аз лично загубих желание да се шегувам в темата много отдавна, откакто атмосферата в темата се промени коренно и започна канонизирането на Енгин. Забелязвам, че и други момичета са загубили чувството си за хумор в темата и ги разбирам напълно. Защото с мен се случи същото. Няма среда за чувство за хумор и забавления, за шеги и закачки. Сега темата е на по-високо ниво, като в светая обител, свещен храм на ЕА. А както знаем хората ходят там, за да се поклонят, да се помолят, но не и да се шегуват. Това е недпопустимо. И с право.

ПП И тъй като поста ми, макар и искрен, най-вероятно ще бъде сметнат за отровен, не очаквам дълго да се задържи в темата, където уж всички сме способни спокойно да се изказваме.  Thinking

Дейзи, жива и здрава да си за този пост! [/b]
   Аз вече го отнесох, защото съм нова, пък смея да се обаждам в работи, дето не ги разбирам, но се радвам, че едно от "старите кучета" също се обади!  newsm27
   И на мен много ми се иска атмосферата да е по-ведра и дружелюбна.  hug Енго го заслужава! Той е внимателен и мил човек (поне това се вижда от редките му участия и интервюта), никога не съм прочела и една дума от него против някой колега (даже, когато го питаха в едно интервю за КТ и за сравненията между тях - нещо, което очевидно не му беше приятно - само сви рамене и се усмихна), никога не се е държал надменно дори с досадниците по улицата. Вярно, че в този бранш си има йерархия и никой, който му е мил животът, няма да почне да плюе по Големите в него, но при него това не е просто "служебно задължение" - очевидно е.
   Чудя се защо не вземаме пример от него?  newsm78 Вместо да му плетем лаврови венци и да му крепим ореоли. Той е страхотен актьор и страхотен човек - погледнете колко много негови колеги казват само хубави неща за него (Бура, Сердар, Мерал, самата Берен...). А ние го обичаме толкова, че обичаме дори недостатъците му...   love001

barisea ,не знам дали прочете 1-2 страници назад,но старите кучета,които се обадиха са още 3.Казаха абсолютно верни неща.Чувството за хумор умря още от лятото на 2012г.,когато наистина нахлуха едни женици и съсипаха всичко от онова време.Сега се правят на умрели лисици и не взимат никакво отношение за постовете на margita9,serenata,daizy_g и нианта.
Да не говорим още повече,че темата стана опитно поле за колажи.Е нЕма друга такава тема Sick

Извинявай, Палмира, но и твоят пост не е много дружелюбен  Hug Всеки прави каквото може - един колажи, друг коментари. А чувството за хумор...  Това му е лошото, че всеки го разбира различно.  newsm53 И затова се тълкуваме различно. Може би е добре, когато някой пише смешка, да слага и подходящата емотиконка за смешка? Че да не стават сакатлъци... Laughing

# 469
Скрит текст:
Не можах да се стърпя да не го споделя:

Милка, виждам, че не си успяла да се въздържиш, както ти казваш, да ни покажеш в спойлер  позитивността си и отношението си към изкуството. Аз лично на подобна снимка и надпис не бих обърнала внимание в нета, камо ли да я поствам в тема за ЕА. . Най-много  от поста ти ми хареса Керим. Прекрасен е, дори когато е ядосан.   bouquet

# 470

Преведох още една част от интересните коментари по повод АБО от руски зрители:

Скрит текст:
Съгласна съм, че този филм е протест срещу суровите обичаи и нрави в Турция. Аз вече съм споменавала, че работя с турци, живеещи в Турция, но работещи в Русия. Разбира се, те не са кинокритици, но са хора интелигентни, грамотни и могат достатъчно ясно и правилно да изложат своята гледна точка, както и тази на своите земляци по отношение на филма (ВВО).
Тук е мястото да вметна, че те много високо ценят актьорския талант на Енгин Акюрек, а него характеризират като човек доброжелателен и порядъчен.
Вчера отново ми се представи случай да поговоря с тях за филма. Те дори вече се шегуват с неподправения ми интерес към ВВО.
Те разказват, че сценария на този филм е търпял промени. Може би затова, а може и по друга причина, ние не видяхме красиво емоционално продължение на сериала. Но въпреки отворения завършек, за тях всичко е понятно и то еднозначно:
Нарин и Мустафа ще останат заедно като семейство заради сина им.
Ето техните разяснения – защо считат така. Ще се опитам да ги предам максимално точно.

Те не възразяват на това, че във филма е повдигната темата за борбата на турската жена за независимост. Но основна е темата за семейството и жените майки, пазителки на семейното огнище въпреки новото им социално положение в обществото.  Те смятат, че това е важната тема от филма. Първата тема (за правата) е завършена – Нарин в края е независима, никой не я притеснява, взема решенията си сама. Мустафа живее със семейството, помага с каквото може, обича Нарин. Нарин – млада и красива, два пъти вдовица за съвсем кратък срок от време, възпитава сина си сама. Това е много неприлично и неприемливо в малък мюсюлмански град, а тя вече е в „черния списък” и колкото повече расте детето, толкова по-зорко ще бъде следена и обсъждана от обществеността, докато се стигне до съчиняването на небивалици, които ще засегнат достойнството не само на Нарин, но и на нейния син. Само Асие е достатъчна, а тя няма да е сама.
Това е пределно ясно за Хатун. Тя разбира сложилата се ситуация и смята, че гибелта на двамата мъже на Нарин не е обикновено съвпадение, че така повече не може да продължава, не бива да се гневи Бога, скривайки от Мустафа бащинството му. Заради тези обстоятелства тя е принудена да вземе решението да разкрие истината пред Мустафа: "На детето са нужни и майка и баща. Особено, ако то е момче. Атеш е твой син.” С тези думи тя преобръща всичко наопаки и в същото време всичко си отива на мястото.
(тук припомням част от вчерашния материал - за повече яснота:
Относно раждането на син. Известен мюсюлмански държавен деец е казал: „Въввсяко семейство трябва да се роди син – той добавя кръв, той е защитник на семейството и рода, народа; той е гордост за бащата и го превръща в мъж. Така е било, е и ще бъде винаги и завинаги.”
Ето защо, вземайки сина си на ръце, Мустафа казва: „Щом ти си мой син, значи аз съм мъж.” Имат и още пословици: „Ако след бащата остане син, значи и той е жив, ако остане дъщеря, значи е оставил следа”, „Синът на сина е любимец, синат на дащерята – чужденец”. Жени, които не са родили син, не стават истински членове на семейството на мъжа си. С раждането на син, жената се издига в семейството и повдига авторитета на съпруга си.
За честта. За разлика от жените, мъжете не притежават лична чест във физически план. Честта на мъжа фактически е честта на жените от неговото семейство (майка, жена, дъщери, сестри). )

В турските филми се отделя особено голямо внимание на фината игра с очи, на мимиката и движенията. Нека си припомним реакцията на Мустафа до най-дребната подробност след тези думи: как се приближи, взе сина си на ръце, как го гледаше и какво каза. „Толкова съм се молил да си мой син. Ти си частица от Нарин и от мен. Ти си мой син и сега аз съм истински мъж”. 
Нека си припомним и и зраженията на лицата им, когато отива при Нарин и се качват по стълбището, после отново Мустафа със сина си на ръце и отново финала - Нарин – леко усмихната, снима бащата и сина.

Майка Хатун постъпва изключително мъдро, разкривайки истината пред Мустафа. Тя е наясно с неговите неугасими чувства и с решителния му характер. Тя е наясно, че от този момент всичко ще се промени: от този момент нататък Мустафа никога няма да изостави своя син и ще направи всичко необходимо детето и Нарин да имат истинско, пълноценно и осигурено семейство. 
Нарин също се е променила – тя вече е зряла, независима жена, но преди всичко тя е майка. Нарин не възприема вече Мустафа както преди. За нея той е баща на детето и. А коя майка ще пренебрегне щастието на детето си? Тя разбира, че Мустафа обича Атеш, че самата съдба се е разпоредила те завинаги да бъдат заедно и да се погрижат за възпитанието и отглеждането на сина си.

Много е важна за развръзката на семейните отношения и проблеми постъпката на майка Хатун. Защото съществуваше възможност тя да опази тайната, само да помоли за закрила като най-близък и най-заможен родственик племенника си Мустафа. Тогава нищо не би се променило.
Но истината прави нещата гениално прости. С нея Хатун определя бъдещето на всеки от тях – Нарин, Мустафа, Атеш. Важно е, че това прави именно тя – майката на Нарин.
От тук нататък следва само едно – Мустафа се развежда с Асие, за да може да узакони брака си с Нарин и най-вече – бащинството си над Атеш. Родителите на Мустафа в този случай не могат да предприемат нищо, за да провалят такава постъпка. Самата Нарин няма да обсъжда и осъжда постъпката на майка си, а ще се подчини с уважение на нейното решение.

Финалните кадри също идват да покажат, че ситуацията вече може да се разглежда като факт, а не като сюжет, предполагащ продължение. Асие ражда втора дъщеря – естествено, Мустафа и се радва; той излиза от портите на своя дворец (любящ и грижлив баща), той обича всяко от тях, но подчертава значението на сина си с целувка.
И този кинематографичен прийом е характерен за турските филми.

Определящият фактор за развръзката, обаче, си остава именно постъпката на Хатун.

Това беше разяснението на моите турски колеги. Не ме разочароваха.

Това разяснение дава ясен и категоричен отговор на въпроса какво е бъдещето на семейство Булут в "отворения" за нас финал. То е от същата потребителка, чиито коментарии публикувах вчера - Maria7887.
Благодаря за този коментар!   bouquet Беше ми много интересно и любопитно.

# 471

Гледате ли 46 епизод.
...............
Браво на нашата тема - има всичко: снимки, гифове, колажи, преводи, новини, всичко свързано с творчеството и таланта на Енгин Акюрек. Машала момичета.

Естествено

# 472

Скрит текст:
[/b][/color]

# 473
# 474
 barisea ,не знам дали прочете 1-2 страници назад,но старите кучета,които се обадиха са още 3.Казаха абсолютно верни неща.Чувството за хумор умря още от лятото на 2012г.,когато наистина нахлуха едни женици и съсипаха всичко от онова време.Сега се правят на умрели лисици и не взимат никакво отношение за постовете на margita9,serenata,daizy_g и нианта.
Да не говорим още повече,че темата стана опитно поле за колажи.Е нЕма друга такава тема Sick

[/quote]

Мисля, че подобни постове са обидни не само за нас, участниците в темата, но не правят чест и на самия  им автор. Те най-малко допринасят за налагането на добронамереност и разбирателство в темата.  Аз лично не мога да водя дискусия с подобен потребител. Каквото и чувство за хумор да съм имала, то отлетя със "жениците" и "умрелите лисици"...

# 475
Още един малък детайл-пояснение:
(аз продължавам да чета изписаното по темата за АБО тук:
http://bigcinema.tv/series/esli-by-ya-stal-oblakom-serial-bir-bu … sam/e12?cmtpage=8)

Скрит текст:
Чтобы узнать, что хотели сказать создатели фильма, надо рассматривать каждый эпизод очень внимательно, учитывая каждые детали. Даже на кадре, где Нарин делает фотографию, надо учитывать, что Мустафа с сыном стоит отдельно, а дочку к Асие подводит мать Асие. Асие передала новорождённую дочь Мустафе, он рад, но сразу же отвернулся. Асие хочет родить Мустафе сына, но он стоит с тремя детьми отдельно и говорит, что у него есть сын. ( тур.)
-------
на местата, където цитира директно мнението на турци, авторката е поставяла в скоби съкращението "тур."

"За да се разбере какво са искали да кажат създателите на филма, трябва да се резглежда всеки епизод много внимателно, с отчитане на детайлите. Даже в сцената, къдено Нарин прави снимки (29 еп. - м. бел.), трябва да се отчете, че Мустафа със сина си стои отделно
а Асие е с дъщеря си. След това - Асие подава новородената си дъщеря на Мустафа, той и се радва, но веднага се обръща.
Мустафа разказва, че Асие го кара да опитат отново за син, но той стои отделно с трите си деца и заявява: "Аз вече имам син."

# 476

Мисля, че подобни постове са обидни не само за нас, участниците в темата, но не правят чест и на самия  им автор. Те най-малко допринасят за налагането на добронамереност и разбирателство в темата.  Аз лично не мога да водя дискусия с подобен потребител. Каквото и чувство за хумор да съм имала, то отлетя със "жениците" и "умрелите лисици"...

Забрави да кажеш и за любимите си гибралтарски маймуни, в които определи преди време пишещите тук.

# 477
 sweating Първи рунд завърши оспорвано, но наравно. Начало на втори рунд...  box yesyes

# 478
loveofmine, смятам, че ти най-малко трябва да се обиждаш, тъй като не веднъж самата ти си давала обиждащи определения на потребители тук!

barisea, това не е боксов мач! Поне на мен не ми е смешно!

# 479
  • Пловдив

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=394429860693314&set= … ype=1&theater

Приканват феновете да напишат под снимката нещо с три думи. Насочете енергията си в тази посока. Сложила съм и линка.

Общи условия

Активация на акаунт