Орхидея 12

• 122 286
  • 791
  •   1
Отговори
# 255
Благодаря "Самурая" ето и снимките на цветето ми за което питах как се отглежда и какъв е произхода му:

# 256
Aз пък да се оплача как февруарското "слабо" слънце ми пропиля първите цъфнали за тази година орхидеи.
Така, така и на мен зимното (беше януарско) слънце ми умъртви за има няма 1 ден всички разцъфтяли цветове на едната орхидея. Просто я бях доближила до прозореца на единия край на бюро и не очаквах да опече толкова, но нали бяха едни жеги тогава и след като цял ден се е пекла на слънцето - за нула време цветовете клюмнаха и паднаха. Та сега имам едно наум - никога не доближавам до прозорец където пече слънце пък макър и слабо.

# 257
  • ГОре на черешата...
Здравейте!
От няколко години имам два фаленопсиса и нямах проблеми. Тази зима си купих още 2, подариха ми 1 и станаха 5. Всичко добре, но цветовете на новозакупените опадаха бързо, както и пъпките на цветоноса на едната от старите ми. Отдадох го на промяната на местоположението им, докато преди 10-тина дни не забелязах, че са нападнати от ей тези гадове, които пълзят доста бързо:
Скрит текст:

Почистих с клечка за уши със спирт, имаше струпвания на малки точно там, където са били пъпките, имаше и доста големи. Днес виждам, че пак има, макар и не много. Открих информация само на руски - там тези вредители са наречени "мучнисты червяц". Съветват да се третира с актара. Отивам да купя, ще видя в каква концентрация да направя разтвора. Въпросът ми е да пресадя ли всички растения, защото явно има и в корите и са дошли с новозакупените орхидеи. Досега не съм ги пресаждала, ето снимки на растенията в момента, ако имат нужда и от други грижи моля за съвет:
Скрит текст:

# 258
  • волно калдъръмче
petenceto23, някой от многобройните видове фаленопсис.

mari_eta, инсектицид задължително. После огледай добре корените и пресади в нови кори.

# 259
цитат на re_ge:
Честито.
Първата е прекрасна Виолацея-беллина, а втората двуцветен екуестрис, предполагам мини и полумини. Непретенциозни са и двете- имам ги от години , пожелавам ти да се радват с обилен цъфтеж.

Ееее,как ми е драго,че и имена си имат,та да си ги кръстя!
Много познаваш Реге,втората наистина е полумини,но първата си е в нормална големина саксия.Виждах такава назад из темите и очите ми останаха в нея,та сега като я мернах и веднага я грабнах.Другата ми мечта е пъстролистния вариегатен екуестрис,който го имате с Месечинката(тя къде ли изчезна толкова време newsm78)-онзи с многото пръски и бледорозовата среда-влюбена съм в него,но никога до сега не съм го засичала по магазините!

Да се оплача и аз какво се случи с новият ми двуцветен екуестрис-нали бях писала че беше в сфагнум, а отстрани бяха допълнили саксията с кори.Та извадих го аз,махнах сфагнума,засях си го само в корички и вчера какво да видя-ми той започна да затваря цветенцата си  smile3511
А имаше на върха още една голяма пъпка,която ми се струва че засъхва!Сега се пукам от яд че не го изчаках да прецъфти и после да го оправям,ама много ме беше страх да не му загния корените.На другата нищо и няма <ама нея само съм я поляла щото тя пък толкова беше пресушена в магазина,че за пръв път видях какво значи сбръчкани корени от жажда.
Имам най-после първата цъфнала изцяло в къщи орхидейка,но тя пък остана само с две цветчета-беше оформила цветоноса с 5 пъпки и като взеха да едреят,почнаха да съхнат.Докато се сетя да я преместя само едно гнездо по надолу на цветарника трите ги хвърли и останаха само двечки.

*sve* - адашката ми е убиец,а цветът е тооолкова нежен!Не се ядосвах,че не е по тъмна-така е сто пъти по хубава!

petenceto23 - това е орхидея Фаленопсис,и като гледам че е в сфагнум мъх явно е полумини.Не прави моята грешка,а първо я изчакай да прецъфти и тогава ако искаш я мести изцяло в кори.За повече информация отиди на първа страница от темата и там ще прочетеш всичко нужно за Фаленопсиса.

