Орхидея 12

• 122 276
  • 791
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте момичета. Моля за помощ, да спася орхидея. Миналата година подариха ми две орхидеи. Едната окепазих, след като я пресадих. Пресадих, защото имало някакви бели точици в саксия и ми казаха, че са гъби.
Втората цъфна пак сега и бях много щастлива  Crazy , после пусна още едно клонче за цъфтеж, но пъпките започнаха да съхнат.  И въздушни корени погрозняха , кафяви, изсъхнали...  Sad сега забелязах, че на дъно има мнооого малки бели червейчета. Какво да правя? Как да спася орхидеята?
На всичко отгоре сега на 8 март ми подариха още три!  Close то аз една не мога да гледам...
http://lyona.snimka.bg/other/alyona.104186.32776411

# 271

Прочетох за поливането на първа страница - значи въпросчето ми отпада!

Другият ми въпрос е за листата - най-долните листа, които са най-стари тук-там вече имат сухи крайчета или нещо подобно. В смисъл не се в отлична форма. Дали да не ги отстраня, да ги отрежа?

Сега през зимата почвата им явно се беше поизчерпала и по едно време се влошиха, но им сложих нова и живнаха.

Имат ли шанс орхидеите в северна стая? Доколкото разбрах имат нужда от много слънце.  Rolling Eyes

Здравей
зная че старите понамачкани листа не са красиви но не бих те съветвала да ги режеш. Дори да са леко пожълтели докато са хранителни за растението ги оставяй. Едва когато пожълтеят изцяло от старост тогава то сякаш ги отхвърля и можеш да ги отделиш което лесно става. Защо те съветвам да не го правиш- ами защото съм забелзяала че при фалаенпосисите равновесието корени листа си има някаква собствена нагласа. Отрежеш ли листо по самоинициатива цветето се втурва да прави листа маса и забравя да цъфти. Това е защото съм забелязала че поне при мен им трябват минимум три листа за да цъфне фалче... а понякога и на три листа не цъфтят.

Дали има шанс фалче в северна стая ? - да разбира се, стига да е добре осветено и да не е близо до прозреца. Единствното с което може да се срещнат трудности е постигането на разлики в температурите през есента/пролетта която е определяща за образуването на цветоноси. Обаче смятам че и там няма да има проблем. Стига както писах да е светло и с нормални температурни разлики - т.е. да не пада температурата да кажем по 18 градуса .

общо взето разбира се нека видим как ще му е там, а според знаците които ни дава ще мислим как да се справим с проблемите ако има такива!

Последна редакция: ср, 12 мар 2014, 09:28 от _re_ge

# 272
_re_ge, благодаря много за бързия отговор!
Разбрах за листата, няма да ги режа!  Peace
Те са ми по принцип в южната стая, но попорастнаха и взеха да ми пречат. Затова планирам да ги изместя в другата стая, която е северна.
Защо да не са до прозореца в северната?! Там не грее директно слънце, ако това е съображението.

Щом не трябва да пада под 18 градуса темп. в стаята, ще изчакам още да се постопли времето преди да ги преместя.  Peace

# 273
Здравейте момичета. Моля за помощ, да спася орхидея. Миналата година подариха ми две орхидеи. Едната окепазих, след като я пресадих. Пресадих, защото имало някакви бели точици в саксия и ми казаха, че са гъби.
Втората цъфна пак сега и бях много щастлива  Crazy , после пусна още едно клонче за цъфтеж, но пъпките започнаха да съхнат.  И въздушни корени погрозняха , кафяви, изсъхнали...  Sad сега забелязах, че на дъно има мнооого малки бели червейчета. Какво да правя? Как да спася орхидеята?
На всичко отгоре сега на 8 март ми подариха още три!  Close то аз една не мога да гледам...
http://lyona.snimka.bg/other/alyona.104186.32776411

Привет
първо- спокойно
второ - правилно си направила че си опитала да спасиш орхидеята си от субстрат( почва) с жълтеникави точки. това наистина са мухъли и мястото им не е в саксията. Това че не си го направила правилно е от незнание. Следващия път ще се справиш по лесно.
трето - сега оглеждам снимките и ще писша следното:

- Би ли дала снимка червейчетата ако е възможно. тук една дама също писа за подобен случай . Нека ги видим дали са червейчета и от там ще мислим.
- Орхидеите ти са сложени много близко до прозорец. През зимата там температурите опредеелно падат и това може да доведе до измръзване на цветето. Поне на 20-40- см по-навътре да се дръпнат  ще е добре.Обзалагм се че именно това епричинило опадването на пъпките. Те изглеждат като засушени но всъщност цветето ги хвърля когато нещо не му харесва в отглеждането - прекалено топло, прекалено студено, разлика в температурите, преполивна и прочие.
- почерняването на външните въздушни корени не е нищо което да те притенсява. Външните корни и без това не са особенно привлекателни но са необходими затова ги остави там където са и не им обръщай внимание, приеми ги като даденост.

Разбрах за листата, няма да ги режа!  Peace
Те са ми по принцип в южната стая, но попорастнаха и взеха да ми пречат. Затова планирам да ги изместя в другата стая, която е северна.
Защо да не са до прозореца в северната?! Там не грее директно слънце, ако това е съображението.

