Орхидея 12

• 121 987
  • 791
  •   1
Отговори
# 90
като изсъхне може да я засадиш в голямата саксия и да я полееш. и да махнеш изгнилите корени.

а това защо?
Няма такова нещо като малка саксия за един фал? Един пък съм виждала така редовно торена с зелен кристалон и с корени заели може бо 90% саксията. Тук корените са даже рехави. Освен това няколко загнили хора не са от значение щим има толкова доста свежи и зелени. Пресаждането за мен еповече от излишно, субстрата ми се вижда нормален, с леки подозрения за зелени мухли, но за сега не виждам нищо обезпокоителко. Пъпките на цветоноса за сега са перфектни, дано само не ги хвърли заради смяната на местоположението. Всичко е 6+.

Виждам една червена лудезия на заден план, и то цъфтяща. Тя верно вирее на не толкова светло но не обича никак да се преполива. Щом си се справила с нея ще стане и фалчето. Тъмновато е вeрно но ще се мисли като прецъфти/почине и дойде времето пак да вади цветонос.

На мен ми пожълтя едното листо и гледам че отгоре цветовете увяхвят. Преди три дни я донесох вкъщи и вече линее. Cry

Десни
в това студено време повече закупени фалчета трудно се калиматизират. В повечето случаи им увяхват цветответе и опадват пъпките с характерното почеврвенване или пожълтяване преди това. Ако жълтее долно листо всичко е наред, може да е от старост. Запомни най-важното правило - не се поддавай на тръпката да поливаш/ в магазините и без това тотално ги преполиват. За да стигне до поливане трябва коричките да са не просто просъхнали а направо да хрускат, корените да с толкова изгънали че да са чак сребристи и леко намачкани. Дори и тогава ако се съмняващ отложи два три дена до поливането. Не пулверизирай в никой случай каквото и да са ти казали в магазина. Не я дръж на перваз за момента дръпни я наметър от прозореца.
Червената лудезия я имам от 5-6 години, големи премеждия с нея.До сега ми е цъфтяла 2 пъти и все по това време.Стоеше в кухнята, отгоре на шкафовете, тази стая ми е северна, но тя се чувства там добре, но както се застуди и станаха минусови температури, листата взеха да й капят, затова я преместих,но е куче марка. Още като я взехме, тя беше с цвят,след това увяхна, сложихме част от стъблото във вода и така стоя известно време, пусна корени, посадихме я и без особени грижи, от време на време мъжо я полива, цъфти всяка зима.А ето какво има вече в саксията

Сега почнах да ви чета от първа тема,че много ги харесвам орхидеите и не искам тази да я загубя.Много им се радвам, като ги видя накичени у някой прозорец.
Между другото аз си я взех от Бриколаж за 9.90 лв, супер цена, преди 5-6 години бяха около 45-50 лв, поне моята тогава струваше толкова.

# 91
  • София
Ре-ге-благодаря ти за вниманието и за разясненията.Искам да те попитам възможно ли е от това,че не им е много светло да не се развиват добре?

# 92
Едната от орхидеите ми (за сега са само 2) я купих с един цветонос, който вече прецъфтя. Виждам един друг цветонос, много малък показан едва между листата, но той си стои все такъв откакто съм я купила (от около 2 месеца). Та въпроса ми е за колко време би трябвало да порасне поне малко? Струват ми се мнооого бавни цветя орхидеите, веднъж в годината ли цъфтят само?

# 93
  • София
Едната от орхидеите ми (за сега са само 2) я купих с един цветонос, който вече прецъфтя. Виждам един друг цветонос, много малък показан едва между листата, но той си стои все такъв откакто съм я купила (от около 2 месеца). Та въпроса ми е за колко време би трябвало да порасне поне малко? Струват ми се мнооого бавни цветя орхидеите, веднъж в годината ли цъфтят само?

Орхидеята е стресирана от смяната на обстановката. Цветоносът го имаше още при покупката, нали? Възможно е и никога да не се развие или след няколко месеца да му дойде "музата".  Wink Никой не може да предположи. Друг вариант е ако се пробуди да направи кейки, а не да цъфне. При нормални условия от показването на цветоноса до цъфтежа минават 2-3 месеца.

# 94
Струват ми се мнооого бавни цветя орхидеите, веднъж в годината ли цъфтят само?

а кое цвете цъфти два пъти в годината?

много е красива орхидеята. Аз я наричам кравичка, но научното й име е тип Арлекин.
До тук не мисля че някоя пъпка ще оцелее, виждат се ясни признаци на стрес и прецъфтяване и затова всичко по този цветонос ще замине. Растението обаче е в перфектно състояние, корените и листата са добри, жълтеенето на листа е като от старост.

Така че дерзай напред!

Ре-ге-благодаря ти за вниманието и за разясненията.Искам да те попитам възможно ли е от това,че не им е много светло да не се развиват добре?

обикновено липсата на обилна светлина пречи само на цъфтежа.
Аз като прецъфтят ги мятам горе на секцията където не  е супер светло и ги държа там до есента когато ще трябва пак да залагат цветонос.

# 95

много е красива орхидеята. Аз я наричам кравичка, но научното й име е тип Арлекин.
До тук не мисля че някоя пъпка ще оцелее, виждат се ясни признаци на стрес и прецъфтяване и затова всичко по този цветонос ще замине. Растението обаче е в перфектно състояние, корените и листата са добри, жълтеенето на листа е като от старост.

Така че дерзай напред!
Много ти благодаря. Вчера почти всички цветове окапаха и сега ми е гол Арлекина. Как ме зарадва, че ми каза името му. Heart Eyes Hug  bouquet

# 96
Много ти благодаря. Вчера почти всички цветове окапаха и сега ми е гол Арлекина. Как ме зарадва, че ми каза името му. Heart Eyes Hug  bouquet

Аз бих отрязала цветоноса.
Като гледам че е разклонен и следващия път ще цъфне богато и разклонено.
Махни стария цветонос е моят съвет, нека почине цветето. но така като гледам цъфтеж пролетта няма как да се получи, чак следващата есен.

# 97
Ох извини ме, много ме е срам, но аз не знам какво е цветонос и докъде да го отрежа! Blush Blush Blush Клончето нагоре ли където на върха са цветовете? Кой е стария?

# 98
  • София
Денси, имайки предвид, че орхидеята ти е току-що преживяла стрес от пренасяне, аз бих оставила цветоноса за известно време. Когато се климатизира със сигурност ще пусне нови цветове от съществуващия цветонос. Ако до месец-два няма развитие - режи. Преди 3-4 седмици мъжът ми купи нова орхидея, на която всички цветове паднаха в рамките на 3-4 дни. Сега и на 4-те разклонения има по 2-3 доста едри пъпки. Такъв цветонос, който бързо е загубил цветовете и пъпките има достатъчно сили, за да изхрани нови пъпки и цветове.

# 99
Благодаря и на теб. Hug  bouquet

# 100
Денси, имайки предвид, че орхидеята ти е току-що преживяла стрес от пренасяне, аз бих оставила цветоноса за известно време. Когато се климатизира със сигурност ще пусне нови цветове от съществуващия цветонос. Ако до месец-два няма развитие - режи. Преди 3-4 седмици мъжът ми купи нова орхидея, на която всички цветове паднаха в рамките на 3-4 дни. Сега и на 4-те разклонения има по 2-3 доста едри пъпки. Такъв цветонос, който бързо е загубил цветовете и пъпките има достатъчно сили, за да изхрани нови пъпки и цветове.

сблъсък на двете школи се нарича това! Аз както винаги сънм касапка и режа и не чакам  Laughing

Joy

този длъгнест цветонос как да цъфне естетично сега или следващ път, верно ще има едно две цветенца на краищата ...  иииии това би ме дразнило

# 101
  • София
Когато цветоносът е прецъфтял по нормалния си начин и аз режа. Но Денси не се е нарадвала дори за 3 дни на орхидеята. Със сигурност ще я зарадват и неестетично цъфнали цветове.  Wink 

# 102
  • Варна
densi, имам същата като твоята  Grinning От есента ми е, сега тъкмо отваря първите пъпки от новия цветонос, утре по светло ще я снимам ако си намеря фотоапарата, защото сега не стават хубави снимките с телефона.
Аз също искам да благодаря на _re_ge за информацията относно името на вида фаленопсис  Hug

# 103
Хей браво, приятно ми е, ще ги гледаме заедно тук! Heart Eyes Hug  bouquet

# 104

Моите два Арлекина.
единият е с поголеми петна, другия с повече бяло.
От минала година имам такъв с жълта основа а не бяла. Правих снимки но съм нямала време  да ги сваля от камерата.

Когато цветоносът е прецъфтял по нормалния си начин и аз режа. Но Денси не се е нарадвала дори за 3 дни на орхидеята. Със сигурност ще я зарадват и неестетично цъфнали цветове.  Wink  

Вероятно си права  Hug
Като гледам цветоноса на снимките на Денси е много форсиран с тор....  какви  са признаците - много е издължен ( е домашни условия ще е поне два пъти по-нисък  и разстоянието между цветовете също е много голямо.

Все пак признавам че може би права. Не знам как бих постъпила ако ми е първа орхидея  Hug

Общи условия

Активация на акаунт