Орхидея 12

• 121 998
  • 791
  •   1
Отговори
# 105
Момичета днес минах през Бриколаж и си взех още 3 орхидеи, намалени.Едната е 4,99 лв, другите две на 6,99 лв

Тази,която е по-зле я присадих на ново,отрязах й корените,поръсих я с канела,дано съм се справила,остана почти без корени, та въпроса ми за нея е дали да я поливам днес или да изкчакам утре.
За другите две, мисля че имат нужда от поливане, вие какво ще кажете?
Ето и снимки на новите ми орхидеи.

Цветоноса дали го одрежа, има нещо като пъпка на върха, но незнам дали е в процес на съхнене

А това са корените на другите две орхидеи

# 106
Момичета днес минах през Бриколаж и си взех още 3 орхидеи, намалени.Едната е 4,99 лв, другите две на 6,99 лв

Тази,която е по-зле я присадих на ново,отрязах й корените,поръсих я с канела,дано съм се справила,остана почти без корени, та въпроса ми за нея е дали да я поливам днес или да изкчакам утре.

Estella

много се изивнявам за поправката но думата прИсади означава съвсем друго.
ПрИсаждане сред растенията е когато се хашладивсва нещо или се слага калем, общо взето прИсаждане на жива тъкан с някаква цел - най-често облагородяване.

в случая при смяна на субстрата се изпозлва думата прЕсаждам.

Розово бялата е адски красива.

Цветоноса на по-хилавката не бих рязала. ако нещо тръгне да се чувстват зле може да пусне кейки на него. КАнелата според последните теории не върши никаква работа, при почистване подрязване и пресаждане.Но мисля че и да не помогне няма да навреди.

според мен и заради това че има все още зеленина в корените и то по-горните, а както и като знам как ги давят в бриколаж аз все още не бих поливала.

# 107

Estella

много се изивнявам за поправката но думата прИсади означава съвсем друго.
ПрИсаждане сред растенията е когато се хашладивсва нещо или се слага калем, общо взето прИсаждане на жива тъкан с някаква цел - най-често облагородяване.

в случая при смяна на субстрата се изпозлва думата прЕсаждам.

Розово бялата е адски красива.

Цветоноса на по-хилавката не бих рязала. ако нещо тръгне да се чувстват зле може да пусне кейки на него. КАнелата според последните теории не върши никаква работа, при почистване подрязване и пресаждане.Но мисля че и да не помогне няма да навреди.

според мен и заради това че има все още зеленина в корените и то по-горните, а както и като знам как ги давят в бриколаж аз все още не бих поливала.

Благодаря за разяснението, не съм много на ти с пресаждането и присаждането,вече ще знам   Peace

# 108
  • Варна
Хей браво, приятно ми е, ще ги гледаме заедно тук! Heart Eyes Hug  bouquet
И на мен ми е приятно  Hug
Моята не изглежда като арлекините на _re_ge, но все пак смятам, че е същия вид, ето и снимките:

# 109
И аз да се похваля с първите цветчета на две от орхидеите ми.!!!

re_ge  на кои орхидеи казваш, че са арлекин.?

# 110
Арлекин е тази която ти е на първата снимка,бялата на точки.

# 111
Моята не изглежда като арлекините на _re_ge, но все пак смятам, че е същия вид, ето и снимките:

Арлекините са с петна като от акварел, размити на друг фон- бял или жълт или зелен ( петната са винени - тъмно или светло ) . Имам и една в зелено току-що отвори цвят  - от миналата година ми е - ще снимам утре и нея. Орхидеите  с по-дребните петънца са много разпространени напоследък, но настина не знам дали са към Арлекинския клас  newsm78 , в най-различни вариации са... прекрасни са , не мога да им се налюбувам.

Надето - двете орхидеи на първата и втората ми снимка от началото на страницата  са различни, при все че и двете са арлекинки. Едната е с малко-повече бяло.

Диляната също ни е показала страхотен арлекин. а оранжевата й е чудесна. Аз пък как нямам оранжева орхидея. Миналата година получих за подарък  един оранжев Папагал ( аз така ги наричам тези които на фона имат множество малки петънца), обаче оранжевата папагалка тази година цъфна винена. Явно защото не я гледам в оранжерия.

Ето снимки от миналата година- долните две листа са в много приятно сочно оранжево, но на снимката цвета се изкривява.

http://reni1313.snimka.bg/flowers/moyata-kolekciya-2012.756196.all.4

И имам още една радост, първото ми размножено кейки цъфна тази година. Беше кейки на една телесен цвят орхидея ( много странно сатетно бежевеникаво). При мен обаче цъфна такъв необясним бозаво бежевеникав цвят. Не знам защо, дали защото условията на отглеждане са различни. Ще ви постна утре да видите че майката и кейкито са цъфтели в различни цветове , което ми е малко необяснимо.

тук ми изниква един въпрос- може ли кейкито да цъфне в цвят различен от майката . Чели/чували ли сте нещо  newsm78

Последна редакция: чт, 06 фев 2014, 21:47 от _re_ge

# 112
Значи и аз съм имала арлекин без да знам, сега научих че петнистите са арлекини, а аз си мислех че тези с цветове като восък са такива.  А тази втората има жълто, лилаво и оранджево, но от снимката не си личи много.
Всичките орхидеи, които сте показали са чудесни.

# 113
Записвам се в новата тема с единствената ми цъфнала орхидея в момента Simple Smile

# 114
  bouquet

Последна редакция: пт, 07 фев 2014, 16:46 от qsenne

# 115
  • Русе
Много красиво разцъфтели орхидеи има на последните страници и арлекини и всякакви!  bouquet
Вчера ме зарадваха с един разкошен фаленопсис с много едри цветове!Много си го харесвам!

# 116
  • София
Прекрасни орхидеи сте показали момичета. Радост аз окото и душата.  Hug
Ето и четири от моите цъфнали орхидейки. Още не с изцяло отворени пъпки. Чакам още 4.

Момичета каква е причината за омекване на листата на орхидеите (липса на светлина или вода?!)
И на една от орхидеите ме едното листо е покафявало. Как да и помогна? Ето я

# 117
  • волно калдъръмче
Цитат
Най-широко разпространените причинители на мокро гниене при орхидеите са Pectobacterium carotovorum (синоним на Erwinia carotovora) и Pectobacterium cypripedii (синоним на Erwinia cypripedii). Симптомите са меки, воднисти жълтеникави прозрачни петна.

Заболяването се развива бързо, най-често поразява необратимо растението за 2-3 дни. Поразените участъци потъмняват, петната придобиват пихтиест вид и започват да отделят жълтеникава течност. Едно и също бактериално заболяване може да изглежда различно при различните видове орхидеи - в зависимост от структурата на листата - тънки, плътни, имат ли жилки и т.н. Често допълнително е придружено и от гъбични заболявания. Точната диагностика на бактерия е възможна само в лаборатория.
Пораженията, предизвикани от Pectobacterium carotovorum са познати като "черно гниене" и поразяват основата на растението, след което то загива. Като цяло е рядък случай. Масово разпространение на бактериите е възможно само при определени условия - много влажен субстрат, висока въздушна влажност и температури. Пик на развитие на бактериозите се получава при температури от 25 до 30 °C, в латентно състояние могат да се запазят до + 10 °C. В голяма степен допринасят ниското съдържание на кислород в помещенията, недостатъчната циркулация на въздуха и слабата осветеност.

Растението задължително се изолира. Мястото на което е било, се дезинфекцира. Всички поразени участъци се изрязват до здраво. Инструментите, с които манипулираме, се почистват със спирт или се обгарят. Местата на срезовете се обработват задължително с бактерициден препарат, задължително на медна основа - например меден хидроксид Cu(OH)2 или CuO2 меден диоксид. Кристалите на медта действат като механична бариера върху повърхността на листата и предотвратяват по-нататъчното разпространение на заболяването. Най-известен е бордолезовия разтвор. Засега няма разработени препарати специално за орхидеи.
За лечение на бактериози, предизвикващи мокро гниене е подходящо третиране с препарати, съдържащи стрептомицин, тетрациклин, хлорамфеникол или миомицин. При обработването на растението трябва да се внимава, тъй като голямата част от препаратите съдържат бензоена киселина C6H5COOH, която изгаря корените, ако попадне върху тях. Симптомите на изгорените корени ( това се получава и при неправилна дозировка на тор) са почерняване и изсъхване.
Новите тенденции в лечението на бактериозите са препаратите и дезинфекциращите разтвори на базата на хлорния диоксид ClO2 и за разлика от гореизброените се наблюдават най-малки странични ефекти.
Ако бактериозата е засегнала стеблото в най-ниската му част, както и ако има нов прираст, растението трябва да се извади от субстрата, добре да се измие и да се отстранят всички поразени участъци - корените по правило са най-силно засегнати. Срезовете се обработват с препарат и растението се изсушава.
В никакъв случай не връщайте обратно в субстрата. През следващите 10-15 дни орхидеята се държи на светло и сухо място, като ежедневно натапяме корените за не-повече от четвърт час в чиста вода. Болното растение не се тори. Трябва да се внимава водата да не попада върху листа, булби и т.н. Отново се връща в субстрат след като премине карантинния период - поне две седмици и няма по-нататъчни признаци на гниене. Саксията, в която е била орхидеята преди това, е добре да се дезинфекцира с хлорен препарат за около половин час, а новия субстрат се дезинфекцира също чрез попарване с вряла вода или в микровълновата.
Бактериалните заболявания се лекуват успешно само ако са в начален стадий.

Източник: Форум HobbyKafe
Нямам идея защо препратките към него излизат като спам тук.

# 118
записвам се тук. нямам успех с орхидеите,но не се отказвам:) от 5 години ги моря:) сега имам три-фаленопсис,цимбидиум и дендробиум или поне на такива ми приличат (четох инфото на линковете в началото на темата). цимбидум-ът,както и останалите ги забравих за една нощ потопени във вода и той не оцеля.беше цъфнал милия и беше прекрасен,но два дена след това цветчетата му започнаха да се спаружват и потъмняват-умряха.листата са добре обаче,както и на останалите две орхидеи.те не са в цъфтеж. с водата го удавих нали?
преди съм имала орхидеи и все не цъфтяха.ако някоя с еизлъжеше да цъфне то много мижаво,а иначе им баех много.режех корени (махах изсъхналото и изгнилото) веднага след купуването,пръсках с вода по два пъти на ден и посотянно ги обгрижвах,но уви.не жъфтяха.ще ви следя...току-виж се ошлайфам:)

# 119
  • далече в провинцията
ПОМОЩ
вчера си наторих  орхидеята с лактофол за орхидей /както е препоръчано на опаковката/ днес сутринта забелязах че саксията е пълна с бели червейчета  #Crazy нз дали е свързано с това но преди около две седмици реших за да запазя влагата в горния слой тъй като въздуха в стаята е сух около стеблото покрих със стреч фолио, предполагам че и се е отразило добре защото забелязах едно ръбче че пробожда листата може да е корен ... от септември до сега това е първото "раздвижване" , но тези червейчета сега.... малки бели от 0,5 до 1,0 см ... с какво да я третирам, около нея няма др растения

Общи условия

Активация на акаунт