Орхидея 12

• 122 256
  • 791
  •   1
Отговори
# 285
  • София
А какво се прави с бебетата в такъв случай?  Laughing

Чака се да развие поне 3 корена и 3 листа, а най-добре да се почака доста повече и се засажда.  Wink

Естелита, Ваня Йончева, не знам кой ви е посъветвал да пресаждате, но това не е желателно. Евентуално може да се погледне какво е положението с корените и ако субстрата не е добър да се смени, но се слагат в същите пластмасови проветриви саксии, които понякога се дупчат и от страни, за да има вентилация. Тези саксии, в които сте ги сложили не са подходящи. От една страна дупките им отдолу са крайно недостатъчни и не се отцеждат и проветряват добре и  от друга, тъй като са по-големи, орхидеята ще започне да запълва саксиията с корени вместо да цъфти. Освен това пластмасовите отдолу имат нещо като крачета и дъното не се залепва за чинийката. По този начин се проветрява. Доколкото съм ги виждала в магазина, тези от снимките ви "лягат" плътно.

# 286
А какво се прави с бебетата в такъв случай?  Laughing

Чака се да развие поне 3 корена и 3 листа, а най-добре да се почака доста повече и се засажда.  Wink

Естелита, Ваня Йончева, не знам кой ви е посъветвал да пресаждате, но това не е желателно. Евентуално може да се погледне какво е положението с корените и ако субстрата не е добър да се смени, но се слагат в същите пластмасови проветриви саксии, които понякога се дупчат и от страни, за да има вентилация. Тези саксии, в които сте ги сложили не са подходящи. От една страна дупките им отдолу са крайно недостатъчни и не се отцеждат и проветряват добре и  от друга, тъй като са по-големи, орхидеята ще започне да запълва саксиията с корени вместо да цъфти. Освен това пластмасовите отдолу имат нещо като крачета и дъното не се залепва за чинийката. По този начин се проветрява. Доколкото съм ги виждала в магазина, тези от снимките ви "лягат" плътно.
Мен лично ме посъветваха в друг сайт,които са"ветерани" в тази област.За саксията-когато я купих на етикета пишеше че е за орхидеи.Сега ще видим как ще й подейства.Много е объркващо когато едни казват да пресадиш веднага когато купиш орхидеята,други не.Едни казват трябва да се тори като цъфти,други не.И ние новобранците тотално се объркваме.

# 287
  • София
Да, аз и друг път съм писала, че като се казва "пресаждане" се объркват хората. И за мен пресаждането е нова саксия, нов сустрат и т.н. Обаче в случая се има предвид проверка на корените и субстрата. Често корените са изгнили и се нуждаят от почистване. Пагубно е ако около корените има сфагнум от "бебешкия" период, който не са махнали. Слагат в по-голяма саксия, допълват с кори и ние няма как да разберем, че е така. Сфагнума задържа много вода и орхидеята загнива. Затова е добре да се направи "инспекция", но не и да се пресажда в смисъла, в който сме свикнали.

За торенето по време на цъфтеж и аз не знаех на кого да вярвам. С проба-грешка всичко се разбира.  Wink Вече торя само докато се формират цветоноса с пъпките.  Появи ли се цвят - спирам. Може би при прекалено дълъг цъфтеж се нуждаят от малко тор, но трябва да е наистина много разреден разтвор.

Въпросните саксии могат да се използват като кашпи. А търговците просто злоупотребяват със създалата се пазарна ниша - липса на прозрачни саксии за орхидеи. Тъй като са прозрачни, им лепнаха етикет "за орхидеи". Но определено не стават.

# 288
Благодаря ти много, че отзова -re-ge .   Снимка не мога да направя, защото не фокусира, снимам с таблет. Но са със сигурност червейчета, мърдат гадини.  Иначе порових в гугъл и ми излезе снимка на саксия с червейчета, която постна в тая тема едно момиче. На 9 страница е. Същите са.  Сега като прочетох , май разбрах си грешката. Цветята ми бяха вкъщи и често забравяхме през деня пуснати щори,  предположих че не им стигаше светлина затова изсъхнаха пъпки. Реших да ги докарам на работа и тук сега от три дена. Само че тая с червейчеъта бях сложила в малка торбичка да не не цапа в колата и не махнах торбичка веднага. Може да са спарили и черви от това се появиха . много съм тъпа  Sad  

Сега сигурно трябва да пръскам с лекарство? Или да пресаждам? Ако пресаждам, ще я уморя  Whistling

Привет
единствения начин за спасение от червеите е смяна на субстрата.
Няма нищо страшно ако изпълняваш простите иснтрукции, които ще ти дадем. Ще видиш че е лесно да се справиш.

1. Набави си субстрат. аз препоръчвам на Compo, на предната страница съм дала как изглежда на снимка, има го в хипермаркетите като Баумакс, Практикер.
2. Купи си някакъв спрей за вредители по стайните растения - какъвто намериш без значение.

когато имаш тези две неща ще направим пресаждането стъпка по стъпка. Лесно е няма място за притеснения.

Преди няколко дни исках да я пресадя, отидох да си купя пръст но жената в цветарницата ми каза в никакъв случай да не го правя докато е цъфнала. От прочетеното ми до сега в нета, това не би трябвало да е проблем.
Искам да Ви питам като почистя корените трябва ли да ги третирам с нещо?

http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1394653510n.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=bwy1394653539t.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=klz1394653567q.jpg

Благодаря

Привет
този мухъл е гаден но не е страшен. и на мен ми се поява понякога в новозакупени фалчета.
Трябват ти
1. субстрат - провети какво съм посъветвала Малко по горе Альона за субтстрата.
2. и спрей за БОЛЕСТИ по растенията. също с общо предназначение, какъвто успееш да купиш. Подчертавам- не за вредители а за болести или заболявания.

Като ги набавиш ще пиша как да се справиш с пресаждането. това че цъфти не пречи. Аз съм го правила на цъфнали фалчета когато има такъв мухъл, защото той от тук само ще нараства

Здравейте почитателки на орхидейте. Преди време ми подариха орхидея и аз я пресадих, но в погрешен размер саксия тя почти умря, но съвсем наскоро започна да се оправя. Има пъпки и расте чудесно. Проблемът обаче остават листата. Все така болни и жълти. Защо????
Подариха ми още една, която отново започна да пожълтява, но не е ресаждана. Имаше толкова много пъпки, а повехна и пъпките окапаха. И корените и са леко жълти.

Здравей
Нищо чудно че първата ти орхидея вехне на листа.
При нея се е случило това което наричаме завършване на жизнения цикъл- имаш цветонос от центъра - розетката, което означва че растението отмира и се мъчи да се възпроизведе. Това че цъфти е чудесно, ще чакаме от цветоноса или от корените някъде да израстне кейки- дъщерна орхидейка, която ще наследи майката. Пази цветоноса като очите си и не го режи като прецъфти.

Що се касае до втората орхидея- много често пъпките даже всички могат да окапят от смяната на мястото, стрес по транспорта и нагаждане с новата обстановка.

обаче
1. виждам че е в голяма близост до прозорец- за никоя орхидея това не е от полза. може и това е да частична причина за окапване на пъпките.
2. на долните листа има гадни петна и дупки които ми исглеждат като от преовлажнявне или простудяване. Не се очудвам ако изляза права че това се е случило защото я отгледжаш така на перваз. дръпни я на 30-40 см от прозореца и ще живне. В такава близост до прозорец е или много студено или много топло- трудно би ти изхранила пъпки . Да не кажа че дори без цветонос растението също би понесло такив апромени в температурите които се случват на первазите на прозорците.

но  защо всички си държат орхидети на первазите   newsm78 .
Не е ли това първото което трябва да кажат цветарките в цветарскуите магазини - че водата която имат в саксиите след потапянето в съчетание с перваз е направо непримеливо за тяхното отглеждане.
Те верно не са капризни но все пак са екзотични цветя. зимата на перваз виреят само кактуси.Всичко друго измръзва. Лятото на осветен перваз пак виреят само кактуси. Всичко друго изгаря. Единствено източен прозорец може д аправи изключение но през зимата и там е студено!

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 22:08 от _re_ge

# 289
  • София
Моята красавица прецъфтя,вече окапаха и последните цветове...и сега да си призная,не разбрах какво да правя с цветоноса,да го режа ли....и ако да-къде???Листата изглеждат добре....

# 290
А какво се прави с бебетата в такъв случай?  Laughing

Чака се да развие поне 3 корена и 3 листа, а най-добре да се почака доста повече и се засажда.  Wink

Естелита, Ваня Йончева, не знам кой ви е посъветвал да пресаждате, но това не е желателно. Евентуално може да се погледне какво е положението с корените и ако субстрата не е добър да се смени, но се слагат в същите пластмасови проветриви саксии, които понякога се дупчат и от страни, за да има вентилация. Тези саксии, в които сте ги сложили не са подходящи. От една страна дупките им отдолу са крайно недостатъчни и не се отцеждат и проветряват добре и  от друга, тъй като са по-големи, орхидеята ще започне да запълва саксиията с корени вместо да цъфти. Освен това пластмасовите отдолу имат нещо като крачета и дъното не се залепва за чинийката. По този начин се проветрява. Доколкото съм ги виждала в магазина, тези от снимките ви "лягат" плътно.

Да наистина много често препоръват пресаждане, но не знам защо не обясняват че това се налага за да се огледа субстрат отвърте. Не обесняват защото предполагам са наясно какво да сперави, но етрудно да си представиш как думите ти могат да бъдат изтълкувани от един начинаещ. Пресаждането трябва да се замести с- оглеждане на корените и субстрат и подмяна ако с еналга такава. възможно е точно в основата на фалчето да има топка сфагнум- мъх който много задълго задържа влага и често съчетанието от предполиване и сфагум е опасно за загниване накорените. Прави се заради транспортирането но при домашно отглеждане не е за предпочитане  такова смесване на субстратите.

Тези пластмасови саксии могат да бъдат изпозлвани само доста опитни орхидеистки. Аз не бих имала проблеми с тях защото мога добре да контролирам поливането, но при начинаещи орхидеисти липсата на добра проветривост съчатана с желанието да бъде поливано може да доведе до загниване на корените. Наличието наконденз също не еопасно но за човек който знае какво прави.

Аз също бих посъветвала всички начинаещи да не смнята саксиите си и дори по възможност д апробият още няколко верикални отвора на саксията. колкото по добре с изпаравя водата от саксията толкова по-малко е вероятно имате проблеми от задържане на вода и загниване на корените.

Моята красавица прецъфтя,вече окапаха и последните цветове...и сега да си призная,не разбрах какво да правя с цветоноса,да го режа ли....и ако да-къде???Листата изглеждат добре....

По този въпрос си мълча защото аз съм от партията на "касапите"  Wink

# 291
  • София
На 1-ва стр.пише,че се реже,обаче не разбрах до къде?

# 292
На 1-ва стр.пише,че се реже,обаче не разбрах до къде?

да наистина - именно в това е разликата.
Школи много по това докъде точно да се реже, затова нека се включи някой с друго мнение.

# 293
  • София
От къде в София мога да си купя хубава, добре гледана орхидея фаленопсис? Издирвам си такава с тъмни бордо цветове или от многоцветните. Praynig

# 294
  • София
От къде в София мога да си купя хубава, добре гледана орхидея фаленопсис? Издирвам си такава с тъмни бордо цветове или от многоцветните. Praynig
Скрит текст:

Въпрос на късмет е. Обикаляй строителните хипермаркети и Кауфланд. Можеш да погледнеш и в някоя оранжерия. Втората я намерих случайно в Пикадили, но повече не съм виждала орхидеи там. Бяха заредили за миналия 8 март без да обявят в брошурата.

k@li, ако е прецъфтяла прекалено бързо от стрес, можеш да я оставиш за известно време да се съвземе. Все ще пусне някое цветче. Ако това не стане до 2-3-4 седмици, бих отрязала до долу. Все пак се внимава да не се нарани някое листо или розетката, т.е. остават 1-2 см. Нека орхидеята да си почине. А ако искаш я режеш само донякъде. Месеци наред ще стърчи една пръчка. Някога от нея може да излезе разклонение. Ако избереш този вариант, гледаш удебеленията по цветоноса. Реже се над второто или третото удебеление на около 2 см над него. Обикновено частта над най-горното удебеление изсъхва и затова не трябва да е твърде близо.

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 13:13 от Тaня67

# 295
Cesari,
тази първата направо ми грабна окото  Heart Eyes, ако случайно намериш подобна казвай откъде!
А за рязането на цветоноса то май само си показва. На една от моите като окапаха цветовете и цветоноса направо изсъхна до дъно почти (стана направо кафяв) и аз го отрязах - то се виждаше че живец в него няма.
На един колега тук в офиса една орхидея седи около 1 година (може и повече) с един гол цветонос стърчащ, но зелен и свеж и преди около 1 месец взе че изкара от този същия цветонос едно разклонение, но само с едно цветенце и това беше.

# 296

Първата имам, купена от Кауфланд преди къде 6-7 години. При мен цъфти в малко по-светъл цвят от оргиналния който беше тъмнокеремиден и наситен. Ето как изглежда в моите условия.

Имам и подобна на втората . но с белезникав кант по края. Не ми направи цветонос тази есен, но нищо, тя беше купена минала година. Имам и още една тъмноиндигово лилава . Но тя  не е цъфтяла никога при мен, беше с загнила сърцевина, има кейки но то докато цъфне ще минат 4-5 години . снемах я със светкавица затова е по-светла. иначе беше тъмноиндиговолилава. почти черна, но на устната имаше бяло.

въобще това сме го обсъждали многократно- какви ги купуваме като цвят и какви цъфтят в домашни условия. Разминаването в цветовете понякога е драстично - дори се чудиш- това ли е орхидеята която си имал. в домашни условия цвета е спорядъци по светъл и размит. Предполагам се дължи на недостига на светлина. Все пак оранжерийсното отглеждане е друга работа.

Cesari,
тази първата направо ми грабна окото  Heart Eyes, ако случайно намериш подобна казвай откъде!
А за рязането на цветоноса то май само си показва. На една от моите като окапаха цветовете и цветоноса направо изсъхна до дъно почти (стана направо кафяв) и аз го отрязах - то се виждаше че живец в него няма.
На един колега тук в офиса една орхидея седи около 1 година (може и повече) с един гол цветонос стърчащ, но зелен и свеж и преди около 1 месец взе че изкара от този същия цветонос едно разклонение, но само с едно цветенце и това беше.

Ох аз затова не оставям цветоноси. Измъчена работа е доста често. липсва естетика....  но това е лично мнение, има хора които никога и нищо не режат.

# 297
# 298
http://dox.bg/files/dw?a=9ba7a26691 Извънземното нешо е орхидеята ми 'две в едно", ровя се за инфо как да я разделя за да си растат като две отделни растения, но не намирам. Някой с опит и идеи

# 299

Извънземното нешо е орхидеята ми 'две в едно", ровя се за инфо как да я разделя за да си растат като две отделни растения, но не намирам. Някой с опит и идеи

Товае  фалче което има кейки излязло на цветонос. Кейките не е с много големи листа има голям корен но е един. Аз лично бих посъветвала следното - правилата на адаптиране на кейки като се отдели от майката казват че то трябва да бъде поне с 3 листа и 3 коренчета не по-късни от 5-6 см. но при мен дори и тогава имаше проблеми с отеделеното кейки. На ваше място ако не ви пречи или не ви дразни бих го оставила така. Зеления цветонос го изхранва което за кейкито  е много поддържащо. Гаранттирам ви че когато стане  достатъчно стабилно , цветоноса ще изсъхне и кейкито ще не ще ще падне и тогава ще ви се наложи да го засаждате. А до тогава нека си стои там. дори може да цъфне така.

Принципно може и да опитате да го отделите , като го отрежете с част от цветоноса, но ще трябва да се стимулира появата на повече коренова маса, това става с подхранване , има дори подхранващо пръскане, трябва фалчето да е във влажна средаа но пък не много влажна за да не загние- сложно си е, който предприеме това предизвикалетсво трябва да очкава че може и да не се страви и да загуби кейкито. Предполагам орхидеист с опит над 5 години и много цветя ще се справи, но начинаещ орхидеист би се затруднил - има много неща около адаптирането  които трябва да се следят.

Общи условия

Активация на акаунт