ИСТАНБУЛ в очакване на лалетата [тема 28]

• 50 551
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
  • Varna, Bulgaria
Госпожо, не е човешко, пък! Hug
Аз искам на мястото от първата ти снимка.

И на мен много ми харесва  #Crazy Даже съм го включила в маршрута за следващото посещение...  Praynig
Квартал Kavacik в азиатската част... до втория мост.

Разучила ли си как се стига? Аз съм си извадила цитат на Рошко999 от 21 април 2013:
Цитат
Тръгнахме към Otağtepe Parkı, който е чак до втория мост и ми се стори достатъчно далече, за да си уплътним времето до настаняване. Имахме по около 25 лири, останали в картата, така че директно потеглихме с трамвая до пристанище Еминьоню и оттам с корабче на Шехир до Юскюдар. Автобус 15ŞN го почакахме 15-ина минути, но пък успяхме да седнем. Слязохме на 24-та спирка KAVACIK DОRTYOL. От хотела тръгнахме към 8 ч., а първите ни снимки от парка са от 9:50. С автобуса не сме пътували много, той минава все по крайбрежието и има хубави гледки към Босфора.

След като слязохме на спирката видяхме един пазар за зеленчуци и вместо към парка, малко се отклонихме през пазара. Направи ни впечатление как продавачите подреждаха всички плодове и зеленчуци един по един – домати, картофи,моркови, чушки, зелен фасул, дори копърът се редеше стръгче по стръгче. Веднага се сетих за копъра и магданоза в Кауфланд, които са нахвърляни в едни кофи, всеки рови там и в крайна сметка на нищо не приличат и за нищо не стават. Разходихме се из пазара, цените бяха доста ниски, както и цените в магазинчетата из квартала. Явно като мръднеш малко от централната туристическа част и цените рязко се променят. Купихме си минерална вода 1.5 л. за 40 куруша и сладолед за 50 куруша. Други автобуси, с които може да се стигне до парка, са 15kC от Юскюдар или 14М от Кадъкьой. Може да има и още, но аз видях тези да минават оттам, така че те ходят със сигурност. От спирката на рейса до парка за около 10-15 мин. Ние се замотахме малко по едни улички, където нямаше и кого да попитаме. Търсихме табели за Otağtepe Parkı, но всъщност официалното име на парка е Fatih Korusu TEMA Vehbi KOС Doğa Kultur Merkezi. Otağtepe вероятно е хълмът, на който се намира или пък името на квартала. В самия парк нямаше почти никой. Направихме си много снимки и тръгнахме обратно.

Само 2-3 дни преди нея се опитахме да стигнем до мястото от крайбрежната улица, но нещо не ни се получи. Беше доста стръмно, а мен ме болеше коляно. А така и не видяхме някаква табела за парк и се отказахме. Явно пътят е отгоре през квартала.

п.п. Погледнах цитата и с ужас забелязах, че много от турските букви са заменени с някакви други. Но ако те интересува, намери мнението в оригинал според датата. Wink

Чела съм разказа на Рошко и всъщност май тогава се зарибих да го посетя този парк.
Имам идея да го свържа с посещението си в Емиргян - свалих разписанието на Сеир по линията Ченгелкьой-Истиние, като от Емиргян пътувам до отсрещния бряг до Канлъджа. После автобус 15А, който е по линията Анадолу Каваъ - Каваджък и съм на улица Otağtepe. Надявам се от там да намеря въпросният парк с прекрасната гледка...  Praynig Praynig Praynig
Иначе автобусите, които съм записала от другата страна към този район са: 14М от Кадъкьой; 15М, 15SN, 15KC, 15F от Юскудар. От там я мисля спускане пеш към Анадолу Хисар, Гьоксу и Кючюксу.... Мисля, че е напълно изпълнимо.  Blush

Не, тези, които видях, са в едни преки на булеварда, водещ към Кабаташ . Peace/ не съм сигурна - Кенеди май беше този булевард Blush?/

Аз такива стълби мернах отивайки към Кабаташ с трамвая.. около Фъндъклъ някъде...  newsm78

# 241
А с Кючуксу можем ли да комбинираме
Ние така направихме  Peace
След Кючуксу, Анадолу хисар, докато чакахме на спирката 14М или 15М мина маршрутка с надпис "Каваджък", попитахме "Отаатепе?" - "Евет"  Grinning и се метнахме (маршрутката минава по крайбрежната под моста, после завива надясно, нагоре към квартала) Човекът ни каза къде да слезем (май където Рошко е слязла).
А - слязохме ; В - Отаатепе кафе и последната спирка на 14м и 15 … - входът на парка

Паркът е приказен, заслужава си  Heart Eyes (макар да няма лалета Simple Smile Ресторантите наоколо също  Laughing
Слязохме пеша до Анадолу хисар (уличките са тесни и наистина много стръмни  ooooh! за слизане бива, но за качване не препоръчвам  Stop Crazy) и хванахме ферито за Емиргян (последното, беше само до там, иначе може и Бебек) по залез  Heart Eyes после 25Е...  Grinning
Ние го давахме яваш-яваш  Laughing по принцип ми изглежда напълно постижимо да се съчетае и с Емиргян, ако ви е цел  Peace

# 242
  • София
A ние минахме от крайбрежната улица по зелената криволица, която сътворих  Blush, стигнахме до зелената точка и се върнахме, защото решихме, че сме объркали нещо. А сме били на половината път.  ooooh!  До там беше стръмно, но поносимо.

# 243
  • София
Привет! Видяхте ли това?
http://www.blitz.bg/news/article/247725

# 244
# 245

Госпожо, цветните стълби към кулата Галата ли са?

Не, тези, които видях, са в едни преки на булеварда, водещ към Кабаташ . Peace/ не съм сигурна - Кенеди май беше този булевард Blush?/

Кенеди е крайбрежният булевард на историческия полуостров. След моста Галата от Каракьой започва булевард Кемаралтъ, който продължава до спирка Топхане. След Топхане в посока Долмабахче булевардът се нарича Меджлиси Мебусан. Стълбите са на този булевард около спирка Фъндъклъ и с тях се изкачва хълма за площад Таксим. Именно пребоядисването на тези стълби от страна на Общината бе повод за избухване на протестите на Таксим през лятото на миналата година. Веднага след това властите разбраха грешката си и възвърнаха шарения вид на стълбите, но вече бе много късно...

# 246
Един такъв въпрос , относно личните средства , горе долу по колко лири на човек ще трябват за такси , храна, вода и някое дребно там подаръче , знам че е много индивидуално ама все пак някакъв ориентир да имам.

# 247
  • София
Госпожата Прекрасни снимки   bouquet

Г-жа Нервакова Това наистина е много относително миналата година изхарчих около 200 лири - за входове, транспорт, храна, сувенири и вечеря в Ташхан  Hug

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 10:24 от ***Mimeto***

# 248
Биялк, благодаря за уточнението, никога не мога да ги запомня тези булеварди !  Blush

Нервакова,  Hug не знам защо ти е такси, ама ако се наложи, внимавайте, че могат да ви одрусат здраво !
Лятото, след вечерята на Кум капъ, решихме, че няма да катерим тръмната улица до трамвайната спирка, пък и вече беше късничко и попитахме сервитьора за такси. Веднага ни упъти от къде да го хванем, попита ни къде ни е хотела и изрично ни каза, да не даваме повече от 10 лири. Каза - може да ви поиска повече, но разстоянието от тук до хотела, е не повече от 10 лири и няма да му давате повече.  Laughing В интерес на истината, като отидохме до “стоянката“ / слагам в кавички, че беше доста импровизирана/ , имаше две коли, явно на един и същ сайбия, та той ни качи в другата кола след като му казахме къде искаме да ни закара и каза на шофьора - 10 лири е до там. Peace
Та, имайте едно на ум. Wink
Иначе, наистина е много относително - зависи къде се храните, колко обекти ще посетите, истанбулкарт ли ще ползвате за траспорт... Виж си цените за входни такси на обектите, които смятате да посетите, определете си дневен максимум и горе- долу ще се ориентираш. Първият път не ни стигнаха лирите, та обръщахме евра / курса е ок, повечето сарафи работят без комисионни/, а сега си върнахме ...

# 249
A ние минахме от крайбрежната улица по зелената криволица, която сътворих  Blush, стигнахме до зелената точка и се върнахме, защото решихме, че сме объркали нещо. А сме били на половината път.  ooooh!  До там беше стръмно, но поносимо.

OTAĞTEPE PARKI

Защо си мисля, че с изкачване по Dolaybagi Cd ще е по-близо до входа на парка?

# 250
Хаха Госпожо любима имах предвид входни такси, а не такси за возене  Laughing

# 251
Хаха Госпожо любима имах предвид входни такси, а не такси за возене  Laughing

Laughing Като се позамислих и аз така реших, ама ....късно е либе за китка, публикувах го вече ! Нищо, да имаш още една полезна информация !  Peace

# 252
Госпожата, да знаеш как ме стопли това чайче в този студ  Hug . Ако приложиш и един бюрек...

# 253
  • София
Освен и аз да си поискам едно вкусно Гьозлеме все пак е време за обяд Wink Hug

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:31 от ***Mimeto***

# 254
Никога не е късно за китка към теб  newsm51

На втората снимка мястото е страхотно кое е , мога ли се добра до там

Общи условия

Активация на акаунт