СЪРБИЯ, Белград, Ниш, Златибор и всичко останало…

• 204 952
  • 780
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Мими, наистина при внезапно хрумване за пътуване е по-разумно да се купят някъде по пътя, но аз по-скоро съм озадачена от това изказване:

Динари не препоръчвам да се купуват от България, защото курсът е много дървен.
Веднага след границата има едно заведение вдясно на пътя, всички му казват Кинг, ако не се лъжа. Там на касата може да си купите динари на много добра цена. Взимат левове, няма проблем.
От същото място ли купихте динарите? Защото и на мен ми се иска да знам по-точни цифри, които да ме накарат да не купувам по "дървения" софийски курс.  Wink
Скрит текст:
Извинявай, но първоначално помислих, че Пипинс дава конкретен отговор. Едва по-късно погледнах никовете.  Embarassed

# 346
Aко сега обмениш 200 лв. в чейндж бюрото на Графа, ще получиш 12461 динара.
Това прави курс някъде 62 динара за лев, ще взема и аз да се поразходя някой ден до това чейндж бюро. Да не е това срещу пазара до градинката, винаги има опашка отпред?

Познати тираджии са ми казвали, че покрай границите винаги са по-дървени курсовете.

# 347
  • София
Да, Lemy, същото е. Винаги има опашка. Много хвалят и едно на "Гладстон" (по спомен е на номер 33), много близо до бул. "Витоша" било. За там казват, че ако пазиш бележката от покупката и са ти останали пари, можеш да ги върнеш по курса, по който са купени. На мен на Графа ми е по-близо и затова ходя там.

# 348
Аз съм се чудела защо се вият тези опашки там, понякога има по 15-20 човека отпред, нещо което вече рядко може да се види някъде.  Laughing

# 349
  • Paradise
Попитах за конкретни цифри,а не общи разсъждения. Grinning

Конкретни цифри не мога да дам наизуст. Курсът е плаващ. Днес е един, след 10-15 дни е друг.
Поне веднъж месечно се ходи на пазар в Пирот. За толкова години това са ми впечатленията.
А и сама може да пробвате и да прецените кое Ви е изгодно.
Успех!

# 350
  • Paradise
Днес за 200 лв. на Кинга са получили 12544 динара.
Курсът в обменното бюро в Димитровград днес е бил 60 динара за 1 лв. и и 122,30 динара за едно евро.
Октомври месец 1 евро се разменяше за 114 динара пак там.

# 351
  • София
Днес за 200 лв. на Кинга са получили 12544 динара.

Toва вече наистина е точна информация. Ще го имам предвид.  Hug  bouquet

# 352
В Пирот ноември беше 118.30 динара за 1 евро.

# 353
  • Paradise
Плаваща валута, потъваща държава, казват сърбите Grinning

Всеки път е различен курсът, факт.

# 354
  • София
Привет, привет!

Все още не съм успяла да изчета цялата тема. Особено ви благодаря за нея!  Flutter

Търся подходящо място за почивка сред хубава природа за първата седмица на май из Сърбия. Семейство с дете на година и половина сме (тръгваме от София) и бихме искали да разгледаме Ниш за 1-2 нощувки и после да продължим някъде на по-спокойно място, но все пак да има къде да се храним (а не да готвим) и да има за разглеждане в радиус от 50 км (примерно). Благодаря ви предварително!

П.П. Досега не съм била в Сърбия! Всякакви препоръки са добре дошли!

scilla
Това, което ти трябва е в предишния на твоя пост.
И още...ако те интересува...

# 355
scilla
Това, което ти трябва е в предишния на твоя пост.
И още...ако те интересува...

Bled, благодаря! Прочетох цялата тема включително и предния на моя коментар. Това, което ме интересува по-конкретно е дали Златибор е подходящ курорт за  4-5 нощувки в началото на май (т.е. нали няма да е много хладно и твърде скучно предвид края на зимния ски сезон) и има ли подходящи места за изхранване? Набелязах си няколко хотела в booking, но още не съм резервирала, тъй като не съм все още наясно къде е най-удачно да отседнем. Много благодаря предварително!  Simple Smile

Последна редакция: пн, 08 фев 2016, 19:22 от scilla

# 356
  • София
Често ходя до Сърбия, но до Ниш не съм стигала. Конкретно ме интересува къде мога да спра там и да разгледам на спокойствие без да ме глобят?
По останалите въпроси мога да помогна:
За Капица, аз лично съм плащала в левове, но може и в динари. Обикновено след пазара в Пирот не ми остават такива. Разликата между двете кръчми е огромна (говоря за тази новата преди Капица-извинете ме ма не и запомних името и Капица). Говоря и за грамаж и за цена: Пример в Капица мешана салата е 600 гр излиза около 5 лева и 2 жени се наяждат с нея. Да не говорим за пържолите и питките - разликата им е огромна. Другото което прави ли ви впечатление, че за Капица ако не се обадиш места няма, а в новата кръчма места има? Кафана Цар е на светлинни години от Капица - сравнение з амен не може да има.  Peace
Обръщам динари на границата 100 динара около 60 ст в дървената кръчма, малко след границата в дясно - имат доста голям паркинг, може и Кинг да се казвала не съм обърнала внимание честно (казвам около защото и при тях курса варира, но като сложа обиколките по ченч бюрата за билет или бензин си е все тая).
Пазарувам на пазара в Пирот и се пазаря за цените Simple Smile тези са си малко като турците. Пазара не е лош има всичко, не е като нашия битак (говоря за София, но си е пазар като пазара Кирков примерно).Точно в края на пазара към мостчето има в дясно малко тясно дюканче-правят невероятни плескавици - може в лева може в динари (аз досега в динари съм плащала - 280 динара излиза средния сандвич- които никога не изяждам).
Точно срещу тях има голям магазин за прахове, не приемат левове само динари - там праховете са им на доста добри цени. Аз лично купувам тяхна сръбска прах DUEL 11 КГ за 1 089динара - средно сметнато 17 лева. За точност преди 2 седмици бях там и на границата смених 33 лева за 2000 динара които иска да  смята. Има и за 750 динара 4 литра омекотител  Ленор - обаче концентрат - ползвам го вече 6 месеца и тубата е едва на половина.
В средата на пазара има закрит базар мяза на балон, в началото до вратата в ляво на 1-вата сергия купувам сирене и кашкавал - цените са различни затова и няма да ги дам. Тук вече на вкус и цвет тавариш нет. Продавача е супер любезен и дава да пробваш, затова и не мога да дам цени.? Тук вие си решавате, аз купувам различни сирена - има 3 вида, Кашкавал и Масло. Кашкавала, като купя цяла пита и децата за  2 дена няма никой  ooooh! и няма с хляб или на сандвичи, минават режат и лапат.  Сиренето са 3 вида- меко средно меко и твърдо- аз купувам и от трите, затова и цени не давам Вярно доде се прибера в София е малко течно, но като го оставя в хладилника си е ок-и не пръска като го пържа: Маслото обаче им е масло, пакетирано е мяза на кашкавал
За 3 бутилки от по 1,5 люти чушки дадох 5 лева, дървени лъжици и то не лоши 3 бр -4 лева, на малката пантофи с хубава стабилна подметка, но в същото време мека 6 лева(В София най читавите по 15 лева) Каката си бе хареса оригинален Найк айр макс - тука 200 лева без доставка, там и го взех за 11 000 динара. Има какво да се купи доста по читаво, но пак си е въпрос на вкус и на гледане.
На връщане от Пирот препоръчвам Погановски и Суковски манастир. Виждате табела Суково и свивате в дясно, карате си по пътя, ако не ви се ходи До Поганово спрете в Суково. Имат Уникална ракия от 22 билки 850 динара е - и по добре в динари я платете. Тук вече ще усетите в курса разликата. Продават и сирене и кашкавал - но отварям скоба- преди да сложат хладилник и да лепнат тяхната марка и двата продукта им бяха уникално вкусни-сега не мога да кажа същото.
В Погановския манастир си е просто манастир, но си заслужава да се види-разликата е само 10 км.
В Димитровград пазара е в петък-не съм ходила, защото тогава съм на работа. А и няма какво да се види-една права улица. Ако не можете да отидете до Пирот в средата на улицата има един магазин - изложени са доста прахове, там е най - евтино и приемат левове.
Извинявайте, че бях така изчерпателна, сега се надявам и вие да ми помогнете  Wink

# 357
  • София
Bled, благодаря! Прочетох цялата тема включително и предния на моя коментар. Това, което ме интересува по-конкретно е дали Златибор е подходящ курорт за  4-5 нощувки в началото на май (т.е. нали няма да е много хладно и твърде скучно предвид края на зимния ски сезон) и има ли подходящи места за изхранване? Набелязах си няколко хотела в booking, но още не съм резервирала, тъй като не съм все още наясно къде е най-удачно да отседнем. Много благодаря предварително!  Simple Smile

scilla
В това, което казваш има истина, да така е...
Във всички зимни курорти има такива моменти.
Ние сме били малко след май, нямаше много хора, спокойно, всичко работеше...
Отседнахме в http://www.monazlatibor.com/srpski ето ТУК
Нямам сериозни забележки, изкарахме страхотно.

От заведенията бих препоръчала http://www.mirisdunjazlatibor.com/ ето ТУК

Често ходя до Сърбия, но до Ниш не съм стигала. Конкретно ме интересува къде мога да спра там и да разгледам на спокойствие без да ме глобят?
----------------------------
Извинявайте, че бях така изчерпателна, сега се надявам и вие да ми помогнете  Wink

didolinaa
Чудесен разказ, заслужаваш повече от помощ....

Паркирането в Ниш е на зони, те са три...
Жълта/Екстра/-80 динара/час
Червена - 50 динара
Зелена -  37 динара
В тези зони съответно има лимит 1-2-3 часа платени наведнъж.
В събота е до 14 часа, в неделя няма.
Има плащане с SMS, но нас преди време не ни се получи, само на ръка. Въпреки, че да намериш на кой да платиш беше трудно.

Други места където може да паркирате са пред стадиона до парка Чаир, 40 динара/час, няма ограничение за време.
И зад Народния театър, 50 динара/час, колкото часа искате.
Ето ти карта как да ги намерите:
КАРТА

# 358
  • София
 [/quote]
didolinaa
Чудесен разказ, заслужаваш повече от помощ....

Паркирането в Ниш е на зони, те са три...
Жълта/Екстра/-80 динара/час
Червена - 50 динара
Зелена -  37 динара
В тези зони съответно има лимит 1-2-3 часа платени наведнъж.
В събота е до 14 часа, в неделя няма.
Има плащане с SMS, но нас преди време не ни се получи, само на ръка. Въпреки, че да намериш на кой да платиш беше трудно.

Други места където може да паркирате са пред стадиона до парка Чаир, 40 динара/час, няма ограничение за време.
Ето ти карта как да ги намерите:
КАРТА
[/quote]

И в Пирот паркирането е на зони по тоя повод, аз спирам до пазара в преките. По точно в малките улички в дясно пред къщите на хората. Имам си една къща и човека даже вече ми познава и колата и не ми се кара  Hug Първия път като спрях, беше на вън попитах го дали ще е проблем да паркирам за 2 часа, предложих му и пари. Човека отказа, само ме помоли да я паркирам на тротоара между гаража и входната му врата. Така че и това ви е бонус за паркиране. Виждала съм как глобяват в Пирот затова и питам къде мога да спра в НИш.
СМС-и с български оператори не важат не знам защо? Опитвала съм да си пусна СМС, за да съм примерна- а не да ме чака солидна глоба на границата. Тая попара съм я сърбала в други държави и си знам урока.
"Други места където може да паркирате са пред стадиона до парка Чаир, 40 динара/час, няма ограничение за време.
Ето ти карта как да ги намерите:" - За карата наистина много БЛАГОДАРЯ Hug голяма помощ ще ми.
Другото ми питане е имат ли такса за магистралата до НИШ и каква е нейната стойност? Четох че имат такса за 2015 година, но за 2016 не ми излиза!

# 359
  • София

Другото ми питане е имат ли такса за магистралата до НИШ и каква е нейната стойност? Четох че имат такса за 2015 година, но за 2016 не ми излиза!

Магистралата Калотина - Ниш не е готова, пускат се отделни участъци.
А София - Ниш ще бъде завършена в края на 2016 год., дано...

Общи условия

Активация на акаунт