Орхидея 12

• 122 256
  • 791
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Момичета с какво продупчвате допълнителните дупки в саксията и трябва ли да вадя орхидеята от там за да го направя? Купила съм я преди около седмица вече,не съм поливала, саксията седи запотена и се притеснявам да не се увредят корените. Искам да направя дупки от страни, а ме е страх да не нараня корените и в същото време не ми се иска да вадя цветето, че така красиво е нацъфтяло...  Сигурно е леко малоумен въпроса ми, но ще се радвам на съвет Grinning

# 316
Момичета с какво продупчвате допълнителните дупки в саксията и трябва ли да вадя орхидеята от там за да го направя? Купила съм я преди около седмица вече,не съм поливала, саксията седи запотена и се притеснявам да не се увредят корените. Искам да направя дупки от страни, а ме е страх да не нараня корените и в същото време не ми се иска да вадя цветето, че така красиво е нацъфтяло...  Сигурно е леко малоумен въпроса ми, но ще се радвам на съвет Grinning

tasia, аз лично пробивам със запалка. Така както е саксията доближавам запалката и нагрявам докато омекне и се пробие пластмасата. Не стават равни отворите и са малко по-големи, но така ми е най-лесно   bouquet И не вадя орхидеята.

# 317
Момичета с какво продупчвате допълнителните дупки в саксията и трябва ли да вадя орхидеята от там за да го направя? Купила съм я преди около седмица вече,не съм поливала, саксията седи запотена и се притеснявам да не се увредят корените. Искам да направя дупки от страни, а ме е страх да не нараня корените и в същото време не ми се иска да вадя цветето, че така красиво е нацъфтяло...  Сигурно е леко малоумен въпроса ми, но ще се радвам на съвет Grinning

Здравей
първо да те успокоя. конденза не е лошо нещо. не води до загниване на корени . дори малкото дупки които има саксията на дъното  са достатъчни , просто при наличие на конденз не се полива. когато полееш цветето  да кажем с потапяне конденз има по  стените като най-малко 10-тина дни а в зимните месеци и повече. Това не е повод за притеснение, а по-скоро показател за теб че все още няма нужда от поливане. когато целият конденз изчезне, корените побелеят а субстрата се изсуши до хрускане, тогава фалчето е готово за поливане.

Има хора обаче който обичат да поливат по-често  затова при тях е хубаво саксията да има повече отвори да се изсушава и проветрява по- бързо.  Начини много , може с запалка, може с поялник, аз лично режа с ножицата. Пластмасата е мека- забивам върха и режа напречно, после дооформям разреза така че да стане милиметър два.

за тези които обаче като мен искат фалчетат да им доставят по малко грижи, съветвам да не правят тези отвори. Така вътре влагата се задържа по-дълго време, а ако имате и кашпа поливането може да се отлага със седмици. От вече над 90 фалчета съм нямал случай на загниване на корени поради това че няма мапречни срезове на саксията.

явно всичко е върпос на вкус и начина на гледане.

# 318
Здравейте отново. Не можах да разберазакакво точно става въпрос от re_ge, но по принцип тази орхидея, която казахте, че умира беше с две клончета, ако мога така да се изразя. Едното пожълтя и аз го отрязах. Сега излезна ново клонче(или цветонос, както май му казвате) и си разсте страшно бързо. Това добре ли е. Клончето е напълно здраво и има мн разклонения. Поливам само с минерална вода и тор. Преместих ги на западен розорец, за да не ги пече толкова силно слънчо. Има ли шанс да поникнат нови листа?Атози плесен по саксията опасен ли е? Казахте и че саксиите не били хубави. Аз само болната съм пресадила и то в саксия специално за орхидеи, но това беше преди да се разболее.

# 319
Здравейте отново. Не можах да разберазакакво точно става въпрос от re_ge, но по принцип тази орхидея, която казахте, че умира беше с две клончета, ако мога така да се изразя. Едното пожълтя и аз го отрязах. Сега излезна ново клонче(или цветонос, както май му казвате) и си разсте страшно бързо. Това добре ли е. Клончето е напълно здраво и има мн разклонения. Поливам само с минерална вода и тор. Преместих ги на западен розорец, за да не ги пече толкова силно слънчо. Има ли шанс да поникнат нови листа?Атози плесен по саксията опасен ли е? Казахте и че саксиите не били хубави. Аз само болната съм пресадила и то в саксия специално за орхидеи, но това беше преди да се разболее.

напишете моля ви точка по точка какво точно не разбрахте.

Здравей
Нищо чудно че първата ти орхидея вехне на листа.
При нея се е случило това което наричаме завършване на жизнения цикъл- имаш цветонос от центъра - розетката, което означва че растението отмира и се мъчи да се възпроизведе. Това че цъфти е чудесно, ще чакаме от цветоноса или от корените някъде да израстне кейки- дъщерна орхидейка, която ще наследи майката. Пази цветоноса като очите си и не го режи като прецъфти.

Що се касае до втората орхидея- много често пъпките даже всички могат да окапят от смяната на мястото, стрес по транспорта и нагаждане с новата обстановка.

обаче
1. виждам че е в голяма близост до прозорец- за никоя орхидея това не е от полза. може и това е да частична причина за окапване на пъпките.
2. на долните листа има гадни петна и дупки които ми исглеждат като от преовлажнявне или простудяване. Не се очудвам ако изляза права че това се е случило защото я отгледжаш така на перваз. дръпни я на 30-40 см от прозореца и ще живне. В такава близост до прозорец е или много студено или много топло- трудно би ти изхранила пъпки . Да не кажа че дори без цветонос растението също би понесло такив апромени в температурите които се случват на первазите на прозорците.

# 320
  • София
Някой да е срещал следния проблем: потъмняване на корените, които са най-отгоре във въздуха или част от тях са във въздуха така да се каже? Чудя се защо са ми потъмнели направо като ръждясали са, и съм сигурна, че е от поливане, защото промяната на цвета е само там където са имали допир течност, само се чудя дали е от водата или от течната тор, при все че торя мнооого по-рядко отколкото пише на опаковката и отколкото всички казват, че трябва. newsm78

# 321
И аз открих малки бели гадини в субстрата - прочетох по нагоре за дезинфекция на корените, но моята орхидея в момента е с цветове - как да процедирам newsm78

# 322
Някой да е срещал следния проблем: потъмняване на корените, които са най-отгоре във въздуха или част от тях са във въздуха така да се каже? Чудя се защо са ми потъмнели направо като ръждясали са, и съм сигурна, че е от поливане, защото промяната на цвета е само там където са имали допир течност, само се чудя дали е от водата или от течната тор, при все че торя мнооого по-рядко отколкото пише на опаковката и отколкото всички казват, че трябва. newsm78

Не, не зависи от оторенето , поне аз така мисля . според мен зависи от фалчето. имам 5-6 такива на които въздушните корени са странни чернокафеви и на ръждиви петна. но си цъфтят, пускат листа сякаш всичко е ок. може да е естествен цвят на корените това. както примерно има фалчета с по тъмни листа, или листа с много тъмно лилава обкантка , или тъмночервени цветоноси ... Сега огледахм тези корени с ами при факчета с тъмни цветове ( вишнави, лилави, кравички с бяло )

И аз открих малки бели гадини в субстрата - прочетох по нагоре за дезинфекция на корените, но моята орхидея в момента е с цветове - как да процедирам newsm78

Аз правя това което описвам и когато фалчето е във цъфтеж, както и пресаждането ако се налага заради мухъл. Досега съм нямала увехване на цветове. но така е при мен, не знам как ще се случи при вас.

# 323
  • София
Благодаря Мама Сметана и _re_ge за споделеното  Hug
Успокоих се,че всичко е наред, явно скоро няма да я поливам Grinning Мисля да процедирам като теб _re_ge, няма да правя допълнителни дупки и просто конденза ще ми служи като ориентир кога има нужда от поливане. Едната пъпка с която я купих разцъфна, на път е и следващата, явно се чувства добре орхидейката! Много ме радва  Heart Eyes

# 324
_re_ge , благодаря - така ще направя! За сега я изолирах от другите, че не знам от къде дойдоха!

# 325
_re_ge , благодаря - така ще направя! За сега я изолирах от другите, че не знам от къде дойдоха!

Не че нещо необичайно
на всеки може да се случи, тези гадинки се въдят по влажното. Аз заради тях профилактично пръскам кашпите отвръте.

# 326
С какво - че аз имам някакво универсално за вредители newsm78

# 327
С какво - че аз имам някакво универсално за вредители newsm78

ами да с каквото имам в момента универсално за вредители по цветята. Като пърскам кашпата отвътре все едно не пръскам постоянно директно корените, но ефект от пръскането определено има.

# 328
Копирам мнение пуснато към тема номер 7 която отдавна е затворена

Здравейте, нова съм в темата, но имам голям проблем. Счупи ми се орхидеята, а е само на 1м. Пускам ви и снимки https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203277915570116&se … ype=3&theater https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203277916290134&se … ype=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203277916450138&se … ype=3&theater за по-голяма представа. Моля ви се, кажете ми как да процедирам от тук нататък с нея, че да не умре Sad

Линковете са недостъпни за тези които нямат фейсбук.
Направте ги така че да видими и за нерегистрирани ползватели, иначе аз лични няма как да видя снимките.

# 329
Здравейте, нова съм в темата, но имам голям проблем. Счупи ми се орхидеята, а е само на 1м. Пускам ви и снимки https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203277915570116&se … ype=3&theater https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203277916290134&se … ype=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203277916450138&se … ype=3&theater за по-голяма представа. Моля ви се, кажете ми как да процедирам от тук нататък с нея, че да не умре Sad

Общи условия

Активация на акаунт