Орхидея 12

• 122 388
  • 791
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Не ми се е случвало, но аз бих купила нови кори, ще изтърбуша всичко, ще топна корените в разтвор от калиев перманганат и ще засяда в новите кори. Самата саксия е добре да се измие хубаво и да се почисти със спирт. Поне това видях да правят (без спирта) против къкрици в ботаническата градина.

# 121
  • Русе
dora_ve, как ти дойде тази идея за стреч фолио!  newsm78
Доколкото знам корените искат въздух и на орхидеята едва ли ще и хареса да е завита с фолио. Ако е много суха,опръсквай или поливай по-често,но махни това фолио. Червейчетата може и да са от влагата.Снимай да ги видим,че звучи страшно направо.  Hug
Тaня67 ти е дала добър съвет!
Аз получих още една орхидейка подарък,но този път от дребните с малки цветове.

# 122
Не ми се е случвало, но аз бих купила нови кори, ще изтърбуша всичко, ще топна корените в разтвор от калиев перманганат и ще засяда в новите кори. Самата саксия е добре да се измие хубаво и да се почисти със спирт. Поне това видях да правят (без спирта) против къкрици в ботаническата градина.

Това бих направила и аз. но бих напръскала и корените на голо със спрей за вредители.

заскията и аз я заливам неколкократно с вряла вода и накрая протривам със спирт.

ПОМОЩ
вчера си наторих  орхидеята с лактофол за орхидей /както е препоръчано на опаковката/ днес сутринта забелязах че саксията е пълна с бели червейчета  #Crazy нз дали е свързано с това но преди около две седмици реших за да запазя влагата в горния слой тъй като въздуха в стаята е сух около стеблото покрих със стреч фолио, предполагам че и се е отразило добре защото забелязах едно ръбче че пробожда листата може да е корен ... от септември до сега това е първото "раздвижване" , но тези червейчета сега.... малки бели от 0,5 до 1,0 см ... с какво да я третирам, около нея няма др растения

Защо мислите че й е сухо?
Аз моите през лятот0 като нямам възможност ги поливам на 30 -40 дена. Ето това е сухо! Само леко им омекват листата и цветовете. но като натопя се хидратират отново.Няма таков анещо като сухо, даже на парно. Примерно в момента не съм ги поливала от 16 декември -  нямам време. Цъфтят си без проблем .Даже дендробиум фалаенопсиса който мислех че е с нетрайни цветовет направи два месеца цъфтеж.

това с фолиото се изпозлва в периода на порастване на корени на малки растения и развитие на коренчета при булби за вкореняване. Създава извънмерна влага, която за едно е полезна но за друго не.

Све, да ти е честита
но
аз лично имам големи проблеми с една такава хубавица. Много е капризна откъм износване на пъпки.

# 123
значи зимата,ако поливам един път месечно не е проблем? аз през цялото време съм прекалявала с поливането,но на етикета на орхидеите,които съм си купувала така пишеше-веднъж седмично. и аз така и правех.може би за това не им е вървяло милите.

# 124
  • далече в провинцията
ами като си я купих беше с коренчетата отгоре - напълно нормално но после взеха да и жълтеят листата от 5 сега са две, въздушните корени взеха да почерняват прехвърлих я в нова саксийка като гледах корените пак да са си отгоре но почерняването не спря - скрих коренчетата под корички като през цялото време пулвелизирах /и почвата и листата/и преди и после. Стаята е с матови стъкла а и се отопляваме на дърва и въздуха е сух, достраша ме да не я загубя а и от септември не е мръднала освен да режа листа и за да запазя влага и в горния почвен слой реших това със стреча - има ефект защото се подава вече "нещо ново". Сещам се че преди време забелязах на 2 - 3 пъти да съм виждала по една черна много дребна мушица да литва от саксията ще пробвам да кача и снимки. тези червейчета обаче са от към сенчестата страна  
снимах но немога да ги кача снимките по 6 МВ

