Отговори
# 120
  • София
Звездица, след като сте от хората с "много повече" критерии за държавно училище, споделете ги. Споделете и държавното училище, което ги предлага. Уверявам Ви, че всички във форума ще сме щастливи да научим името на училището. А относно хигиената и учителите в споменатото от мен училище - правя проучване доста отдавна от приятели, чийто деца са там, и в начален курс и в горен курс. А хигиената там я видях с очите си / за разлика от други места/, и да права сте,че " трябва да се помисли повече" -  особено за избор на педагог. За това е нужна повече  вътрешна информация. И все пак вярвам, че ако човек успее да насочи всичките си нерви и усилия да осигури на детето си , поне горните четири критерия е направил нещичко за него.
momoto Критериите могат да бъдат безбройни и разнообразни според хората и ценностната им система. Никъде не съм твърдяла, че именно Аз съм човека с многото критерии и именно Аз съм човека, намерил училище, удоволетворяващо всичките ми очаквания накуп.
Всеки може да си състави списък за изисквания, очаквания и важност и да си подрежда приоритетно спрямо себе си, и този "списък"  едва ли би бил от полза на някой друг.  Peace

# 121
Татко Мецан,  една от приятелките ми  си премести детенцето  в 133 СОУ в трети клас. Не ме питайте как става това преместване  Simple Smile. До края на първия срок наваксваше материала по български и математика, защото в кварталното си училище/ до Александровска болница/ ,явно не бе достигнала необходимото ниво. По руски език ходи на частни уроци. Нивото на училището е високо, относно учебния материал. На други приятели и двете им деца учат там, малката след първи клас четеше лятната литература на руски. Според мен това  говори за добра езикова подготовка, с която не могат да се похвалят много училища. Да, нямат извънкласни занимания, това вероятно е минус. Столът им е като във всяко друго училище - едни се възползват от него, други не. Лично аз няма да оставям детето си на занималня, ще бъде прибирано на обяд от училище, така че това не ме интересува. Вие следите резултатите от НВО, така че погледнете на кое място ще е училището тази година. Учителите са им добри, много от тях са от старата генерация, но постигат добри резултати с децата. Пак на наши приятели детето , миналата година след 7-ми клас в това училище влезна в Немската гимназия. Това е моята информация, не искам да ангажирам никого с нея, това съм научила това споделям. Директорката е мнооооооого оправна,  същата като на 32 СОУ.
         Понеже сте заинтересован татко, бих си позволила да ви дам един съвет. Ако няма да сте първолаци догодина и имате времето да се сблъскате с истинската реалност в училищата,  направете си труда следващият май и отидете на презентацията в 32 СОУ, отидете и на "Отворените врати" в 18 СОУ. За съжаление в 133 СОУ не можете да влезете, защото там нямат презентации. Предлагам ви го, защото тази година една приятелка идва с мен и в двете училища, без детето й да бе кандидат за училището. И в двете училища никой не те проверява дали имаш входящ номер или не. То е такава лудница... Ако аз бях получила този съвет миналата година щях да си спестя много разочарования, опашки, нерви и т.н. Отидете ,вижте и уверявам ви преценката ви няма да е толкова трудна. Така когато дойде редът на вашето детенце да кандидатства вече ще сте ориентиран поне за основните неща.  Дано да съм ви била полезна : Simple Smile

# 122
направете си труда следващият май и отидете на презентацията в 32 СОУ, отидете и на "Отворените врати" в 18 СОУ. За съжаление в 133 СОУ не можете да влезете, защото там нямат презентации. Предлагам ви го, защото тази година една приятелка идва с мен и в двете училища, без детето й да бе кандидат за училището. И в двете училища никой не те проверява дали имаш входящ номер или не. То е такава лудница... Ако аз бях получила този съвет миналата година щях да си спестя много разочарования, опашки, нерви и т.н. Отидете ,вижте и уверявам ви преценката ви няма да е толкова трудна. Така когато дойде редът на вашето детенце да кандидатства вече ще сте ориентиран поне за основните неща.  Дано да съм ви била полезна : Simple Smile

Много ви благодаря, ами аз не знаех, мислех си, че на тези презентации могат да ходят само родители, чиито деца ще са първолаци.

А иначе постът ви е за 18-то, нали? или за 133? Там пък, кой знае какви връзки трябват, като корабни въжета, и е в центъра на Шишман, където пък изобщо не ни е район. 18-то поне горе-долу ни е близко, пък и приемат много деца, та по-има шанс. За 32-ро също никакъв шанс, там са определили един район от 5 квадратни метра, най-близките до училището, и как ли се влиза, бедна ми е фантазията. Освен това пък наистина е на много мръсно място бе хора, там на това кръстовище на Т. Александров и Ботев не се диша от коли. Цял ден да ти е там детето, какво ще диша, мислите ли си?