Таня,съжалявам за цветенцата ти,ама и това време шарено големи пакости прави.

Diliantata - а твоята преоценена с това нежно лилавеещо в средата е толкова красива,че пак ми се прииска беличка!Когато ги купувах тези двете последните имаше една бяла с такава красива жълто-оранжева устна,че оттогава все се ядосвам че не си я взех и нея!Толкова са нежни с белотата си!

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 16:40 от Miltoniq

# 260
Благодаря "Саморая",започвам да чета за отглеждането им.Дано имам късмет с ветенцето

# 261
Отдадох го на промяната на местоположението им, докато преди 10-тина дни не забелязах, че са нападнати от ей тези гадове, които пълзят доста бързо:

Тези гадинки се въдят в мокрите помещения.Много са ми познати, трепя ги през лятото основно в нашата баня която е с прозорец .Предполагам има харесва влагата в корите не самото растение. Бих препоръчала и аз смяна на субстрата и пръскане с някакъв препарат за вредители по растенията.

Милтония.
И моята Виоалцея Белина е посята в нормална саксия. Аз като я купувах нямах идея каква е , чак после научих че е вид - има го на първа страница сред видовете фалчета.

Екуестрисите принципно ги продават в сфагум- не знам защо.

Съжалявам за горещото слънце и окапалите пъпки.

# 262
  • волно калдъръмче
Благодаря "Саморая",започвам да чета за отглеждането им.Дано имам късмет с ветенцето

Пожелавам ти успех  Hug

Интересни цветя са. Забелязала съм, че са супер целенасочени и последователни. Когато им дойде времето да образуват корени - правят само това, а другите дейности /нарастване на кейки, вадене на листа/ се забавят или спират. Натрупването на листна маса /поне за моите/ е проблем, не щат. На година вадят по едно-две листа. Новите корени като че ли избутват най-долните листа, които постепенно омекват, пожълтяват и падат. Иска ми се повече листна маса, от което следва и повече цветове по стрелата. В момента цъфтят и не правят нищо друго Laughing

# 263
  • ГОре на черешата...
Благодаря ви Hug!
Реге, и според съпруга ми/агроном/ е вид мокрица. Купих актара, утре ще ги опръскам и накисна. След колко време да сменя корите? Днес минах през един цветарски магазин, но ми предложиха насипни и нещо не ми вдъхнаха доверие - като че имаше доста торф.

# 264
  • волно калдъръмче
mari_eta, аз бих те посъветвала да не бързаш още с корите. Първо полей растението три пъти през 10 дни с разтвор на препарата, който си избрала. След последното пръскане изчакай още 10 дни, чак след това щателно огледай последно за гадове и пресаждай. Иначе нищо не ти пречи да смениш корите и сега, но след профилактиката ще ти се наложи отново.

# 265
  • ГОре на черешата...
Благодаря  bouquet! Отивам да ги накисна и опръскам в банята.
Мъжът ми каза да не се притеснявам - утре щял да донесе бензиновата пръскачка и да ги "опуши" я с нуреле, я с Би-58  Mr. Green

# 266
  • София
Здравейте, много се радвам, че има такава тема във форума. Цветята Ви са много красиви:)
Миналата седмица си купих Орхидея Фаленопсис.
Тези дни забелязах, че на единия лист има по-тъмно петно и три пъпки, две от които в последствие паднаха. Сложила съм я на източен прозорец и днес за пръв път я полях. Страхувам се,че може да умре ако не я гледам правилно.
Прикачвам снимки, как мислите има ли проблем?

http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=jdv1394566104l.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=opt1394566160x.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1394566182a.jpg

Благодаря

# 267
  • волно калдъръмче
Листото е като натъртено. Може и да е простудена. Когато пъпките не са се отворили, всяка драстична разлика в температурите ги попарва. Чела съм, че когато е разцъфнала, понася по-леко застудяването и задържала цветовете по-дълго. Не съм експериментирала с моите. Само минито ми е цъфтяло до сега, но при него нещата са на тласъци. Прави две групи пъпки. Първият цъфтеж е по-обилен, вторият е на същата стрела с по-малко пъпки. Ако я преместя на хладно след отваряне на първата група пъпки, рискувам да загубя втората.

# 268
...но минитата са си капризни откъм цъфтеж.
Не мога да се съглася. Цъфтежът според мен ще е обусловен не толкова дали орхата е мини, а състоянието на цялото растение и условията, при които е поставено. Щом кореновата система е мощна и може да изхрани пъпките; щом се подхранва редовно, за да образува повече цветни пъпки, щом има необходимите условия /разлика между дневна и нощна, за да образува цветонос, светлина, за да развие потенциала си/; няма причина да не зарадва окото. Грижата и за нефелното, и за здравото е една и съща. Не могат да се насилват нещата. Просто на слабото му е необходимо време, за да укрепне.

Има резон в написаното но от всичко което чета тук пък и по другите теми не само аз се оплаквам че минитата наситина са капризни откъм цъфтеж и отглеждане.Много рядко се похвалва някой с цъфнало мини. Най-често загиват - заради сфагнума според мен. Но цъфнат ли веднъж вече няма спиране.

Аз имам 4 минита на първо четене. От да кажен 5-6 години. Гледам ги в еднакви условия едно до друго на поличката и по същия наичн както другите фалчета. но те не искаха да цъфтят някъде 3 години. поне си бяха чудесно на корени и листа. тогава реших че нищо не губя ако направя експерименти -  смених саксиите по размер, заменях сфагнума с корички и обратно. Не видях някаква зависимост откъм подбряване. Едното което посадих в кори и по-голяма саксия цъфна и сега цъфти всяка година но по рамер на листата вече е като плоумини. Другите не се почувстваха добре в кори та се наложи да ги върна пак в сфагнум. дното от тях обаче реши да цъфне и от тогава всяка година вее трета подред цъфти. Другите две още се стискат. но ще продължавам да екпериментирам, нищо не губя.

Миналата седмица си купих Орхидея Фаленопсис.

Субстрата ми се вижда доста торфен и направо прогизнал . Би ли дала снимки на корените през саксията?

Благодаря ви Hug!
Реге, и според съпруга ми/агроном/ е вид мокрица. Купих актара, утре ще ги опръскам и накисна. След колко време да сменя корите? Днес минах през един цветарски магазин, но ми предложиха насипни и нещо не ми вдъхнаха доверие - като че имаше доста торф.

Най-хубавия субстрат за фалчета който съм купувала е на Compo. Но все пак допълнително му добавям още коркови парченца и борови корички.

Междудругото на първа страница има хубави материали за това как да си направим сами субстратна смеска  според това дали обичаме да поливаме често или не.

# 269
Здравейте!
Имам вкъщи три Фаленопсис-а от година-две насам. Още са живи. Даже цъфтяха няколко пъти. Но не съм много наясно с отглеждането им. Първо ми казаха да ги поливам веднъж седмично като ги потопя саксийките за няколко минути във вода. После някой ми каза, че трябвало да се поливат с по няколко супени лъжици вода пак веднъж седмично, но отгоре.  Rolling Eyes Пробвах и това - не им навреди. Единствено по този начин известно количество вода се отцежда на дъното на външната саксия и ако седи там дълго плесенясва, което не вярвам да е добре.  Rolling Eyes Извинявайте за тъпия въпрос, но би ли ми казал някой как точно е правилно да се поливат?

Прочетох за поливането на първа страница - значи въпросчето ми отпада!

Другият ми въпрос е за листата - най-долните листа, които са най-стари тук-там вече имат сухи крайчета или нещо подобно. В смисъл не се в отлична форма. Дали да не ги отстраня, да ги отрежа?

Сега през зимата почвата им явно се беше поизчерпала и по едно време се влошиха, но им сложих нова и живнаха.

Имат ли шанс орхидеите в северна стая? Доколкото разбрах имат нужда от много слънце.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт