Отговори
# 135
И аз исках да кажа същото като Татко Мецан. Моята дъщеря бе приета в 18 СОУ като втора резерва, благодарение на последователното отказване на едно момиче и едно момче. Нямаме никакви връзки и не отговаряхме на нито един от критериите за преференциален прием. В 32 СОУ не сме дори сред резервите, да не говорим за 134 СОУ. Не зная на какъв принцип са ни класирали толкова напред - дали защото живеем в Зона Б-18, аз съм самотен баща и входящият ни номер е 2, или защото държах на езика, с който ни приеха, и изтъкнах, че работя с този език. Щастлив съм, макар че все още се чудя дали не сбърках като избрах заради близостта до дома и повечето места в занималня пренаселеното 18 СОУ в "окаяния" Ючбунар пред спокойното 120 ОУ в "елитния" Лозенец, където работя. Решаващият аргумент бе това, че си представих метрото сутрин:) Малко ме притеснява също така, че от трети клас в 18 СОУ има по-малко групи за държавна занималня.   

# 136
  • София (Възраждане)
Татко Мецан, пропускаш госпожите. Мнозина си изибрат езика според госпожата, което според мен е правилният избор. Та как едно дете може да научи език с три часа седмично по конвенционална програма?!  

# 137
Именно. Това искам да кажа, а иначе в езиково училище децата научават, но не и в 18-то. Например в 73-то, в 20-то съм чувал, че понаучават доста немски, е и в частните разбира се. Не знам в 32-ро как е.

Що бе, кво му е на Лозенец:) масово го смятат за елитен без кавички, макар че аз не бих живял там.

# 138
Въпреки борческото присъствие, предпочитам Лозенец, Ючбунар е като сцена на произшествията. Проблемът е, че с детето ми не можем да ставаме рано:) Освен това ще трябва да слизаме и да се качваме на всяка метростанция:)

# 139
  • София
Честито на всички новоприети първокласници  - много успехи в ученето им желая smile3529!!

Татко Мецан, не знам как е с другите езици, но с японския е доста сериозна работата и твърдя, че много са научили за една година във втори клас - над 40 йероглифа и 200 думи, които повярвайте ми нямат нищо общо с познатите ни езици. За домашно през ваканцията имат да изпишат скромно 2 тетрадки с букви и думи Mr. Green

Ofterdingen, недостатъчното места за занималнята в училище са от втори, а не от трети клас, но честно казано си заслужава да е в училище на занималня само в първи клас когато са си само техния клас в тяхната класна стая.

Хубава лято на всички!!!

# 140
Благодаря за пожеланията!

В 35 СОУ в Лозенец, където също бяхме приети и където се осъществява целодневно обучение в първи и втори клас, занималнята е гарантирана за целия начален курс на обучение и поне първите две години децата в нея са по класове. Струва ми се обаче прекомерно за едно 7-8 годишно дете да е на "работа" до 17 ч. Пък и часовете започват в 8 ч., а не в 8,20 ч., както в далеч по-близкото за нас 18 СОУ:)   

# 141
  • София
Здравейте, отново! Гледам сайта на 18-то и пише за немската паралелка няма свободни места след първото класиране, а нали Ви писах, че аз не отидох да запиша детето си. То тогава, ако всичко беше честно и прозрачно, трябваше да има поне 1 свободно място при положение, че ние не се записахме. Какво повече да кажа....Всеки да си направи изводите.
Татко Мецан, на Вас ще кажа, че едва ли ще намеря втора такава начала учителка каквато беше Камелия Димитрова, която ми води начален курс на голямото дете. Поклон пред такива учители. Тя сега за учебната 2014-2015 ще води 2-ри клас. Горещо я препоръчвам! За нея да си учител е не просто професия, а признание. Строга е с тези, които трябва и справедлива. Също така умее да види доброто във всяко дете, да оцени таланта и да го поощрява. Ако след 3 години ви предстои записване и имате възможност да избирате, може да ми се доверите.
Относно това, кака е в 5-ти клас и защо искам да я преместя, то моите доводи са следните:
1. За първите 4-ри години наистина не се научава нищо по немски език. То аз не съм го и очаквала да е по друг начин, но на нас ни се падна г-жа Станчева, която госпожа е много подходяща за гимназиален курс или за някоя школа, където си плащаш, за да научиш немски. За малките не е, защото няма подход към тях. Преподава като на големи хора и така и не успя да стигне до тях и да привлече тяхния интерес към езика. Също така на родителските така и не можахме да се разберем с нея. Нито приема, нито предава. Тя каквото си е наумила си го казваше, а това, което нас родителите ни интересуваше да бъде променено, не искаше и да го чуе. Пример давам с домашните, защото за това се сещам сега -  все не пишеше домашните на дъската, след час бърза да си излезе, за да тича за следващия час, а нашите къде разбрали къде не какво се иска от тях. те все пак си бяха начален курс, кое пише по-бавно и не записало, кое не чуло, кое не разбрало и така все се чудехме какво ни е за домашно. После се започва едно звънене по телефоните, за да обменим информация ние родителите и да си подготвим децата и т.н. Правихме забележки на род. с-щи, но ефект никакъв. Сега от 5-ти клас ни е друга, но като цяло нивото на НЕ в класа не е високо.
2. Тъй като час от учителите, не могат да овладеят дисциплината в час, то е някаква анархия. Детето не може да чуе нищо и съответно да разбере по време на час. Учебниците са написани много недостъпно за тях и дори и да иска да си го разбере в къщи, то в повечето случаи е неразбираемо. Съответно ме чака да се прибера след работа и започваме да си учим. Лошото е, че вечер хем трябва да прочета урока, да го обясня а  и да напишем домашните, вместо просто да ги проверя. Ето защо след една такава година в 5-ти клас се чувствам на ръба на изтощението, защото то не може всяка вечер да учим, а по цял ден да си на работа. Истината е, че имат няколко проблемни деца в класа и заради тях страдат останалите. За тези години не се взеха мерки да ги озаптят и вместо да ги накарат те да се местят, то започваме ние родителите на страдащите деца да ги местим. Не мога да си обясня, при положение че има толкова много желаещи за 18-то, защо не гонят калпазаните? Нали пак ще могат да си запълнят бройката!?
Някой беше споменал за занималнята. Да знаете, че от Двореца на децата има автобус, който взима децата на обяд от училище (поне 2-3 курса правят в различни часове, като условието е да има поне 5 деца от едно и също училище ) и ги карат на двореца. Там има занималня и различни други неща, на които може да ги запишете. На децата им е интересно, а и е решение ако няма кой да взима детето от училище и да го гледа след обяд. Срува 60 лв. на месец вкл. транспорта и заниманията. Да 17.30 часа е занималнята, но след това може да си запишете детето на други неща като хоро, балет, катерене на стена, корабомоделизъм и мн.др. и да го прибирате и по-късно.

# 142
  • София (Възраждане)
...Ючбунар е като сцена на произшествията.

Ама молА ви, защо така с лошо за  нашите "Три кладенеца"?!    Mr. Green

# 143
Знаете, че Вашият "Три кладенци" заедно с моя "Коньовица" са някогашните бедняшки квартали, впоследствие превърнали се в разширен център и преквалифицирани в делово "сити". Но по силата на традицията и ситуирането в района на центъра по наркомании е неизличимо присъствието на клошари и лица, зависими от ПАВ. Наричам квартала "сцена на произшествията", защото е пълно със съмнителни обиталища и непрекъснато има бедстващи тела по улиците.

Бих искал да попитам дали в занималнята към "двореца на пионерите" подготвят добре по основните предмети - български, математика, или по-скоро акцентират на изкуствата?   