# 123
  Little wingels , много е просто. Ако живееш в центъра например и си избираш 133 СОУ.
   1. Близо ти е до дома
   2. Добра хигиена
   3. Резултатите на НВО са добри
   4. Добри педагози
Всички критерии са покрити.

Като гледам си ги подредила от 1 до 4, следователно тежестта им е в този ред и близостта до училището е най-важния ти критерий.
Ако не е изпълнено 3 и/или 4, какво ще правиш, ще се откажеш ли от 133-то СОУ?  Simple Smile
Между другото, аз живея в центъра на София и за мен локацията на училището е най-важния критерий, но няма да си избера 133 СОУ по ред причини. Ще избирам измежду 127 СОУ, 6 ОУ, 18 СОУ, 32 СОУ, 20 ОУ, еврейското и др.

Относно критериите за хигиената и нивото на педагозите, бих отбелязала, че това са променливи величини, които днес са добре, утре зле. Аз лично не бих обобщавала всички учители под един знаменател, първо защото е невъзможно да събера обективна информация за всички, второ защото не всички ще преподават на детето ми и трето, убедена съм, че малка част от тях са истински професионалисти. То няма как да е другояче в състоянието на дълбока криза, в което се намира българската образователна система.
Специално за приема в първи клас мен ме вълнува конкретния учител, който ще поеме детето ми, а не всички учители в училището.

А по отношение на това

...На други приятели и двете им деца учат там, малката след първи клас четеше лятната литература на руски...

ще ми позволиш да се засмея Laughing, без да се засягаш, моля! Разбирам, че информацията ти е споделена и в никакъв случай не искам да споря за истинността й, което и не ме интересува. Аз лично не вярвам, че ако има българче, което на 7-годишна възраст чете свободно на руски език, това може да се дължи на едногодишно обучение в 133 СОУ. Цитат от сайта на 133 СОУ: "Съгласно учебния план на училището в І клас се изучава руски език 3 часа седмично под формата на ЗИП."   

# 124
  • София (Възраждане)
"Съгласно учебния план на училището в І клас се изучава руски език 3 часа седмично под формата на ЗИП."[/i]   

..и песнички и игра, както трябва да е всъщност предвид възрастта. И на моя приятелка двете деца учат там, е, никой не ги е обучавал да четат книги още след първи клас на руски, не е нужно!

# 125
Татко Мецан, на тези презентации наистина са поканени само родители, чийто деца кандидатстват в училището. На входа никой не проверява дали имаш входящ номер или не. Така и моята приятелка се възползва. Просто ви го предложих като вратичка, за да се ориентирате в избора си за училище по- рано. А време ще ви трябва , ако сте решил детето ви да бъде прието в желаното от вас училище. Дори и да покривате някои от критериите  за прием връзки пак са нужни, а понякога нещата не опират само до връзки а и до пари/ колкото и да е жалко/. Затова колкото по- рано започнете да работите по въпроса, толкова по- добре.

# 126
  Little wingels , много е просто. Ако живееш в центъра например и си избираш 133 СОУ.
   1. Близо ти е до дома
   2. Добра хигиена
   3. Резултатите на НВО са добри
   4. Добри педагози
Всички критерии са покрити.

Като гледам си ги подредила от 1 до 4, следователно тежестта им е в този ред и близостта до училището е най-важния ти критерий.
Ако не е изпълнено 3 и/или 4, какво ще правиш, ще се откажеш ли от 133-то СОУ?  Simple Smile

Не, не съм ги подредила по важност, всички са еднакво важни. Ако 133 СОУ не покриваше последните, щях да се обърна към 20-то. Все ми се иска да вярвам ,че макар и в държавни училища децата ни заслужават и имат шанс за нещо по- добро. А що се отнася до това, че вас ви интересува конкретната учителка на детето ви, абсолютно сте права. Аз също вече казах, че вътрешната информация  за учителите тук е решаваща.

# 127
Момото, радвам се за вас, че са приели детето ви в 133, щом покрива и четирите ви критерия, но все пак за него има две отделни теми, а тази е за 18-то.
Татко Мецан, то и на 18-то района му е като на 32-ро, четири преки частично, че дори две от тях се припокриват, но явно при приема отчитат и съседството, тъй като ние сме на една от тези улици, но няколко номера извън микрорайона им, а слава богу ни приеха и на двете места.Избрахме 32, дано не съжеляваме

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 21:49 от Mira_p

# 128
Татко Мецан, на тези презентации наистина са поканени само родители, чийто деца кандидатстват в училището. На входа никой не проверява дали имаш входящ номер или не. Така и моята приятелка се възползва. Просто ви го предложих като вратичка, за да се ориентирате в избора си за училище по- рано. А време ще ви трябва , ако сте решил детето ви да бъде прието в желаното от вас училище. Дори и да покривате някои от критериите  за прием връзки пак са нужни, а понякога нещата не опират само до връзки а и до пари/ колкото и да е жалко/. Затова колкото по- рано започнете да работите по въпроса, толкова по- добре.

Ми нямам никакви връзки, а пари никога не съм можел да "бутам", не знам как се прави и дали подкупваният няма да се възмути и да стане още по-лошо. Освен това ако ще плащам, за целта си има частни училища. Но връзки за съжаление никакви нямам в нито едно училище. Кво ще правя не  знам, ама поживем увидим.

За 18-то няма район за японските и корейски паралелки. Пък и винаги са приемали и деца от по-далечни райони.

Последна редакция: пт, 06 юни 2014, 16:39 от Татко Мецан

# 129
Момото, радвам се за вас, че са приели детето ви в 133, щом покрива и четирите ви критерия, но все пак за него има две отделни теми, а тази е за 18-то.
Татко Мецан, то и на 18-то района му е като на 32-ро, четири преки частично, че дори две от тях се припокриват, но явно при приема отчитат и съседството, тъй като ние сме на една от тези улици, но няколко номера извън микрорайона им, а слава богу ни приеха и на двете места.Избрахме 32, дано не съжеляваме

Не са приели детето й в 133 СОУ Rolling Eyes! Момото коментира руското училище по молба на татко Мецан. Тя писа, че е ходила на интервю в 18 СОУ и че е посетила и 32 СОУ, но не отговори къде са приели детето й.

Момото, в кое училище приеха детето ти?

Тук още никой не се е похвалил с първокласник в 18 СОУ.

# 130
  • София
Здравейте!
Ние бяхме приети в 18-то немски език. Както писах и по-рано имам по-голямо дете в 5-ти клас и отидох на събеседването с малката в съботата. Бях подредила желанията си за езиците според проучванията ми за учителките, които ще водят първи клас. Моят най-голям стрес дойде, когато влезнахме и още от врата не питаха нищо детето, а само ми казаха, че нямаме шанс да се класираме така като съм си подредила желанията, защото критерият за местоживеене бил пред критерия второ дете в същото училище. Обясниха ми, че за да ми гарантират прием на второто дете, то да съм се подпишела на заявлението, че нямам претенции в коя паралелка ще ме класират. Да ви кажа доста седях в стаята и си мислех дали не съм сбъркала с избора си на преподавател, но пък ако така е била инструктирана от ръководството, какво да прави и тя. Не я обвинявам. После се замислих тя пък да не е компютър, че да знае имам ли шанс или нямам. В крайна сметка изводът за мен бе, че просто те са си класирали децата на някакъв техен си принцип още преди да се появим с децата на събеседването и това ме натъжи. Подписах и заявлението, че съм съгласна, защото не исках да изпадам с нея в конфронтация, ако все пък има някакъв шанс да сме при тази учителка и си тръгнах. Все нещо ме ядеше отвътре до вечерта. После когато излезе класирането ми детето го имаше в списъците, но не при преподавател, който желаех. Ето защо въпреки всичко се отказах да го записвам в 18-то. Голямото ми дете също няма да го оставя там. Аз взех за мен правилното решение. Дано да е било то правилното и за децата ми. Желая на всички успешна учебна година!

# 131
Ами щом сте знаели, че ако не е при желаният от вас преподавател, няма да го запишете, може би е трябвало да не подписвате такова заявление. Ако бяхте си оставили желанията, както сте ги наредили, можеше пък и да стане по вашето желание, а като не стане, така и така сте рeшили да преместите и голямото.

А ще кажете ли как е в 5-клас, вероятно не сте доволна, щом сте решили да преместите и голямото дете. Какво точно не ви харесва, бихте ли казали, мисля, че ще е ценно за родителите, които се интересуват от училището. И сега в кое училище ще ги преместите? Успех на децата, където и да са! Да ви кажа, струва ми се, че няма голяма разлика между училищата и са твърде пресилени тези истерясвания по някои училища. Всичко е въздух под налягане.

Последна редакция: пт, 06 юни 2014, 19:22 от Татко Мецан

# 132
Да ви кажа, струва ми се, че няма голяма разлика между училищата и са твърде пресилени тези истерясвания по някои училища. Всичко е въздух под налягане.
И на мен така ми се струва.

neli kapeli, и аз се интересувам къде ще преместите децата.

# 133
Нели Капели, съжелявам. Явно тази година за немския е бил голям наплив или друго, не мога да си обясня, но още януари когато подавах документи на една майка, която беше писала с немски и много държеше на този език й бяха казали, че с немски имало най-много желаещи от района и нямала никакъв шанс. Странно ми е как пък още на първия ден на приемане на документите прецениха колко кандидати са им от района с немски. newsm78

# 134
То така или иначе, от родители с деца в 18-то съм чувал, че език там не се научава, в началния курс особено, така че никакво значение всъщност няма какъв език ще пишете - какъвто и да пишете, нищо няма да научи. Японските паралелки си струват, ама не заради японския, който така или иначе няма да научат, а заради по-добрите условия и доколкото знам, по-добрите класове.

Общи условия

Активация на акаунт