Отговори
# 195
Както разбирам просто наистина въпрос на късмет!
Много благодаря на всички за отзивчивостта!  Hug
На мен също ще ми е интересно да чуя отзиви за учителките на бъдещите първокласници. Simple Smile

# 196
Какъв е шанса дете, което не е от района на училището да бъде прието в някоя от паралелките без източен език?
Наистина е относително.
Живея и работя на Пиротска, но в района на 134 СОУ и детето ми не беше дори в резервите за английски език.
За английския език няма значение местоживеенето. Мария, то 134 -то май е единственото, за което няма район по местоживеене.
Когато детето ми кандидатстваше (2013г.) беше английски + немски език като втори. От миналата година го направиха английски+някакъв източен и махнаха района в предимството.
Да, 134 е без район, при което детето ми нямаше никъде предимство, тъй като живеем и работим в района, а и е единствено дете Simple Smile. Голям ужас беше, но мина.

# 197
  • София
И аз ще се радвам на споделени мнения за класен на бъдещите първолаци  bouquet

# 198
  • София, ж.к."Разсадника"
hame,
Благодаря за предложението и ще се възползвам веднага Grinning
Какво е нивото по български и математика в 5-7 клас и необходими ли са допълнителни занимания според твоя поглед за да продължат и след 7 клас в 18-то?
Към днешна дата Калоян се справя чудесно с японския и иска да продължи да учи този език, та аз за това предварително се интересувам Wink

vilence*
Как да ти кажа за шансовете -много е относително... Когато кандидатствахме преди 3 години местожителството важеше като най-голямо предимство за всички, а в нашия клас има деца от Банкя, Обеля, Люлин и т.н. 

valya_v
Не мога да дам категоричен отговор. На моята дъщеря се паднаха страхотни учители по математика и български език, но в една друга паралелка нямаха този късмет. Разговаряйте с детето, наблюдавайте го , от него най-добре ще разберете.  Simple Smile В седми клас истерясват и родители, и деца, и учители. Много важни са предишните години, особено шести клас. В седми се преподава страшно много материал по математика, не достигат часове за упражнения. Ако детето има пропуски от предишни години, става една трудна ситуация. 

# 199
  • София
hame,
Благодаря и се надявам и Калоян да има късмет да попадне на добри учители.

# 200
  • София
Има ли в темата родители на осмокласници с китайски?

# 201
Какъв е шанса дете, което не е от района на училището да бъде прието в някоя от паралелките без източен език?
Както съм писал в настоящата тема, дъщеря ми бе приета в немската паралелка, макар и като втора резерва, без никакви предимства. От заявлението, което е по-обстоятелствено от онези в други училища, ставаше ясно, че съм самотен родител, че работя в сферата на образованието и че живеем сравнително близо до училището, без да сме в официалния му район. На интервюто в края на май споменах, че владея немски език и го използвам в работата си. Мога само да гадя обаче дали тези обстоятелства са изиграли някаква роля при селекцията. Според мен не е без значение интервюто, т.е. "сглядата", на която трябва да бъдете с детето, ако искате да имате шансове за класиране, при все това, че в нашия случай тя траеше само около пет минути. Успех!

# 202
Забравих да напиша и това, че входящият ни номер бе 2:). Официално той не би трябвало да има значение, но си мисля, че би могъл да играе роля при равни други условия и най-малкото демонстрира желание детето ти да бъде прието именно в това училище.

# 203
Ние бяхме входящ номер 6 или 8, като аз също съм самотен родител (също видно от документите) и живеем близо до училището, но не бяхме дори в резервите Simple Smile. Нямам идея какви са им критериите за деца без предимства.

# 204
Именно. В 32 СОУ бяхме с входящ номер 10 и също бе надлежно огласено, че съм самотен родител, но там детето ми на свой ред не бе дори сред резервите.

# 205
Именно. В 32 СОУ бяхме с входящ номер 10 и също бе надлежно огласено, че съм самотен родител, но там детето ми на свой ред не бе дори сред резервите.
Simple Smile Ние пък в 32-ро бяхме 5-ти входящ номер и без предимства, но я приеха на първо класиране Simple Smile)) Всичко е въпрос на късмет явно Simple Smile

# 206
Държах повече на 32-ро и честно казано бях изненадан, че не приеха детето ми там. Знаех, че в това училище връзките са решаващи, но се надявах на предния входящ номер на заявлението ни, много изпипания начин, по който бях попълнил анкетната карта, и другите, споменати вече в предишните ми постове обстоятелства. Узнавайки сега, че детето на Мария е прието без предимства, за което се радвам, у мен се събуди едно старо притеснение и се надявам някой да ми помогне да го разсея. Когато в края на май проверяваха родителите по списък, което е един вид потвърждаване на интереса към училището, тъкмо в мига на моя отговор две майки, приказвали си отвън, ме закриха и донякъде заглушиха с влизането си. Въпросът ми е дали в същото време са отбелязвали и присъствието на децата. Мисля, че би трябвало, защото дъщеря ми беше рецитирала и пяла - какъв би бил иначе смисълът от това? Не е толкова важно, засега сме доволни от 18-то, но би било нелепо, ако не са приели детето ми, защото не са ме чули.

# 207
Въпросът ми е дали в същото време са отбелязвали и присъствието на децата.

Според разказ на дъщеря ми са ги проверявали по списък.
Нямаме предимство, но в същото време от целия клас има само едно дете, което живее по-близо от нас до училището Simple Smile
С 18-то е същия случай - много познати деца, живеещи по-далече от нас бяха приети още на първо класиране и без никакви предимства.
Не се ядосайвайте - всяко зло за добро!

# 208
 Ofterdingen, по мое мнение отмятането по списък в 32-ро беше чиста формалност, със сигурност знам прието дете, чието родители не са били на срещата поради служебни ангажименти, но май бяха говорили с директора за това и са с предимство - брат/сестра. Дали наистина са изключили тези, които не са се явили и отметнати, не мога да кажа. Според мен, ако кандидатът е отговарял на критериите, дори и да не се е явил не би следвало да се отрази на приема, така че не ми се вярва. Мисля и че със сигурност са ви отметнали, тъй като поне при нашата т.нар. "среща" в 32-ро, тези деца, за които не се явяваше никой ги повтаряха поне по 2-3 пъти имената, да се чуе хубаво. Иначе по въпроса за приема, нас ни приеха въпреки всичките  ми притеснения и в двете училища, но  живеем на улица, която е една от четирите преки, частично включени в микрорайона им, макар и няколко номера извън заветните такива. И в двете училища бях представила документ за адресната регистрация, въпреки че формално като номер на улицата не влизахме в района. Но както казва Мария, в класа / в 32-ро се записахме/ почти няма деца от района, всички ги водят от доста по-далече. Не мисля, че сте сбъркали с 18-то, най-вече в 32 няма никаква възможност детето ви да учи немски. Определено, обаче, смятам, че за 18-то макар и да не е посочено, това че заявлението е подадено по-рано и в началото на приема е от значение, тъй като самият график за отворените врати беше съобразен с реда на заявяване и тези, които са от по-ранния час сме имали късмета да ни харесат по-рано. Както беше и писал друг по-горе дошлите в 11ч. направо са им казвали, съжаляваме но вече местата са запълнени. Така че съвет към кандидатстващите за следващата година за 18-то, подайте си заявлението първите дни на приема.

Последна редакция: вт, 25 ное 2014, 17:40 от Mira_p

# 209
  • София
Благодаря  Grinning
други съвети... Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт