Италия, 143 тема

• 35 697
  • 747
  •   1
Отговори
# 60
тротинетка е изглежда, да.

# 61

е такова искам за РД! Даже съм си избрала има за възрастни в Декатлон, но Д. е против, нещо му се струва глупаво. А аз умирам да имам такова нещо ... откак видях няколко възрастни  в Лугано не ми излиза от главата и аз да имам  Twisted Evil

# 62
Дано не съм те обидила, просто ми стана забавно   bouquet

Ох искам да ви кажа, че си купих в Милано, сапун от Алепо и е направо супер. Препоръчвам го ако някой е с по-чувствителна кожа или ако харесвате по-натурални неща.

Последна редакция: ср, 22 яну 2014, 22:27 от Yakamoz

# 63
От малки с беемветата, викаш Wink

# 64
  • в едно миланско село
На мен хич не ми е досадно.
училището е отговорно за децата и не може да излязат без упълномощен придружител. нещата не са като едно време, това е положението. аз, като израснала с ключ на врата от 6-годишна, още не мога да се начудя на акъла на майка ми и баща ми. от днешната ми гледна точка ми се струва много... циганско, съжалявам, наистина го мисля. както и 6-годишно да прибира дете на възраст за ясла. освен, ако, яслата не е залепнала за блока, каквато имахме едно време в Банишора и майката не наблюдава през балкона, това е абсурд просто, а и излишно товарене с отговорност на малко дете.

# 65
излишно товарене с отговорност на малко дете.

малкото дете аз беше много гордо, че може да прави големи неща Simple Smile.
но може и да сме били на 3 и 7 респективно, не помня.
яслата беше на 3 мин от блока, но без директна видимост от нашата чупка на блока. взимала съм го понякога, по-скоро рядко, вероятно в дни, в които нещо и двамата ми родители не са имали възможност.

а защо ти се струва циганско децата да се прибират на собствен ход от училище? става дума за квартално училище, разбира се, или ако се налага градски транспорт - от 10-12г. нагоре.

ПП. циганско вероятно=безотговорно, сега зацепих  Laughing. Но какви опасности точно ги дебнат, с коит ода не са в състояние да се справят? Пресичане на улица? Педофили? Наистина питам, на мен тази гледна точка ми убягва.

Последна редакция: ср, 22 яну 2014, 22:53 от tralala81

# 66
Това е малко като едни реплики  от Модерн фемили.
Той пита откога . не помня какво ...свързано с коланите вероятно , а тя отговаря "откакто децата започнаха да изхвърчат през прозорците на колите"
Аз ходех на хор от 6 годишна сама. От НДК до пл. Св. Неделя .Единствената инструкция която ми даде майка ми беше да ходя по Витошка, че има повече хора, а по Борис няма хора да не ходя там.
Взимали са ни само от вечерни репетиции понякога, т.е репетиции които свършват след 21ч.

Аз се изненадах, че след като имат стандарт/правила + са забранили мобилните вероятно защото няма нужда от тях, след като децата не остават ненаблюдавани/непридружени и ми е интересно какво ще кажат утре от училище.

Не смея сега да кажа правилно/неправилно, ясно ми е, че живота е различен, не посмях да я изпратя сама не защото не й вярвам на нея, че ще се прибере, а защото откъде да знам кой лети по тия ротонди в тая тъмница, има и една отсечка, в която ниакви хора няма ..

# 67
  • Milano
Ние ''на север'' я мислим еднакво. Laughing

Аз на свекърва ми не съм направила делега. Тя не гледа изобщо като пресича, блее на другата страна, но била чула че нещо идвало #Crazy.

За вкъщи си е ок, но аз живота на детето си няма да рискувам.
Мрънка там, че вземала другите внуци...да ама преди 17г.

Ако нещо се случи на детето, учителките са отговорни, ако са го пуснали на човек без делега, пък и щом не си я дал, може да има защо.

За мъжа на Кака щях да се обзаложа, че не знае бг, предвид че не ходят хич там.

И ние си имаме думи, които използваме почти винаги на бг, които са ''ла диня Laughing, ла зелка, ла пръдня Embarassed''.

Даже веднъж мъжа ми ме пита как се казваше зелка на италиански Laughing?
Понякога използва изрази, които са неправилни...но му ги е казал брат ми (за да се разберат по-лесно, следователно били правилни), като напр. отива в магазина и пита: Колко пари? Joy

# 68
  • в едно миланско село
Тралала, ти мож да си била горда, колкото си искаш. но по никакъв начин не си била в състояние да отреагираш в кризисна ситуация. айде да излезем от идеята, че понеже ние не сме били в такава, значи не съществуват.
сама казваш, че сте били до блока и рядко се е случвало, сега, за мен е нередно и това рядко, но съм склонна да приема извънредни ситуации. при ежедневие, обаче, аз бих сигнализирала социалните.

от 11-12 годишна възраст нещата се променят и нямам въпреки самостоятелното прибиране.
между 6 и 10 години, днес, за мен е абсурдно да се оставя само дете.

