Орхидея 12

• 121 975
  • 791
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте.
Поздравления на всички за цъфналите орхидеи.
Аз направих неблагоразумието да купя 19 орхидеи от юли месец до сега.Толкова ми харесваха ,че се вманиачих в покупките,особенно в намалените орхидеи.Равносметката е една загинала с пожълтели листа от слънцето,3 загинали май от преполиване,3 полузагинали с моного хубав корен,изведнъж им изгни половината корен,аз ги пресадих и им изрязох изгнилите корени поръсиха с канела и те веха още да линеят и да им омекват листата.Занесох ги в работата ми на прозорец и за две седмици им избиха по 3 корена и изкараха листа.Сега ,обаче нещо отново се случва с 4 от орхидеите ми,които до скоро вървяха добре.Корените на две изгниха наполовина,по 1-2 листа им пожълтяха,на едната с изразени превити външни корени загниха,на други 2 им изпопадаха листата едно по едно-пожълтяват и съхнат,розетката им изсъхна ,но корените им са живи още newsm78  .На една камбрия и зигопеталиум  листата също им жълтеят и капят.Преди ги поливах на 1 седмица,от 1м на 10 дни,но нещо се случва с тях?Отглеждам ги на 3м. от прозореца.Преди време Таня 67 ми каза да не топя едни орхидеи закупени от БАН с другите,но май веднъж забравих и ги поих в общи лигени.Ако някой се сеща за проблема ми ще бъда благодарна,защото не искам да омарям цветята.Аз по принцип в апартамента си имам доста цветя,не е като да не съм гледала цветя.Доста четох за орхидеите,но нещо не се справям с тях

http://kazama.snimka.bg/flowers/moi-cvetya.786313.32524829
Ето снимки -на дясно  са на болните орхита.

Последна редакция: нд, 02 фев 2014, 15:32 от stefina

# 76
Знам, че е писано за засушаването на пъпките, но така само информативно съм го чела. Не беше ми се случвало досега, а сега търся съвет - един от фаленопсисите ми изкара цветонос и така му се радвах, а гледам, че пъпките почнаха да жълтеят...На какво може да се дължи и какво да правя?

Тази година на всички се случва поголовно. но правилния термин не е засушаване. Звучи като растението да страда от недополиване но не е така.Пъпките просто почервеняват или пожълтяват като спират да се развиват по някаква причина. Принципно това е най-деликатния момент при отглеждането на фалчетата - след формитране на цветоносите изхранване на пъпки. Не има харесва течението , климатичиците ,  рязката смяна на температурите, преполиването - общо взето всичко което е различно и стресиращо.

На всички новички в темата - добре дошли!.
Няма нищо смешно в това да се страхуваш когато получиш първата си орхидея  Hug, изглежда толкова .... крехка, но всъщност е цвете-сървайвър  Joy

Знам, че е писано за засушаването на пъпките, но така само информативно съм го чела. Не беше ми се случвало досега, а сега търся съвет - един от фаленопсисите ми изкара цветонос и така му се радвах, а гледам, че пъпките почнаха да жълтеят...На какво може да се дължи и какво да правя?
Цитат
                                                                                                                                                                   Аз имах същия проблем и се оказа преполиване т.е аз ги поливам 1 път седмично ,но явно им е много.сега като не им слагам вода ще им видя по не по 1 цвят.

Благодаря момичета за отговорите  Hug
От тези причини при мен евентуално само течението остава като причина, макар, че орхидеите са зад вратата на терасата и при отваряне би трябвало да са защитени. А е възможно и да им става течение newsm78 Ще ги преместя. А по отношение на поливането - аз ги поливам даже много рядко, чак като им посивеят корените, на сух режим са...

# 77
Здравейте момичета, от скоро съм собственик на орхидея. Преди време имах 2 ,но загинаха, много ми се иска тази да мога да я запазя.В момента е в друг апартамент, който не се отоплява, днес отидох да я видя и забелязах,че листата й леко са омекнали, дали е премръзнала? Дали да не си я взема в сегашния апартамент, в който съм/ в процес на местене сме/. Тук пък няма къде да я сложа, в смисъл на светло,апартамента ми е вътрешен и нямам много прозорци. Вие какво ще ме посъветвате?