Щом не трябва да пада под 18 градуса темп. в стаята, ще изчакам още да се постопли времето преди да ги преместя.  Peace

Не не
съображението е че на пророзец в северна стая през хладните сезони температурите си падат и скачат както си искат. Цветята ще могат да се справят с тях ако не са големи температурните промени, но ако заложат цветоноси с разлики в температурите пъпките просто ще окапват безпричинно.

Аз също отглеждам фалчета в северна стая но при следните удловия
1. ако  са цъфнали изцяло от пролетта нататък северна стая им е перфектна.
2. Ако през есента не заложат цветоноси за зимата ги мятам на библиотеката или на хладиника в северна стая ( но тя ни е голям дневен тракт и там температурите не падат ... пък и цветята не са до прозореца ) . Като се запролети пак ги местя на по-светено място с повече температурни разлики ( но пак внимателно  защото под 16-17 градуса вече им е студеничко ) за да могат да заложат цветонос пролетта.
3. Дори и да не са цъфнали като се постопли и до първите есенни студове прекрано се справят в северна стая. Ако пък са цъфнали дори цъфтежа им леко се удължава като време от това.

Последна редакция: ср, 12 мар 2014, 09:50 от _re_ge

# 274
Благодаря ти много, че отзова -re-ge .   Снимка не мога да направя, защото не фокусира, снимам с таблет. Но са със сигурност червейчета, мърдат гадини.  Иначе порових в гугъл и ми излезе снимка на саксия с червейчета, която постна в тая тема едно момиче. На 9 страница е. Същите са.  Сега като прочетох , май разбрах си грешката. Цветята ми бяха вкъщи и често забравяхме през деня пуснати щори,  предположих че не им стигаше светлина затова изсъхнаха пъпки. Реших да ги докарам на работа и тук сега от три дена. Само че тая с червейчеъта бях сложила в малка торбичка да не не цапа в колата и не махнах торбичка веднага. Може да са спарили и черви от това се появиха . много съм тъпа  Sad 

Сега сигурно трябва да пръскам с лекарство? Или да пресаждам? Ако пресаждам, ще я уморя  Whistling

# 275
Ааа, разбрах! Благодаря много за обясненията!   bouquet

# 276
Здравейте, на 8-ми март получих поредната си орхидея /5 вече/,посъветваха ме да я пресадя,изкарах я внимателно ,огледах корените й,мисля че са ок,и я пресадих в прозрачна по-голяма саксия.Това е тя

Единственото ,което ме притеснява е да не окапят пъпките

# 277
А има ли как да се отцежда водата от саксията? От снимката не личи.

# 278
Има отдолу дупки на саксията,това,което се вижда е запотено по саксията

# 279
  • София
Здравейте, благодаря за бързият отговор.
Реге, разгледах корените, както се вижда и на снимките, краищата са изсъхнали а има и загнили.

Преди няколко дни исках да я пресадя, отидох да си купя пръст но жената в цветарницата ми каза в никакъв случай да не го правя докато е цъфнала. От прочетеното ми до сега в нета, това не би трябвало да е проблем.
Искам да Ви питам като почистя корените трябва ли да ги третирам с нещо?

http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1394653510n.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=bwy1394653539t.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=klz1394653567q.jpg

Благодаря

Последна редакция: ср, 12 мар 2014, 22:16 от leo12

# 280
Здравейте почитателки на орхидейте. Преди време ми подариха орхидея и аз я пресадих, но в погрешен размер саксия тя почти умря, но съвсем наскоро започна да се оправя. Има пъпки и расте чудесно. Проблемът обаче остават листата. Все така болни и жълти. Защо????
Подариха ми още една, която отново започна да пожълтява, но не е ресаждана. Имаше толкова много пъпки, а повехна и пъпките окапаха. И корените и са леко жълти.

# 281
  • София
Здравейте, момичета!
Присъединявам се към вашата компания и ви представям първата си красавица, закупена преди 2 дена Grinning Усещам ,че скоро ще си има компания, наближава рожденния ми ден  Mr. Green
Ето я! ,

Не съм я поливала и пресаждала, явно в Практикер добре са я поляли, саксията е запотена.... надявам се ,че влагата ще дръпне и няма да и загният корените...,ще я наблюдавам и ако нещо ме притеснява ще ви питам да помагате Simple Smile
 Страхотни красоти си отглеждате всички!  Hug

# 282
Здравейте, имам орхидея, за която горе долу май успявам да се грижа. Беше цъфнала, когато я купих, прецъфтя и сега я чакам да цъфне отново. Но вместо цветове се появиха листа. Нормално ли е да има листа там и какво да правя, да ги махна ли? Ето снимка, за да е по-ясно http://prikachi.com/images.php?images/43/7156043l.jpg

# 283
Здравейте, имам орхидея, за която горе долу май успявам да се грижа. Беше цъфнала, когато я купих, прецъфтя и сега я чакам да цъфне отново. Но вместо цветове се появиха листа. Нормално ли е да има листа там и какво да правя, да ги махна ли? Ето снимка, за да е по-ясно http://prikachi.com/images.php?images/43/7156043l.jpg
Мисля,че това е бебе/кейки/ на снимката

# 284
А какво се прави с бебетата в такъв случай?  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт