ИСТАНБУЛ в очакване на лалетата [тема 28]

• 50 575
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Благодаря Тaня67 исках да се уверя, че не е невъзможно да се извърви пеша това разстояние. Жалко че няма да има лалета, но нова ще е за мен едно първо опознавателно пътуване. След което в края на май, ще да пътувам отново от летище Ататюрк, тогава вече няма начин да няма цветяяяяяя..... и направо от сега замислям как да тръгнем няколко дни по-рано.

# 166
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
А какво му е на градския транспорт?  newsm78 В България никъде няма толкова добре уреден и с толкова нови превозни средства транспорт.

Иначе, от Лалели (което е квартал, не улица - казвам го при търсене по карта да не стане объркване) до Ая София са 15-20 мин бавно ходене.

# 167
  • София
А какво му е на градския транспорт?  newsm78

Носят се легенди колко е страшно, особено за сами жени.  Laughing Една приятелка, ходила по времето на пазарните екскурзии, още разправя как са я пощипвали по някои части и се е наложило да слезе на следващата спирка.  Laughing  Не знам времената ли са били по-особени или липсата на мъж с тях е била причината. Добре я познавам и знам, че не си измисля.  Wink

# 168
  • Варна
      Това с пощипването не е съвсем легенда. Ама зависи от човека... понякога не слиза потърпевшия, а "мераклията". Зависи колко лошо гледаш! Wink Joy Joy Joy

Чиста загуба е да не се ползва градски транспорт в Истанбул. Трамвайчика е любим на всички, и неслучайно. За толкова нови автобуси пък, с толкова удобства откъм информиране на пътника, ние само можем да си мечтаем.

makak, Лалели - Св. София (и находящите се в съседство Синя джамия, Топ капъ, Йеребатан) е приятна разходка, както е казала Варшава - 15-20 мин. Разбира се, ако си зяпате насам-натам, може и доста повече. После още полкова покрай трамвайната линия и сте на мост Галата и Египетския пазар. В края на май... цветя... ми, нищо особено. Парковото озеленяване е добро, на няма момент през годината, в който вида на града, от тази гледна точка, дори да се доближава до месеца на лалетата.

# 169
Здравейте отново, след като вече имам програмата на фирмата , дати и всичко е ок, плюс това че и две братовчедки запалих та идват с нас ако може малко уточнение по програмата ми, няма да питам откъде до къде да стигна , вече имам файл с 81ст. който успях да синтезирам до 41стр. с местатата и маршрутите от старите теми  Mr. Green
Лаленце благодаря  Hug Hug Hug и на всички потрудили се над Истанбулската тема   bouquet
Пристигането ни ще е около 6-6.30 сутринта а може и по рано , защото майка ми пристигнали тогава ама те спукали гума по път та два часа се забавили .
Докъм 10ч имаме пешеходен тур включен пакета и след това трябва да се въртим около Лалели и околностите защото ще чакаме обаждане кога ще е настаняването до речем че ще е към 14ч.
Та освен Св. София и Синята джамия в този промеждутък до 14ч. на какво да го посветя Египетския и Капълъто или имам време и за Истиклял, след настаняването също до 21ч имам време аз тогава мисля да отидем до Истиклял, Инджи и Галата кула и мост  друго  ??? до 21ч. трябва да сме в хотела за нощната разходка на ТА за която сме платили.
Другия ден мисля да посветя на Долмабахче, Емиргян , Пиер Лоти , Чамлъджа и по залез разходка с корабче по Босфора.
Третия ден по обяд освобождаваме Автобуса ще ни заведе до Тюркоазо и Икея мен не ме вълнуват ОТ там има ли начин да отидем до някое по красиво местенце.

Разбирам че Емиргян е доста отдалечен от Лалели вписва ли ми се така както съм го замислила с останалите маршрути или имам друго красиво паркче в посоката която се движа Ъхламур, Йълдъл, Гюлхание мисля че това бяха.

# 170
Г-жа Нервакова, не виждам защо да губите 4 ценни часа, за да ви настанят. Оставете багажа на рецепцията и когато отидете тогава. Няма да останете ненастанени. Според мен Долмабахче, Емирган, Чамладжъ и Пиер Лоти са много за един ден. В три съвсем различни посоки са. Долмабахче, Емирган и Йелдъз са в една. Според мен може да ги съчетаете най-много с едно от другите две и то зависи колко време ще ви отнеме пътя до Емирган.

# 171
  • Варна
Нервакова Hug
Първо, Караджъ почти винаги настаняват още сутринта. При мен е 5 от 5 успеваемостта, та, дано и вие да сте от късметлиите. Ако не, има начин да се настаните и в друго време, ако не сте в района на хотела, когато са готови... въпрос на разговор и благоразположение от водачката ви.

Иначе, програмата ти за ІІ ден е невъзможна, според мен - заради отдалечеността на обектите и времето, което заслужава всеки от тях. Цитирам се от преди няколко дни:

Скрит текст:
Нервакова, предлагам след пешеходната, независимо дали се налага да се връщате за настаняване, или не, да отидете (от Св. София, където ще ви оставят, или от хотела, след настаняването) до Еминьоню, откъдето да се качите на дългия тур по Босфора (началния му час беше 14:30, трябва да видим сега как е). В зависимост от това, дали имате време, или не, до тръгването, може да видите Египетския пазар, а защо не да хапнете и балък екмек, съответно преди, или след, тура. После от Еминьоню да вземете автобус или ферибот и да отидете до Пиер Лоти, където да посрещнете залеза. После обратно на Еминьоню и, в зависимост от степента на умора, да решавате как да продължи вечерта.

Вторият ден би могъл да започне с ранно посещение на Долмабахче, след него автобус до Емиргян, а нататък, както е предложила Таня, директно на Таксим, надолу по Истиклял, ако искате Инджи, и, разбира се, Френската уличка, кула Галата.

Чамлъджа трудно ми се връзва с останалите обекти, които искаш. Мисля, че подредени по подобен начин на цитирания, обектите са най-плътно и поред спрямо разположението си и транспорта. Поне така ги подредих аз, на прима виста. Разбира се, останалите момичета могат да ги пренаредят и по по-добър начин.
Синята джамия е част от пешеходната и се влиза в двора, или вътре, според пропусквателния режим. През Капалъто също ще минете, колкото да "си вземете петте пари". Египетския е на друго място, съчетава се с други обекти.
Аз ще огледам пак останалите неща.

След малко  Нахиде Дениз ще ни разходи из Принцовите острови. Crazy

# 172
Беличке и аз с чаша кафе чакам Нахиде Дениз.
В нета туко що прочетох това
http://profit.bg/news/Novinata-ot-Turtsiya-ogranichi-turseneto-n … //nid-118384.html
Г-жа Нервакова струва ми се, че програмата за втория ден ви е много натоварена. Емирган мисля, че достатъчен, но ако ви се ходи в още паркове отидете първия ден в Гюлхане в парка има много приятно кафе с прекрасна гледка към Босфора, а пък и чая се сервира по много интересен начин ако имаш желание ще  кача снимка

Последна редакция: ср, 29 яну 2014, 10:38 от didimitrowa

# 173
  • Варна
Аха, тъкмо и аз видях, че от понеделник лирата е скочила с повече от 4 ст., което на база 60 си е доста. То, защото реших да сменям #Cussing out

Ди, дай снимка, че ние така и не стигнахме до това кафе... надявам се третия опит да се увенчае с успех.

Последна редакция: ср, 29 яну 2014, 10:40 от beljata

# 174
Аз вчера смених малко, но мисля да сменя още smile3521. След някой друг месец живот и здраве ще съм в Истанбул Hug и  то ще бъдем 7-8 приятелки

# 175
Г-жа Нервакова, след Синята джамия и Св. София може да посетите и водохранилището Йеребатан, тези три обекта са изключително близо един до друг. Просто трябва да се оглеждаш внимателно за къщичката/вход на водохранилището. А след водохранилището може да се спуснеш по трамвайната линия надолу /посока Златен рог/ и да отидеш в парка Гюлхане.
Иначе автобуса едва ли ще приситгне преди 06:30-7 часа, щото няма какво да ви правят в тъмни доби в Истанбул, така или иначе.

# 176
  • Варна
В 5:11 сме били в хотела... резепциониста само се хвана за главата, но ни настани и даже имахме време за дрямка до към 8. Пътят от Варна е доста по-къс и, колкото и да се бавят, понякога, ако няма пречки на границата или аварии, се стига наистина рано. Вашата линия е по-дълга.

Принцовите не са привлекателни по това време, стана ясно от филмчето. Но сигурно и не мирише, като през лятото. Wink

# 177

Принцовите не са привлекателни по това време, стана ясно от филмчето. Но сигурно и не мирише, като през лятото. Wink

Да, наистина. Аз бях там през есента (20.09.). Беше прекрасно- топло, спокойно (почти нямаше туристи), часовникът беше целият в бугенвилии, а по улиците- дървета зокуми. Търся си снимките от там, но нещо не ги намирам smile3538 smile3538

# 178
Записах инфото, Белята, Хелън,Ети благодаря.
Хелън не знам защо ама нямам никакви мераци за това водохранилище, ще го пропусна  Hug
Димитрова дай снимки на парка може пък да зарежа Емиргян
Като хвана ферибота и направим обиколката да слизаме ли или със същото корабче да си се върнем.

# 179
Предварително се извинявам за качеството (правени са с телефон)

Общи условия

Активация на акаунт