Последна редакция: вт, 11 фев 2014, 12:11 от dora_ve

# 125
# 126
ами като си я купих беше с коренчетата отгоре - напълно нормално но после взеха да и жълтеят листата от 5 сега са две, въздушните корени взеха да почерняват прехвърлих я в нова саксийка като гледах корените пак да са си отгоре но почерняването не спря - скрих коренчетата под корички като през цялото време пулвелизирах /и почвата и листата/и преди и после. Стаята е с матови стъкла а и се отопляваме на дърва и въздуха е сух, достраша ме да не я загубя а и от септември не е мръднала освен да режа листа и за да запазя влага и в горния почвен слой реших това със стреча - има ефект защото се подава вече "нещо ново". Сещам се че преди време забелязах на 2 - 3 пъти да съм виждала по една черна много дребна мушица да литва от саксията ще пробвам да кача и снимки. тези червейчета обаче са от към сенчестата страна  

когато й е сухо а не влажно въздушните корени изъхват, пожълтяват , стават като сухи листа на цвят  и се спарухват, но никога не почерняват. Почерняват когато са изложени на голяма влага.
мушицитте и те се въдят когато е прекалено влажно.

А това че е нямала развитие на корените може да не се дължи на грижите които полагаш за нея. Факта че е пускала листа не означава че е била в застой а че е имала нужда от листна маса на фона на кореновата система.

Вие направо не  newsm78 аз никога не проверявам има ли нови коренчета или листа.ако всичко е наред  не вехне не съхне не се спаружват листата значи така е ок. Само ако вече съвсем се изтърбушва от саксията я понаглсям да е по-приседнала. но имам такива които , като ги понаглася току виж след месец пак висят извън саксията. еми като има харесва така ги оставям цъфтят си ,явно не им пречи позивцията.

Надето
Красота!

# 127
  • Den Haag
Здравейте! Hug
От доста време чета темичката и днес най-накрая си купих орхидейка, беше мушната във целофанов плик и корените не се виждаха, но аз я взех отидох на касата и помолих да ги огледам, момичето я изкара да я видя, видя ми се добре, но като си я прибирах в плика обрулих една пъпка  Confused. Вкъщи пък видях, че едното листо е цепнато по средата, дано не е проблем, ще го покажа на снимка. И така, уж бях чела и се подготвях за първата орхидея, а се шашнах къде да я сложа  Rolling Eyes. Настаних я на шкафчето в спалнята до южен прозорец, след малко я преместих в детската на бюрото пред източен прозорец, айде от там сега е в хола пред източен прозорец  Joy. И все си мисля да не и е тъмно, тук е все мрачно и облачно и се чудя дали ще и е добре. Мисля засега да не я поливам  Grinning. Ето и снимките:
Скрит текст:

# 128
Здравейте! Hug
От доста време чета темичката и днес най-накрая си купих орхидейка, беше мушната във целофанов плик и корените не се виждаха, но аз я взех отидох на касата и помолих да ги огледам, момичето я изкара да я видя, видя ми се добре, но като си я прибирах в плика обрулих една пъпка  Confused. Вкъщи пък видях, че едното листо е цепнато по средата, дано не е проблем, ще го покажа на снимка. И така, уж бях чела и се подготвях за първата орхидея, а се шашнах къде да я сложа  Rolling Eyes. Настаних я на шкафчето в спалнята до южен прозорец, след малко я преместих в детската на бюрото пред източен прозорец, айде от там сега е в хола пред източен прозорец  Joy. И все си мисля да не и е тъмно, тук е все мрачно и облачно и се чудя дали ще и е добре. Мисля засега да не я поливам  Grinning. Ето и снимките:

Привет
честита красавица
есктра е...  и корените са ОК и двата цветопноса са чудесни, обрулената пъпка не е болка за умиралка никак, както и сцепеното листо. Може то стрес да окапе пъпка две но това също не е страшно.
остави я в спалнята си мисля аз  - детската стая не е най-доброто решение- моите често ги събаряха в буйните си  игри.  Моите фалчета примерно са в спалнята ( да кажем едно 70 от 90 бройки в момента през зимата )  и са на южен прозорец но на прозорци без пердета и щори. Само от Май до септември имам част ( да кажем 40 бройки ) на цветарници във всекидневната, която е изцяло северна.
Става разкошна красота защото са цъфнали обилно.  

И дружески съвет- по-малко я отрупвай с грижи, дай й малко свобода.

снимах но немога да ги кача снимките по 6 МВ

дора
не ти е хубава саксията.Порови по-назад в темата , прочети мнения - запарва ужасно , пречи на добър дренаж, води до загниване на корените. и това фолие е станало съвсем мазало. Направо я спарваш с влага.

Една добра новина, това дет се вижда е цветонос.

Махни тази саксия, върни старата, дренирай по добре, дори на старат направи напречни срезове...  ликвидирай фолиото и прояви малко повече търпение. Фалчетат поняког аимат нужда от почивка особено ако са форсирани с много торове за цъфтеж преди да попаднат на нашия пазар.

# 129
  • Den Haag
_re_ge Благодаря ти!   bouquet Върнах я в спалнята на нощното шкафче  Heart Eyes.  Много се изкушавам да си взема поне още 2, да станат 3 за щастие  Laughing. Да попитам има едни фалчета с едри бели цветове, имат ли си име? Искам такава беличка красавица  Heart Eyes.

# 130
Здравейте. Честито за новите красавици и за цъфналите такива   bouquet
Аз тази година се видях с проблеми един след друг - пожълтяват пъпките и падат. Ида беше само това, ами забелязах в основата на една от орхидеите да пълзят мнооого малки лъскави гадинки. Издължени са телцата им, сребристи на цвят и доста бързо бягат.
Унищожиха ми една орхидея вече, снощи видях, че и втора има и тя е почнала като първата с подобни признаци - хубави зелени листа падат сами, прекъснати в основата си, самото стъбло започва да жълтее и да съхне. От снимките на вредителите не можах да ги разпозная. Какви са, с какъв препарат  да ги третирам?

# 131
Унищожиха ми една орхидея вече, снощи видях, че и втора има и тя е почнала като първата с подобни признаци - хубави зелени листа падат сами, прекъснати в основата си, самото стъбло започва да жълтее и да съхне. От снимките на вредителите не можах да ги разпозная. Какви са, с какъв препарат  да ги третирам?

Знам за кои гадинки говориш. Те не се въдят само по цветята ( всякакви видове )  , а и  във влажните помещения, по первазите и подобни.Купи препарат за стайни вредители- на спрей- какъвто намериш, ползвала съм почти всичко което намирам на пазара и всичко се справя с трепането. Аз обикновено първо пулверизирам със спрея корите и корените отгоре ( не орхидеята! внимавай да не пръскаш в розетката )  според етикета с повтаряне според инкубационния на гадините. Освен това задължително опръсквам и кашпата. Пръскам на сухо не знам защо. Измират всичко до крак. Но през есента ми се завъждат пак и пак наново същата процедура.

Обаче
това което се случва на орхидеята не е гадинките, те не вредят на цветето а само изпозлват субстрата за живеене. Проверено е на гърба на моите орхидеи. Виреят си с гадинките в симбиоза ако не ги трепя стриктно. Това което описваш е излишък на влага и системно преполиване и от там проблеми с розетката.