а циганско, и в двата случая, защото е равно на безнадзорно.

пс. от 6-годишна гледах 3-годишното комшийче, докато баба му отиде за половин час до магазина,  след това децата на комшии-приятели, докато родителското тяло си пийваше ракийка и салатка в някой от апартаментите. майка ми твърди, че съм се забавлявала. аз твърдя, че са късметлии, че не се е получил фал. едното от децата си гълташе езика и редовно се налагаше да реагирам светкавично. мое и да съм била горда, но не го смятам за типично детско занимание. безнадзорно и безотговорно, независимо от времената.

# 69
Фейам, и да, и не. Ясно, че има ситуации, с които децата не биха могли да се справят, но го има и това, че времената са такива, че изземваме от способностите на децата. Едно време на 6 вече са можели да шият и предат, а сега си мислим, че това е невъзможно, понеже когнитивните им способности не са достатъчно зрели. Мисълта ми е, има такава тенденция децата да се гледт като инвалиди.
Съседката ми в Бари си прибираше детето от училище до 18-годишна възраст.  Rolling Eyes

# 70
То има закони, няма какво да го разсъждаваме, мисля че до 12 г дете не може да е непридружено от възрастен.

За историята - баба ми от 5 годишна е почнала да готви у тях докато майка й е на тютюна + още 2ма по-малки братя за гледане. И това го разказваше цял живот, че не й се готви вече, защото от дете  готви. Аз имам една книжка "какво да сготвя, когато мама я няма" и таргета е 10 годишен:) ( коментарът е на брат ми това е 85г:))
т.е  цялата идея е в/у това че около децата няма възрастен и те решават да сготвят вечерята, например. има страшни рецепти вътре:)

# 71
  • в едно миланско село

Не смея сега да кажа правилно/неправилно, ясно ми е, че живота е различен, не посмях да я изпратя сама не защото не й вярвам на нея, че ще се прибере, а защото откъде да знам кой лети по тия ротонди в тая тъмница, има и една отсечка, в която ниакви хора няма ..

ето това е истината, и пред нея няма правилно/неправилно, има само реакция за максимално избягване на рисковете. дори и голямата ми дъщеря го разбира сега след нелепи инциденти с близки познати, или местна хроника. щото, то на 18 си мислим, че сме вечни, камо ли на 7-8 години.

телефони не позволяват, защото, едно, нямат нужда в училище, второ, много се разсейват децата, трето - самите родители нямат мярка и звънят, или пускат смс-и по всяко време. на скаутите също не позволяват телефони, а и тел кабини няма вече, откъдето детето с последни ст'инки да ти пореве, че е гладно  Mr. Green
ил капо скаут звъни веднъж, да каже, че всичко е точно, втори път - значи не е  Laughing

Реджи, да, явно на север сме се по-поиталианчили  Wink. макар и да гледам, че и в България не са толко неглиже вече.

# 72
Не, според мен също не е правилно дете да се грижи за по-малко такова, нито деца да се прибират сами до може би 6 клас? Не мога да преценя защото нямам поглед над децата напоследък.
Мога да ви кажа, че съм била на 9 някъде когато ме оставиха за 5 минути със сестра ми в къщи, 5 минути! и тя беше на 2,3 падна и си сцепи устата и като шурна една кръв. Беше стресиращо и за мен и за нея (повече за мен)
Аз нямам деца и не мога да говоря естествено как и какво бих направила, но доколкото се познавам имам някакво мнение и то е, че едно време нещата са били едни, сега са други, трябва да се съобразяваме с настоящата ситуация, а не с това ние какво сме правили ние като деца, защото няма как да бъде същото.

# 73
  • в едно миланско село
Едно време на 6 вече са можели да шият и предат, а сега си мислим, че това е невъзможно, понеже когнитивните им способности не са достатъчно зрели. Мисълта ми е, има такава тенденция децата да се гледт като инвалиди.

ох, едно време, та едно време. то и днес има тъчащи килими от 3-годишни, шиещи обувки и т.н., докато стигнем до омъжените на 10-11. това за мен пък е създаване на инвалиди. присъщо на много бедните, много невежите, или просто незачитащите детската същност.

съседката ти не мога да я коментирам, знам ли, може да си има причини жената? а може и просто да и е приятно да вземе щерка си и да пият кафе, да речем. не всичко се дължи на прекалено пазене.

# 74
а как ще са неглиже, особено в София е страшно, не познавам детенце там, което да не е водено като чувалче напред-назад... то и това не е добре. Нашите 2х седмично ги взима баба им ( те учат в немското посолство т.е не знам кой квартал е това далеч) до центъра е бая път и голямо приключение - в началто  се беше хванала за главата, че не могат да вървят по улица, нямат такова.. социално умение, защото то и това е умение , сега оправиха ходенето и  работят върху това, че не могат да заговарят всички в градския транспорт , както и да ги ангажират на висок глас пътниците с начини да си извадят сами клатещи се зъби  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт