Орхидея 12

• 123 191
  • 791
  •   1
Отговори
# 300
И аз да покажа,
толкова се зарадвах, че и трите ми орхидеи пускат цветоноси.
Всеки ден ги гледам колко са пораснали, когато ви питах какво е това бяха само с по едно връхче, вече са толкова големи -
Скрит текст:

И по вглеждането в тях съм пропуснала да видя това -
Скрит текст:

Това е пак цветонос нали? Но, къде там е тръгнал? Как ще го закрепя като излезе и не му ли пречи че по отрязания на който расте има нещо, което мислех, че ще е кейки но така и си остана по едно листенце.

Не знам защо завъртя така снимките.  newsm78

# 301
  • волно калдъръмче
Честито   bouquet Цветонос е.

Днес смятам да ходя на лов за орхита. Белите са ми легнали на сърце. А моята бяла ще има да си я чакам да цъфне...

Скрит текст:
И каката цъфна.

Аз не откривам разлики между минито и голямата. Даже цветовете им са почти с една и съща големина. Надявам се догодина да я видя в пълния ѝ блясък.

# 302
  • София
И аз бих искала една бяла красавица,също ми допадна и тъмната-винената,ами че тя е почти черна Heart Eyesстрахотно.
Аз още умувам,да режа или не цветоноса hahaha

# 303

Извънземното нешо е орхидеята ми 'две в едно", ровя се за инфо как да я разделя за да си растат като две отделни растения, но не намирам. Някой с опит и идеи

Товае  фалче което има кейки излязло на цветонос. Кейките не е с много големи листа има голям корен но е един. Аз лично бих посъветвала следното - правилата на адаптиране на кейки като се отдели от майката казват че то трябва да бъде поне с 3 листа и 3 коренчета не по-късни от 5-6 см. но при мен дори и тогава имаше проблеми с отеделеното кейки. На ваше място ако не ви пречи или не ви дразни бих го оставила така. Зеления цветонос го изхранва което за кейкито  е много поддържащо. Гаранттирам ви че когато стане  достатъчно стабилно , цветоноса ще изсъхне и кейкито ще не ще ще падне и тогава ще ви се наложи да го засаждате. А до тогава нека си стои там. дори може да цъфне така.

Принципно може и да опитате да го отделите , като го отрежете с част от цветоноса, но ще трябва да се стимулира появата на повече коренова маса, това става с подхранване , има дори подхранващо пръскане, трябва фалчето да е във влажна средаа но пък не много влажна за да не загние- сложно си е, който предприеме това предизвикалетсво трябва да очкава че може и да не се страви и да загуби кейкито. Предполагам орхидеист с опит над 5 години и много цветя ще се справи, но начинаещ орхидеист би се затруднил - има много неща около адаптирането  които трябва да се следят.
Благодаря, ще чакам търпеливо Simple Smile

# 304
Благодаря, ще чакам търпеливо Simple Smile

След неуспешни опити по отделяне на кейки, чаках последното си кейки само да падне от цветоноса отне повече от 3 години.

Последна редакция: сб, 15 мар 2014, 20:14 от _re_ge

# 305
# 306

Така си е
изисква се търпение, което понякога не ни достига.

Имам рецепта. Купи си нова орхидея а тази метни кякъде по-назад да не ти боде очите и не й обръщай внимание.

И каката цъфна.
Аз не откривам разлики между минито и голямата. Даже цветовете им са почти с една и съща големина. Надявам се догодина да я видя в пълния ѝ блясък.

Саморая, наистина виждам че и цветоноса е много късичък за размера на цветето.  newsm78

Струва ли ми се че на заден план виждам кактус кристат ?

Моето деление на фалчетата е следното
мини
полумини
нормални
гигантки .

Минитата са явни, там цветовете са около монета от 1 лева. и саксийки като кибритени кутийки.Цветоносчетата са 10-тина сантиметра.

При полуминитата цвета е малко по голям , понякога съизмерим с този на нормалите фалчета но пък цветоноса никога не пораства повече от 20 см.

при нормалните фалчета цветовете по размер варират но цветоносите ми никога не са под 20 см.

При гигантките цветоноса е не по къс от 40 см, понякога в по-мрачни зими не стават много дълги, иначе съм имала и цветоноси по един метър .... а самите цветове са десетина сантиметра. Никога не стават по малки.

Ето ви една гигантка

ето ви на преден план - в ляво- мини с бели цветове което не цъфтеше и епресадено впо-голяма саксия с кори. Нарастна н алиста но цветовете никога не станаха по-големи а цветоноса по дълъг.

в дясно е виолацея беллината- едно типично полумини - по-малки листа винаги късичък цветонос, размера на цветовете сравнително голям, но пак не много голям .

# 307
  • волно калдъръмче
Прибрах се с плячка - бяла орхидея с жълта устна и засукан мустак. Днес ѝ разръчках корите и продупчих саксията. По корените имаше налепен дунапрен. Утре ще ѝ търся къща.

Новата ме провокира да разръчкам и старата ми бяла. Направо съм в див ужас. Корени много и зелени, но всички са накичени по калцираната част на шийката и са започнали да почерняват в горния си край, един-два да има за света горе покрай листата.

Цветето, което показах е малко, защото орхата се мъчи да завъди кейки цяло лято и явно се е преуморила. Иначе за пръв път я виждам да цъфти, може и такива да са ѝ цветовете.

# 308
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Здравейте,
реших да се присъединя към отбора на орхипристрастените. Преди много време следих темите, ама после, нещо се отплеснах. Нямам кой знае какви умения в отглеждането, често имам жертви, но попълвам колекцията си, която баавно нарства. Към момента съм закръглила числото на 10, като последните 4 са ми от осмомартенската промоция в баумакс. Някои от тях вече дадоха първите жертви, поизпадаха красивите пъпчици, но ще се боря за следващите!
Искам по-отблизо да ви следя, надявам се да сте костоприемни!

# 309
Хм, _re_ge изкушаваш ме  Thinking

# 310
Прибрах се с плячка - бяла орхидея с жълта устна и засукан мустак. Днес ѝ разръчках корите и продупчих саксията. По корените имаше налепен дунапрен. Утре ще ѝ търся къща.

както научих много рядко се срещат абсолютно бели фалчета който нямат оцветяване дори в средата. Огледала съм добре всичките ми налични бели фалчета и забелязах че все имам някаква макар и частично оцветяване там. Може да е нюанс на жълто или чертички но имам. я приятелката ми имат в офиса изцяло бели гигантки. били внос от холандия, фирмат акоято им озеленяв аофиса им ги доставила. може би такова ще търся, макар че знам ли дали ще ми хареса една изцяло бяла снежинка.

# 311
  • волно калдъръмче
Харесват ми повече тези с жълтата устна. Иначе не бих върнала и снежнобяла.

Има ли някой да е провокирал успешно растеж на корени с вит Б комплекс или с някакъв друг вкоренител? Решила съм да опитам с витамин Б ампула.

# 312
Аз много си харесах ето тази:
Скрит текст:

Стои тук до мен и ме радва

# 313
  • София
Харесват ми повече тези с жълтата устна. Иначе не бих върнала и снежнобяла.

Има ли някой да е провокирал успешно растеж на корени с вит Б комплекс или с някакъв друг вкоренител? Решила съм да опитам с витамин Б ампула.

сега чувам за такъв метод, би ли споделила пове инфо как се прилага, дозировка, честота на "нанасяне" и т.н.

Скрит текст:
Аз да се оплача от едни бели гадини т.н. памуклийки, с какво ли не пръскам, против такива гадини, почиствам с памук напоен със спирт, клечки за уши напоени със спирт, клечки за зъби, и тъъъкмо реших, че след неколкомесечна непрестанна борба съм ги преборила /или поне 95% от тях / и гледам орхидеята ми жълтее и вехне  Twisted Evil. Викам си брех не и понесе торта... ама пък не я торя за първи път с нея ... не може да е от това...и като поглеждам субстрата и оооо #Crazy точица до точица и щъкат.. миниатюрни бели гадове Twisted Evil Тъкмо почти пропъдих памуклиийките от листата и основата на корените, сега тези гадини  #2gunfire нз как се казват, но не са на памуклийките малките /тях ги разпознавам/ вече нз какво да правя утре пак ще сменям корите и ще пръскам растението...тъкмо се разпукна един цвят оня ден.. сега ще заминат другите пъпки  Cry Преди 3-4 дена тези "новите" пришълци ги нямаше, как и от къде дойдоха е мистерия  Twisted Evil

# 314

Аз да се оплача от едни бели гадини т.н. памуклийки, с какво ли не пръскам, против такива гадини, почиствам с памук напоен със спирт, клечки за уши напоени със спирт, клечки за зъби, и тъъъкмо реших, че след неколкомесечна непрестанна борба съм ги преборила /или поне 95% от тях / и гледам орхидеята ми жълтее и вехне  Twisted Evil. Викам си брех не и понесе торта... ама пък не я торя за първи път с нея ... не може да е от това...и като поглеждам субстрата и оооо #Crazy точица до точица и щъкат.. миниатюрни бели гадове Twisted Evil Тъкмо почти пропъдих памуклиийките от листата и основата на корените, сега тези гадини  #2gunfire нз как се казват, но не са на памуклийките малките /тях ги разпознавам/ вече нз какво да правя утре пак ще сменям корите и ще пръскам растението...тъкмо се разпукна един цвят оня ден.. сега ще заминат другите пъпки  Cry Преди 3-4 дена тези "новите" пришълци ги нямаше, как и от къде дойдоха е мистерия  

отвсякъде може да са дошли, даже може и да са били в субстрата.

значи
1. изваждаш я изчистваш корените от корите и пръскаш с препарат за вредители директно корените. Оставяш да засъхнат 12 часа и пръскаш отново. както е на сухо без кори.
2. Изхвърляш този субстрат , намираш нов.
3. Измиваш добре саксията и дезинфекцираш.
4. като отстоят корените 24 часа напръскани без субстрат посаждаш наново. Поливаш с накисване и оставяш да просъхне доста дни.
5. наблюдаваш субстрата защото всичко се случва, я вредители я мухли винаги могат да се появят.

Общи условия

Активация на акаунт