# 132
Привет момичета,да се включа пак със нужда от съвет.Моите красавици колкото аз имам мерак да цъфтят,толкова те упорито се опъват.Чудя се вече не си ли починаха достатъчно(най-старата ми е от юни 2013г.)?Не щът и това си е!Иначе си изглеждат чудесно,правят си листа и коренчета и до там.Да ви покажа как съм ги разположила да ми кажете дали е добре:
http://prikachi.com/images/229/7050229P.jpg
Имам още 6-7 които са по шкафчета поради липса на място по цветарниците.Та този е на около 80 см. от западен прозорец-на светло и на топло са.В стаята температурата е 23-25 градуса.
А този дендробиум нобиле който се вижда на пода според мен прави пъпки,появиха се някакви издутинки по коленцата му  Rolling Eyes
За утеха миналата седмица си купих ето тази госпойца да и се радвам,но тя беше преоценена и съответно прецъфтя за 3 дена #2gunfire
http://prikachi.com/images/227/7050227b.jpg
Вижте сега какво чудовище си купих за 2 лева,с ясната мисъл че може и нищо да не стане от него
http://prikachi.com/images/232/7050232M.jpg
http://prikachi.com/images/237/7050237C.jpg
със загнила и вече вдървена розетка,но със страхотен наситен лилав цвят с огромни размери
http://prikachi.com/images/235/7050235T.jpg

как мислите- дали ще я бъде?
На двата ми дендро фала,израстват едни израстъци дето си мислих,че ще бъдат цветоноси но се оказаха нови булби.Вече разлистват листенца,някой даже си показаха и коренчета.Наи ми е интересно.че повечето са високо горе под листата-ще бъде много интересно!Но си мисля,че като пораснат достатъчно ще мога да ги отделя и разсадя(те ще са с готови коренчета)ама какво ще правя толкова дендита?Дотука се оформят 6 броя.

Та това е около мене засега-всички изглеждат охранени и доволни,но явно спят много дълбок сън!
Минитата ми се развиват прекрасно, растат на коренчета и листа но за тях знам че пада още по голямо чакане.
Ми ще чакам -къде ще ходя!
Как се смаляват снимки в prikachi.com?

Чета ви постоянно,ако има добри новини ще пиша.

Големи красоти показвате,поне на вашите да се радвам!
Надето-завиждам благородно и си мечтая някой ден и при мен да е така!

Мама Сметана-и при мене го има проблема с пожълтяването на пъпките-две фалчета си пуснаха пъпки от стари цветоноси-всичките пожълтяха и окапаха  #2gunfire

*sve* -орхидейката ти е бонбон просто!

А аз вчера каква разцветка видях в нашият цветарски магазин.......никога не съм виждала такава...но струва 28 лв. така че няма няма да ме огрее.....за съжаление моят съпруг не е като на Таня и Реге,нищо че идва Св Валентин smile3518

Последна редакция: ср, 12 фев 2014, 18:19 от Miltoniq

# 133
Miltoniq орхидейките, които са ти на цветарника са добре от гледна точка на светлина според мен, за температурата незнам какво да те посъветвам, моито са на не повече от 22градуса, а през нощта е падало и до 16. Госпойцата, която показваш е страхотна и не се ядосвай че е прецъфтяла, като и дойде времето пак ще цъфне, както и всички останали, искат търпение. До колкото разбрах всичките си ги купила за половин година до този момент, нормално е да се позабавят с цъфтенето не се притеснявай, щом листата и корените са наред и пуска нови няма страшно.
Колкото до чудовището, освен ако не пусне кейки, незнам дали ще има бъдеще, но нека не се изхвърлям и re_ge да сподели и нейното мнение и дълго годишен опит.
А колкото до денди фалчетата, радвай се браво нека се развиват все така, аз имам голямо желание да си взема такова, но все не намирам като излеза да търся. Е все някога ще уцеля хаха.

# 134

А аз вчера каква разцветка видях в нашият цветарски магазин.......никога не съм виждала такава...но струва 28 лв. така че няма няма да ме огрее.....за съжаление моят съпруг не е като на Таня и Реге,нищо че идва Св Валентин smile3518

Не се притеснявай и моят е същият бурсук  Joy хич не се вълнува от цветя и дали ще ми купи или не много много не го вълнува хахахха за тва аз сама си правя подаръци  newsm48
Забравих да ти спомена, че аз лично предпочитам да режа вече прецъфтелите цветоноси, не ги оставям да ги чакам от спящи пъпки, така според мен си почива пълноценно и самата орхидея.

Общи условия

Активация на акаунт