Орхидея 12

• 121 971
  • 791
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Много благодаря за бързият отговор
да най долните листа са , но нови не е пускала .
а иначе вече 10 дни не е поливана от вътрешната страна на саксията има леко мъхче .
ще снимам  Peace

# 61
  • Русе
_re_ge, благодаря за новата тема и за полезните съвети!  Hug
Един онцидиум нещо ме притеснява мен.Не ми харесва как изглеждат булбите,малко са сбръчкани. Нямаше ме 10-тина дни и май се е засушил.  Confused
Нямам новоразцъфтяла или новозакупена орхидея,затова за запис една обща снимка на цъфтящите в момента при мен.

# 62
Момичета, привет!
Четох предната тема, както и тази преди да се включа, но все пак ако се изказвам неподготвена, моля да ме извините!
Подариха ми орхидея Фаленопсис (бяла на цвят)за РД през ноември. Беше в красив керамичен съд, но след като попрочетох из нета за нея, махнах глинения съд и я оставих в прозрачната пластмасова саксийка само. Уж я поливах, или по-скоро потопявах, рядко (около 1 път в седмицата), не съм я държала на пряка слънчева светлина, но постепенно цветовете окапаха. За мой ужас и цетоноса започна да жълтее. Подрязох го малко, докъдето беше пожълтял, но продължи да жълтее. Сега целият цветонос е жълт, не смея да го отрежа до долу, защото не знам дали ще изкара изобщо някакъв  Cry
Пускам и снимки, ако някой може да даде съвет, ще съм изключително благодарна!

снимка 1 снимка 2 снимка 3

# 63
Нищо и няма,просто е прецъфтяла.Отрежи цветоноса,тя ще си пусне нов.

# 64
Знам, че е писано за засушаването на пъпките, но така само информативно съм го чела. Не беше ми се случвало досега, а сега търся съвет - един от фаленопсисите ми изкара цветонос и така му се радвах, а гледам, че пъпките почнаха да жълтеят...На какво може да се дължи и какво да правя?

# 65
Здравейте! Hug  bouquet
Подариха ми много красива Орхидея Phalaenopsis за рд, но аз не съм цветарка меко казано и нищо не разбирам от отглеждане на цветя. Винаги преподарявам цветатята в саксии, които ми подаряват. Реших да я дам на майка и татко да я отглеждат, заедно с една красавица на сестра ми, но реших все пак преди да я изпратя, да се опитам и сама да и се порадвам, и да я погледам. Прочетох всичко написано в първия пост по темата, сега ще видя и английските сайтове. Смятам че ще се справя, но ще Ви помоля ако имам въпроси, да не ми се смеете и ако можете да ми помогнете. Предварително благодаря! Видях познати никове и много се зарадвах! Heart Eyes Hug  bouquet

# 66
Знам, че е писано за засушаването на пъпките, но така само информативно съм го чела. Не беше ми се случвало досега, а сега търся съвет - един от фаленопсисите ми изкара цветонос и така му се радвах, а гледам, че пъпките почнаха да жълтеят...На какво може да се дължи и какво да правя?

Тази година на всички се случва поголовно. но правилния термин не е засушаване. Звучи като растението да страда от недополиване но не е така.Пъпките просто почервеняват или пожълтяват като спират да се развиват по някаква причина. Принципно това е най-деликатния момент при отглеждането на фалчетата - след формитране на цветоносите изхранване на пъпки. Не има харесва течението , климатичиците ,  рязката смяна на температурите, преполиването - общо взето всичко което е различно и стресиращо.

На всички новички в темата - добре дошли!.
Няма нищо смешно в това да се страхуваш когато получиш първата си орхидея  Hug, изглежда толкова .... крехка, но всъщност е цвете-сървайвър  Joy

# 67
При мен окапа само една пъпка, но за сметка на това 5 орхидеи ми цъфнаха по Коледа, а на 3 от тях вече започнаха да увяхват цветовете...мислех, че ще им се радвам по–дълго време. Според мен причината е, че са над парното но няма къде да ги преместя...малката хала само до този прозорец неможе да стигне...все още Simple Smile И миналата година бяха на този прозорец, но доста по–дълго цъфтяха...  newsm78

# 68
Нищо и няма,просто е прецъфтяла.Отрежи цветоноса,тя ще си пусне нов.

Благодаря много  Hug
До край ли да го резна?

# 69
При мен окапа само една пъпка, но за сметка на това 5 орхидеи ми цъфнаха по Коледа, а на 3 от тях вече започнаха да увяхват цветовете...мислех, че ще им се радвам по–дълго време. Според мен причината е, че са над парното но няма къде да ги преместя...малката хала само до този прозорец неможе да стигне...все още Simple Smile И миналата година бяха на този прозорец, но доста по–дълго цъфтяха...  newsm78

Не не ! не е от парното със сигурност.
Аз лятото съм имала случаи- вече две години подред,  когато на 40 градуса не мога да ги полея по 40-45  дена защото съм по болници с баща ми. Само леко им омекват цветовете. ако напърскам или полея пак с освежават. Прецъфтяването не смятам че е от парното. По скоро от самата орхидея. Както казах имам такива които увянват за 30-40 дена и такива които държат цвят по 3-4 месеца.

# 70

Тази година на всички се случва поголовно. но правилния термин не е засушаване. Звучи като растението да страда от недополиване но не е така.Пъпките просто почервеняват или пожълтяват като спират да се развиват по някаква причина. Принципно това е най-деликатния момент при отглеждането на фалчетата - след формитране на цветоносите изхранване на пъпки. Не има харесва течението , климатичиците ,  рязката смяна на температурите, преполиването - общо взето всичко което е различно и стресиращо.

re_ge  за климатиците може да поспорим, понеже моите стоят точно срещу него и по време на развитие на цветоноса и по време на изхранване на пъпките и си цъфтят без проблем, даже миналото лято на едната ми орха цвета издържа 5 месеца със климатик духащ студено точно в нея. Така че не смятам, че климатика може да се обвини за съхнещите пъпки, а по-скоро как ще ги свикнеш цветята от момента, в който ги вкараш вкъщи.

# 71

re_ge  за климатиците може да поспорим, понеже моите стоят точно срещу него и по време на развитие на цветоноса и по време на изхранване на пъпките и си цъфтят без проблем, даже миналото лято на едната ми орха цвета издържа 5 месеца със климатик духащ студено точно в нея. Така че не смятам, че климатика може да се обвини за съхнещите пъпки, а по-скоро как ще ги свикнеш цветята от момента, в който ги вкараш вкъщи.

Съгласна съм!
Не съм била точна в изказването си като казвам климатик.
 Hug
Визирам климатик, който до момента не е бил духал на цветето! И въобще фактори под чиито влияние цветето не е било подлагано до момента.
Ако е било свикнало на климатик или парно- те няма да му пречат. но ако го държите на перваз и там е било да кажем 18-20 градуса а с настъпването на зимата изведнъж е станало 13 -пъпките ще окапят а дори може цветето да позамръзне.Както и теченията от отваряне на прозорец или балконска врата - няма свикване с това.

# 72
# 73
aко имате парочистачка  премахнете с по висока температура всички гадини от цялото помещение и всичко където може да ги има и тогава може да сте спокойна.

# 74
Цитат
                                                                                                                                                                    Аз имах същия проблем и се оказа преполиване т.е аз ги поливам 1 път седмично ,но явно им е много.сега като не им слагам вода ще им видя по не по 1 цвят.

Общи условия

Активация на акаунт