# 144
  • София

Е, да се похваля - нас ни приеха в 18-то с японски език.
Баткото е там също с японски, завърши 2клас и май сме с valya_v в един клас  Wink. Както подробно е написала и описла обучението мога само да я подкрепя. И аз съм много доволна и нямам забележки. Колото до научаването на език - мисля, че си е до дете  - има ли желание да го учи ли не. На нас ни дават понякога прекалено много думи и домашни за следщия ден и понякога детето едвам насмогва само да напише, а думите наваксва почивните дни. А през лятото всичко се преговаря от А-Я, както се казва.
Не знам за критериите за прием кое има по-голяма тежест - дали това, че живееш до у-щето (ние не сме от квартала, но идвамата работим до у-щето със съпруга ми) или брат/сестра. Когато отидох със заявлението за кандидатстване ми погледнаха подредбата - е, аз исках и за малката да е ЯЕ, няма да ставам разногледа у дома от езици - та ми казаха, че добре съм ги написала, тъй като за стандартните европейски езици, гледали да вземат първо децата които са от квартала. И наистина две братчета (не са близнаци, родени са две поредни години и ходеха в една и съща група в детската), които бяха в нашата детска градина и живеят на оградата на 18-то ги взеха с немски език без проблеми.   

# 145
Татко Мецан, не знам как е с другите езици, но с японския е доста сериозна работата и твърдя, че много са научили за една година във втори клас - над 40 йероглифа и 200 думи, които повярвайте ми нямат нищо общо с познатите ни езици.

Именно, засича ни се горе-долу информацията. Разбира се, степента на научаване на език не може да се мери с броя думи, има много други важни неща, но все пак, хора с деца първи клас ми казаха, че научават около стотина думи в първи клас. Е, във втори клас около 200 - вързват се нещата. Еми не знам, но 300 думи за 2 години нищо не е. Сега, че японският е труден, така е, ама то кой език е лесен, като не знаеш думите. Немският да не би да е лесен, с тези дълги думи, пък с тези падежи, пък с тези делими представки, дето отиват в края, пък с кво ли още не. И все пак децата, които учат немски в Шилер или Е.Кестнер или Веда, или в 73-то, или в 20-то, знаят много много повече от 300 думи още в първи клас. Разбира се, японският е съвсем друго нещо, но все пак 300 думи за 2 години за мен означава, че разбира се, че няма да го научат, изобщо няма да могат да говорят, с 300 думи не може да се говори. Така че, японските паралелки са хубави заради доброто ниво по другите предмети, заради добрата материална база и заради добрата среда от умни и ученолюбиви деца, но да считате, че ще научат японски ми се струва голяма заблуда. Японският е ей така като екзотика, няма да могат да четат на него дори и детски вестник.

# 146
  • София
Никой не казва, че с 300 думи ще може да говори. Но за разлика от другите езици, където децата от 2кл започват някаква граматика, тук до 4кл изучават трите азбуки, които имат японците. Няма как да започнат и граматика (въпреки, че не съм сигурна от другата година дали няма да започнат). Децата учат японски по записки, а от тази година за първи път имат един учебник, който е английско издание, ако не се лъжа и е за английско говорящи да се научат на ЯЕ. Колкото до четенето взехме един японско - български речник и малкия някои думи вече може да ги прочете - дори и аз се учудих да си призная честно.
Доволна съм, че научава за един далечен свят, една много различна от нашата култура и обичаи.