# 78
Здравейте момичета, от скоро съм собственик на орхидея. Преди време имах 2 ,но загинаха, много ми се иска тази да мога да я запазя.В момента е в друг апартамент, който не се отоплява, днес отидох да я видя и забелязах,че листата й леко са омекнали, дали е премръзнала? Дали да не си я взема в сегашния апартамент, в който съм/ в процес на местене сме/. Тук пък няма къде да я сложа, в смисъл на светло,апартамента ми е вътрешен и нямам много прозорци. Вие какво ще ме посъветвате?
Вземи си я и я сложи на възможно най-светлото място, което може да и намериш, температурите са доста ниски да я оставиш в неотопляема стая. Поне аз така  мисля.

Момичета аз да питам, дали някоя от вас се е опитвала да си размножи дендробиум нобиле от стара булба.?

# 79
  • София
Момичета аз да питам, дали някоя от вас се е опитвала да си размножи дендробиум нобиле от стара булба.?

Да, дори пуснаха корени, но след като ги засадих изсъхнаха. Moже би е било прекалено рано, но корените им бяха започнали да се забиват в корите. Ето снимки от "напъните ми":

Тук се вижда даже новото растение:

Преди една седмица отрязахме 3 стари булби и ги сложих на един перваз. Не съм ги чупила на малки парчета като на снимките. Не знам ще се получи ли нещо.  Wink Резултати, ако изобщо има, очаквам след поне половин година.

# 80
[Да, дори пуснаха корени, но след като ги засадих изсъхнаха. Moже би е било прекалено рано, но корените им бяха започнали да се забиват в корите. Ето снимки от "напъните ми":

Четох за подобна техника в една книга, но се правеше във фолиева тавичка, постлана на дъното с влажен сфагнум и отгоре наредени точно така хоризонтално парчертна от булбите. Всичко завито в прозрачно фолио отгоре и сложено на средно топло!

Занете ли че от няколко места ми казват познати че ги съветвали от магазините за цветя докато цъфти фалчето да не го поливат. видях тотално дехидратирани цветя- срамота е това, как може такова подвеждащо съветване.

В момента е в друг апартамент, който не се отоплява, днес отидох да я видя и забелязах,че листата й леко са омекнали, дали е премръзнала? Дали да не си я взема в сегашния апартамент, в който съм/ в процес на местене сме/. Тук пък няма къде да я сложа, в смисъл на светло,апартамента ми е вътрешен и нямам много прозорци. Вие какво ще ме посъветвате?

Да я оставите в неотпляем апартамент е все едно да обречете на измръзване. Да я отглеждате без светлина е все едно да се примирите че никога няма да цъфти
сложен избор наистна!

Здравейте.
Поздравления на всички за цъфналите орхидеи.
Аз направих неблагоразумието да купя 19 орхидеи от юли месец до сега.Толкова ми харесваха ,че се вманиачих в покупките,особенно в намалените орхидеи.Равносметката е една загинала с пожълтели листа от слънцето,3 загинали май от преполиване,3 полузагинали с моного хубав корен,изведнъж им изгни половината корен,аз ги пресадих и им изрязох изгнилите корени поръсиха с канела и те веха още да линеят и да им омекват листата.Занесох ги в работата ми на прозорец и за две седмици им избиха по 3 корена и изкараха листа.Сега ,обаче нещо отново се случва с 4 от орхидеите ми,които до скоро вървяха добре.Корените на две изгниха наполовина,по 1-2 листа им пожълтяха,на едната с изразени превити външни корени загниха,на други 2 им изпопадаха листата едно по едно-пожълтяват и съхнат,розетката им изсъхна ,но корените им са живи още newsm78  .На една камбрия и зигопеталиум  листата също им жълтеят и капят.Преди ги поливах на 1 седмица,от 1м на 10 дни,но нещо се случва с тях?Отглеждам ги на 3м. от прозореца.Преди време Таня 67 ми каза да не топя едни орхидеи закупени от БАН с другите,но май веднъж забравих и ги поих в общи лигени.Ако някой се сеща за проблема ми ще бъда благодарна,защото не искам да омарям цветята.Аз по принцип в апартамента си имам доста цветя,не е като да не съм гледала цветя.Доста четох за орхидеите,но нещо не се справям с тях

http://kazama.snimka.bg/flowers/moi-cvetya.786313.32524829
Ето снимки -на дясно  са на болните орхита.

Прочетох и прегледах снимките.
Не виждам много обнадеждаваща картинка. Тези които са със заминал връх евентуално може да реанимирате в сфагнум на топло и светло. но там гаранция няма дори и да ви се виждат екстра корените. От какво е тази тъжна картина на листата. Не мога да разбера защо са толкова обезцветени ? При някакви об
о болести се получава почерняване и изгниване на не такова странно изсветляване.

Принципно ако искате  фалчетата ви да живеят корегирайте поливането, няма повече заминали фалчета от преполиване и поддържане на това преполиване заедно със есенно-зимното застудяване.
Дори поливане на 10 дена е фатално ако ги отглеждате на постудено. Загнилите корени ми навяват именно такива мисли.

и накрая
на местото където детето ми ходи на школа по рисуване на стълбището някой беше поставил на перваза едно фалче, един кротон и една циклама.Фалчето беше доста голямо с поне 6-7 листа хубаво растение явно от скъпите а не като от практикер за 10 лева.
Беше им добре лятото. със затудяването видях ясно признаци на измръзване и после на боледуване на фалчето и всички други. Питах учителките от школата , но те кзаха че не знаят на кого са - все пак стълбище в жилищна кооперация. Не се реших да я открадна. след последните студове беше почерняла ... а последната събота перваза беше разчистен. и там се мъдреше един прекрасен цимбидиум ! При тези температури от по 0 -5 градуса на това стълбище не виждам как ще оцелее. Що за хора са това! Просто се боря със себе си дали да не отмъкна. душата ме боли!

Последна редакция: пн, 03 фев 2014, 21:11 от _re_ge

# 81

Беше им добре лятото. със затудяването видях ясно признаци на измръзване и после на боледуване на фалчето и всички други. Питах учителките от школата , но те кзаха че не знаят на кого са - все пак стълбище в жилищна кооперация. Не се реших да я открадна. след последните студове беше почерняла ... а последната събота перваза беше разчистен. и там се мъдреше един прекрасен цимбидиум ! При тези температури от по 0 -5 градуса на това стълбище не виждам как ще оцелее. Що за хора са това! Просто се боря със себе си дали да не отмъкна. душата ме боли!

Аз предлагам другият път като водиш детето, да си вземеш възможно най-голямата чанта и да си го прибереш, остане ли там ще отиде на кино, та поне да му се радваш.

# 82
Таня67  и аз по същият начин съм ги положила легнали в кори и торф, а върхът го забучих до един фал, пък дано да стане.Може би е трябвало да изчакаш повече за да ги засадиш нормално знам ли.? За колко време ти пуснаха издънки и по-кое време(сезон) го прави експеримента.?

# 83
  • София
Таня67  и аз по същият начин съм ги положила легнали в кори и торф, а върхът го забучих до един фал, пък дано да стане.Може би е трябвало да изчакаш повече за да ги засадиш нормално знам ли.? За колко време ти пуснаха издънки и по-кое време(сезон) го прави експеримента.?

Не помня подробности. Снимките са от 2009 г. Както се вижда от последната снимка, бяха станали доста големички. Но промяната не им се отрази добре. Иначе чакането беше поне половин година (поникването на коренчета). После още толкова ги чаках да се развият добре. Затова си мисля, че не си заслужават специалните грижи. Сложени при другите орхидеи, сами се поливат и отглеждат.  Wink  А идеята ми беше дошла от един форумен познат на мъжа ми, който живее в Колумбия. Бил си разчиствал дендробиумите в градината и старите булби ги захвърлил върху един цимент. Бяха пуснали корени.  Laughing

# 84

Не помня подробности. Снимките са от 2009 г. Както се вижда от последната снимка, бяха станали доста големички. Но промяната не им се отрази добре. Иначе чакането беше поне половин година (поникването на коренчета). После още толкова ги чаках да се развият добре. Затова си мисля, че не си заслужават специалните грижи. Сложени при другите орхидеи, сами се поливат и отглеждат.  Wink  А идеята ми беше дошла от един форумен познат на мъжа ми, който живее в Колумбия. Бил си разчиствал дендробиумите в градината и старите булби ги захвърлил върху един цимент. Бяха пуснали корени.  Laughing

Ами каквото стане тогава до есента ще ги издундуркам с пръскане и ако не стане нищо, е няма нищо. При нашият климат едва ли ще пусне, ако метнем в градинките, пък кво остава на цимент  Joy Joy

# 85
Реших да си я взема орхидеята от другия апартамент, но единственото място,което можах да й намеря е ето тук

а това са й корените, полях я преди около 10 дни

има един корен, който виждам че е загнил, но и мен ме е страх да я пресадя, особено сега когато я простудих.Мисля, че все още няма нужда от поливане, вие какво ще ме посъветвате?

# 86
не я поливай.  корените трябва да станат бледо зелено почти сребърно, за да се полее.
като изсъхне може да я засадиш в голямата саксия и да я полееш. и да махнеш изгнилите корени.

# 87
На мен ми пожълтя едното листо и гледам че отгоре цветовете увяхвят. Преди три дни я донесох вкъщи и вече линее. Cry

# 88
като изсъхне може да я засадиш в голямата саксия и да я полееш. и да махнеш изгнилите корени.

а това защо?
Няма такова нещо като малка саксия за един фал? Един пък съм виждала така редовно торена с зелен кристалон и с корени заели може бо 90% саксията. Тук корените са даже рехави. Освен това няколко загнили хора не са от значение щим има толкова доста свежи и зелени. Пресаждането за мен еповече от излишно, субстрата ми се вижда нормален, с леки подозрения за зелени мухли, но за сега не виждам нищо обезпокоителко. Пъпките на цветоноса за сега са перфектни, дано само не ги хвърли заради смяната на местоположението. Всичко е 6+.

Виждам една червена лудезия на заден план, и то цъфтяща. Тя верно вирее на не толкова светло но не обича никак да се преполива. Щом си се справила с нея ще стане и фалчето. Тъмновато е вeрно но ще се мисли като прецъфти/почине и дойде времето пак да вади цветонос.

На мен ми пожълтя едното листо и гледам че отгоре цветовете увяхвят. Преди три дни я донесох вкъщи и вече линее. Cry

Десни
в това студено време повече закупени фалчета трудно се калиматизират. В повечето случаи им увяхват цветответе и опадват пъпките с характерното почеврвенване или пожълтяване преди това. Ако жълтее долно листо всичко е наред, може да е от старост. Запомни най-важното правило - не се поддавай на тръпката да поливаш/ в магазините и без това тотално ги преполиват. За да стигне до поливане трябва коричките да са не просто просъхнали а направо да хрускат, корените да с толкова изгънали че да са чак сребристи и леко намачкани. Дори и тогава ако се съмняващ отложи два три дена до поливането. Не пулверизирай в никой случай каквото и да са ти казали в магазина. Не я дръж на перваз за момента дръпни я наметър от прозореца.

Последна редакция: вт, 04 фев 2014, 11:09 от _re_ge

# 89
Много ти благодаря. Heart Eyes Hug  bouquet
 Леле успокои ме. Heart Eyes Не съм поливала и нямам и намерение. Прочела съм всички ваши съвети и доста странична литература.Ппочти само това правя от дни, защото ми е подарък, а аз не съм цветарка и този път съм решила да положа усилия за отглеждането на това страхотно красиво цвете.
Жълтее долно листо да. Не съм поливала, нито пулверизирала.
Сега ще я снимам и ще постна снимката. Моля ви кажете ми как е цветето. В какво състояние и какво би следвало да правя за него. Благодаря! Heart Eyes Hug
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/190013 … _1756695483_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/189823 … _1342679334_n.jpg
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1/1625653_1020 … _1353361772_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/160967 … _2028165193_n.jpg

Последна редакция: вт, 04 фев 2014, 11:24 от densi

Общи условия

Активация на акаунт