Италия, 143 тема

• 35 697
  • 747
  •   1
Отговори
# 75
И аз я имах тази книжка Simple Smile, почнах да я ползвам на 6.

Закони, да, но и те са различни в различните страни. Едно бързо допитване до Гугъл показва, че в германяи законът твърди, че трябва да се насърчава самостоятелността надецата, в съответствие с възрастта им - по преценка на родителите и според характера на детето. Законовите насоки твърдят, че от 5 нагоре могат да се оставят без надзор на възрастен  15-30 минути, т.е. имат право по закон да отиват и да се прибират сами от училище.
Така пише, само превеждам.

Аз мисля, че ако едно дете е гордо от поверена му отговорност (с която, по преценка на възрастен, не на детето, то може да се справи), то няма да се стресира от въпросната отговорност.
Отнемайки им отговорности им отнемаме и възможността да учат. Гледам пак немските деца (за разлика от моите!!), че още от 3годишни си карат колелото напред пред майките си, и спират като заковани на края на тротоара. Моите, дето все за ръка ги водя, това така и не са го научили още, т.е. че не трябва да пресичат сами.
Ето Матео много иска да разнася бебетата из стаите, а аз му давам да ги взима само на леглото. И всеки път се чудя права ли съм или не, но ме е страх да му позволя.

# 76
  • Milano
Фейам, бих казала, че сме "а tutti gli effetti".  Laughing

Германците, да си правят каквото смятат за правилно...не са ми за пример. Mr. Green

# 77
Германците ги давам само за пример, понеже са ми под носа и ги виждам, а не като стандарт. Пример, че може и така, и вака, "днешните времена" и те са относителни, а "днешните деца" пак могат доста работи, ако родителите не кръжат като соколи над главите им.

Още един пример - правят лабораторио за децата (4-7 годишни, това сега като бяхме в Бари), трябва да сгънат правоъгълно парче хартия на цилиндър и да го залепят. Децата седят на столчета, зад всяко столче по един родител, който, надвесен, им "показва" как се прави, понеже детенцето не се справя достатъчно бързо/чистичко/перфектно. 15 деца имаше, и всичките скучаеха   Laughing, понеже им взимат работата от ръцете.

# 78
Не намирам какво казва закона за това дали дете  може да ходи и прибира само от училище, но намерих следното "la legge prevede che fino ai 14 anni del figlio si è potenzialmente passibili di denuncia per abbandono. Anche se lasciarlo momentaneamente a casa, per brevi periodi di tempo, in una condizione di sicurezza, sembra essere lecito. "

тоест, доколкото разбирам можеш да им делегираш и възпитаваш каквито искаш отговорности но ако ги наблюдаваш. На мен 14 ми звучи малко много, честно казано.

# 79
  • в едно миланско село
сега, гугъл преводачът не е перфектен, но предполагам ренде л'идеа :
Così, per esempio, deve a cinque anni non saranno più sorvegliati in modo permanente e, talvolta, può anche giocare un quarto di mezz'ora incustodito. In linea di principio, si può supporre che un bambino è permesso di giocare a questa età in un parco giochi, sul marciapiede di fronte alla casa o su un campo sportivo, senza essere controllato ad ogni passo.
за ходене/връщане от даскало не виждам дума.
казва и как да ги тестваме децата ако нещо се ... задими в кухнята  Shocked  Mr. Green

инак, линкът е интересен, и коментарите под него - също  Wink
моите и двете знаеха, че на края на тротоара се спира и се чака аз да реша да пресека.
а на Матео бих му позволила да носи памперсите, да им сложи шампоан във ваната, и да, да ги държи на леглото/дивана. но не и да ги пренася. наистина ли е лишаване от отговорност да се каже на 5-годишно, че бебетата не са играчки?

пс. аз мисля, че много неща, от които сме горди са доста стресиращи, на каквато и да било възраст. и че голяма част от тях са свързани с ранно поемане на отговорности. лично мнение, разбира се.

# 80
  • в едно миланско село
Германците ги давам само за пример, понеже са ми под носа и ги виждам, а не като стандарт. Пример, че може и така, и вака, "днешните времена" и те са относителни, а "днешните деца" пак могат доста работи, ако родителите не кръжат като соколи над главите им.

не разбирам какво обсъждаме.
първо бяха едновремешните 5-6 годишни, които предяли, после германците, които на 5 години ги оставят да се прибират от училище.
после пък всичко било относително, и пак родителите виновни.

извинявам се, ама не ти разбирам идеята и намирам за несравними примерите на родители, които не оставят творческо пространство на децата си и такива, които ги оставят да се разхождат, евентуално и с малките си братя/сестри, напред-назад за половин (да речем) час, докато  родителите са къде?

# 81
sul marciapiede di fronte alla casa o su un campo sportivo, senza essere controllato ad ogni passo.
за ходене/връщане от даскало не виждам дума.
казва и как да ги тестваме децата ако нещо се ... задими в кухнята  Shocked  Mr. Green

инак, линкът е интересен, и коментарите под него - също  Wink

наистина ли е лишаване от отговорност да се каже на 5-годишно, че бебетата не са играчки?

пс. аз мисля, че много неща, от които сме горди са доста стресиращи, на каквато и да било възраст. и че голяма част от тях са свързани с ранно поемане на отговорности. лично мнение, разбира се.

В следващия (или по-следващия параграф) се казва, че от училищна възраст могат да стоят до два часа сами вкъщи. За това, че могат да ходят сами до училище, го четох в друг форум, който обсъждаше пак правната страна на въпроса, и много родители, които казваха, "аз бих си пуснал детето", "аз не бих" и т.н.

Казваме му, естествено, и памперси слагат, и крачета къпят, но не му стига това на него. Виж, като му кажа да закопчее копчетата на бодито, бързо бие отбой, понеже е пипкава работа  Laughing.

И аз съм съгласна, че важните неща са стресиращи, но трябва ли затова да ги избягваме?

Лека от мен, днес се изказах като за целия китайски народ... !

Ех, ето последен опит: децата са способни да поемат отговорности (да ходят сами на училище). Ако не им даваме да правят това, което могат, те ще се научат да го правят, но по-късно от възможното за възрастта им (да залепят хартиен цилиндър). Примерите от миналото, макар и не напълно приложими днес, показват потенциала на децата, в който днес не вярваме.

# 82
  • в едно миланско село

И аз съм съгласна, че важните неща са стресиращи, но трябва ли затова да ги избягваме?

а трябва ли насила да си ги причиняваме?

Ех, ето последен опит: децата са способни да поемат отговорности (да ходят сами на училище). Ако не им даваме да правят това, което могат, те ще се научат да го правят, но по-късно от възможното за възрастта им (да залепят хартиен цилиндър). Примерите от миналото, макар и не напълно приложими днес, показват потенциала на децата, в който днес не вярваме.

последен опит и аз : родителите са длъжни да поемат отговорности, а не да ги прехвърлят на децата си. примерите от миналото показват само, че децата са склонни да робуват, в името на "отговорностите", с които любимите родители са сметнали за нормално да развият потенциала им.

онзи ден имаше статия за някакъв 7 годишен пикльо, който карал кола сума ти км преди да го хванат. хвала на тез родители, дет са му дали възможност, що да чакат до късните 18 като той си може?  Mr. Green

ама, нейсе, ти тръгна от преденето на 6, мина през прибирането в къщи на 5, сега па било само лепене на хартиен цилиндър. на мен продължават да ми се виждат различни конфигурации.
при това, още не съм видяла осакатен човек, щото са му помагали да си лепи цилиндрите на 3 години.  за разлика от куп можещи тъчащи, предящи, готвещи и т.н. изобщо, оказА се, че в детския труд лошо нема.

# 83
изобщо, оказА се, че в детския труд лошо нема.

хайде само, като си спорим дружески, да не си изопачавме думите Wink

ха добро утро!  Peace

# 84
 Grinning Снощи, като се оттеглих от Интернет по ТВ течеше Ле Иене. Ениуей в един момент тъкмо позатворих компютъра и хоп репортаж за италианските пенсионери в България.
Бих го нарекла "тенденциозен' . Показаха най-евтиното и най-ниското , което може да се покаже, за да се оформи идеята, че в България живота е много евтин и пенсионери с по 600 евро живеят добре,прокудени от икономическата си ситуация в Италия. Което най-общо е така, да. Започна се на фона на румънска музика, показвайки цигански гета, после някакви кадри откъм Руската църква, някои надписи на банки, бутици - посланието  е - голяма мизерия, но и евтиния, всичко има и сте уелкъм. И интервюираха няколко италиански пенсионера как живеят в БГ, а именно евтино и щастливо.
40 цента доматите, 17 еуро наем ( вероятно нали това е общинско жилище за такъв наем, но това не е споменато за да останат хората с впечатление, че са такива наемите), едни порутени блокове, кофи и просяци, местните пенсионери с по 70 евро пенсия , но  и 300 евро почивка в Турция, си манджа бене 20 х месечно на заведение и тн, общите данъци годишно 500 евро.

Така че праИте сметка как ни манипулират в някакъв кирлив репортаж, какво остава за важните теми. Защото нищо от това не е лъжа, нали. Има такива наеми, има такива домати, има и такава почивка, има и пенсионери с по 70 евро . Само че не е 'точно така' реално - но стига да искаш да наклониш един репортаж в желаната посока и си наместваш и аргументите. Откога казвам че телевизия не трябва да се гледа:)

# 85
Абсолютно си права, затова аз не гледам вече телевизия, имам чувството, че всичко е някаква манипулация (имам предвид новини и публицистика) и някакви явни лъжи и все едно ние сме някакви тъпанари и трябва да вярваме на всичко.
Аз пък скоро четох едно интервю на един италианец, който е дошъл да работи в бг и да ви кажа, стори ми се доста по-реално казаното от него. Ако успея да го намеря ще ви го постна.

Ето го
http://www.italiansinfuga.com/2013/08/03/non-scegliete-la-bulgar … per-disperazione/

Последна редакция: чт, 23 яну 2014, 09:40 от Yakamoz

# 86
  • Milano
Якамоз, ти да не си я давала на Маттео да я чете? Laughing

Съгласна със статията, бих премахнала последното изречение даже (а мено ке).

Лени, виж тук:

http://www.vrs.bg/index.php?option=com_content&view=article& … =81&Itemid=59

Вярно, че е за Варна, но не мисля че за София ще е различно (понеже на сайта на Софийския не е уточнено).

Така, че ако ти трябва може да се обадиш и да питаш, пък и Фейам  ти каза, че нейното е взето с пълномощно.

# 87
Реджина, мерси ще се разровая по-подробно уикенда да видим може да е остаряла информацията ми.

Аз прочетох статията. Стана ми мъчно, но не мога и да разбера какво е очаквало това момче. Работата в София е предимно в аутсорс компании. А живота не се определя само от това какви пари печели човек, разбирам го. Нас понякога много ни влече идеята да поживеем в София - имаме хубава фамилия, живеем на хубаво място, вероятно ще имаме и приличен стандарт, Витоша е наблизо, развлеченията, културните мероприятия несравнимо повече. Чак толкоз 'социалните контакти" разбирайте приятели не ме влекат да не кажа хич. Семейството - да. Само че мен вече ме вълнуват и други неща освен колко пъти месечно ходя на ресторант, дали си позволявам уикенди и дали има молове. Вълнуват ме разни неща около здравеопазването, замърсяването,  отношенията между хомо сапиенсите на улицата, трафика и хаоса ме натоварват, нямам никакъв вкус и към това да се засичам с корупцията на какви ли не нива. Така че колкото и понякога да ми е примамлива идеята, толкова и съм я премислила след два часа. Мъжът ми е по-голям ентусиаст от мен. Не сме отхвърлили съвсем идеята, идва на приливи/отливи, но не знам. Не е така лесно а и не е въпрос дали си отчаян.

# 88
Естествено, че му я дадох да я прочете.
Мен днес вече няколко познати ме питаха дали да идват да живеят в София като се пенсионират  Rolling Eyes

# 89
И аз четох статията, но се учудих, че работи в кол-център в София; точно в кол-центрове, доколкото знам, се намира и работа в Италия.
Мъжът ми не харесва София. Иначе сто пъти да съм го замъкнала натам, но като не проявява грам ентусиазъм, няма как. То нали зависи човек с какво сравнява, но София има напр. здравеопазване, институции и корупция  Rolling Eyes на долу-горе същото ниво като в Бари, а всичко останало е по-добро в София - все пак София е столица, а Бари е малък провинциален град. Но, както казах, при нас, поне засега и в средносрочно бъдеще, не е вариант.

Общи условия

Активация на акаунт