# 147
уф, дубъл се получи, сори.

Последна редакция: сб, 07 юни 2014, 17:14 от Татко Мецан

# 148
Разбира се. Японският е, много ясно, твърде различен от европейските езици и доколкото разбирам, японските паралелки имат и най-добрите учители, но лично за мен е под голям въпрос дали да мъча детето с език, който първо, че няма да научат, това е ясно, и второ, едва ли някога за нещо ще му потрябва. От практическа гледна точка е задължително един млад човек в наши дни да знае английски и ако ще има втори език - като че ли най-практично е немски, най-много са немските и австрийски фирми у нас, Германия е водещата страна в ЕС и евентуално следване там е много по-евтино от Англия /само дето е много трудно и освен това немският е ужасен език, и като трудност, и като звучене/. За японския си спомням от романа Шогун, там Марико обяснява на Блакторн, че в японския всички глаголи са правилни, всички завършват на -масу и във всички лица и числа са еднакви, например икимасу значи и аз отивам, и ти отиваш, и ние отиваме и т.н. и само по интонацията се различава. Като се сложи -ка накрая, става въпросително, например "уакаримасу ка?"- "разбираш ли?". Нямам представа дали е така, това пише в книгата. Ако е така, то значи, че е по-лесно от всички европейски езици:)
Гомен насай, нихон го-га ханасе масен. Цуяки га имасу ка?  Това значело, пак според книгата, "много съжалявам, но не говоря японски. Имате ли преводач?" Ми то това изречение ти стига да се оправиш в Япония:) Там почти всички говорят и английски.
Уатакуши -уа Анджин-сан!:) Аз съм г-н лоцманът:) Ийе, кинджиру! Не, забранено е! Ето ти от книгата, знам и още, пак от Шогун, ако ги преброя, като нищо едно 50 думи ще се съберат. А те за цяла година в първи клас учат сто думи. Ми по-добре да си учи английски като хората, отколкото да се лъжем, че научават японски.

Това за автобусите до Двореца на децата е интересна информация, там наистина има доста занимания, но базата е ужасна - запуснат соц отвсякъде. Нищо не е мръднало откакто е бил Дворец на пионерите, само дето е много по-износено и захабено вече. Езиковите курсове определено не са на ниво там, за занималнята не знам. Имаше ден на отворените врати преди няколко месеца, ходихме с детето, ами ужасна мизерия е навсякъде, а някои от курсовете може и да са добри, но не всички.

Последна редакция: сб, 07 юни 2014, 17:18 от Татко Мецан

# 149
Не са приели детето й в 133 СОУ Rolling Eyes! Момото коментира руското училище по молба на татко Мецан. Тя писа, че е ходила на интервю в 18 СОУ и че е посетила и 32 СОУ, но не отговори къде са приели детето й.
Момото, в кое училище приеха детето ти?
Аз останах с такова впечатление от нейния пост, където коментира, че няма да ходи детето на занималня, не знам, но и аз се надявам да сподели.
Освен това ще трябва да слизаме и да се качваме на всяка метростанция:)
Честито за приема на дъщеря ви, а поради същата причина - невъзможност за качване в метрото при нас с дете, раница и прочие и ние се отказахме от 133-то и избрахме 32, само не знам дали не сбъркахме и с отказа от 18-то, времето ще покаже.
Здравейте, отново! Гледам сайта на 18-то и пише за немската паралелка няма свободни места след първото класиране, а нали Ви писах, че аз не отидох да запиша детето си. То тогава, ако всичко беше честно и прозрачно, трябваше да има поне 1 свободно място при положение, че ние не се записахме. Какво повече да кажа....
Да знаете, че от Двореца на децата има автобус, който взима децата на обяд от училище (поне 2-3 курса правят в различни часове, като условието е да има поне 5 деца от едно и също училище ) и ги карат на двореца. Там има занималня и различни други неща, на които може да ги запишете. На децата им е интересно, а и е решение ако няма кой да взима детето от училище и да го гледа след обяд. Срува 60 лв. на месец вкл. транспорта и заниманията. Да 17.30 часа е занималнята, но след това може да си запишете детето на други неща като хоро, балет, катерене на стена, корабомоделизъм и мн.др. и да го прибирате и по-късно.
Нели Капели, и аз видях, че няма обявени свободни места за френската паралелка, а и ние не се записахме. От горния пост на таткото с приетото дете -резерва и факта, че на мен ми позвъниха от 18-то на 5-ти следобяда дали ще се записваме, като им казах, че не, тъй като сме записани в друго училище, предполагам, че още тогава са прозвънили резервите и те са се записали още същия ден. Затова и не са обявили незаети места за тези класове. Ofterdingen ще ни информира по-точно предполагам, защото е писал, че детето му е прието като втора резерва.
Нели, и една една молба за инфо, това с Двореца на децата звучи чудесно, само за 18-то ли го правят или и за 32-ро, ако имате подробности, може и на лични.

Последна редакция: нд, 08 юни 2014, 14:49 от Mira_p

Общи условия

Активация на акаунт